Художниците и ресторантьорите на Монмартър са във война

Художниците казват, че имат нужда от по-голямо пространство, за да творят.

© Associated Press

Художниците казват, че имат нужда от по-голямо пространство, за да творят.Избори 2022

Художниците и ресторантьорите в смятания за най-артистичен квартал на Париж - Монмартър, са във война. Художниците, които са основната му забележителност, заплашват да си тръгнат от площад "Тертр" под натиска на все по-разширяващите се тераси на ресторантите, разказва www.thelocal.fr.


Обичайно е турист да си тръгне от Париж с портрета си, шарж или акварел с изглед от града, нарисувани от някой от уличните художници на знаковия парижки хълм. Дори и да не купят нищо, разходката измежду рисуващите художници е приятно преживяване.


Всеки от художниците има право да наеме до 8 кв. м площ, за да подреди картините си и да оборудва работно място. Според творците, все повече притискани от терасите на бистрата, обаче за вдъхновението им е важно и каква е атмосферата наоколо.
Освен това наемната цена за художниците е 620 евро на кв. м, а за заведенията - едва 586 евро.


Преди време конфликтът за пространство накарал художниците да напуснат съседния площад "Абес", но след художниците си тръгнали и туристите. Така се наложило собствениците на заведения да ги молят да се върнат. Ние сме част от обстановката, хората идват, за да видят как художниците рисуват, коментира един от уличните творци. Подкрепят го и туристи. "Дошъл съм тук заради художниците и смятам, че те имат нужда от повече пространство, за да работят", коментира посетител от САЩ.


Според ръководството на парижката община и художниците, и терасите на заведенията са част от колорита на града и е важно да се намери път към съвместното им съществуване.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK