
© Associated Press
Общо 27.6% от потребителите в световен мащаб избират в коя страна да почиват и според популярността на местните храни и напитки. За поколенията, родени след 1980 г., този фактор е от по-голямо значение, отколкото сред по-възрастните. Това е изводът от проучване на международната компания за събиране и анализ на данни GlobalData, осъществено през третото тримесечие на тази година.
Глобализацията, засилването на културните и икономическите връзки между Изтока и Запада, както и бумът на туризма в световен мащаб превръщат интереса към храната и националните кухни във все по-мощен стимул при избора на дестинация за пътуване.
На закуска около света >
Телевизионните програми, посветени на кулинарията, както и на готвенето, съчетано с пътувания, също влияят върху нарастващата страст към гастрономията. С това се променят и очакванията на хората за това каква трябва да е тяхната почивка, коментират авторите на изследването. Според тях чрез храната чуждестранните туристи опознават по-добре и културата и традициите на страната, която посещават.
Други нови тенденции в туризма, свързани с храната, са възходът на стрийтфуда и градските пазари, уроците по готварство и гастрономическите турове. Хит напоследък е домашната кухня и готвенето и храненето с местни жители. Съществува дори мобилно приложение EatWith, което предлага на потребителите да се свържат с гостоприемни местни хора, които да посетят в домовете им за обяд или вечеря в над 150 глада по света.
Представителите на туристическия бизнес, които се надяват да привлекат по-младите поколения, трябва да се възползват от възхода на кулинарния туризъм като съчетаят гастрономията с други дейности като уелнес, култура и мода, смятат експертите от GlobalData.
lz2
Рейтинг: 2561 НеутралноА останалите 75% избират заради пиенето.
ПравописА е поле за изява на неграмотните!****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
EU defender
Рейтинг: 1361 НеутралноВинаги, когато съм в чужбина гледам къде ядат местните. В Италия - тратория, в Турция - местните малки ресторантчета с готвена храна и т.н. Туристическите ресторанти са скъпи и храната не е добра. Храната по всякакви молове също е безвкусна.
The best way to predict the future is to invent it.Огладнях.
EU defender
Рейтинг: 1361 НеутралноДо коментар [#2] от "fqi47578726":
The best way to predict the future is to invent it.В София хората също се кефят на стийтфууд. При следващия фестивал може да отидеш да се караш с тях. Путинофил си, нали?
penetrating
Рейтинг: 5694 НеутралноЗащото младите стават лениви и консумативни като израстват с телевизията на "кухненските" канали, а не със списания и телевизия като Нешънъл Джиографик...
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertЗатова и по Фройдистки е написано по-горе "..150 глада по света..." :)
КМЕТ В СЯНКА
Рейтинг: 5668 ВеселоДо коментар [#1] от "lz2":
ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!А в Тайланд за какво ли се ходи ?
ilinko
Рейтинг: 724 НеутралноДо коментар [#2] от "fqi47578726":
И аз така, много ме дразни тази глобалистка ултралиберална (забравихте и гейвропейска) сган, дет се лигави като пътува. За мен храната винаги е била важна при пътуване, още преди тези либерасти да плъзнат на всякъде, за това винаги пътувам до село. Там една ракийка, една салатка, като спретне жената... тараторче с много чесън сутрин, а зимата и от зеленцето...
historama
Рейтинг: 3789 НеутралноБях приятно изненадан от труски ресторанчета - сядаш, и веднага на масата се появява панер с дъхав пресен хляб, малка салата домати, нещо като нашите лютеници страшно люто, нарязан рук. И от този момент поръчваш.
Един ОГРОМЕН МИНУС - даже и бирата я считат за алкохол - да не говорим за йени ракъ, водка, вино - само айрян, вода, кока кола и компания
historama
Рейтинг: 3789 НеутралноИзобщо гурме изживяване - можеше да добавиш и едно свинско със зеле, или боб със зеле :)
Йоаникий
Рейтинг: 790 ЛюбопитноХраните и напитките отдавна обикалят света заради различни вкусове и хора, обратното не ми изглежда добре. Сигурно съм старомоден, но плюскане и поркане никога не са ми били ориентир при пътуванията...
Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.man_un
Рейтинг: 581 НеутралноТова е тема за млади хора, които ходят. Аз съм дъртак и на всичко отгоре съм разглезен от домашната ни кухня, където жена ми е факир, над 60 блюда. Рядко ям на заведение, най-вече да не се разочаровам, че ще остана гладен. Наблягам на пиенето. И все пак правя експерименти, последно питах келнера могат ли да ми опържат яйца с бекон и ми уйдисаха. Иначе тривиалните панирани сиренца и кашкавалчета за мезе, цаца и картофи бият на огранено.
historama
Рейтинг: 3789 НеутралноЯ си помисли би ли си поръчал пастис или узо в Копенхаген? Или кнедли в Рим?
Да не говорим как ще те изгледат в Марсилия ако си поръчаш борш с квас.
shumkar
Рейтинг: 898 Неутрално[quote#12:"historama"][/quote]
Прав си, но освен доброто ядене пътуващите се вълнуват и от цените. Не че скъпите западноевропейски ресторанти биха демотивирали пътуващите нататък, но все пак.
EU defender
Рейтинг: 1361 НеутралноИ освен това е супер евтино. Вечеря за трима с основно и салата - 73 лири - 20 лева. The best way to predict the future is to invent it.
Али Ибн Абдул Обстул Бей
Рейтинг: 498 НеутралноВечеря за трима за 20 лева? Я да опитам пак - вечеря за трима + салата за...20 кинта в Истанбул?! Ясно - столова за социално слаби! 😂😂
No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpgboevbisser
Рейтинг: 3224 НеутралноАз не пътувам конкретно заради храната, но като пристигна някъде - с удоволствие й се наслаждавам. А иначе за това с храненето с местни хора знам от поне 2 години конкретно за Италия, но като посетихме Неапол, въпреки желанието ни нещо се обърка и не стана.
Следващият път -:“ Наздраве!
EU defender
Рейтинг: 1361 НеутралноДо коментар [#15] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":
The best way to predict the future is to invent it.Да, русначе. В турско ресторантче, където хапват местните. Ти си се набил директно в Макдоналдс.
Храната в Турция сега е много евтина. Общо взето всичко е по-евтино. Дори и бензина е под 7 лири - 1.85. А винаги е бил по-скъп от тук.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
imaligoogle_hr
Рейтинг: 388 ЛюбопитноБроят на терористичните атаки през последните години не е ли фактор?
Radosveta Koleva
Рейтинг: 280 НеутралноЕто на това трябва да наблегнем и в България - кулинарен туризъм, а не алкохолен туризъм, както е сега.
bretschneider
Рейтинг: 964 НеутралноИ къде да не се връщат също!
Таралеж
Рейтинг: 2710 НеутралноЗа жалост все още са доста местата където може да хванеш чревна инфекция заради липса на хигиена при приготвяне на храната, местните имат имунитет но за чужденец е опасно. И аз се опитвам като колега от форума да се храня в ресторанти където ходят местните и да избягвам големите вериги. Сега с приложенията за телефони е супер лесно на търсиш. Да ви е сладко!
citoyen
Рейтинг: 845 НеутралноАми вечe им идва много на хората от напитки и храни като кока/пепси-кола и бургери. Разбира се, че когато посещавам някоя страна се насочвам към места, които дават възможност да опиташ нещо типично/автентично за местната кухня. А най-често това са местенца встрани от обичайните туристически забележителности. Доказано!
Matematiks
Рейтинг: 225 НеутралноЗатова най вече ходим в Гърция.
Само като си купиш една Фанта и ти става ясно каква МУКАВА ни продават за храна на нас....