Над една четвърт от световните туристи избират къде да пътуват заради храната

Над една четвърт от световните туристи избират къде да пътуват заради храната

© Associated Press



Общо 27.6% от потребителите в световен мащаб избират в коя страна да почиват и според популярността на местните храни и напитки. За поколенията, родени след 1980 г., този фактор е от по-голямо значение, отколкото сред по-възрастните. Това е изводът от проучване на международната компания за събиране и анализ на данни GlobalData, осъществено през третото тримесечие на тази година.


Глобализацията, засилването на културните и икономическите връзки между Изтока и Запада, както и бумът на туризма в световен мащаб превръщат интереса към храната и националните кухни във все по-мощен стимул при избора на дестинация за пътуване.


На закуска около света >




Телевизионните програми, посветени на кулинарията, както и на готвенето, съчетано с пътувания, също влияят върху нарастващата страст към гастрономията. С това се променят и очакванията на хората за това каква трябва да е тяхната почивка, коментират авторите на изследването. Според тях чрез храната чуждестранните туристи опознават по-добре и културата и традициите на страната, която посещават.


Други нови тенденции в туризма, свързани с храната, са възходът на стрийтфуда и градските пазари, уроците по готварство и гастрономическите турове. Хит напоследък е домашната кухня и готвенето и храненето с местни жители. Съществува дори мобилно приложение EatWith, което предлага на потребителите да се свържат с гостоприемни местни хора, които да посетят в домовете им за обяд или вечеря в над 150 глада по света.


Представителите на туристическия бизнес, които се надяват да привлекат по-младите поколения, трябва да се възползват от възхода на кулинарния туризъм като съчетаят гастрономията с други дейности като уелнес, култура и мода, смятат експертите от GlobalData.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 2561 Неутрално

    А останалите 75% избират заради пиенето.

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  2. 2
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  3. 3 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 1361 Неутрално

    Винаги, когато съм в чужбина гледам къде ядат местните. В Италия - тратория, в Турция - местните малки ресторантчета с готвена храна и т.н. Туристическите ресторанти са скъпи и храната не е добра. Храната по всякакви молове също е безвкусна.
    Огладнях.

    The best way to predict the future is to invent it.
  4. 4 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 1361 Неутрално

    До коментар [#2] от "fqi47578726":

    В София хората също се кефят на стийтфууд. При следващия фестивал може да отидеш да се караш с тях. Путинофил си, нали?

    The best way to predict the future is to invent it.
  5. 5 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5694 Неутрално

    Защото младите стават лениви и консумативни като израстват с телевизията на "кухненските" канали, а не със списания и телевизия като Нешънъл Джиографик...
    Затова и по Фройдистки е написано по-горе "..150 глада по света..." :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5668 Весело

    До коментар [#1] от "lz2":

    А в Тайланд за какво ли се ходи ?

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  7. 7 Профил на ilinko
    ilinko
    Рейтинг: 724 Неутрално

    До коментар [#2] от "fqi47578726":

    И аз така, много ме дразни тази глобалистка ултралиберална (забравихте и гейвропейска) сган, дет се лигави като пътува. За мен храната винаги е била важна при пътуване, още преди тези либерасти да плъзнат на всякъде, за това винаги пътувам до село. Там една ракийка, една салатка, като спретне жената... тараторче с много чесън сутрин, а зимата и от зеленцето...

  8. 8 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3789 Неутрално

    Бях приятно изненадан от труски ресторанчета - сядаш, и веднага на масата се появява панер с дъхав пресен хляб, малка салата домати, нещо като нашите лютеници страшно люто, нарязан рук. И от този момент поръчваш.
    Един ОГРОМЕН МИНУС - даже и бирата я считат за алкохол - да не говорим за йени ракъ, водка, вино - само айрян, вода, кока кола и компания

  9. 9 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3789 Неутрално

    ... Там една ракийка, една салатка, като спретне жената... тараторче с много чесън сутрин, а зимата и от зеленцето...
    —цитат от коментар 7 на ilinko

    Изобщо гурме изживяване - можеше да добавиш и едно свинско със зеле, или боб със зеле :)

  10. 10 Профил на Йоаникий
    Йоаникий
    Рейтинг: 790 Любопитно

    Храните и напитките отдавна обикалят света заради различни вкусове и хора, обратното не ми изглежда добре. Сигурно съм старомоден, но плюскане и поркане никога не са ми били ориентир при пътуванията...

    Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
  11. 11 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 581 Неутрално

    Това е тема за млади хора, които ходят. Аз съм дъртак и на всичко отгоре съм разглезен от домашната ни кухня, където жена ми е факир, над 60 блюда. Рядко ям на заведение, най-вече да не се разочаровам, че ще остана гладен. Наблягам на пиенето. И все пак правя експерименти, последно питах келнера могат ли да ми опържат яйца с бекон и ми уйдисаха. Иначе тривиалните панирани сиренца и кашкавалчета за мезе, цаца и картофи бият на огранено.

  12. 12 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3789 Неутрално

    Храните и напитките отдавна обикалят света заради различни вкусове и хора, обратното не ми изглежда добре. Сигурно съм старомоден, но плюскане и поркане никога не са ми били ориентир при пътуванията...
    —цитат от коментар 10 на Йоаникий


    Я си помисли би ли си поръчал пастис или узо в Копенхаген? Или кнедли в Рим?
    Да не говорим как ще те изгледат в Марсилия ако си поръчаш борш с квас.

  13. 13 Профил на shumkar
    shumkar
    Рейтинг: 898 Неутрално

    [quote#12:"historama"][/quote]

    Прав си, но освен доброто ядене пътуващите се вълнуват и от цените. Не че скъпите западноевропейски ресторанти биха демотивирали пътуващите нататък, но все пак.

  14. 14 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 1361 Неутрално

    Бях приятно изненадан от труски ресторанчета - сядаш, и веднага на масата се появява панер с дъхав пресен хляб, малка салата домати, нещо като нашите лютеници страшно люто, нарязан рук. И от този момент поръчваш.Един ОГРОМЕН МИНУС - даже и бирата я считат за алкохол - да не говорим за йени ракъ, водка, вино - само айрян, вода, кока кола и компания
    —цитат от коментар 8 на historama


    И освен това е супер евтино. Вечеря за трима с основно и салата - 73 лири - 20 лева.

    The best way to predict the future is to invent it.
  15. 15 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
    Али Ибн Абдул Обстул Бей
    Рейтинг: 498 Неутрално

    Вечеря за трима за 20 лева? Я да опитам пак - вечеря за трима + салата за...20 кинта в Истанбул?! Ясно - столова за социално слаби! 😂😂

    No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
  16. 16 Профил на boevbisser
    boevbisser
    Рейтинг: 3224 Неутрално

    Аз не пътувам конкретно заради храната, но като пристигна някъде - с удоволствие й се наслаждавам. А иначе за това с храненето с местни хора знам от поне 2 години конкретно за Италия, но като посетихме Неапол, въпреки желанието ни нещо се обърка и не стана.
    Следващият път -:“ Наздраве!

  17. 17 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 1361 Неутрално

    До коментар [#15] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

    Да, русначе. В турско ресторантче, където хапват местните. Ти си се набил директно в Макдоналдс.
    Храната в Турция сега е много евтина. Общо взето всичко е по-евтино. Дори и бензина е под 7 лири - 1.85. А винаги е бил по-скъп от тук.

    The best way to predict the future is to invent it.
  18. 18
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  19. 19 Профил на imaligoogle_hr
    imaligoogle_hr
    Рейтинг: 388 Любопитно

    Броят на терористичните атаки през последните години не е ли фактор?

  20. 20 Профил на Radosveta Koleva
    Radosveta Koleva
    Рейтинг: 280 Неутрално

    Ето на това трябва да наблегнем и в България - кулинарен туризъм, а не алкохолен туризъм, както е сега.

  21. 21 Профил на bretschneider
    bretschneider
    Рейтинг: 964 Неутрално

    И къде да не се връщат също!

  22. 22 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 2710 Неутрално

    За жалост все още са доста местата където може да хванеш чревна инфекция заради липса на хигиена при приготвяне на храната, местните имат имунитет но за чужденец е опасно. И аз се опитвам като колега от форума да се храня в ресторанти където ходят местните и да избягвам големите вериги. Сега с приложенията за телефони е супер лесно на търсиш. Да ви е сладко!

  23. 23 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 845 Неутрално

    Ами вечe им идва много на хората от напитки и храни като кока/пепси-кола и бургери. Разбира се, че когато посещавам някоя страна се насочвам към места, които дават възможност да опиташ нещо типично/автентично за местната кухня. А най-често това са местенца встрани от обичайните туристически забележителности. Доказано!

  24. 24 Профил на Matematiks
    Matematiks
    Рейтинг: 225 Неутрално

    Затова най вече ходим в Гърция.
    Само като си купиш една Фанта и ти става ясно каква МУКАВА ни продават за храна на нас....





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK