Хонконг пуска високоскоростната жп линия до континентален Китай

Хонконг пуска високоскоростната жп линия до континентален Китай

© Associated PressХонконгският участък на високоскоростната жп линия "Гуанджоу-Шънджън-Хонконг" (XRL) ще бъде пуснат в експлоатация официално на 23 септември, съобщава CNN. Тя ще бъде свързана с останалата железопътна мрежа и ще предлага директни влакове до 44 дестинации с обща дължина 25 хил. км. в континентален Китай. Влаковете по нея ще развиват скорост до 200 км/час


Участъкът струва около 10.7 млрд. долара и е 26 километра. От понеделник до четвъртък влаковете ще са 70 на брой, а от петък до неделя - 82. Най-дългото пътуване ще е девет часа по маршрута Хонконг-Пекин, който ще струва 157 долара. За сравнение, директният полет на Cathay Pacific между Хонконг и столицата на Китай отнема три часа и струва средно по 500 долара в момента. Евтиният полет струва средно около 150 долара. Влакът включва и популярни туристически дестинации като Шанхай (8.25 часа), Гуейлин (3.5 часа) и Кунминг (7.5 часа).


В гара "Западна Коулун" е изграден пункт за имиграция, който позволява на пътниците да избягват допълнителна проверка, когато пресичат границата във и извън Хонконг. Въпреки това, те ще трябва да имат валидна виза за Китай или документ за пътуване. Медията отбелязва, че въпреки че е част от Китай, Хонконг се управлява според отделна правна рамка, която предоставя на града политически и правни свободи, които не се предлагат на континента.


Новата жп линия предлага алтернативен начин за пътуване до големите китайски градове през Хонконг и помага да се избегнат честите закъснения на китайските полети. Билетите могат да бъдат закупени 28 дни предварително, включително и по телефона и онлайн.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK