Най-евтините ястия в "Мишлен" - ресторантите

Най-евтините ястия в "Мишлен" - ресторантите

© Юлия Лазарова



Френският кулинарен пътеводител "Мишлен" е смятан за най-авторитетния в ресторантьорския бизнес каталог и всяка година новото му издание се обогатява с ресторанти от цял свят, според класата, с една, две или три звезди. Разбира се има и такива, които губят признанието си.


Присъствието на името на един ресторант в елитния кулинарен гид подсказва, че менюто е специално, а следователно - скъпо.


Платформата за резервации Traveloka проучи дали това е така и установи кои са 50-те най-евтини ястия в ресторанти със звезди "Мишлен". Оказва се, че има разумни предложения навсякъде по света като се започне от 2.20 долара.




За да изготвят списъка, експертите на Traveloka са проучили уебсайтовете на "Мишлен" за всяка от държавите, обхванати в пътеводителя като са се спрели на едно- и двузвездните ресторанти, и са избрали най-евтиното ядене - било то отделно ястие или алакарт меню.


Класацията е съставена по цени от юни тази година. Цените са достъпни в паунди и американски долари според валутния курс от август.


Най-евтино - 2.20 долара, струва пиле с ориз и соев сос в ресторанта за бързо хранене Liao Fan Hong Kong в Сингапур.


В първата осмица са все заведения от Източна Азия - Хонконг, Сеул, Осака, Банкок, Токио, Тайпей, Шанхай.


Най-евтиното ястие в европейски ресторант и на девето място в общия списък е в предлагащия модерна испанска кхня L'Antic Moli, намиращ се в градчето Сан Рафаел дел Рио (приблизително по средата между Барселона и Валенсия). Тук обедното меню струва само 14.50 евро.


В САЩ цената на похапването в мишленовски ресторант е най-ниска в Al's Place - 18 долара. Заведението предлага американска кухня.


Над половината от заведенията в списъка са в Европа, но повечето са в по-долната и скъпа част. Списъкът завършва с ресторант Dill в Рейкявик, който предлага сет меню за 109.5 долара.


Най-близо до България от списъка е ресторант Premiere в Атина, предлагащ средиземноморска кухня. От неговото меню може да се избере ястие за 40.1 долара, което го поставя на 35-то място в списъка.


Сред бюджетните ресторанти със звезди "Мишлен" четири се намират в САЩ, по три - в Япония, Швейцария и Италия. В списъка има и по едно завесение от Хърватия, Унгария, Полша, Чехия.


Пълния списък с данни за ресторантите може да се види тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на mqj41586140
    mqj41586140
    Рейтинг: 0 Весело

    Как се наяжда човек с тоя детски порцион?
    Друго си е да подложиш в закусвалнята на гарата с една корем супа с много чесън и лют пипер ...... и 4 филии.:))

  2. 2 Профил на Edge404
    Edge404
    Рейтинг: 411 Весело

    Хубава, голяма, прохладна чаша... вода ;)

  3. 3 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 3151 Неутрално

    До коментар [#1] от "mqj41586140":

    ми и на закусвалните по гарите започнали да раздават Мишлен
    Най-евтино - 2.20 долара, струва пиле с ориз и соев сос в ресторанта за бързо хранене Liao Fan Hong Kong в Сингапур.

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  4. 4 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1482 Неутрално

    Не е хич лесно да получи ресторант макар и една звезда. В България съм свидетел как заведение, не едно, започва бизнес с хубава кухня, приятно обслужване и след една година виждам как се срива. Най-вероятно не издържа на темпото. За *Мишлен да не говорим. Иначе има заведения за всеки.

  5. 5 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 9524 Неутрално

    "...Присъствието на името на един ресторант в елитния кулинарен гид подсказва, че менюто е специално, а следователно - скъпо..."
    Това изобщо не е вярно. Цената на ястията и звездите на Мишлен не са свързани изобщо. Цените им са сравними с местата в ресторантите наоколо.
    Имам много скъпи ресторанти без нито една звезда на Мишлен. Петстепенни менюта в ресторант на на Мишлен съм опитвал и за 50 евро. Цените на А-Ла-Карт избор си е на съвсем прилична цена...

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  6. 6 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 2836 Неутрално

    До коментар [#1] от "mqj41586140":ми и на закусвалните по гарите започнали да раздават МишленНай-евтино - 2.20 долара, струва пиле с ориз и соев сос в ресторанта за бързо хранене Liao Fan Hong Kong в Сингапур.
    —цитат от коментар 3 на дерибеев



    До коментар [#3] от "дерибеев":

    Това е китайско и не струва. Аз да ти направя пиле с ориз,но с масло на фурна,ще си изядеш пръстите.

  7. 7 Профил на m17
    m17
    Рейтинг: 2457 Неутрално

    До коментар [#4] от "citoyen":

    По скоро не знаят как да изградят организация която да гарантира качеството в дългосроен план. Междо другото това е много, много трудно и дори хора които разбират какво правят, много често не успяват да се справят. Не мога да коментирам за ресторант но специално в технологичния бизнез това да скейлнеш организацията е далеч по-трудно от това да искараш един хубав продукт.

  8. 8 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 2457 Неутрално
  9. 9 Профил на head_hunter
    head_hunter
    Рейтинг: 464 Неутрално

    Ако си такъв ценител и познавач, че да търсиш ресторанти с Мишлен, предполагам няма да ти е проблемда си платиш сметката ;)

  10. 10 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 7953 Любопитно

    Аман от тия реклами на ''Мишлен'' ?

    karabastun1@abv.bg
  11. 11 Профил на stoiank
    stoiank
    Рейтинг: 1121 Неутрално

    До коментар [#9] от "head_hunter":

    По- големият проблем е със запазване на маса в такъв тип места, отколкото с плащането на сметката.

  12. 12 Профил на Пламен Михайлов
    Пламен Михайлов
    Рейтинг: 374 Весело

    Че то без пари ! в кк Албена лятото, цацата беше на Промоция - 25 Евро килото :-)

    artmosphere
  13. 13 Профил на Дразнител
    Дразнител
    Рейтинг: 676 Неутрално

    До коментар [#1] от "mqj41586140":

    Отиди в ресторанта на Лионската гара - Le Train Bleu ;) В общи линии е около 2-3 пъти по-скъпо от "нормален" парижки ресторат. Но пък си струва!

    Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
  14. 14 Профил на tww09306483
    tww09306483
    Рейтинг: 3411 Неутрално

    До коментар [#12] от "Пламен Михайлов":

    То пък... Останаха ли хора, дето се натискат да ядат замразена цаца, пържена в гранясало олио, по 15-20 лева порцията? Устойчивият мазохизъм на по-голямата част от българите, никога не е преставал да ме удивлява...!

    Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
  15. 15 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1482 Неутрално

    До коментар [#7] от "m17":

    Не знам как е във Вашата професия но в ресторантъорството, истинското!!!, се иска отдаденост в пълна степен. Работи се по 15-17 часа на ден. Разбира се и традицията в този бранш си казва думата.

  16. 16 Профил на m17
    m17
    Рейтинг: 2457 Неутрално

    До коментар [#15] от "citoyen":

    Това мислене очевидно е част от проблема - няма нормален човек, който да издържи дълго време на такъв график. Или прегаря и се маха или почва да скатава и 15'те му часа са само проформа. Ако искате един бизнес да е стабилен и да се разраства дългосрочно, трябва да се отнасяте нормално с хората си - 8 часов работен ден, рядко извънареден труд и прилично заплащането, поне 20 дена годишна отпуска, допълнителни придобивки според конкуренцията, първаначално и продължавашо обучение. Забележете че не вкючвам супер-висока заплата защото парите сами по себе си не са дългосрочен мотиватор, те са необходимост за нормален живот.

  17. 17 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1482 Неутрално

    До коментар [#16] от "m17":

    Иска да Ви повярвам но не мога. Нормален работен ден за хранително заведение с някакви претенции за качество просто е невъзможен. Поинтересувайте се от хора, които са в бранша. Не става.

  18. 18 Профил на m17
    m17
    Рейтинг: 2457 Неутрално

    До коментар [#17] от "citoyen":

    Е как пък става за всеки друг бизнес пък само за хранително заведение не става ?!? Преди време имаше подобна мантра и за ИТ - че всеки безумен срок е на живот и смърт, че трябва да спиш на работното място, че не може да си добър ако имаш живот извън работата. И какво стана - оказа се че свестните места с нормално работно време и добра организация са още тук, бизнеса им върви и намират хора. А всички маниаци глътнаха водичка и вече ги няма.

  19. 19 Профил на bellend
    bellend
    Рейтинг: 572 Неутрално

    До коментар [#4] от "citoyen":

    "Не е хич лесно да получи ресторант макар и една звезда. В България съм свидетел как заведение, не едно, започва бизнес с хубава кухня, приятно обслужване и след една година виждам как се срива. Най-вероятно не издържа на темпото. "

    Темпото в тази индустрия навсякъде е високо, проблемът е в постоянството на качеството на храната - като продукти и технология. Оценките на инспекторите, които посещават многократно един ресторант, включват и амбианс. Затова и тези, които се борят за звезда, поддържат кратки менюта (причината е борбата за звезди, а не тенденциите от nouvelle cuisine нататък, както някои се мъчат да ни убедят) с постоянни доставчици. В България няма доставчици на продукти от високо - и постоянно - качество на ниво звезда/и.

  20. 20 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1482 Неутрално

    До коментар [#18] от "m17":
    Спорът за мен става излишен. Радвам се, че има заведения, в които хапвате с удоволствие. Аз също не изпадам в крайности.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK