"Ароматите на Малага" или как гастрономията възражда запуснатите квартали

Част от участничките в проекта.

© www.tuigroup.com

Част от участничките в проекта.


Как безработни домакини могат да се окажат полезни за развитието на туризма в родния си град? Някои от възможностите чертаят проектът на фондация TUI Care - част от едноименния световен туристически гигант, и местните власти на Малага, информира компанията.


Днес те стават привлекателни за туристите.

© www.tuigroup.com

Днес те стават привлекателни за туристите.

Южноиспанският град се слави освен със златистите плажове, музея на Пикасо и внушителната крепост "Алкасаба" и с прекрасната си кухня, включваща риба и морски дарове и арабски десерти. В кварталите "Тринидад" и "Перчел" от двата бряга на река Гуадалмедина, нивата на безработица са високи, а възможностите за достойно заплащане - ниски, особено сред жените.
Така се стига до идеята домакините да бъдат подкрепени да развиват гастрономически туризъм, с който Малага става все по-популярна. Проектът "Ароматите на Малага" цели именно това - да насърчи устойчивото икономическо развитие на общността, в която по-голямата част от домакинствата са с ниски доходи.


Сърцевината на проекта са т. нар. коралони - традиционни работнически жилища с двор по средата, който някога е бил място, където семействата са се събирали да споделят обща трапеза, да разговарят, да слушат музика и да се веселят след тежкия работен ден. Днес коралоните се отварят, за да посрещнат посетители от цял свят, любопитни да вкусят от местните ястия и от начина на живот в тях. Традиционната супа гаспачелос, например, някога е била храна за бедни рибари, а сега е тачена като гурме-удоволствие. Арабските десерти са наследени от седем века мюсюлманско управление, но менюто на местните хора включва още много вкусове.




С помощта на фондацията около 70 жени от двата квартала, подпомогнати от чуждестранни партньори, общината и студенти от местен университет, ще развиват различни аспекти на кулинарния туризъм - чрез заведения за хранене, готварски курсове, дегустации, разходки из местните пазари, обиколки на коралоните. Те ще бъдат подпомогнати с обучения, с финансови средства, с намирането на партньори, които да популяризират тяхната дейност и да привличат туристи в "Тринидад" и "Парчел".


Сърцевината на проекта са т. нар. коралони - традиционни работнически жилища с вътрешен двор.

© www.tuigroup.com

Сърцевината на проекта са т. нар. коралони - традиционни работнически жилища с вътрешен двор.

Коментари (18)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 2390 Неутрално

    Прекрасна идея, стига да бъде добре финансирана, защото това е най-важното. Учудващо за Малага, имам предвид проблемите с туризма, след като имат всичко от природата. Това ме връща в детството, когато у дома дойде комшийката г-жа Грейс и дълго увещава мама да участва в един конкурс за домакини към читалището. Майка ми беше майсторка на домашни баници и питки и направи и от двете. Направиха изложба, имаше програмка с песнички и стихотворения, а накрая мама спечели 6 чаши за шампанско и 10 лв. Всичко беше организирано от клуба на ОФ в махлата. За съжаление не стана традиция. Друго, което искам да споделя, е за снимката на старинната къща. В стария ни квартал, около аптека Манев, имаше много такива къщи, които преди са били ханове. Всички бяха с такива архитектура, с манастирски чардаци отгоре, които обикаляха сградата от всички страни. Соца помете всичко...

  2. 2 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 9524 Неутрално

    Отлична идея. Дано и туристите да я оценят

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  3. 3 Профил на Ogiigo
    Ogiigo
    Рейтинг: 1169 Неутрално

    На снимката само испанки са се събрали! Испанка, до испанката!

    Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
  4. 4 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 2428 Любопитно

    До коментар [#3] от "Ogiigo":

    Късички са им мустачките ли?

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  5. 5 Профил на selqnin
    selqnin
    Рейтинг: 2698 Неутрално

    Страхотен модел за тероарен ПР!!!
    Браво на колегите!
    Така се прави!

  6. 6 Профил на telqk
    telqk
    Рейтинг: 1200 Неутрално

    Какво предлага автора? След Швейцария на балканите, страната на тиквите, сега да ставаме малага на балканите?

  7. 7 Профил на Депутат 241
    Депутат 241
    Рейтинг: 4876 Неутрално

    Малага е сърцето на Андалусия. Андалусия е с най-голямата безработица в Испания.
    А както е световно известно андалузите са едни от най-мързеливите хора.

    “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
  8. 8 Профил на falkoneti
    falkoneti
    Рейтинг: 1219 Неутрално

    А тук между бул. Т. Александров и Сливница срутиха 80 процента от старите къщи. В голяма част от другите са се нанесли цигани, които излизат на обновения Женски пазар и правят кочина. Как да превърнеш едно такова автентично място в притегателен център за хората ако не дадеш някакъв стимул на собствениците на стари къщи в района? Помогни с ремонти на фасади, покриви... Прехваления Капан в Пловдив са две улици на кръст. В София има прекрасни къщи около Пиротска, Симеон и преките около Женския. Това нещо трябва да се съхрани. Да разкарат циганьорите като ги скъсат от проверки за адресна регистрация и за тоя мизерен вехтошарски бизнес в градинките пред църква Кирил и Методи.

  9. 9 Профил на ВаняХр.
    ВаняХр.
    Рейтинг: 1020 Неутрално

    Хубав проект и много добра идея.

  10. 10 Профил на mihail_p
    mihail_p
    Рейтинг: 1397 Неутрално

    супер яка идея.
    браво.
    и тук има какво да ни покажат
    бабите....преди да се изнесем всички.

  11. 11 Профил на mihail_p
    mihail_p
    Рейтинг: 1397 Неутрално

    До коментар [#8] от "falkoneti":

    нищо не ти е влезло в глвата.
    докато сте патриоти на маса
    със знаменца за самочувствие,
    единствено от тях захранвано,
    дотогава няма нищо да става
    в България.

  12. 12 Профил на Джигара
    Джигара
    Рейтинг: 446 Неутрално

    Отдавна съм хвърлил око на запустялата фурна до читалището в Орландовци, която да стегна и превърна в уютна пекарна с прилежащо място за хапване - тип бистро / тратория.

    Едно от нещата, които не съм измислил, е какъв тип кухня би накарала потенциалните клиенти да прескочат психологическата бариера "на север от булевард Сливница".

    Вдъхновен от тази статия, ще се осмеля да попитам останалите читатели за конструктивни идеи. Благодаря!

    За истинския български правописъ - http://ivanchevski.grazhdani.eu/
  13. 13 Профил на cavenn
    cavenn
    Рейтинг: 245 Весело

    Супер идея! Бтв, сърцето на Андалусия е Севиля...поне като столица на района и най-голям град, де...Иначе Гранада, Кадиз, Малага, Алмерия, Марбейя ))) препоръчвам на всеки да ги посети.

  14. 14 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 2390 Неутрално

    До коментар [#12] от "Джигара":

    Пусни няколко вида питки, особено оригинални пърленки, с дъх на пшеница. Щом имаш фурна, иделно е. Мисля, че и някои видове супи ще е добре, освен шкембе, телешко варено, борш с месо, лятото зенчукови, изобщо нещо дето е лесно приготвимо и бързо. Виж някои от кулинарните предавания, напр. Странни храни с Андрю Цимерн по Травел. Там заведенията предлагат малък асортимент, но традиционни от години и народ винаги има. Потърси идеи и за обзавеждането на мястото за хранене, пр. дървени маси с червени покривки, бели стени и пушени греди на тавана, ковани лампи и т.н. Аз наближавам 70 г., но обичам хубава хапка и пивка и съм написал на жена ми един ферман с над 60 ястия да не ми пита все " какво да готвя". От година дъщерята и зетя живеят при мен, млади хора на по 30 и нещо, ядат пилешко, кайма, спагети, като не могат да измислят, поръчват пица. Писна ми да се съобразявам с тях и се разбрахме всеки да си яде яденето. Напр. свинско със зеле не близват, пача, агнешко, печен джолан, а за мен е върхът на вкуснотията с червено вино. Въпрос на вкус. Желая ти успех, Орландовци не е Орландо Флорида, но нишата е добра.

  15. 15 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 9416 Неутрално

    Много добра идея, ще привличат туристи и дано да са доволни.

  16. 16 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
    彼得。斯托亚诺夫
    Рейтинг: 490 Неутрално

    Отдавна съм хвърлил око на запустялата фурна до читалището в Орландовци, която да стегна и превърна в уютна пекарна с прилежащо място за хапване - тип бистро / тратория.Едно от нещата, които не съм измислил, е какъв тип кухня би накарала потенциалните клиенти да прескочат психологическата бариера "на север от булевард Сливница".Вдъхновен от тази статия, ще се осмеля да попитам останалите читатели за конструктивни идеи. Благодаря!
    —цитат от коментар 12 на Джигара


    ми вземи пример от "румик" - тръгнаха от закусвалня 4х4 м, виж сега какво са - идват да се хранят при тях от бенковски и още по-надалеч. разнообразно меня, (относително) вкусно, добри цени и бизнесът върви

    -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
  17. 17 Профил на Makq Nekoitaaizlagal
    Makq Nekoitaaizlagal
    Рейтинг: 584 Весело

    Много е приятно да се моташ некъде, и да заухае на манджи, хеш и dank shit, indeed

  18. 18 Профил на juvemagic
    juvemagic
    Рейтинг: 219 Неутрално

    фалконети явно завидя нещо на капана, двете улуци на кръст всъщност са повече от двайсет две но ти явно само си чел за капана, може би друго освен женския пазар явно не си посетил! идеята е страхотна, но туристите които посещават софия са за друг вид туризъм алкохолен а другия ми е неудобно да пиша.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK