Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4274 Любопитно

  Много интересна галерия, мерси на Мария за споделянето. Този инкски град не е толкова известен като Мачу Пикчу, но пак има какво да се види.

  И ако мога да поправя нещо от снимка номер 4, инките все пак са имали едно домашно животно, става въпрос за ламата. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 2. 2 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Благодаря за галерията :)

 3. 3 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3520 Неутрално

  Страхотно!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 4. 4 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Кой знае кое поколение ще разбере загадките на древните народи. В частност инките са били и превъзходни инженери и архитекти. Били са много богати, имали са несметни количества злато. Теоретици на извънземните контакти предполагат, че златото като превъзходен електропроводник и други технологични качества е добивано в полза на пришълците. Имало за тях, имало и за земляните. При нашествието на испанците казват, че било скрито златно съкровище с тегло 10 тона. Друга легенда е, че инките познавали течност, добивана от природата, която размеква камъка. Така лесно се е обработвал в различна форма и размер. Ако се обърне внимание на някои зидове, се вижда, че краищата на камъните са заоблени. Но дали това е причината. Галерията е фантастична и професионална.

 5. 5 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 457 Неутрално

  "Защо не са измислили и оставили никаква писменост?! Днес само теории и догадки, и това, което са писали испанските летописци."

  Всъщност точно испанците твърдят, че с кипу можело да се записват не само калкулации, но и исторически събития. И миналия век доказаха, че възлите не са само математика. Даже йеорглифи намериха.

  * * *
  "скала – 90 тона, докарана от друг хълм... огромна скара и под нея са положили трупи, които после с въжета са теглили по склона. Надолу е било лесно, но нагоре."

  Надолу не е много по-лесно, отколкото нагоре. Пак трябва да прилагаш голямо усилие за да я придържаш да не се изтърколи от трупите и да заседне. Другата обоснована теория е, че са ползвали мокра глина, за да намалят триенето.
  Освен това, когато човек има въжета е лесно да стигне до идеята за хватки за намаляване на усилието. Със сигурност са имали някакъв примитивен вариант на полиспаст.
  А до идеята за лоста се стига още преди да се сетиш да плетеш въжета.

 6. 6 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 457 Весело

  Друга легенда е, че инките познавали течност, добивана от природата, която размеква камъка... Ако се обърне внимание на някои зидове, се вижда, че краищата на камъните са заоблени.
  —цитат от коментар 4 на man_un


  Всички познаваме тази течност. В България я наричаме вода. :)

  Освен това са имали много въздух. Инките го вдишвали, а са издишвали въглероден двуокис. Значи няма начин да не са изобретили компресията и газираните напитки. :)

 7. 7 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 349 Неутрално

  Прекрасна галерия. Благодарим !

 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2561 Весело

  До коментар [#6] от "tamada":

  +++ Ха-ха-ха...

 9. 9 Профил на it
  it
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Сн. 7 Кръстът на инките има доста по сложен смисъл:
  Горната половина в ляво: минало, настояще, бъдеще
  Горна половина в дясно: подземен свят/смърт, нашия свят, небеса
  Долна половина в ляво: война, мир, интелигентност
  Долна половина в дясно: кондор, ягуар, орел

  Четирите страни: четирите посоки на света; четирите основни елемента (земя, вода, огън, въздух); четирите най-ярки звезди на Южния кръст

  12-те ъгъла - 12-те месеца и празници в календара на инките

  Централният отвор - столицата на инките Куско, центърът на империята

 10. 10 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1199 Неутрално
 11. 11 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Бил съм там, наистина е фантастично красиво. Предварително, и то доста отдавна, бях чел почти всичко за инките. Има предположение, че са обработвали камъка чрез слънчевите лъчи. В смисъл са използвали топлина, студ (вода) и инструменти. И много въжета. Който е капитан на кораб (корабче) и е учил как се вързват морски възли, вероятно е забелязъл една въжена конструкция с която почти без усилие бавно се повдигат невероятни тежести. Нищо ново под слънцето...
  Градчето също е живописно, а хората са много дружелюбни. Улиците са пълни с деца и радостна глъч!!

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5981 Неутрално

  В ушите ми звучат стари приключенски книги, особено около реката Урубамба...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5405 Неутрално

  Прекрасна галерия и описанието към снимките също. Благодаря.

 14. 14 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Страхотна галерия! Едно от местата в списъка ми за посещение в Перу!

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 15. 15 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4027 Весело

  До коментар [#6] от "tamada":

  Пропусна много популярното в древноста разстворимо кафе” Инка”

  Много хубава галерия, чакаме следващата!

  klimentm
 16. 16 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4223 Весело

  До коментар [#15] от "klimentm":

  Защо в "древността" като се продава и днес, иди в "Амазон" и виж, буркан от 200 гр. за $6.06. Много здравословно полско производство - ръж, ечемик, цикория, захарно цвекло, няма грам кафе :-)

 17. 17 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Невероятното в тези градове на инките е качеството на строителството. Те са строили градове на няколко хиляди метра височина на стръмни хълмове. Нещо, което е трудно и днес с напредналите технологии. Те са пренасяли със силата на гравитацията вода от много далечни източници, без да имат тръбопроводи или римски акведукти. А канализационната им система в градовете и до днес може да бъде пример за висша инженерна мисъл. Но най-интересно е самото строителство на градовете - със суха зидария. Инките не са познавали хоросана, цимента, варта Те са строили, като са шлифовали така камъните, че да съвпадат до последното ръбче и да лягат камък върху камък, все едно са гладки - без никакви процепи или луфтове. И с този къртовски труд са строили цели градове. А дори е трудно да си представим как преди 700 години са носили всички тежки камъни чак до върха на хълма, за да построят Мачу Пикчу. А там е високо и страшно, едно падане може да е фатално.

  Уникална цивилизация, която за съжаление е било съсипана и унищожена по най-жестокия начин от алчния Франсиско Писаро и испанските конкистадори. Заради Писаро днес не знаем как са правени дори фигурите Наска - дело на друга цивилизация, но поробена от империята на Инките. Където е стъпил европейски крак през Великите открития, само смърт и разрушения.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 18. 18 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4027 Весело

  До коментар [#16] от "daskal1":

  Ох,не знаех че съществува и до днес,очевидно че истинските неща са вечни,трябваше и думата кафе да сложа в кавички а не само Инка.

  klimentm
 19. 19 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4027 Неутрално

  До коментар [#17] от "Lou":

  "... император Карл V му издава патент за завладяването на Перу за Испания, осигурява му необходимите средства за експедицията и го назначава за негов заместник и генерален капитан на бъдещите испански земи. Писаро се връща в Панама, където набира хора. Когато на 27 декември 1530 потегля от Панама с три кораба Писаро е вече петдесет и шест годишен. Набраната от него армия наброява 180 испанци и 37 коня, докато населението на империята, която е тръгнал да покорява, надхвърля шест милиона"

  klimentm
 20. 20 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4223 Неутрално

  До коментар [#17] от "Lou":

  Гсъжалявам че ще наруша така нарисуваната картина за разумните и природосъобразно живеещи инки, но истината е че те са разрушили екологията на градовете в които са живеели, а поради слабата си, прекомерно иерархично система на управление са победени от няколко дузини испански главорези.
  Нека поясня първата точка от изказването си. Елита на инките е зад тичал пода на жилищата си с пластове от Варна замазка, колкото по-дебела, толкова по-знатен е бил родът и позицията на собственика. Изпичали са варта със зелени дървета, които развиват по-висока температура хвърлени в горяща пещ. Така са унищожили горите около градовете си и са предизвикали дълбоки ерозионни процеси, които в крайна сметка са водели до обезлюдяване на селищата поради липса на достатъчно вода и храна.

 21. 21 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4223 Неутрално

  "Пластове от варова замазка, достигаща дебелина до 20-25 см."
  Не "Варна" и т.н. Извинения.

 22. 22 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4223 Весело

  До коментар [#18] от "klimentm":

  Инката е от времето на бодрите стихове на младостта, от типа на ""Слънце, въздух, онанизъм, здрав и бодър организъм! "
  Как да го забравиш тОва?!

 23. 23 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Билка цикория...
  Продавана с инкска търговска марка ;)
  да звучи "по така" .

  Снимка 1: останки от древен тракийски град.
  Вляво, горе (не се вижда на снимката) връх Шипка?

  До коментар [#15] от "klimentm":
  До коментар [#6] от "tamada":

  Пропусна много популярното в древноста разстворимо кафе” Инка”

 24. 24 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Инките не са били чак такива симпатяги, каквито ги изкарват някой хора. Това, че е романтично да се говори за стари, отдавна изчезнали, цивилизации, не означава, че трябва да се превъзнасяме до глупост.
  А иначе за галерията - браво!

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.