Бистра и Наце за джунглите на Боливия, "бандите" на Кения и още 72 истории

Това е съдържание, създадено от маркетинг студио Storio по задание на партньор на "Икономедиа".

Бистра и Наце за джунглите на Боливия, "бандите" на Кения и още 72 истории


Той се качва на самолета от Бутан за Непал със сенегалски панталони, шала, с който измина Камино де Сантяго, раница от Германия и тяло, направено в Македония..." Това пише Бистра Якимова във фейсбук страницата на блога The Magic of Traveling, поддържан от нея и от съпруга й Наце Сапунджиев - македонеца, на когото е посветен постът.


За седемте години, откакто пътуват заедно, са кацнали в 72 държави (над 1/3 от всички в света), а скорошното им 3-дневно приключение в страната на щастието Бутан описва част от тактиката, с която са постигнали този околосветски резултат: "Преди това бяхме в Непал, където аз изкарах курс за инструктор по йога. В един от дните имахме много дълъг преход с автобус, в който спонтанно решихме да летим до Бутан и резервирахме всичко в движение", разказва Бистра. "Туристическата такса там е над 200 долара на ден, но като теглихме чертата, разбрахме, че по-изгодно е да видим страната, докато сме наблизо, отколкото ако решим да летим от София", допълва Наце.


Бистра и Наце за джунглите на Боливия, "бандите" на Кения и още 72 истории
С цялото си брутно вътрешно щастие обаче Бутан не е дестинацията, която отговаря на характера им да кривват от добре отъпканите пътеки, сами да организират маршрутите си, да спят в "хотели" без стени в гори и джунгли, в палатки в пустинята или селски колиби в Африка.


"В Бутан няма независими пътешественици, всичко минава през туроператори", уточняват Бистра и Наце, които все пак са впечатлени от изкачването си до "Леговището на тигъра" – будисткият храмов комплекс, изграден на върха на отвесна скала на 3120 м надморска височина.


Танцуващите с местни


Запознават се съвсем стъпили на земята - в IT компания, в която са колеги. Тогава Бистра е и инструктор по танци и бързо увлича Наце, с когото днес заедно подготвят хореографии за първия сватбен танц на бъдещи младоженци и ги обучават как да го изпълнят. Естествено традиционните танци са нещата, които задължително "опитват" по време на пътешествията си. "Така на един плаж на остров Мавриций научихме Сега", казва Наце и допълва какво го е пленило в танца: "Понеже е роден като част от забавленията в свободното време на робите, за него е характерно едва доловимото повдигане на краката за сметка на по-буйните движения на горната част на тялото."


Панама

Панама


Въпреки че Бистра се е оттеглила от IT сектора и се е отдала на писането на втората част на книгата си "Магията на пътуването: Последвай местните" (посветена на специалните им срещи с местни хора от 14 дестинации), на въпрос как имат толкова време да обикалят света, казват, че нямат.


Като IT специалист обаче Наце има лукса не само да си взема неплатен отпуск, но и да напуска работа (и да си намери нова, когато поиска). Направил го е заради двумесечното им пътешествие в Централна Америка: Белиз, Гватемала, Доминиканска република, Ел Салвадор, Коста Рика, Мексико, Никарагуа, Панама и Хондурас, където стават сертифицирани гмуркачи в достъпния за целта рай Утила.


Мексико

Мексико


Острови за напреднали


Любим момент от това пътешествие е 6-часовото пътуване от континентална Панама до автономните острови Сан Блас в Карибско море, където за два дни отсядат в една от автентичните бараки на местните хора Гуна Яла (или Куна Яла).


"Островите са в буквалния смисъл отдалечени, защото чужди граждани нямат право да купуват земя. Можеш да се гмуркаш, да се излежаваш на плажа и да се запознаваш с истински местни обичаи, които не са претопени от туристически бизнес", разказва Бистра. Най-силно впечатление са ѝ направили пъстрите гривни, които жените носят около прасците си и "заради които крайниците им нямат обичайната заобленост, а са впечатляващо тънки и източени". Наце пък помни "работата" на старейшината на един от островите: да лежи в хамак цял ден и да мисли – право, каквото останалите жители нямат.


Бистра и Наце за джунглите на Боливия, "бандите" на Кения и още 72 истории


Южноамериканското им приключение е в две части – първо само до Перу, заради детската мечта на Наце да види и пипне древния Мачу Пикчу, а после се връщат за двумесечен трип през Аржентина, Боливия, Бразилия, Парагвай, Уругвай, Чили и пак Перу. Там отново не пропускат да се запознаят с островитяни – хората от племето Урос, които живеят на плаващите тръстикови къщи в Титикака и жителите на друг остров в езерото – Такиле.


"Всеки тръстиков остров приютява няколко семейства Урос и ако някое не се разбира с останалите, неговата част се откачва", разказва Бистра и допълва, че има и централен тръстиков пункт с малко училище, църква, болница и кафене, а до тоалетна се ходи с лодка – в по-непретенциозен тръстиков обект.


На остров Такиле пък всички плетат - мъже, жени, деца. "Жените си избират съпрузи по качеството на шапката, която сами са си оплели, като тестът е, като напълниш шапката с вода, тя да не изтече през нея", разказва Наце.


Нямат любимо място, но държавата, в която биха останали да живеят (и в която са изминали над 5000 км с кола), е Нова Зеландия, заради зашеметяващата природа, отзивчивостта на местните, за които да си "различен" е качество, а не заплаха, и заради възможността по-лесно да стигнат до всички точки на Океания с всичките им местни жители.


Настаняването като преживяване


"Често гледаме на настаняването само като място, където хвърляш багажа, теглиш един душ и спиш, след като си правил най-интересните неща навън, далеч от него. За нас обаче то е много важно и допринася за най-хубавите моменти от пътуването", разказва Бистра. Последното им пътешествие до Близкия изток също е било повлияно от това правило. Отиват в Йордания, за да видят чудото Петра, но заради огромния туристически наплив остават много по-очаровани от нощувките си в палатка в пустинята Вади Рум, където домакините приготвят вечерята, заровена под пясъка, върху който слагат въглища.


Бистра и Наце за джунглите на Боливия, "бандите" на Кения и още 72 истории


Препоръчват обаче и по-популярната дестинация Акаба, където са се гмуркали във водите на Червено море, в които по думите им имаш видимост поне 40 м. Разказват, че по нареждане на йорданския крал, който също е гмуркач, там са потопени умишлено кораб, танкер и самолет (почистени от боята и маслото), около които вече са се образували корали, а допълнителна атракция е да се снимаш със скелета на "пилота" на "потъналия" самолет.


Бандите на Кения


Не пропускат основните атракции в страните, които посещават, но това да поживеят без топла вода или без електричество или пък без кой знае колко светски вещи винаги им оставя по-ценни спомени. "Най-яркият пример е, че след сафари приключението и природните резервати, през които минахме в Африка, истински щастливи се почувствахме по време на престоя си в едно крайбрежно кенийско село, в "бандата" (кирпичена къща) на прекрасно местно семейство", разказва Наце.


Бистра и Наце за джунглите на Боливия, "бандите" на Кения и още 72 истории


Става дума за хора, които ги посрещат с кокосова вода от току-що откъснат от палмата плод и в чиито градини расте кашу, но възможността да опитат комерсиална газирана напитка превръща живота им в истински празник. "Когато им донесохме фанта от магазина, пощуряха от удоволствие и си я пиеха на малки глътки, за да имат за по-дълго", спомня си Наце. "Въпреки че живеят бедно, нямат огради, не се заключват. Селото е като голяма отворена градина - всеки може да влезе в твоята банда или при твоите животни, но никой не си и помисля да открадне нещо."


Бистра и Наце за джунглите на Боливия, "бандите" на Кения и още 72 истории


Разходка до искрящо бяла плажна ивица с тюркоазени води, скачане на въже с децата в пясъка и игра с домашните любимци, сред които маймуната Нелсън, току-що уловен октопод за вечеря, лентяйстване във всекидневната върху истински плетени мебели – това са само част приятните спомени от тридневната им ваканция в кенийското село срещу 12 евро за нощувка.


Нищо обаче не може да се сравни с реакцията на децата от махалата, когато Бистра и Наце сменят парцалената им "футболна" топка с истинска. "Вместо очакваната истерия и караници те се подредиха в колона пред най-голямото дете и изчакваха чинно реда си да ритнат топката", спомня си Наце. За такива моменти пътуват.


Welcome to the jungle: препоръки за настаняване от Бистра и Наце:


- Екоколиба (Madidi Jungle Ecolodge) в боливийската джунгла – защото няма по-добър начин да я опознаете;


- Дървен хотел Ryokan Kato в Йошино, Япония – за да спрете и да се възхитите на упоритата работа и волята на хоратa;


- Лодка-къща във водите на Керала, Индия – защото няма абсолютно нищо, което да разваля романтиката, а персоналът се грижи да задоволява всичките ви нужди;


- Mohagine Hotel в дъждовните гори, Дрейк бей, Коста Рика, където ще си станете по-близки приятели с маймуните в съседствo;


- Будисткият храм Yochi-in в Коясан, Япония - ако можете да следвате простите правила на монасите и да уважавате начина им на живот, ще имате невероятно преживяване;


- Палатка в Лумпул, Сенегал – защото има някаква магична романтика в пренощуването в пустинята.


Как да пътувате повече


Липсата на пари е едно от най-честите оплаквания, което хората изтъкват като причина да не пътуват, а всъщност е въпрос на приоритети за какво харчиш, казва Бистра. "Ние живеем щастливо без телевизор, най-новия модел телефон/таблет или нови дрехи и предпочитаме да даваме парите си за преживявания."


По думите ѝ 2 месеца в Южна Америка с раници на гърба струват колкото 1 месец обиколка с кола из Нова Зеландия, което пък струва по-малко от основен ремонт на кухнята. Още един пример – дълъг уикенд в Италия за двама (самолетни билети, настаняване, вход за забележителности и дори някое хапване в заведение) ще струва по-малко от средно модерен "умен" телефон, излязъл миналата година.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Вместо да имат деца и семейство, двама ескаписти ми се пробутват като пример за подражанаие в Дневник.

  Жалко!

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 2. 2 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 304 Весело

  Пътувал съм из Европата, Азия и Южна Америка и мнооооооого се дразня, като някой ми обяснява как, "разбираш ли", парите не са основното нещо за подобни пътешествия! Така е, парите не са основното, те са най-важното нещо и по-скоро количеството им. За пример - само самолетен билет за Латинска Америка е от порядъка на 1000 и повече Евро на човек, добавете престои от няколко дни при що-горе нормални човешки условия, храна и входни такси за различните забавления и хоп - сметката не излиза никак еФтино. И да ми се появяват разни хубавци, които ми правят оценка, че видиш ли, не парите били най-важното нещо, за да пътешестваш на воля - ДА, АМА НЕ /с поклон към паметта на г-н Бочаров!/. Да си пътуват хората, да си разказват, да си показват снимки и да се хвалят - няма лошо, даже е положително! Но да се правят умозаключения, че това става почти без пари и че всеки, който иска, може да го направи и парите не биха били пречка - ай, сиктир :):):)

 3. 3 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Тези са архитипа на модерните използвачи - взимаш го на работа, влагаш няколко месеца да го обучиш и когато се очаква да завърши нещо - той се изнася щото не го пускаш на 3 месеца неплатена отпуска за да ходи точно тогава на екзотично пътешествие. И после си намира друга отчаяна фирма, да им върти съшите номера. Аз лично съм си отбелязал изрично да ппотърся скорошни екзотични екскурзии когато правя бекграунд чек на кандидат.

 4. 4 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 990 Весело

  Да живееш, за да работиш?
  Или да поработваш, за да можеш да живееш истински?
  Мърморковците по-горе очевидно предпочитат първото и завиждат на онези, които са избрали второто.

 5. 5 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 836 Весело

  Браво! Това е ценното в живота, не материалните неща! Продължавайте! :-)

 6. 6 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Винаги такива хора ме вдъхновяват и съжалявам, че нямам силата, упорството и духа да бъда като тях.

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 7. 7 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#4] от "uporit":

  Въобще не им завиждам - всеки човек има своя мотивация. И мен конкретно ме отвращава крайния хедонизъм на такива хора - те живет за собствения си кеф, нямат никаква вътрешна необходимост да се грижат дори за един кактус. И щкогато много хора са такива егоисти, няма защо да се чудим че европа загива - когато ролевия модел са такива лентяй а да бъде "хард уъркинг, год лъвинг" е по-скоро обида, не е учудващо че бъдещето ни са многодетни араби или цигани.

 8. 8 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Много им се иска на нашите робовладелци да заровяме главаат в работата по 14 часа дневно, за мизерни пари, само че светът е широк и все повече хора осъзнават, че има и по-нормални начини да живееш и да работиш, без да се превръщаш в институционализиран от 9 до 5 робот.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 9. 9 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#8] от "Darcas":

  И къде въобще видяхте думата "работа" в живота на върпсония идол на свободните хора ?.

 10. 10 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#5] от "plamenss":

  Кое е ценното - да се влачиш по далечни места само за единия кеф за да се похвалиш във фейса за това. И да живееш като скот - не ти трябват дрехи, не ти трябва ремонт на кухнята, не ти трябват деца. Само собственото удоволствие !!!

 11. 11 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  Много ме забавлява мрънкането на коментиращите по горе.
  Трябвало да работят, да гледат деца...
  Ще го правят, ако искат.
  Това е гледната точка на българския лумпен, който е или се изживява като чорбаджия и господар и иска да определя живота на другите, те да са зависими от него, или е роб на въпросния чорбаджия, който завижда на тези, които са свободни, затова ги и оплюва.

  Някакъв даже е писал, че щял да гледа дали кандидатът за работа при него е пътувал наскоро в чужбина....

  Ама положенито е такова, че тогава той ще остане без хора, а не хората без работа, поради пропуснатия "невероятния уникален шанс" да работят за български лумпен-чорбаджия.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 12. 12 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  До коментар [#10] от "m17":

  Точно така, ценното в живота е собственото удоволствие, не децата и кухнята.

  "хард уъркинг, год лъвинг" е писал един по горе...

  Леле мале... този израз свидетелства докъде е стигнала масовата промивка на мозъци в САЩ...

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 13. 13 Профил на byrd
  byrd
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Много прилича на самохвалство! Явно да си показват снимките е по-важно от пътуването. Истински джетсетъри- кеф ти Непал,кеф ти Бутан, кеф ти Моше Даян или Аба Ебан...Толкова са квалифицирани,че работата ги чака с табелка и лимузина на летището. Поне са забелязали ,че в някои страни си добре дошъл като турист -плащай и се въргаляй на плажа,но да си купиш земя или да останеш!!!- шут в задника и обратно в лайната. Да си дам и аз моите препоръки- в Портланд,Мейн си купете пресно уловени скаридки и наливна бира "Милър" на пристанището и ги консумирайте с изглед към океана! И на оная черна проститутка с изрусената коса не й вярвайте ,че се е прегледала за СПИН....

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  До коментар [#14] от "puhpuhan4o":

  До коментар [#15] от "puhpuhan4o":

  Не си ти този, който според собствените си ограничени разбирания да решава кой трябва да оставя гените си и кой не. Бъди сигурен, че Природата е по умна от теб.
  Когато остареят, ще имат зад себе си един изпълнен с емоции и приключения живот, което ще ги грее повече от това, ако са направили поредните бройлери за системата.

  Не очаквай и че всички споделят твоите семейни ценности, някои хора имат други приоритети.

  Относно наемането, ами щом има такива хора, които могат да си позволят това, значи реалността не съвпада с твоите разбирания и представи.

  Относно изчезването на такива като мен, бих ти задал логичния въпрос - защо такива като мен не са изчезнали досега?

  Отговорът вероятно се крие в това, че Природата и законите, по които се движи Вселената са мааалко по сложни от твоите представи за тях и че еснафско - чорбаджийско патриархалния манталитет не е единственият, който може да определя същността на Човека и да гарантира възпроизводството.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 17. 17 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4509 Весело

  Начина, по който обясняват колко биха стрували разните екскурзии, подчертава интелигентността на авторите.
  Браво!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 18. 18 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#16] от "Боян Таксиров":

  Вас ви има не защото природата е решила а защото вашите родители са се жертвали да родят и отгледат поне едно дете. Но понеже подобните на вас ги мързи да направят поне това, ще изчезнета а на ваше място ще дойдат черните негри и араби и всякакви други дето не ги мързи поне да се размножат.

 19. 19 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#17] от "hamiltonf":

  Много, една екскурзия я оценяват на по-малко от това да те лазят хлебарките. Невероятен интелект, бравос.

 20. 20 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  До коментар [#18] от "m17":

  НЕ става въпрос за мързел или дори егоизъм, малко по сложно е.

  Но нека дойдат негри, араби и аборигени дори.

  На мен не ми пука.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4509 Весело

  До коментар [#19] от "m17":

  Кой както го разбира...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  До коментар [#22] от "puhpuhan4o":

  Нямаше нужда да се хабиш толкова, можеше да покажеш еснафско - чорбаджийско просташкият си манталитет само с няколко изречения.

  Ако всичко беше както го пишеш, в Природата(Бог е антропоморфизъм, за което съм вери секюър, бай дъ уей) щеше да има само такива като теб, но пък тогава щяхте да сте изчезнали от глупост, така че погледни нещата такива, каквито са.

  Не е лош късмет, както пишеш.

  Но ако си вярваш наистина, поне трябва да си спокоен за твоите деца, тъй като всички либерали ще изчезнат, тъй като няма да се възпроизведат.

  Така че просто трябва да почакате :))

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5908 Весело

  Хората си имат цел и я следват. Уважения за това! Хаотичното описание е нормално за този вестникарски формат, но на мен ми харесва. Някой ядосва ли се на филмите или статиите на Нешънъл Джиографик? Моята цел не е тяхната, но това не значи, че или те или аз сме лошите :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Само аз ли се опулих на карето долу, където ни обясняват как кебапчето е 5 стинки!?

 26. 26 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  До коментар [#11] от "Боян Таксиров":
  лумпена чорбаджия в случая с нас е лекар ,обслужващ район от 20 км радиус и 6 населени места ,без други колеги в района и не виждам как може да се отсъства дори ден ,за 20 години се е случвало много рядко ,а такива са идвали и изчезвали веднага , обикновено нереализирани ,чудят се какво да измислят ,за да не работят нищо ,ако могат бързо оборотни едни парички без да влагат нищо и да изчезнат ,за да не изтърват от живота ,такива хора не носят нищо на обществото ,те си живеят собствения живот и добре ,че от тях не зависи нищо ,не че нямаме всички възможности да обиколим по 3 пъти света ,не е проблем ,но трябва да имаш и отговорност към обществото и работата си ,а че друг ме взема за лумпен чорбаджия ,проблема си е негов ,а на мен не ми пречи да си карам новия джип мерцедес и да не се поствам във фейсбука с това ,изкарал съм си го с денонощен труд ,не с разходки и празна завист .

 27. 27 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2725 Весело

  До коментар [#22] от "puhpuhan4o":

  +++

 28. 28 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 676 Неутрално

  кво се палите?
  тез си имат спонсори, дет си им плащат. а задачата им е да изкарат така, че и вие да хукнете да си купувате и правите екскурзии още от утре. колкото повече - толкова по-добре за спонсоръ. и тогава ше ви сатне ясно, че вътренето ви с пари ше е невероятно , а кефъ: не чак толкова върховен.

 29. 29 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  До коментар [#26] от "edin drug":

  Проблемът си е негов, щом това е избрал. Проблемът е и на държавата и обществото, допуснали такъв дефицит на лекари и други кадри в провинцията, заради кражби, далавери, изсмукване на бюджета и глупава и недалновидна политика.

  Трябва ли хората в държавата на Пеевски и Доган, в държавата на мафията, но не част от нейния обслужващ персонал, да компенсират нейното управление със саможертва?
  Аз не мисля така. Това са естествени социални и психологически закони и положения. Защо да се жертваш, за да може други да правят каквото си искат и ти със саможертвата си да компенсираш разрушителния ефект от техните престъпления?

  Не, не се оправдавам ни най малко, просто нямам нужда от това. Разсъждавам за факторите, които правят хората лоялни към дадено общество и изобщо необходимо ли е да жертваш нещо от начина си на живот, за да засвидетелстваш лоялност.

  Айде нема нужда от такова "общество", неговото признание не е необходимо и съм сигурен, че хората визирани в статията не желаят особено да са част от такова обшество. Вероятно те си имат свое, в окето пътеществията не те правят аутсайдер сред чорбаджиите и бройлерите, а напротив, стимулиран и други да правят същото.

  Не ми стана и ясно, защо застъпваш идеята да няма дълги отпуски, да се работи по много, да не се отсъства от работа нито за ден, видиш ли и т.н. Определено това е мислене, неподплатено с логика и присъщо на лумпен - чорбаджия.
  Щом може да се работи по друг, по либерален начин, защо непременно животът да е казарма?

  А това, че се хвалиш с новия си джип мерцедес говори някои неща, с какъв аршин мериш живота.
  Карай си го със здраве и ти пожелавам(не съвсем искрено) лесно да си намираш такива служители, каквито искаш.

  Защото България НЕ е светът...

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 30. 30 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 304 Весело

  Да живееш, за да работиш?Или да поработваш, за да можеш да живееш истински?Мърморковците по-горе очевидно предпочитат първото и завиждат на онези, които са избрали второто.
  —цитат от коментар 4 на uporit


  Пич, вероятно съм обиколил повече дестинации и от списващите статията и по-голяма част и от списващите коментарите и не, не мрънкам за пътуванията, защото и аз влагам всяка събрана сума за екскурзии /е, сега е по-трудно с оглед на факта, че имам и малко дете и част от дестинациите в Африка и Азия не са препоръчителни с оглед на ваксини и екзотични болести!/, а мрънкам за изкривяването на представата и перспективата - НЯМА как да пътуваш, без да имаш пари. Одобрявам идеята, след като отглеждането на деца не е ценност за някои хора, то нека да си пътешестват или да се занимават с каквото си искат, но да не натрапват идеята, че видиш ли всичко го правим почти без пари, не са необходими десетки хиляди левове за подобни пътешествия и т.н. Защото това е долна лъжа! Затова ми беше коментара, а не за това, че хората пътуват :):):) Но който разбрал, разбрал, който не - и хапчетата няма да помогнат там ... :):):)

 31. 31 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3111 Неутрално

  До коментар [#26] от "edin drug":
  Ама тоя човек живее много по-смислен и интересен живот от тия нещастници с психологически проблеми, дето обикалят като изоглавени.
  Да си доктор на 20км район със сигурност се срещаш с повече предизвикателства (професионални, човешки и всякакви) отколкото да ходиш и цъкаш снимки да ги изпльокаш у фейса и получиш палчетата от себеподобните.
  Да, има такива хора - живеят празен живот, но те самите не могат да го осъзнаят. Няма смисъл да се спори с тях. Туристическата индустрия се храни от тях. Нали не си мислите, че тия матрялчета се появяват случайно преди Нова Година?
  Просто бизнес, няма лошо.

 32. 32 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3111 Неутрално

  До коментар [#29] от "Боян Таксиров":

  До колкото съм схванал ти също си от неудовлетворените зарибени по шматкането без цел и посока и не живееш в България.
  Това за чорбаджиите важи ли и за обществото където си се установил?

 33. 33 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3111 Неутрално

  До коментар [#29] от "Боян Таксиров":

  До колкото съм схванал ти също си от неудовлетворените зарибени по шматкането без цел и посока и не живееш в България.
  Това за чорбаджиите важи ли и за обществото където си се установил?

 34. 34 Профил на annonimus
  annonimus
  Рейтинг: 233 Неутрално

  На статията отгоре е написано Специален проект, ако кликнете ще видите че излиза че е спонсорирана статия. Само се чудя кой пък толкова и защо влива пари в тези хора и техните истории. С какво са толкова различни че да им плащат екскурзиите и после статиите в Дневник примерно

 35. 35 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4870 Любопитно

  "Нямат любимо място, но държавата, в която биха останали да живеят (и в която са изминали над 5000 км с кола), е Нова Зеландия, заради зашеметяващата природа, отзивчивостта на местните, за които да си "различен" е качество, а не заплаха, и заради възможността по-лесно да стигнат до всички точки на Океания с всичките им местни жители."

  Разбирам ги напълно. НЗ е наистина прекрасна държава във всяко едно отношение!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK