Момичето, което пътува само по света

Това е съдържание, създадено от маркетинг студио Storio по задание на партньор на "Икономедиа".

Момичето, което пътува само по света

© Цветелина Белутова, КапиталТя се нарича номад – човек, който е в непрекъснато движение, работещ отвсякъде и на шега – бездомен. Пътуването по света е всекидневието й. Тръгва, без да планира и се оставя на любопитството да я води. Няма да се втурне да посещава музеите и туристическите забележителности, защото целта й е да се слее с живота по улиците, да се запознава с местните и да търси вдъхновяващи бизнес истории.


Двадесет и девет годишната Анна Пелова пътува сама по света (случвало се е и на стоп – през цяла Испания, както и в част от Щатите) от години и работи дистанционно за международни стартъпи, още докато следва креативна рекламна стратегия в Лондонския колеж по комуникации. Напълно уверена, че няма невъзможни неща, тя започва да печели парите, от които има нужда още като тийнейджър, а малко по-късно се увлича по писането и разработва няколко проекта, сред които съавторство на книгата "Селата в България. Посоки за туризъм и култура", гайд за пътуване на стоп, "Правилно хранене" - инициатива за популяризирането на превантивното здраве сред българите и др. Опитът си като дигитален номад - човек, който успява да работи отвсякъде, споделя в страницата Great Nomad (http://greatnomad.com), макар и вече не толкова активно. Допреди година беше концентрирана върху събиране на истории за първата си книга – The Founders and The Underdog, с която иска да покаже гледната точка на инвеститори, предприемачи и милионери/милиардери, променили света или страната си. Именно за да срещне тези личности, Анна тръгва без стратегия, предварително уговорена среща и с доза късмет към градове в САЩ, Португалия, Полша, Танзания, Дубай, Сингапур, Индия и други.


Докато прави опити да завърши книгата си, младата жена междувременно успява да се запали по криптовалутите – едногодишна бизнес авантюра, съпроводена с трудности, а отскоро е обсебена от нова идея – да създаде платформа за посещение на фитнеси по света от чужденци, или нещо като airbnb за спортуващи. Идеята й хрумва от собствен опит – като човек, който държи на формата си и обича да пътува, самата тя знае какво коства тренировка в зала в чужбина – труднодостъпно, скъпо и вреемко занимание. Gymsix* вече се разработва с помощта на приятели и тепърва ще се тества на пазара.
Мароко

© Анна Пелова

Мароко


Вярва, че всеки, който иска да опознае света,


трябва да опита да пътува сам


Така неизбежно се запознаваш с нови хора, за разлика от случаите, в които пътуваш с приятели и общуваш предимно с тях. "Обстоятелствата те правят по-общителен и отворен към другите, казва тя. На мен винаги ми е било некомфортно да отида сама в бар или в дискотека, но с времето свикнах и се оказа доста забавно. Така тествам себе си – имам ли смелостта да заговоря непознат или да се присъединя към група от хора? Как ще го направя? В началото се чувствах жалко, но когато промених собствената си нагласа, разговорите просто започнаха да се случват естествено и така създадох много интересни нови приятелства."


В Хонг Конг се запознава с човек, който след това й помага в трудна ситуация. "Цените на хотелите изведнъж скочиха 10-30 пъти заради националния празник, а аз нямах къде да остана. Той имаше празен апартамент и просто ми изпрати адреса, каза ми къде е скрил ключа и че мога да се настаня там, без да иска нищо в замяна."


Момичето, което пътува само по света

© Анна Пелова


Затова според нея най-ценното нещо е контактът с местните. Те винаги знаят къде са хубавите, скритите и опасните места. "Аз лично винаги поставям себе си в ситуации, в които да срещам такива – в хостел, чрез платформата Couchsurfing (http://couchsurfing.org), чрез събития или в бар. Местните са онези, които винаги са ми давали добри съвети относно моята сигурност. Доверявам им се и изпълнявам. Ако 10/10 кажат: "не излизай сама, след като се стъмни", значи има причина да не го правя."


Едно такова място се оказва Йоханесбург – град, в който нейни приятели са били обирани. "Аз останах в къщата на гей двойка и те още от вратата ми направиха брифинг по безопасност – остави всички бижута в къщата, остави си раницата с лаптопа, не се разхождай сама дори през деня, ако си извън хубавите квартали и моловете." И въпреки вниманието, с което съпроводено прекарването й, констатацията й накрая е, че хората там намират начин да живеят щастливо.


Пак благодарение на местните в Бали попада на незабравима церемония. "Жените носеха даровете на главите си, които приличаха на многоетажни торти – предимно плодове и крекери. Продължи 3 часа, а молитвите включваха различни цветя за всеки различен бог или богиня", разказва Анна.


Мароко

© Анна Пелова

Мароко


Тя няма предварително изготвен план и стратегия за точки за посещение в различните градове. Всичко, свързано с организация, й е досадно. "Може би аз съм единственият пътешественик, който не ползва tripadvisor, откривам си сама интересни точки, или следвам препоръката на местните."


В раницата, с която пътува, си носи дрехи, бельо, лаптоп, телефон, малко козметика, бански – всичко останало е излишно. Дрехите се свиват на руло и се слагат в плик, който се компресира.


Ако все още се чудите как живеят т.нар. номади


Анна дава своя личен пример: "Наскоро си правих автобиография, за да видя как изглежда на хартия и осъзнах, че сменям работните си занимания през година-две години. Действам както при предприемачите – ако нещо не върви в един момент, понякога няма смисъл да го буташ и продължаваш към следващото. Може би по-младото поколение като моето е по-лесно да разбере това, защото се адаптира по-лесно към промените, разсъждава Анна. Според нея поколението на родителите й е свикнало на друг живот, с по-различен ритъм и промените са стрес за тях, а тя и връстниците й малко или много са родени в него. Шегува се, че дълго време майка и баща й си мислели, че е "пълен клошар", но в един момент осъзнали, че онова, което върши, има смисъл и че тя се чувства добре. "Но им отне 6-7 години Непрекъснато ме питаха няма ли да си намериш сериозна работа, приятел, апартамент, да имаш деца...", усмихва се тя.


А нейните приоритети са да е свободна, да е в движение. "Аз мога да стоя на едно място и една – две години, но трябва да знам, че в момента, в който някой ми каже – има нещо интересно за правене в Сингапур, мога да тръгна". Като лош вариант си представя да отиде в някоя компания в Лондон например, да си намери работа и да седи на едно място - възможност, за която се замисля след провала си с криптовалутите. И въпреки че от няколко места, на които праща CV, я канят на интервю, тя отказва. "Предполагам, че за повечето хора това би било мечта..."


Япония

© Анна Пелова

Япония


Би живяла навсякъде


Най-вече в Япония или Америка. Там са местата, на които й остава сърцето.


Макар че е била веднъж за две седмици, Страната на изгряващото слънце успява да й въздейства силно. Най-яркото, което си спомня от там е вкусът на сушито. "Няма нищо общо с това, което ядем тук, коментира Анна. "Рибата е много прясна и се приготвя с прости съставки – предимно с ориз и водорасли, без никакви специални ефекти, странни сосове, всичко е до качество й"


Мароко е мястото, на което би се връщала пак и пак. Всъщност, вече го е правила, защото там е шарено, интересно, "все едно живееш друг живот за малко, съвсем различен на фона на нашата култура."


САЩ също са нейна любима дестинация. Колкото и пъти да отиде там, сякаш ги вижда за първи път. Това в пълна сила се отнася до...Ню Йорк.


Япония

© Анна Пелова

Япония


Където и да попадне, нищо не може да шокира Анна и нищо не приема за драма, защото "всичко е приключение". Смята, че ако човек иска да пътува по света, просто трябва... да си го представи. "Позволете на въображението ви да ви заведе там, където искате да отидете. Всъщност това е въпрос, който всеки сам трябва да си зададе и да си отговори: "Какво трябва да направя, за да съм свободен да пътувам и да работя откъдето аз искам?" Правилните отговори идват тогава, когато си зададете правилните въпроси.


От личен опит


- Винаги нося бижута от бяло злато, които са моята застраховка (освен официалната, която имам). Не изглеждат скъпи и ако нещо се случи, винаги мога да ги продам бързо и да се измъкна от ситуацията.


- Хубаво е и човек да си носи по няколко дебитни / кредитни карти, малко пари в брой. Случва се картите да блокират, да се загубят, да си забравиш пин кода.


- Пътуването може да е доста натоварващо за тялото и за психиката и има дни в който просто ти се реве и не ти се излиза от стаята. И това е окей. Колкото по-бързо го приемеш, толкова по-бързо ще излезеш от тези моменти.


- Когато номадството е начинът ти на живот, трябва да се научиш как да не се разсейваш и да останеш да работиш, когато искаш да се срещаш с хора или да се разхождаш навън. Да пътуваш е различно от това да си турист.


- Бизнес контактите, които се създават, по време на път, са един от най-големите ресурси.


- Когато пътуваш достатъчно, осъзнаваш, че дори и в някои от най-опасните места по света, хората пак намират начин да живеят добре.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (128)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Както се казва..."живота е удивителен".
  Напълно разбирам и подкрепям такива пътуващи ;-)

 2. 2 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Прочетох първите няколко реда и те са напълно достатъчни.Момичето на новото познание е горд член,по-точно членка на новата космополитна средна класа.Бившия германски президент Гаук преди няколко дни говореше за нея,беше разтревожен.Правеше анализ,че създаването на тая класа довежда до отчуждение и враждебност в обществото.Може да е прав,може и да не е прав.Ако няма Бог,всичко е позволено.

  Memento Mori
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Аз, понеже съм прост, не разбрах КОЙ и поема масрафа !!! щотооо !!! нали.

 4. 4 Профил на sparti
  sparti
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Добро занимание за свободното време, но не става ясно как се финансира. Greatnоmad.com , сайта от статията, между другото не се отваря.

  slivizasmet.blogspot.com
 5. 5 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Аз, понеже съм прост, не разбрах КОЙ и поема масрафа !!! щотооо !!! нали.
  —цитат от коментар 3 на 442  Добро занимание за свободното време, но не става ясно как се финансира. Greatnоmad.com , сайта от статията, между другото не се отваря.
  —цитат от коментар 4 на sparti


  Момичето е младо,умно,добре изглеждащо.Всяка жена може да се самофинансира.

  Memento Mori
 6. 6 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#3] от "442":

  Чукча читател, втори абзац!

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 7. 7 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Това са хора авантюристи. Друго, при тоя начин на живот, доста неща им липсват. И в тая динамика им убягват. Вероятно го знаят и се успокояват, че ще наваксат по нататък. Но дали е така.

 8. 8 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#3] от "442":

  Всяка жена може сама да си "поема" масрафа. Че и по няколко. Въпрос на желание е. А и гледам, че е следвала в Лондон, та техните едва ли са "стотинкаджии".
  Като цяло в тая "рубрика" се показват само хора със сравнително заможни родители, които си мислят, че са нещо. Но просто още отначало са били малко над другите и в момента си продължават така, благодарение на това.

 9. 9 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Специален проект е съдържание, спонсорирано от рекламодател на "Дневник"

  интересно, интересно

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 10. 10 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1298 Весело

  Бе и аз искам така, ама... Затова завиждам на тези, които го могат, евала...

 11. 11 Профил на villager
  villager
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Само не разбрах защо се определя като номад? От древни времена до наши дни профила на номада не отговаря на нейния профил. Искаш да ходиш насам-натам добре , но номадите не са само ходене насам-натам. Имаше и друг такъв "номад" - Симеон Идакиев по времето на соца.

 12. 12 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Голямо мрънкане под статията. Дайте да се порадваме малко на жената за ентусиазма й, да помечатем и да попътуваме мислено с нея!

 13. 13 Профил на sparti
  sparti
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#3] от "442":Чукча читател, втори абзац!
  —цитат от коментар 6 на Daniboy


  Еми сега погледнах финансирането за една от книгите и, пише че онлайн е събрала 4-5000 долара. Долу-горе колкото са разходите по издаването. Сайта и не работи, с криптовалутите била на загуба...Та въпроса стои отворен, не се заяждам. Много хора мечтаят за такъв живот, нека каже как става.

  slivizasmet.blogspot.com
 14. 14 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 282 Любопитно

  Диоген формулира Космополитанизмът не от много пътувания в чужбина или интерес да консумира чужди култури ами с идеята, че човечеството е едно цяло и трябва да има взаимноразбиране и уважение в различията. Така че няма лошо ако тя пътува, за да го разбере (или пътувайки го разбира).

  "Когато пътуваш достатъчно, осъзнаваш, че дори и в някои от най-опасните места по света, хората пак намират начин да живеят добре."

  Тук не съм съгласен. До това прозрение може да се стигне и без да напускаш пределите на родината чрез разсъждение. Дори има и такива помощни средства като интернет.

  Например, у нас стереотипно се говори за България все едно е най-лошата държава. Но истината, е че българите са просто най-самоизмъчените хора. Защото ако сравним България с Индия или Камерун ще видим, че българите имат повече свобода в това да избират какво да правят и как да живеят. Има ли свободата едно Индийче, където майка му го взима да работи по цял ден в текстилна фабрика за преработване на нежеланите дрехи от Запад? Има ли свободата един Камерунец да отвори джобс(точка)камерун и да си избира работа?

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5063 Любопитно

  "И въпреки че от няколко места, на които праща CV, я канят на интервю, тя отказва."

  Добре де, защо "праща CV", a отказва интервюта?

 16. 16 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#3] от "442":

  А какво разбра? Питам, щото това е обяснено още на втори абзац!

 17. 17 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  До коментар [#15] от "vassilun":

  Как защо...? Изглежда някак си по-значимо и важно да отказваш интервюта. А пък, как да ги откажеш, като не те канят? Затова, първо пускаш CV-то, а пък после размисляш и досадно махваш с ръка, докато си казваш: Да бе, ще им работя! Аз съм пътешественик и свободен човек! Как няма да им стоя в офиса на тия...? Да си търсят, някой друг!
  Иначе, както казват и други по-горе, явно мама и тате финансират. Колко му е, девойката да го дава ларж и да търси себе си, докато обикаля насам-натам...?

  Бивш tww09306483.
 18. 18 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  В Уикипедия пише следното:

  Анна Пелова е български писател и политик. Автор на романа „Утайката на чая“, финалист[1] в конкурса за нов български роман на издателство „Сиела“. Съавтор на книгата „Селата в България. Посоки за туризъм и култура“ [2] и автор на статии свързани с пътешествия. През 2013, на 24 години, е избрана за съпредседател на Зелените, с което става най-младият политик заемащ пост от такъв ранг в България.

  Това май е пропуснато в статията? :)

 19. 19 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Голямо лансиране, ей...

  https://www.capital.bg/light/lica/2017/11/03/3069654_anna_i_predpriemachite/

  Апропо, като пуснеш търсачката, едва ли не е обиколила всички телевизии. По няколко пъти... явно не гледам телевизия

  :)

 20. 20 Профил на CAHDOKAH
  CAHDOKAH
  Рейтинг: 402 Весело

  Мноо убаво маце, я го виж;-)

  Истината има много врагове, а лъжата-много приятели.
 21. 21 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#13] от "sparti":

  Не е толкова трудно. Познавам такива хора. Една позната - знае френски и английски (поне) (българския не го броим). Пътува по същия начин като нея (вече спря де) години наред. Работи или в хостели първоначално срещу храна и подслон докато намери нещо, за което да и се плаща - често е работела като учител по английски/френски или в някои туристически обекти. Работи така няколко месеца-година колкото да опознае дестинацията и да събере пари за следващия си билет и наново. Така май изкара около 10-ина години напът (непал, южна америка, части от африка ..)

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 22. 22 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Аз, понеже съм прост, не разбрах КОЙ и поема масрафа !!! щотооо !!! нали.
  —цитат от коментар 3 на 442


  И аз тъй. Не можеш да идеш и до Ниш, без да имаш пари в джоба (съответно картата). Носела бижута само от бяло злато, защото изглеждали евтини. Нямам думи, тази ни прави на идиоти.

 23. 23 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Бе и аз искам така, ама... Затова завиждам на тези, които го могат, евала...
  —цитат от коментар 10 на Г.Е.М.


  Аз подкпрепям хората които искат така, ама аз примерно мразя да пътувам. Разлика в темпераментите. Мъкни багаж, оправяй се с неефективностите в летището, земи този сух въздух и смени на налягането в самолета, после в хотела изморен и изпит се оправяй с местни администратори, после обясни че няма да си в стая до шибания басейн, хаха. И т.н.
  Ама аз съм си избрал къде да живея и с кой, а тази девойка още не. Тя няма и да си признар, ама до голяма степен гените и я карат да търси перфектния партньор за баща на децата и. И като го намери в Никарагуа или Черна Гора--тогава ще се изключи "програма номад" и ще се включи (каквато е активна) "програма глава на семейство".

 24. 24 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  Има и една друга българка която пътува на стоп по света - Гери. Блогът и е много интересен и поучителен.

 25. 25 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Толкова абсурдни неща има в тази статия, че звучи като саркастичен материал, целящ да се присмее на такива глупости. Но за съжаление написаното е истина, затова е доста тъжно.

 26. 26 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4155 Неутрално

  Каква е идеята на този "Спец. проект"? Каква е идеята да се рекламират сайтове, за които "Уеб достъпът до този сайт е временно ограничен This Account Has Been Suspended"
  !? И въобще, каква е идеята, кой къде си по света си "развява байряка" да става обществено достояние?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 27. 27 Профил на rado_sv
  rado_sv
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Аз се възхищавам на такива хора. Особено, когато са толкова млади и толкова смели в решенията си. Да продължава все така и много късмет и прекрасни моменти!

 28. 28 Профил на Чинчила
  Чинчила
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Точно тази девойка може би не е най-добрият пример за дигитален номад, защото кой/как плаща масрафа си остава отворен.
  Истинският дигитален номад в основната си част е ИТ специалист, който се закотвя на някое приятно и нескъпо местенце с добър интернет за година-две и оттам си върши работата. Както и хора на свободни професии - журналисти, писатели, преводачи и пр.

 29. 29 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  Липсата на компетентност и ум се компенсират много добре с инициативност пробивност и нахалство, виждал съм такива моми, изгубени душички. Умствената празнота се компенсира с пътувания казва Рей Бредбъри. Всъщност това е новото интернет поколение, много "знания" от статии в интернет и никакви задълбочени познания в някоя област, никаква истинска експертност. Затова с такива хора ти е интересно 2ч и след това стават безкрайно скучни. Липсата на партньор го издава - няма пластове и натрупвания.

 30. 30 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Човек, който пътува на автостоп в Щатите си търси сериозни проблеми.... Моля, не го правете дори и муцката да го е правила и да се е отървала!

 31. 31 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Като свършат парите на мама и тати ще се кротне пак у дома у Софето (понеже другаде не я искат). Там ще и нямерят някоя закътана позицийка да и тече заплата и трудов стаж. Толкова.

 32. 32 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#30] от "johnniewalker":

  Ама поне ще я дават по Investigation Discovery!

 33. 33 Профил на mlmirow
  mlmirow
  Рейтинг: 487 Неутрално

  :))) от всичко само разбрах че най-вероятно здраво се е набълбукала с криптовалутите :))) като 90% от новоизлюпените инвеститори :))))

 34. 34 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 640 Разстроено

  Страшна еснафщина и ограниченост лъха от повечето коментирали.

 35. 35 Профил на Анна Пелова
  Анна Пелова
  Рейтинг: 8 Весело

  От Анна Пелова - на въпросите кой финансира - сама си ги финансирам, ако не е станало ясно за хейтърите, които не им е достатъчно интересен живота. Родителите ми не са богати, нито имам богат приятел. Интелектът плаща. Инвестирала съм предостатъчно в образование и развитие на умения. Работя от 16-годишна. С криптовалутите не е точно провал, просто пазарът в момента е труден, но си имам и други проекти. Имаше период, в който всичко вървеше повече от добре. Както е написано - когато нещо не върви си намираш друг проект. И да, замисляла съм се за офис работа в такива трудни моменти, но реших да не се отказвам. Успехът не е път само нагоре... който не го разбира, не е опитвал и не е рискувал. Сайтът вече е оправен и се отваря. Благодаря за хубавите коментари и на хората, които разбират, че за да получиш нещо хубаво в живота, трябва да се бориш и да мислиш извън рамките, които са ни наложени.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 640 Разстроено

  До коментар [#23] от "patilanskomeze":

  Тъй де. Щом асоциацията ти за пътуване е летище -> хотел с басейн и ол инклузив и с това мислене, най много да стигнеш до Анталия...

 38. 38 Профил на Анна Пелова
  Анна Пелова
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#31] от "МиГ-29":


  Ако това те кара да се чувстваш по-добре за себе си... но ще те разочаровам - имам си фирма и сама си финансирам пътуванията, с изключение на $4600, които събрах като финансиране за книгата. Клиентите ми не са в България и доходите ми не са български, с изключение на трудните периоди.

 39. 39 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 749 Неутрално

  хиляди хора живеят така по света, особенно англоговорящи (за тях е най- лесно да си намерят работа, а и генетично им е заложено от имперските традиции)

  във фейсбук има стотици групи на дигитални номади/бекпакърс, които обикалят света с години,но в България това още ни е много далеч - все пак преди 20 години имаше купони за хляб и режим на тока, да не говорим за предишните поколения израстнали с Партията

  за тези които питат кой и плаща - всъщност не е толкова скъпо да пътуваш - единственото скъпо нещо са самолетните билети, но често има изгодни предложения (примерно отиване и връщане до САЩ за 500 лева), можеш да спиш по хостели за по 10-20 лева, в Азия за по 5 лева, а храната навсякъде е по-евтина от в Бг

  съвсем отделен въпрос е има ли смисъл от цялото това нещо - не можеш да избягаш от себе си, колкото и да пътуваш- но пък защо не, не мисля че по -добрият вариант е на 23 да стане офисен плъх, винаги има време за това

  Успех, Анна !

 40. 40 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#31] от "МиГ-29":Ако това те кара да се чувстваш по-добре за себе си... но ще те разочаровам - имам си фирма и сама си финансирам пътуванията, с изключение на $4600, които събрах като финансиране за книгата. Клиентите ми не са в България и доходите ми не са български, с изключение на трудните периоди.
  —цитат от коментар 38 на Анна Пелова


  Анна стига си се занимавала с глупости ами се седни сериозно на 4те букви, и си намери работа (ако може извън България) тия крипто-валути ги зарязвай докато е време, книгите и пътуването и фотографията са ХОБИ.

 41. 41 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 640 Любопитно

  До коментар [#40] от "МиГ-29":

  От висотата на какъв житейски опит го раздаваш този акъл? Редовни пътувания до Ниш и Халкидики? Правене на нещо по-различно от дебелеене на 4-те букви и всичкознаене в компанията на всичкознайковци като теб?

 42. 42 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 346 Неутрално

  От Анна Пелова - на въпросите кой финансира - сама си ги финансирам, ако не е станало ясно за хейтърите, които не им е достатъчно интересен живота. Родителите ми не са богати, нито имам богат приятел. Интелектът плаща. Инвестирала съм предостатъчно в образование и развитие на умения. Работя от 16-годишна. С криптовалутите не е точно провал, просто пазарът в момента е труден, но си имам и други проекти. Имаше период, в който всичко вървеше повече от добре. Както е написано - когато нещо не върви си намираш друг проект. И да, замисляла съм се за офис работа в такива трудни моменти, но реших да не се отказвам. Успехът не е път само нагоре... който не го разбира, не е опитвал и не е рискувал. Сайтът вече е оправен и се отваря. Благодаря за хубавите коментари и на хората, които разбират, че за да получиш нещо хубаво в живота, трябва да се бориш и да мислиш извън рамките, които са ни наложени.
  —цитат от коментар 35 на Анна Пелова


  Успех във всичко, и помнете принципа "ду нот ингейдж". Кой каквото иска да си приказва, вие отговаряйте индиректно с пример и поведение.
  Пазете здравето. До 30г+ се харчи това с което сме родени и изглежда все едно е завинаги, но не е. После почва период или на разпад, или грамотен селф-мениджмънт откъм енергия, спане, хранене, и т.н.
  Залагайте фундамента на адекватен възрастен живот от сега.

 43. 43 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5490 Весело

  Хубава история. Пожелавам и успех !
  За мен Хамлетовия въпрос тук звучи така:
  - дали е намерила себе си или все пак бяга от себе си ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 44. 44 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Това не е дигитален номад, това е соросоид, който мимикрира като дигитален номад.

  Това е крипто проектът й: www. industria.tech/

  Писала е някакъв общ текст за криптото.

  Но явно като политик сега до откат ще разказва наратива за свят без граници, безграничните възможности за стари моми на 29 да се представят като "момичета" и всички подобни опорни точки.

 45. 45 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#13] от "sparti":

  Има доста начини да се финансираш през интернет.
  Ето един от тях:
  https://www.patreon.com

  Има и други възможностти...

  Модератора е неадекватен!
 46. 46 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#26] от "hamiltonf":

  Отваря те към нови идеи и различен начин на живот...

  Модератора е неадекватен!
 47. 47 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#38] от "Анна Пелова":

  Здравей Анна,

  предполагам знаеш за https://www.patreon.com/.
  Ако не си го отваряла, погледни може да намериш свой проект, който да предложиш и да намериш финансиране.

  Модератора е неадекватен!
 48. 48 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4155 Неутрално

  До коментар [#46] от "Ivan_":

  Верно?! Оставяш две малки деца, съпруга и бизнес, и айде скитнико, на където ти видят очите?! Какъв е проблема да ходиш по 2-3 пъти в годината по света?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 49. 49 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2533 Неутрално

  До коментар [#15] от "vassilun":

  ти на всички места, където си пращал ЦВ ли ходил :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 50. 50 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#48] от "hamiltonf":

  Няма проблем!

  Задаваш въпрос отговарям ти!

  Бизнеса е до време, децата порастват, а съпругата може да те придружи, ето ти един вариант за обмисляне за времето, през което си се пенсионирал...

  Ако пък си друга натура оставяш го като чужда причудлива приумица и така...

  Модератора е неадекватен!
 51. 51 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  До коментар [#35] от "Анна Пелова":

  Позволете да цитирам.
  "... Инвестирала съм предостатъчно в образование и развитие на умения. Работя от 16-годишна...".
  Извинявам се, ама звучи много клиширано. Освен това, няма как да имаш сериозно образование, без някой да поеме разходите, докато учиш.
  Нямам представа, какви умения се придобиват, докато следваш за креативен рекламен стратег. Освен това, в Лондон е скъпо.
  Криптовалутите, според мен са предизвестен провал. Ако освен, чрез тях не открият икономическото перпетум мобиле.
  Не искам да бъда приеман за хейтър. Просто и аз съм учил, пътувал и понякога рискувам. Знам, кое колко струва и как се изкарват парите за него.
  Не, ви мисля лошото, нито ви завиждам за нещо. Пътувайте докато сте млада и хубава. После ще стане по-трудно. Ако си имате и 2-3 деца, приоритетите ще се сменят съвсем. Всяко нещо, с времето си...! :)

  Бивш tww09306483.
 52. 52 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 586 Неутрално

  —цитат от коментар 38 на Анна Пелова


  Намери си мъж и вземи уседни, щото като станеш на 30+ и удариш стената ще има да се чудиш и да ревеш що никой не иска да има нищо общо с тебе освен за поредната еднонощна е*авка.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 53. 53 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2053 Весело

  Като чета комплексираните мъжки коментари тук, направо ми иде да стана креативен рекламен стратег, каквото и да е това.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 54. 54 Профил на the_thraex
  the_thraex
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Докато белите европейки номадки-шматки "откриват себе си" другите раси се множат и концентрират върху семейството!

 55. 55 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Като чета комплексираните мъжки коментари тук, направо ми иде да стана креативен рекламен стратег, каквото и да е това.
  —цитат от коментар 53 на 7777


  То и тея дето го работят това не значт какво е, така че се вписваш идеално.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 56. 56 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Докато белите европейки номадки-шматки "откриват себе си" другите раси се множат и концентрират върху семейството!
  —цитат от коментар 54 на the_thraex


  Спаси цивилизацията, завъди харем.

 57. 57 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4087 Неутрално

  Аз, понеже съм прост, не разбрах КОЙ и поема масрафа !!! щотооо !!! нали.
  —цитат от коментар 3 на 442


  Аз пък мисля, че нема начин още да е момиче!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 58. 58 Профил на directino
  directino
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Добро занимание за свободното време, но не става ясно как се финансира. Greatnоmad.com , сайта от статията, между другото не се отваря.
  —цитат от коментар 4 на sparti


  Напиши "О"-то на латиница (не на кирилица) и може би ще се отвори...

 59. 59 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2408 Неутрално

  До коментар [#3] от "442":

  Нали прочете бе. Учила е жената креватни рекламни стратегии в колеж в Лондон.

 60. 60 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Както и очаквах, в коментарите тук е пълно с мрънкалници. Ама как се издържала, ама що това, ама що онова.

  На мен лично такъв живот не би ми харесал, но затова светът е толкова шарен и върви напред -- защото хората не сме еднакви, имаме различни ценности и различни мечти.

  Дори и мрънкалниците са полезни, ако са в разумен брой.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 61. 61 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 564 Неутрално

  А за ето това дете на природата : http://tery-robin.blogspot.com/ , няма реклами , няма статии , няма гостувания в блокове. А тя е доста тежък случай...

  Dum Spiro, Spero
 62. 62 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Стига хейтихте момичето! Толкова ли не ви идва на ума, че човек може да пътува много лесно и евтино, стига да знае как да си намира подобни възможности. Аз примерно се мотая по света с академични конференции /така съм стигал до САЩ, Италия, Чехия, Полша, Япония, Австралия/, това лято бях лектор на круизен кораб на луксозната копания Silversea. За 3 седмици обикалях Средиземноморието и на седмица искаха от мен 3 лекции по 45 минути. През останалото време бях свободен да се мотая колкото искам, че и самолетните билети ми платиха дори Мадрид-Барселона и Венеция-Мадрид, както и да взема един придружител в каютата ми. Това лято ще повторя същото упражнение с жена ми, но в Скандинавия и Балтика. Третият начин е / гост-лектор. Така съм бил един семестър в Австрия, един в Бразилия, а сега водя преговори с новозеландски университети за 2020 година евентуално. И четвъртият начин е с евтини самолетни билети. Примерно миналият декември с оферта на португалските авиолинии ТАР се озовах за 285 евро във Виндхук, прескочих и до Кейптаун и пустинята Намиб. Така като се замисля вече съм бил в над 40 страни на всички континенти, освен Антарктида, без да съм се натоварвал финансово. А, като студент пътувах още по-лесно. Възпитател в летен лагер в САЩ, учител-доброволец за месец в Аржентина, академична конференция в Хонолулу... Затова се чудя на хейтърските коментари. Вие от Луната ли падате? Има десетки начини да се пътува евтино, че и безплатно, особено ако знаеш английски на високо ниво!

  Към Ана - Браво Ана! Радвам се на позитивни хора като теб с пътешественически дух! Не обръщай внимание на хейтърите. Аз като бях студент също съм се сблъсквал с подобни негативни хора и се ядосвах на злобните им подмятания, а сега просто ги игнорирам. Разликата между нас е само, че аз посещавам и туристическите места. Не мога примерно да съм акостирал на амалфийския бряг и да не отскоча до Позитано, Соренто, Помпей или да съм в Тоскана и да не обиколя основните катедрали и музеи. Това, определено те обогатява културно и интелектуално.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 63. 63 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3430 Неутрално

  До коментар [#35] от "Анна Пелова":

  Стара максима е, че човек не може да се хареса на всички. И не трябва, ако питате мене. :)
  Ана, не влизайте в обяснителен режим! Просто правете това, което сте решили; което преследвате като цел!
  Успехи!

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 64. 64 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Браво, изразът "Човекът е човек, когато е на път!", не е случаен. На мене най-добрите идеи ми хрумват по време на път.

 65. 65 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Браво, изразът "Човекът е човек, когато е на път!", не е случаен. На мене най-добрите идеи ми хрумват по време на път.
  —цитат от коментар 64 на L Glassman


  А на мен в кенефа. Като на Ван Хален, ама без дабълхендите:)

 66. 66 Профил на panaiot1
  panaiot1
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Невежество и злоба блика от повечето коментари."Който пътува имал празнота в главата".Вие като ходите само на Гърцията и Китен направо сте препълнили кухите си кофи.Дестинациите ,които се споменват много от вас ще ги гледат само на снимка.А това, че сте се закотвили в панелки и не виждате по далеко от носа си,не означава, че всички трябва да правят така и тогава вече са "сериозни" и "отговорни ".Само тези,които пътуват знаят, колко обигатяващо може да бъде едно далечно пътуване..И само невежите,не знаят колко малко знаят(за света).

 67. 67 Профил на the_thraex
  the_thraex
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#62] от "andreas_hofer":

  Нейното пътуване не е като твоето:

  "Специален проект е съдържание, спонсорирано от рекламодател на "Дневник""

 68. 68 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#62] от "andreas_hofer":Нейното пътуване не е като твоето:"Специален проект е съдържание, спонсорирано от рекламодател на "Дневник""
  —цитат от коментар 67 на the_thraex


  Разбирам, че не е като моето, но исках да кажа, че има доста начини да се пътува безплатно или доста евтино, не е като да е толкова трудно, особено за млади хора.

  Другото, което ми прави впечатление са коментарите за възрастта на авторката, семейното й положение и как с деца едва ли не край, не можеш да пътуваш. Първо, всеки сам си решава кога и дали да се жени и това не влиза в работата на никой. Аз мисля, че до 30 години не е задължително да се жениш, а точно тогава е времето да се образоваш, да пътуваш интензивно и т.н. Поне аз така направих. Примерите с това как в Третия свят на тези години имат по 4-5 деца са нелепи. То и циганките започват да раждат на 12, е и? И второ, когато имаш деца, това не е краят на света! Ние имаме дъщеря на три години и половина и първото й пътуване беше, когато беше само на 4 месеца. Вече е била в 5 държави, вкл. и на Канарските острови. Просто с децата се пътува не като бекпекър, но това не означава, че не можеш да пътуваш с деца.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 69. 69 Профил на the_thraex
  the_thraex
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Аз мисля, че до 30 години не е задължително да се жениш, а точно тогава е времето да се образоваш, да пътуваш интензивно и т.н. Поне аз така направих.
  —цитат от коментар 68 на andreas_hofer


  Ти си мъж, при жените раждането на деца е най-добре на ранна възраст.

 70. 70 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 548 Любопитно

  И в статията, и в коментарите една жена на 29 години я наричат "момиче". Мога да се съглася да е "млада жена", ВСЕ ОЩЕ млада, а не тепърва, но момиче... Интересно какви са тези момичета до 20 годишна възраст, може би пеленачета?

 71. 71 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#70] от "dasho":

  В статията отчетливо се прокарва феминизъм, гей-пропаганда, културен релативизъм и клиширан нонсенс мотивационен булшит.

  Причудливите варварски обичаи в някоя африканска или азиатска страна изведнъж стават очарователни и обогатяващи, но само ако си креативен космополитен тип с Макбук Про под мишница. Не се обличаш като тях с дрипи, не ядеш храна от техните мръсни съдове (а само по ресторанти за туристи), не вършиш ежедневна тежка физическа работа като тях, обаче им се възхищаваш на "културното превъзходство", ползвайки всички блага от прогреса на уседналата западна цивилизация като Макбуци, хипстърски дрешки, банкови услуги и т.н.

  Нека да отидат да живеят в тези общества без да имат банкова карта, без европейски или щатски паспорт, и да видим колко "обогатяващо" ще им действа локалната култура.

 72. 72 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Имала образование, интелектът плащал, тези ги разправяй на баба ми. Малко повече скромност няма да е излишна.Така и не разбрахме каква е по професия и с какво смята да изкарва прехраната си в бъдеще, когато няма да се скита по света.

 73. 73 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  До коментар [#72] от "proza":

  Така и не разбрахме каква е по професия и с какво смята да изкарва прехраната си в бъдеще, когато няма да се скита по света.
  —цитат от коментар 72 на proza


  Твърде си любопитна. Гледай себе си.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 74. 74 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 775 Неутрално

  71 коментара дотук. Не разбирам защо продължаваме да се занимаваме с момичето. В днешното общество все по-малко хора произвеждат всичко необходимо ни за да живеем. Съответно на останалата част от човечеството се налага да се измислят занимания за да получават някакви (често пъти нелоши) пари. Примерно човечеството спокойно ще преживее липсата на професионални щангистки, креативни рекламни стратези, медиатори, социолози/политолози, и т.н.
  Същото е при момичето само, че малко по-видимо. От моя гледна точка щом успява да се финансира сама без да ми бърка в джоба - желая й бон воаяж и гууд лък (особено с автостопирането в САЩ).
  Дали е полезна за еволюцията и прогреса - абсолютно не.
  Дали трябва да ни пука - пак абсолютно не.

 75. 75 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 640 Весело

  До коментар [#74] от "johnniewalker":

  А ти колко си полезен за еволюцията и прогреса? Щото ми се струва, че и човечеството едва ли ще те забележи. Анна все пак е оставила вече някакви книги зад себе си.

 76. 76 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 640 Весело

  До коментар [#65] от "patilanskomeze":

  Вероятно затова и така си се закотвил в "кенефа", и не искаш да излезеш от него...

 77. 77 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 417 Неутрално

  До коментар [#74] от "johnniewalker":А ти колко си полезен за еволюцията и прогреса? Щото ми се струва, че и човечеството едва ли ще те забележи. Анна все пак е оставила вече някакви книги зад себе си.
  —цитат от коментар 75 на peaspiring


  Мнозина оставиха книги зад себе си, даже Венета Райкова. Това не значи, че някой ги чете.

 78. 78 Профил на neadekvaten
  neadekvaten
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Хубаво момиче, приятно, интелигентно, оправно, смело, дерзаещо.
  Някои коментиращи й пожелават да си намери мъж, но на нея в момента едва ли това й е в главата. За всичко си има време.
  Стискам й палци да успее във всичко (макар че според баба Ванга не може във всичко да му върви на човек). И й благодаря за снимките. Беше ми приятно и да чета, и да гледам...
  А хейтъри винаги ще има. Статистически е доказано, че колкото и да си симпатичен, дружелюбен, отзивчив, с харизма, и т.н., ПОНЕ 10 процента от хората не те харесват.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Е, скитничеството никога през смисленият отрязък от съвременната цивилизация не е било на почит, хеле пък женското!
  Но, времената се менят, и кой знае,може пък да е за нейно добро.
  Та, на момичето пожелавам да е здраво и когато дойде време да тегли чертата, да е все така доволна и късметлийка.

 81. 81 Профил на Thalatta
  Thalatta
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#66] от "panaiot1":

  да, пътуването е обогатявщо, но не е това което очакваме да видим от жена на тези години :)

 82. 82 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2127 Весело

  Ако вместо кухата статия бяха направили фотогалерия от снимките с препратка към сайта на автора им, две трети от отрицателните коментари нямаше да ги има.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 83. 83 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  До коментар [#26] от "hamiltonf":

  Идеята е малко по-друга. Умна, красива...

  http://izbori.zelenite.bg/listi_43_ns/sofia24-mir

  https://www.youtube.com/watch?v=e-I3hVVTBNw

  * Специален проект е съдържание, спонсорирано от рекламодател на "Дневник" 🐒🐒🐒

 84. 84 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4155 Весело

  До коментар [#83] от "Lemmy":

  Ясно....
  А колкото до "... създава “Правилно хранене” и започва инициатива за популяризирането на превантивното здраве сред българското общество.", това е меко казано комично. С каква експертност, с какви клинични и лабораторни анализи, върху какви храни, био или не, видовете алергии и т.н.!?
  "Правилно хранене"?! Майко мила...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 85. 85 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5462 Неутрално

  Ана е смело момиче освен, че е образовано интелигентно и предприемчиво. Желая успех!

 86. 86 Профил на azazel
  azazel
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Поздравления за това момиче - за няма и 30 години е видяла повече места и е преживяла повече неща, от колкото повечето от нас ще видят и преживеят през целия си живот. Някои от коментиралите по-горе си мислят, че всичко било въпрос на пари и "кой ѝ плаща", но не е. На първо място е въпрос на смелост - да излезеш от зоната на комфорта си. После, с малко повече акъл и добро планиране, изглежда всичко се нарежда.

 87. 87 Профил на ДракУна
  ДракУна
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#62] от "andreas_hofer":

  Ти да не си Росен Плевнелиев?

 88. 88 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  Симпатяга. На около 30 все още може да е. Само че Часовникът цъка....
  Има и още нещо - да си Одисей, без да имаш Итака.....не е същото. И не си Одисей. Даже и Пенелопа си пропуснала да бъдеш.За съжаление го разбираш едва след като загубиш и последния шанс за Итака....

  Мараба, С-ДС доносници!
 89. 89 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4155 Весело

  До коментар [#62] от "andreas_hofer":

  "Толкова ли не ви идва на ума, че човек може да пътува много лесно и евтино, стига да знае как да си намира подобни възможности..."


  Е и, това ли е смисъла на "Спец проекта"?!
  Майко мила...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 90. 90 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  за няма и 30 години е видяла повече места и е преживяла повече неща, от колкото повечето от нас ще видят и преживеят през целия си живот.
  —цитат от коментар 86 на azazel


  Преживяванията не се измерват с физическата си бройка. А с дълбочината си. А в определени случаи бройката определено може да увреди дълбочината.
  Хубавото е, че при повечето жени дълбочината е стандартна, около 10 см. Това е положението....

  Мараба, С-ДС доносници!
 91. 91 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  Странно, темата е за пътеществия, а с обърна на семейства и деца.

  Е, някои не разбраха, че някой може да каже НЕ на семейство и деца и че това е положението. Причини - много.

  Нищо, и те ще разберат. С времето.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 92. 92 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1937 Весело

  Странно, темата е за пътеществия, а с обърна на семейства и деца.
  —цитат от коментар 91 на Боян Таксиров


  Мдаммммм, че какво общо могат да имат пътешествията със семейството и децата - нищо ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 93. 93 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  До коментар [#92] от "Манчо":

  Това са различни теми и нямат НИЩО общо :)

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 94. 94 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2408 Неутрално

  До коментар [#70] от "dasho":

  Добре де, стара мома.

 95. 95 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#62] от "andreas_hofer":Ти да не си Росен Плевнелиев?
  —цитат от коментар 87 на boriz


  Как позна? Браво! Толкова ли не можеш да зацепиш, че има много начини да се пътува евтино, безплатно, а дори и да ти плащат без да си непремено политик, дипломат или звезда в спорта или шоубизнеса?
  Ето ти само списък в новозеландския университет Отаго колко преподаватели са го посетили като гостуващи лектори през последните 2-3 години без да са бивши президенти или супер звезди.
  https://www.otago.ac.nz/marketing/staff/visitingscholar/index.html
  Аз смятам да се възползвам също, особено защото в Нова Зеландия са обърнати сезоните, т.е. когато тук почиваме и е лято, там е зима и учат. Ще взема жена ми и детето ми и ще идем за един семестър там. Хем ще ми платят за преподавателска дейност, хем ще поразгледаме страната. Аз смятам да се възползвам от всички възможности, за да продължа да обикалям света и сам и семейно. Ако ти предпочиташ да си стоиш вкъщи и само да цъкаш с език - е, те това не мое да бъде, кой им плаща на тия бе? Ами какво да ти кажа, това си е твой проблем. Щом искаш вярвай, че трябва да си само бивш президент или любовница на олигарх за да можеш да пътуваш.


  До коментар [#62] Е и, това ли е смисъла на "Спец проекта"?!Майко мила...
  —цитат от коментар 89 на hamiltonf


  Аз не знам какъв е смисълът на този спец. проект, но просто се хванах за темата за пътуването, защото и аз обожавам да пътувам и съм пътувал не малко още като студент, когато бях на стипендия и с доста скромни финансови възможности, само благодарение на това, че винаги намирах програми, конкурси, конференции, проекти и т.н. с частично или пълно финансиране. Видех ли изречението Accepted papers will be eligible for travel grants, винаги кандидатствах! А, тук разни злобари твърдят, че едва ли не Анна трябва да е проститутка или любовница на Сорос за да пътува. Именно затова се опитвам да им обясня, че това съвсем не е така.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 96. 96 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#22] от "proza":

  Не на идиоти, а на негодници.
  Иначе и тя самата трудно схваща защо го прави...

 97. 97 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#90] от "Манчо":

  Тъй де, щото другите изперкват и се маскулизират по-рано.
  Не,че Ани няма да я сполети същото...

  Женската съдба е по-тежка от мъжката и това я прави трудно поносима!

 98. 98 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 346 Неутрално

  [quote#95:"andreas_hofer"][/quote]

  Хаха, те тук под всяка статия на някой не-ченге анализатор едни ушанки като почнат да си изливат класовата борба от 1972г, "тия дето летят до Англия и Франция когато си поискат" и въображението им рисува дебели капиталисти с пури в устите, смокинги и цилиндри...

  Те не знаят, и не искат да знаят, че самите те може да са в Англия и Франция след три часа, за цена едно пазаруване във Фантастико, а ако следят промоциите, то за цената на кутия цигари. Отиваш в "прогнилия запад" за кутия цигари, пиеш там едно кафе, и се връщаш. Това е модерния свят. Мен лично ме мързи, но почти всички приятели го правят това.
  Ето в момента гледам може за 5 евро до Милано да се разходи човек.

  Отделно има "кауч сърфинг" примерно, когато по интернет се уговаряш при кой да спиш на дивана 1-2 дена ако не ти се дават пари дори за хостел или нещо такова. 21-ви век сме все-пак, и младите които са родени с достъп до мрежата непрекъснато измислят все по-тарикатски варианти, докато чичетата още си мислят че трябва да заложат москвича и панелката за да отидат до Белград, а там ще ги вербува ЦРУ.

  Да не говорим че полетите въобще не са задълже. Империята на Злото падна, границите са отворени--допий си кафето, хващай влака за Виена и стига се оплаквал.

  ...По-лесно е да си вечна жертва и да живееш в завинаги в крива версия на 1972г.

 99. 99 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#42] от "patilanskomeze":

  Така, така, ранно нежелано забременяване, аборт и рак на маточната шийка, естествено и безплодие.
  Късно раждане и кърмене ракът на гърдата е сигурен.

  Е затова пътувай, пътувай, пътувай....
  В пъти е е по-безопасно!

 100. 100 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#99] от "convince":

  Това, естествено, го прочете в Интернетя, стринка ти Пена ти го каза, или с браточките го обсъждате на бира?

  Някаква медицинска статистика да цитираш? Или цифрите са за зубрачи, вие в панелките тези неща ги знаете по рождение...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK