Свръхбогатите също излизат в отпуска

Туристическата компания е организирала наблюдения на снежен леопард в Индия, престой при бушмените в Ботсвана, гмуркане с акули в пасажи на сардини край бреговете на Южна Африка (на снимката).

© Associated Press

Туристическата компания е организирала наблюдения на снежен леопард в Индия, престой при бушмените в Ботсвана, гмуркане с акули в пасажи на сардини край бреговете на Южна Африка (на снимката).



Свръхбогатите също имат нужда да вземат отпуска. Те също търсят варианти и планират къде да се махнат, а във времената на масовите пътувания и мобилните комуникации да избягаш от всички съвсем не е лесно.


Британският "Гардиън" проучи какво търсят милиардерите, защо и кой и с какво им помага. Том Барбър, основател на базираната в Лондон туристическа агенция "Ориджинал травъл", коментира пред изданието, че никога досега толкова много свръхбогати хора не са се обръщали към него, за да организира семейната им почивка.


Това е силна тенденция. Богатите искат да избягат, често - да се докоснат до дивия живот, да се научат да ловуват и да приготвят храната си в примитивни условия, разказва той. За други това е начин да изпъкнат - използват парите си за необичайни преживявания, недостъпни за повечето хора, за да се похвалят с това.




На първо място в мотивацията е да се махнат от задълженията по управлението на бизнеса и личното състояние. Като добавка е компенсиране на празнотите в общуването със семейството и особено децата. Свръхбогатите често искат да им покажат как живеят обикновените хора и да осъзнаят силата и значението на парите. Те искат децата им да видят реалния живот, но по безопасен начин", кава Барбър.


Туристическата компания е организирала наблюдения на снежен леопард в Индия, престой при бушмените в Ботсвана, гмуркане с акули в пасажи на сардини край бреговете на Южна Африка - общо над 80, продължили поне месец, пътувания през последните шест години. Туристическите агенции във високия сегмент в САЩ, по думите му, отчитат същата тенденция.


Повечето резервации са за месец - два, но има и по-продължителни ваканции, надхвърлящи една година. 45-годишен милиардер, продал успешно бизнеса си, се отдал на пътешествия със семейството си за година като посетил 65 държави, включително Антарктида и Гренландия. "Човекът беше прегорял в работата си и искаше да види света и да прекара повече време с децата си", разказва турагентът. Пътуването струвало доста над 1 млн. паунда и включвало прецизно планиране на дейности, издействане ни визи и лични асистенти във всяка точка по маршрута. Единствено транспортът останал грижа на клиента по инициатива на личния му пилот.


Бързо забогатели собственици на успешни стартъпи се чудят с какво да запълнят времето си след като продадат изгодно компанията си, други бягат от кризата на средната възраст, когато децата вече са пораснали и напускат семейството, коментират представители на туристическия бизнес пред изданието. .


Когато децата са по-малки отсъствието от училище в обичайния случай е проблем. Но не и за богатите - просто частният учител се присъединява към тях.

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3747 Неутрално

  И на тях не им е лесно. Сериозно, не се шегувам. Свръхбогатството е като кръст, който трябва да си носиш. Не можеш да си свободен и волен като птичка. Затова циганите са най-щастливи.

 2. 2 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2437 Весело

  Всеки с проблемите си.
  Иначе най-лесно се организира почивка при примитивни условия. За такива като нас, де. Свръхбогатите трябва да имат охрана, защото са мишена за отвличания с цел откуп.

 3. 3 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Ако бях (свръх)богат щях,да съм в постоянен отпуск,сиреч никога нищо не бих работил!

 4. 4 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  Да си шеф, означава да носиш отговорност, за всички, които стоят под теб в йерархията.

 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3905 Весело

  Ааа! Отпуска, само 20 дена! Така пише в кодекса на труда. Останалото време - бачкане, да си увеличат парите.

 6. 6 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5091 Неутрално

  И на тях не им е лесно. Сериозно, не се шегувам. Свръхбогатството е като кръст, който трябва да си носиш. Не можеш да си свободен и волен като птичка. Затова циганите са най-щастливи.
  —цитат от коментар 1 на Fiji


  Напълно съм съгласен с всяка дума то написаното от Вас!

 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5091 Неутрално

  Ако бях (свръх)богат щях,да съм в постоянен отпуск,сиреч никога нищо не бих работил!
  —цитат от коментар 3 на Sabbath


  И много скоро щяхте да станете (свръх)беден!

 8. 8 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 815 Неутрално

  И сред свръхбогатите има много серсеми, даже повечето са такива. Да имаш акъл да изкараш толкова пари, а да не можеш да си организираш така времето и ангажиментите, че да имаш повече време за сън и почивка. Ако бизнесът ти отнема много време и енергия, продаваш го и се захващаш с друг, по-пасивен, в който можеш да прехвърлиш на други лица целата работа, ти само контролираш дистанционно и си живееш живота.

 9. 9 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2555 Неутрално

  Нищо не споменават за сафари, лов на петте големи на Африка или на носърчета?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 10. 10 Профил на rado_sv
  rado_sv
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Аз мислех, че те са в непрестатен отпуск, просто проблемът им е, къде да отидат.

 11. 11 Профил на Кой се страхува от Иван Гешев
  Кой се страхува от Иван Гешев
  Рейтинг: 1554 Весело

  Ех, Митя, виждаш ли, не всичко е пари...

  https://www.dnes-24.com/?p=14057

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 12. 12 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 552 Неутрално
 13. 13 Профил на ВаняХр.
  ВаняХр.
  Рейтинг: 681 Неутрално
 14. 14 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "...гмуркане с акули в пасажи на сардини край бреговете на Южна Африка.."


  Гледах веднъж един такъв пасаж по Националната география.


  Акулите директно се врязваха в пасажа с отворена уста за да могат да погълнат колкото се може повече сардини....

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11426 Неутрално

  Трудно е да изпъкнеш още повече...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9474 Неутрално

  И с децата са уредени нещата, частните учители се нагаждат към тях.

 17. 17 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9474 Неутрално

  И с децата са уредени нещата, частните учители се нагаждат към тях.

 18. 18 Профил на БТК
  БТК
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ааа! Отпуска, само 20 дена! Така пише в кодекса на труда. Останалото време - бачкане, да си увеличат парите.
  —цитат от коментар 5 на Vlado Nikolov


  Всъщност това е минималният платен годишен отпуск. Няма максимум, според Кодекса на труда.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9134 Неутрално

  Те даже са по-уморени от другите.

 20. 20 Профил на profesionalist
  profesionalist
  Рейтинг: 447 Неутрално

  От 10-12 дена само издържам на карибите.Омръзва ми едно и също хотел,ресторант плаж и на другия ден пак същото.А ме страх да взема такси и да хода по кръчми защото е много рисковано ако напуснеш хотела с охрана.Обикновено хода по два пъти само през зимата декември и края на фефруари но на различни острови.По $4,000 ми струва всека почивка с медицинската застраховка която е различна.$146 за Аруба а $295 за Мексико ол инклузив.Преди ходехме заедно с жената но от 3 години щом получи амнистия почна да ходи по Русия да вижда майка си и така аз отделно и тя отделно почиваме.Освен това работи и има контрол докато аз съм частник и никои не ми контролира времето.Един път се живее и слабоста ми са пътешествията по красивите плажове на Земята.

 21. 21 Профил на profesionalist
  profesionalist
  Рейтинг: 447 Неутрално

  За богатите гледам има часни острови за 10 дена $125,000.=половин дом за обикновен американец като мене.Но водата и песъка почти същия който аз ползвам.Е може храната да е по качествена с частен готвач.Най ефтино е Доминиканската република заради комарите след това Бахамските острови заради акулите.На 2 декември в 8.30 сутринта влизам във водата до колене и една акула моментално искочи и мина на 4м. пред мене.Около 35м. тя плува а аз хода по брега с нея.След това се потопи и изчезна но се поави рибата рей която е плоска черна с бел корем и опашка от кокал.И с нея обратно 35м. но на 2м. от мене плува и ме гледа. като орел с крилата плува красавица.Те също са опасни.Една такава уби артиста анимал филмите Стиф Ирвин при снико под водата го ръгна с опашката в сърцето.Мислех да си взема вилица с мен като влизам във водата но се отказах може да ме помислят за ненормален старчок.Освен това требва да си професионален рибар за да се бориш с риби.

 22. 22 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  До коментар [#20] от "profesionalist":

  Предлагам ти Палм Коув в Австралия - ако си мислел, че не можеш да видиш рая приживе, сгрешил си. Там е наистина уникално, отсреща е Големият бариерен риф, океанът е спокоен като езеро ( не случайно се нарича Коралово море), хората са невероятно дружелюбни, мястото е най-сигурното и спокойно в целия свят, а плажовете са стотици километри почти без прекъсване, особено на север към Порт Дъглас. Е, от време на време някои малки ивици плажове са абсолютно частни като тези на Том Круз и Том Ханкс, но тук говорим за стотици километри незастроени, почти девстени плажове, така, че няколко километра от тях с ограничен достъп, не са нищо.

 23. 23 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  "Свръхбогатите често искат да им покажат как живеят обикновените хора и да осъзнаят силата и значението на парите. Те искат децата им да видят реалния живот, но по безопасен начин", кава Барбър."

  Някак си усещам, че нещата вървят към зоопарк за богати, където безопасно да наблюдават бедни....
  Историята, на принципа на махалото, често е поднасяла точно обратната изненада, зоопарк, където бедните гледат как богатите работят с кирки и лопати....
  А човеците от масовото котило, в тъпотата си, отново и отново не разбират, че отидеш ли в едната крайност, стигаш и до другата.

 24. 24 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  От 10-12 дена само издържам на карибите.Омръзва ми едно и също хотел,ресторант плаж и на другия ден пак същото.А ме страх да взема такси и да хода по кръчми защото е много рисковано ако напуснеш хотела с охрана.Обикновено хода по два пъти само през зимата декември и края на фефруари но на различни острови.По $4,000 ми струва всека почивка с медицинската застраховка която е различна.$146 за Аруба а $295 за Мексико ол инклузив.Преди ходехме заедно с жената но от 3 години щом получи амнистия почна да ходи по Русия да вижда майка си и така аз отделно и тя отделно почиваме.Освен това работи и има контрол докато аз съм частник и никои не ми контролира времето.Един път се живее и слабоста ми са пътешествията по красивите плажове на Земята.
  —цитат от коментар 20 на profesionalist


  В Кий Уест няма да те отвлекат и охрана не ти трябва. Същите кариби, само че в САЩ. В Канкун - Мексико също е стабилно, още по- на юг, пък ще видиш и маите отблизо. А и е по-евтино. Времето правилно си го избрал. Тогава няма сауна да не можеш да дишаш и времето е приятно - наше умерено лято. А залезите са брутални.

 25. 25 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  До коментар [#21] от "profesionalist":

  "рибата рей" - на български е Скат. Доста опасни са.

 26. 26 Профил на Dimi Ivanov
  Dimi Ivanov
  Рейтинг: 138 Весело

  До коментар [#3] от "Sabbath":

  И точно за това не сте, не ви се работи. Освен че са иновативни, богатите определено са и работохолици,а и напрежението ,контрола за всяко нещо определено рефлектира и психосоматично и физически , но е за предпочитане пред невъзможността да си платиш сметките в края на месеца





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK