1/9
Фотогалерия: Шоколадът - от какаовата шушулка до божествените бонбони
Белгия е известна с две неща - бирите и шоколада си. А съвсем близо до централния площад на Брюксел се намира специален музей, посветен на второто от тези изкушения.
От утре градът е домакин на традиционния панаир на шоколада.
****
Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.
angeles
Рейтинг: 1248 ВеселоЗа мен е номер 1 белгийския шоколад!
penetrating
Рейтинг: 5734 НеутралноМного интересно.
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertБелгия обаче е известна и с пържените картофки :)
selqnin
Рейтинг: 1436 НеутралноШоколадът- един от компонентите на човешкото Щастие!!!
Petleshev
Рейтинг: 3013 НеутралноНай-добрите шоколадови бонбони, които съм ял, бяха френски... И струваха, нещо към 100 евро килограма... Абе, разбират му хората. Най-добрите шоколади са там, където се говори френски. Белгия, Франция, Швейцария...! :)
Бивш tww09306483.log_on
Рейтинг: 780 НеутралноКакаото в натурален вид има отвратителен вкус.
Прави го нещо добавката на мляко,захар най-вече и маслото.
Ама то долните три съставки на което и да ги добавиш правят чудеса.
danielv
Рейтинг: 1072 НеутралноМладежа от снимките е без ръкавици, което е малко странно.
julesta
Рейтинг: 447 Неутралноnice
Чардо
Рейтинг: 1341 Любопитно'''... 1/9
Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24Белгия е известна с две неща - бирите и шоколада си. ..."""
- = - = - = - = -
А пържените картофки ?
Белгийците война водят ,
че те са им първо откриватели !
Лео
Рейтинг: 1144 НеутралноОт снимките отанах с впечатлението, че са си "спестили" историята за нечовешките условия при които какаото се добива от шушулката преди да стигне в Белгия - не е сладко някакси...
Чардо
Рейтинг: 1341 ЛюбопитноДо коментар [#5] от "tww09306483":
Като пътуваш по D 982 по край Сена от село Ле Тре към Руан, от дясно се намира една от фабриките в която правят бонбоните Фереро Роша.
Поне на километър околовръст се носи апетитен аромат и почваш да преглъщаш . . . .
Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
KaV
Рейтинг: 280 НеутралноСупер!
hamiltonf
Рейтинг: 3800 НеутралноБелгийския шоколад е сигурно №1 в света... Имаше обаче едни бонбони при социализма, изцяло ръчно правени, които са се забили във вкусовите ми рецептори от дете, бонбони "Русалка" на сегашния завод "Победа". Изключителни!
Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.radovel
Рейтинг: 434 НеутралноТакива музеи има и в Барселона и в Кьолн, в Кьолн даже може да си поръчаш свой собствен шоколад с каквито искаш съставки и после гледаш едни симпатични лелки как ти го правят. Лично за мен ръчния шоколад в Испания е по-хубав от немския, швейцарския и френския. Не е толкова сладък, но е страхотен. Да не говорим за специалитета чуроси с шоколад. Италианския от Торино също не отстъпва на белгийския, особено с лешниците от Пиемонт.
koliok5
Рейтинг: 329 Неутралноаа - и брюкселската дантела, белгийските пищови.. :)
citoyen
Рейтинг: 723 НеутралноДо коментар [#1] от "aleks ivan":
Хубаво е, че обичате разнообразието но изборът е в полза на белгийския шоколад. Както и да го увъртаме. Същото важи и за белгийските пържени картофки.
Чардо
Рейтинг: 1341 ЛюбопитноДо коментар [#13] от "hamiltonf":
А Пияни вишни ?
А виждал ли си един билюк хора пияни от Пияни вишни? Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
Baizuo
Рейтинг: 1134 ВеселоДрапал се е по макарите малко преди снимката, затова.
А белгийската бира е нумеро уно! muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
Вишински
Рейтинг: 515 НеутралноСлушайте сега.
1. Намирате какаово масло. Това е ключовата съставка. Без нея не става нищо.
2. Разтопявате го на водна баня.
3. Добавяте по ваш вкус, но обезателно да ги има:
- какао. Да е колкото се може по-качествено. Количеството вие си го определяте.
- захар. Колкото си прецените.
- прясно мляко, на стайна температура, на тънка струя.
- разтопено масло
- малка щипка сол.
4.И бъркате. Бъркате, бъркате...бъркате, до хубава хомогенна маса.
5. Наливате в подходящи форми. Или изливате, да стане тънък слой, на намаслена хартия.
6. Охлаждате във фризер една нощ.
И после няма да искате да ядете друг шоколад.
EU defender
Рейтинг: 1002 НеутралноСтрахотен е. И наблюденията ми са че много се купува, явно българите ценят качество. А белгийците да ме извиняват, но най-доброя шоколад в Европа е швейцарския. И не, не е Линдт. The best way to predict the future is to invent it.
bramasole
Рейтинг: 3675 НеутралноГалерия за ценители! :)
"На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-рКакто се казва - 9 от 10 човека обожават шоколад, а десетият не си признавал...
И е добре да се залага на качеството, а не на количеството шоколад.
SStan
Рейтинг: 452 НеутралноДо коментар [#15] от "koliok5":
И Еркюл Поаро! :)
SStan
Рейтинг: 452 НеутралноВ магазинчетата могат да се видят най-причудливи шоколадови фигурки - включително и на мъжки и женски гениталии! А в Брюж /старата част/ улиците ухаят на шоколад!
Peni Nikol
Рейтинг: 6873 НеутралноМного е вкусен няма равен шоколадът на Белгия.
historama
Рейтинг: 3929 НеутралноБелгийският шоколад наистина е №1 У нас обаче е рядкост
Да не забравя бирата и пържените картофки. Абе там където се говори френски, всичко е вкусно!
uq
Рейтинг: 2417 НеутралноДо коментар [#25] от "historama":
Е що да е рядкост, има ама $$$$$. Джеф де Брюж иначе мисля че е точно това
uq
Рейтинг: 2417 НеутралноДо коментар [#7] от "danielv":
Хе хе, то в това е тайната. Ти бирата ако видиш как я правят... там измият ли бъчвата, умират подходящите дрожди и натрупания с векове аромат и повече бира ТЦ.
Монасите да не мислиш че я бъркат с ръкавици :)
uq
Рейтинг: 2417 НеутралноДо коментар [#7] от "danielv":
Хе хе, то в това е тайната. Ти бирата ако видиш как я правят... там измият ли бъчвата, умират подходящите дрожди и натрупания с векове аромат и повече бира ТЦ.
Монасите да не мислиш че я бъркат с ръкавици :)
uq
Рейтинг: 2417 НеутралноДо коментар [#25] от "historama":
Шъ мъ прощаваш. Белгийски шоколад и бира - да, обаче всичко друго .. bella bella Italia
historama
Рейтинг: 3929 НеутралноНе, няма да споря. Възприятията често са индивидуални. Не мога да забравя bella bella Italia - китни градчета по хълмовете, и на най-високата точка се извисява църквата... И божественото италианско кафе, и разбира се вината на Тоскана.
В чужбина (в Париж) един-единствен път ме окрадоха. Беше италианец, на около 40 години, много добре изглеждащ, и добре облечен - като мениджър на голяма корпорация.
В много неща ни изпреварват, дори и в кражбите по улицата.
Суджук Герберите
Рейтинг: 434 НеутралноБелгия е известна и с друго нещо - с ~10 милиона зверски убити конгоанци в колонията им Конго. Известни са също и с бизнеса с диаманти, и какаото и диамантите в случая идват от доста кърваво начало.
Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!Предпочитам швейцарския шоколад, поне не съм чул Швейцария да е поробила някоя африканска нация и да е избила няколко милиона от поробеното и население.
citoyen
Рейтинг: 723 НеутралноДо коментар [#31] от "Суджук Герберите":
Харесва Ви да се заяждате. Да не кажа - на дребно. Прилича на социалистически интернационализъм в действие. Е, за сметка на това белгийските поданици от бившите колонии сега доста са се поразспасали и си го връщат тъпкано на "мръсните капиталисти".
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
historama
Рейтинг: 3929 НеутралноДо 31
"...Известни са също и с бизнеса с диаманти, и какаото и диамантите..."
Не ти ли е мъчно с твоите глупости?
Диамантът става скъп след като се шлифова в Анверс (Антверпен), и един белгиец е открил технологията на разцепване и шлифоване на диамантите. Конгоанците продължават да носят диамантите в Белгия.
А колкото до шушулките с какао..., я се опитай да подариш на някоя млада дама за Св. Валентин шушулки! Сигурно ще те срита в топките.
shumkar
Рейтинг: 858 НеутралноДо коментар [#25] от "historama":
Супер е бирата ми. Супер са и картофките им.
С белгийките трябва да се внимава. Валонките имат нормални крака, а фламандките от № 42 нагоре.