Белгия е известна с две неща - бирите и шоколада си. А съвсем близо до централния площад на Брюксел се намира специален музей, посветен на второто от тези изкушения. <br /><br />От утре градът е домакин на традиционния панаир на шоколада.

© http://choco-story-brussels.be

увеличи
, 14694

Ключови думи към статията:

Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Топ галерии

Коментари (35)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на aleks ivan
    aleks ivan
    Рейтинг: 2358 Неутрално

    Интересно.
    Аз пък обичам да хапвам украински шоколад Рошен 😋

    ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
  2. 2 Профил на angeles
    angeles
    Рейтинг: 1629 Весело

    За мен е номер 1 белгийския шоколад!

  3. 3 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 13571 Неутрално

    Много интересно.
    Белгия обаче е известна и с пържените картофки :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  4. 4 Профил на selqnin
    selqnin
    Рейтинг: 3395 Неутрално

    Шоколадът- един от компонентите на човешкото Щастие!!!

  5. 5 Профил на tww09306483
    tww09306483
    Рейтинг: 4076 Неутрално

    Най-добрите шоколадови бонбони, които съм ял, бяха френски... И струваха, нещо към 100 евро килограма... Абе, разбират му хората. Най-добрите шоколади са там, където се говори френски. Белгия, Франция, Швейцария...! :)

    Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
  6. 6 Профил на log_on
    log_on
    Рейтинг: 868 Неутрално

    Какаото в натурален вид има отвратителен вкус.
    Прави го нещо добавката на мляко,захар най-вече и маслото.
    Ама то долните три съставки на което и да ги добавиш правят чудеса.

  7. 7 Профил на danielv
    danielv
    Рейтинг: 770 Неутрално

    Младежа от снимките е без ръкавици, което е малко странно.

  8. 8 Профил на julesta
    julesta
    Рейтинг: 569 Неутрално
  9. 9 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 3414 Любопитно

    '''... 1/9
    Белгия е известна с две неща - бирите и шоколада си. ..."""

    - = - = - = - = -

    А пържените картофки ?
    Белгийците война водят ,
    че те са им първо откриватели !

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  10. 10 Профил на Лео
    Лео
    Рейтинг: 1069 Неутрално

    От снимките отанах с впечатлението, че са си "спестили" историята за нечовешките условия при които какаото се добива от шушулката преди да стигне в Белгия - не е сладко някакси...

  11. 11 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 3414 Любопитно

    До коментар [#5] от "tww09306483":


    Най-добрите шоколадови бонбони, които съм ял, бяха френски... :)
    —цитат от коментар 5 на tww09306483


    Като пътуваш по D 982 по край Сена от село Ле Тре към Руан, от дясно се намира една от фабриките в която правят бонбоните Фереро Роша.
    Поне на километър околовръст се носи апетитен аромат и почваш да преглъщаш . . . .

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  12. 12 Профил на KaV
    KaV
    Рейтинг: 549 Неутрално
  13. 13 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5498 Неутрално

    Белгийския шоколад е сигурно №1 в света... Имаше обаче едни бонбони при социализма, изцяло ръчно правени, които са се забили във вкусовите ми рецептори от дете, бонбони "Русалка" на сегашния завод "Победа". Изключителни!

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, panzerino, КМЕТ В СЯНКА, Divi filius, kirka80286
  14. 14 Профил на radovel
    radovel
    Рейтинг: 466 Неутрално

    Такива музеи има и в Барселона и в Кьолн, в Кьолн даже може да си поръчаш свой собствен шоколад с каквито искаш съставки и после гледаш едни симпатични лелки как ти го правят. Лично за мен ръчния шоколад в Испания е по-хубав от немския, швейцарския и френския. Не е толкова сладък, но е страхотен. Да не говорим за специалитета чуроси с шоколад. Италианския от Торино също не отстъпва на белгийския, особено с лешниците от Пиемонт.

  15. 15 Профил на koliok5
    koliok5
    Рейтинг: 365 Неутрално

    аа - и брюкселската дантела, белгийските пищови.. :)

  16. 16 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1696 Неутрално

    До коментар [#1] от "aleks ivan":

    Хубаво е, че обичате разнообразието но изборът е в полза на белгийския шоколад. Както и да го увъртаме. Същото важи и за белгийските пържени картофки.

  17. 17 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 3414 Любопитно

    До коментар [#13] от "hamiltonf":


    ................ Имаше обаче едни бонбони при социализма, изцяло ръчно правени,......................
    —цитат от коментар 13 на hamiltonf


    А Пияни вишни ?
    А виждал ли си един билюк хора пияни от Пияни вишни?

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  18. 18 Профил на dgd
    dgd
    Рейтинг: 2564 Весело

    Младежа от снимките е без ръкавици, което е малко странно.
    —цитат от коментар 7 на danielv


    Драпал се е по макарите малко преди снимката, затова.

    А белгийската бира е нумеро уно!

    muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
  19. 19 Профил на Вишински
    Вишински
    Рейтинг: 550 Неутрално

    Слушайте сега.

    1. Намирате какаово масло. Това е ключовата съставка. Без нея не става нищо.

    2. Разтопявате го на водна баня.

    3. Добавяте по ваш вкус, но обезателно да ги има:
    - какао. Да е колкото се може по-качествено. Количеството вие си го определяте.
    - захар. Колкото си прецените.
    - прясно мляко, на стайна температура, на тънка струя.
    - разтопено масло
    - малка щипка сол.

    4.И бъркате. Бъркате, бъркате...бъркате, до хубава хомогенна маса.

    5. Наливате в подходящи форми. Или изливате, да стане тънък слой, на намаслена хартия.

    6. Охлаждате във фризер една нощ.

    И после няма да искате да ядете друг шоколад.

  20. 20 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 2301 Неутрално

    Интересно.Аз пък обичам да хапвам украински шоколад Рошен 😋
    —цитат от коментар 1 на aleks ivan


    Страхотен е. И наблюденията ми са че много се купува, явно българите ценят качество. А белгийците да ме извиняват, но най-доброя шоколад в Европа е швейцарския. И не, не е Линдт.

    The best way to predict the future is to invent it.
  21. 21 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 4250 Неутрално

    Галерия за ценители! :)
    Както се казва - 9 от 10 човека обожават шоколад, а десетият не си признавал...
    И е добре да се залага на качеството, а не на количеството шоколад.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  22. 22 Профил на SStan
    SStan
    Рейтинг: 629 Неутрално

    До коментар [#15] от "koliok5":

    И Еркюл Поаро! :)

  23. 23 Профил на SStan
    SStan
    Рейтинг: 629 Неутрално

    В магазинчетата могат да се видят най-причудливи шоколадови фигурки - включително и на мъжки и женски гениталии! А в Брюж /старата част/ улиците ухаят на шоколад!

  24. 24 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 11476 Неутрално

    Много е вкусен няма равен шоколадът на Белгия.

  25. 25 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 4274 Неутрално

    Белгийският шоколад наистина е №1 У нас обаче е рядкост
    Да не забравя бирата и пържените картофки. Абе там където се говори френски, всичко е вкусно!

  26. 26 Профил на uq
    uq
    Рейтинг: 1545 Неутрално

    До коментар [#25] от "historama":

    Е що да е рядкост, има ама $$$$$. Джеф де Брюж иначе мисля че е точно това

  27. 27 Профил на uq
    uq
    Рейтинг: 1545 Неутрално

    До коментар [#7] от "danielv":

    Хе хе, то в това е тайната. Ти бирата ако видиш как я правят... там измият ли бъчвата, умират подходящите дрожди и натрупания с векове аромат и повече бира ТЦ.
    Монасите да не мислиш че я бъркат с ръкавици :)

  28. 28 Профил на uq
    uq
    Рейтинг: 1545 Неутрално

    До коментар [#7] от "danielv":

    Хе хе, то в това е тайната. Ти бирата ако видиш как я правят... там измият ли бъчвата, умират подходящите дрожди и натрупания с векове аромат и повече бира ТЦ.
    Монасите да не мислиш че я бъркат с ръкавици :)

  29. 29 Профил на uq
    uq
    Рейтинг: 1545 Неутрално

    До коментар [#25] от "historama":

    Шъ мъ прощаваш. Белгийски шоколад и бира - да, обаче всичко друго .. bella bella Italia

  30. 30 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 4274 Неутрално

    До коментар [#25] от "historama":Шъ мъ прощаваш. Белгийски шоколад и бира - да, обаче всичко друго ..
    —цитат от коментар 29 на uq


    Не, няма да споря. Възприятията често са индивидуални. Не мога да забравя bella bella Italia - китни градчета по хълмовете, и на най-високата точка се извисява църквата... И божественото италианско кафе, и разбира се вината на Тоскана.

    В чужбина (в Париж) един-единствен път ме окрадоха. Беше италианец, на около 40 години, много добре изглеждащ, и добре облечен - като мениджър на голяма корпорация.
    В много неща ни изпреварват, дори и в кражбите по улицата.

  31. 31 Профил на Суджук Герберите
    Суджук Герберите
    Рейтинг: 2279 Неутрално

    Белгия е известна и с друго нещо - с ~10 милиона зверски убити конгоанци в колонията им Конго. Известни са също и с бизнеса с диаманти, и какаото и диамантите в случая идват от доста кърваво начало.
    Предпочитам швейцарския шоколад, поне не съм чул Швейцария да е поробила някоя африканска нация и да е избила няколко милиона от поробеното и население.

    Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
  32. 32 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1696 Неутрално

    До коментар [#31] от "Суджук Герберите":

    Харесва Ви да се заяждате. Да не кажа - на дребно. Прилича на социалистически интернационализъм в действие. Е, за сметка на това белгийските поданици от бившите колонии сега доста са се поразспасали и си го връщат тъпкано на "мръсните капиталисти".

  33. 33
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  34. 34 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 4274 Неутрално

    До 31
    "...Известни са също и с бизнеса с диаманти, и какаото и диамантите..."

    Не ти ли е мъчно с твоите глупости?
    Диамантът става скъп след като се шлифова в Анверс (Антверпен), и един белгиец е открил технологията на разцепване и шлифоване на диамантите. Конгоанците продължават да носят диамантите в Белгия.

    А колкото до шушулките с какао..., я се опитай да подариш на някоя млада дама за Св. Валентин шушулки! Сигурно ще те срита в топките.

  35. 35 Профил на shumkar
    shumkar
    Рейтинг: 1442 Неутрално

    До коментар [#25] от "historama":

    Супер е бирата ми. Супер са и картофките им.
    С белгийките трябва да се внимава. Валонките имат нормални крака, а фламандките от № 42 нагоре.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.