Белгия е известна с две неща - бирите и шоколада си. А съвсем близо до централния площад на Брюксел се намира специален музей, посветен на второто от тези изкушения. <br /><br />От утре градът е домакин на традиционния панаир на шоколада.

© http://choco-story-brussels.be

увеличи
, 15828

Ключови думи към статията:

Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Топ галерии

Коментари (35)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1
    ****

    Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

  2. 2 Профил на angeles
    angeles
    Рейтинг: 748 Весело

    За мен е номер 1 белгийския шоколад!

  3. 3 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 8838 Неутрално

    Много интересно.
    Белгия обаче е известна и с пържените картофки :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  4. 4 Профил на selqnin
    selqnin
    Рейтинг: 1890 Неутрално

    Шоколадът- един от компонентите на човешкото Щастие!!!

  5. 5 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3641 Неутрално

    Най-добрите шоколадови бонбони, които съм ял, бяха френски... И струваха, нещо към 100 евро килограма... Абе, разбират му хората. Най-добрите шоколади са там, където се говори френски. Белгия, Франция, Швейцария...! :)

    Бивш tww09306483.
  6. 6 Профил на log_on
    log_on
    Рейтинг: 311 Неутрално

    Какаото в натурален вид има отвратителен вкус.
    Прави го нещо добавката на мляко,захар най-вече и маслото.
    Ама то долните три съставки на което и да ги добавиш правят чудеса.

  7. 7 Профил на danielv
    danielv
    Рейтинг: 470 Неутрално

    Младежа от снимките е без ръкавици, което е малко странно.

  8. 8 Профил на julesta
    julesta
    Рейтинг: 533 Неутрално
  9. 9 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1975 Любопитно

    '''... 1/9
    Белгия е известна с две неща - бирите и шоколада си. ..."""

    - = - = - = - = -

    А пържените картофки ?
    Белгийците война водят ,
    че те са им първо откриватели !

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  10. 10 Профил на Лео
    Лео
    Рейтинг: 1373 Неутрално

    От снимките отанах с впечатлението, че са си "спестили" историята за нечовешките условия при които какаото се добива от шушулката преди да стигне в Белгия - не е сладко някакси...

  11. 11 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1975 Любопитно

    До коментар [#5] от "tww09306483":


    Най-добрите шоколадови бонбони, които съм ял, бяха френски... :)
    —цитат от коментар 5 на tww09306483


    Като пътуваш по D 982 по край Сена от село Ле Тре към Руан, от дясно се намира една от фабриките в която правят бонбоните Фереро Роша.
    Поне на километър околовръст се носи апетитен аромат и почваш да преглъщаш . . . .

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  12. 12 Профил на KaV
    KaV
    Рейтинг: 378 Неутрално
  13. 13 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4154 Неутрално

    Белгийския шоколад е сигурно №1 в света... Имаше обаче едни бонбони при социализма, изцяло ръчно правени, които са се забили във вкусовите ми рецептори от дете, бонбони "Русалка" на сегашния завод "Победа". Изключителни!

    Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
  14. 14 Профил на radovel
    radovel
    Рейтинг: 423 Неутрално

    Такива музеи има и в Барселона и в Кьолн, в Кьолн даже може да си поръчаш свой собствен шоколад с каквито искаш съставки и после гледаш едни симпатични лелки как ти го правят. Лично за мен ръчния шоколад в Испания е по-хубав от немския, швейцарския и френския. Не е толкова сладък, но е страхотен. Да не говорим за специалитета чуроси с шоколад. Италианския от Торино също не отстъпва на белгийския, особено с лешниците от Пиемонт.

  15. 15 Профил на koliok5
    koliok5
    Рейтинг: 297 Неутрално

    аа - и брюкселската дантела, белгийските пищови.. :)

  16. 16 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1334 Неутрално

    До коментар [#1] от "aleks ivan":

    Хубаво е, че обичате разнообразието но изборът е в полза на белгийския шоколад. Както и да го увъртаме. Същото важи и за белгийските пържени картофки.

  17. 17 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1975 Любопитно

    До коментар [#13] от "hamiltonf":


    ................ Имаше обаче едни бонбони при социализма, изцяло ръчно правени,......................
    —цитат от коментар 13 на hamiltonf


    А Пияни вишни ?
    А виждал ли си един билюк хора пияни от Пияни вишни?

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  18. 18 Профил на dgd
    dgd
    Рейтинг: 1992 Весело

    Младежа от снимките е без ръкавици, което е малко странно.
    —цитат от коментар 7 на danielv


    Драпал се е по макарите малко преди снимката, затова.

    А белгийската бира е нумеро уно!

    muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
  19. 19 Профил на Вишински
    Вишински
    Рейтинг: 495 Неутрално

    Слушайте сега.

    1. Намирате какаово масло. Това е ключовата съставка. Без нея не става нищо.

    2. Разтопявате го на водна баня.

    3. Добавяте по ваш вкус, но обезателно да ги има:
    - какао. Да е колкото се може по-качествено. Количеството вие си го определяте.
    - захар. Колкото си прецените.
    - прясно мляко, на стайна температура, на тънка струя.
    - разтопено масло
    - малка щипка сол.

    4.И бъркате. Бъркате, бъркате...бъркате, до хубава хомогенна маса.

    5. Наливате в подходящи форми. Или изливате, да стане тънък слой, на намаслена хартия.

    6. Охлаждате във фризер една нощ.

    И после няма да искате да ядете друг шоколад.

  20. 20 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 1272 Неутрално

    Интересно.Аз пък обичам да хапвам украински шоколад Рошен 😋
    —цитат от коментар 1 на aleks ivan


    Страхотен е. И наблюденията ми са че много се купува, явно българите ценят качество. А белгийците да ме извиняват, но най-доброя шоколад в Европа е швейцарския. И не, не е Линдт.

    The best way to predict the future is to invent it.
  21. 21 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3527 Неутрално

    Галерия за ценители! :)
    Както се казва - 9 от 10 човека обожават шоколад, а десетият не си признавал...
    И е добре да се залага на качеството, а не на количеството шоколад.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  22. 22 Профил на SStan
    SStan
    Рейтинг: 418 Неутрално

    До коментар [#15] от "koliok5":

    И Еркюл Поаро! :)

  23. 23 Профил на SStan
    SStan
    Рейтинг: 418 Неутрално

    В магазинчетата могат да се видят най-причудливи шоколадови фигурки - включително и на мъжки и женски гениталии! А в Брюж /старата част/ улиците ухаят на шоколад!

  24. 24 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 9105 Неутрално

    Много е вкусен няма равен шоколадът на Белгия.

  25. 25 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3155 Неутрално

    Белгийският шоколад наистина е №1 У нас обаче е рядкост
    Да не забравя бирата и пържените картофки. Абе там където се говори френски, всичко е вкусно!

  26. 26 Профил на uq
    uq
    Рейтинг: 1782 Неутрално

    До коментар [#25] от "historama":

    Е що да е рядкост, има ама $$$$$. Джеф де Брюж иначе мисля че е точно това

  27. 27 Профил на uq
    uq
    Рейтинг: 1782 Неутрално

    До коментар [#7] от "danielv":

    Хе хе, то в това е тайната. Ти бирата ако видиш как я правят... там измият ли бъчвата, умират подходящите дрожди и натрупания с векове аромат и повече бира ТЦ.
    Монасите да не мислиш че я бъркат с ръкавици :)

  28. 28 Профил на uq
    uq
    Рейтинг: 1782 Неутрално

    До коментар [#7] от "danielv":

    Хе хе, то в това е тайната. Ти бирата ако видиш как я правят... там измият ли бъчвата, умират подходящите дрожди и натрупания с векове аромат и повече бира ТЦ.
    Монасите да не мислиш че я бъркат с ръкавици :)

  29. 29 Профил на uq
    uq
    Рейтинг: 1782 Неутрално

    До коментар [#25] от "historama":

    Шъ мъ прощаваш. Белгийски шоколад и бира - да, обаче всичко друго .. bella bella Italia

  30. 30 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3155 Неутрално

    До коментар [#25] от "historama":Шъ мъ прощаваш. Белгийски шоколад и бира - да, обаче всичко друго ..
    —цитат от коментар 29 на uq


    Не, няма да споря. Възприятията често са индивидуални. Не мога да забравя bella bella Italia - китни градчета по хълмовете, и на най-високата точка се извисява църквата... И божественото италианско кафе, и разбира се вината на Тоскана.

    В чужбина (в Париж) един-единствен път ме окрадоха. Беше италианец, на около 40 години, много добре изглеждащ, и добре облечен - като мениджър на голяма корпорация.
    В много неща ни изпреварват, дори и в кражбите по улицата.

  31. 31 Профил на Суджук Герберите
    Суджук Герберите
    Рейтинг: 1545 Неутрално

    Белгия е известна и с друго нещо - с ~10 милиона зверски убити конгоанци в колонията им Конго. Известни са също и с бизнеса с диаманти, и какаото и диамантите в случая идват от доста кърваво начало.
    Предпочитам швейцарския шоколад, поне не съм чул Швейцария да е поробила някоя африканска нация и да е избила няколко милиона от поробеното и население.

    Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
  32. 32 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1334 Неутрално

    До коментар [#31] от "Суджук Герберите":

    Харесва Ви да се заяждате. Да не кажа - на дребно. Прилича на социалистически интернационализъм в действие. Е, за сметка на това белгийските поданици от бившите колонии сега доста са се поразспасали и си го връщат тъпкано на "мръсните капиталисти".

  33. 33
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  34. 34 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3155 Неутрално

    До 31
    "...Известни са също и с бизнеса с диаманти, и какаото и диамантите..."

    Не ти ли е мъчно с твоите глупости?
    Диамантът става скъп след като се шлифова в Анверс (Антверпен), и един белгиец е открил технологията на разцепване и шлифоване на диамантите. Конгоанците продължават да носят диамантите в Белгия.

    А колкото до шушулките с какао..., я се опитай да подариш на някоя млада дама за Св. Валентин шушулки! Сигурно ще те срита в топките.

  35. 35 Профил на shumkar
    shumkar
    Рейтинг: 719 Неутрално

    До коментар [#25] от "historama":

    Супер е бирата ми. Супер са и картофките им.
    С белгийките трябва да се внимава. Валонките имат нормални крака, а фламандките от № 42 нагоре.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.