Истории от един българин, който отвори тропически бар в Лондон

Георги Радев в бара, който създава в Лондон

© Личен архив

Георги Радев в бара, който създава в Лондон



"Дестинация: Храна" е нова специална поредица в "Дневник", която свързва две преживявания - пътуванията и вкусовете, които откривате, когато сте на път. Не само на храни, но и на напитки. Започваме с Лондон и едно екзотично място. Буквално.


За вкуса на коктейла значение имат не само съставките, но и музиката, която се слуша. Ромът не е просто алкохол, всеки вид има различни подправки, които определят вкуса му. Това разказва Георги Радев, собственик на бар в Лондон от лятото на миналата година. Той бе един от лекторите на събитието "Бар на годината". Освен бар има вече има свой бленд ром, а клиентите му могат също да си направят в дестилерията на втория етаж на бара му Laki Kane. В него той предлага запознанство с тропическите коктейли с желанието да покаже какво е тики бар в 21 век. Във Великобритания тропическите коктейли са в разцвета си през 80-те години на миналия век, а собствениците на такива барове (наричани тики) често се имитират един друг докато правят малки стъпки в развитието на концепцията. Георги Радев от Пловдив решава да направи крачка напред спрямо общото ниво и да комбинира всички тропически дестинации. А сега издава и книга с 50 коктейла.


Какво е да отвориш бар в Лондон?




- Каквото е навсякъде по света. Единствената разлика е, че в Лондон наистина трябва да знаеш какво правиш, защото конкуренцията е убийствена. Ако направиш нещо, което не е достатъчно иновативно, ако нямаш вече създадено име, нещо, което да накара хората да дойдат, по-добре да не отваряш бар, защото и самата инвестиция е много голяма. Аз работя от 15 г. в тази сфера и съм видял, че барове, които наистина знаят какво правят, са много успешни, а тези, които не знаят, затварят за няколко месеца. Разходите са огромни и ако не почнеш да правиш пари до 5-6 месеца, просто умираш.


В този смисъл вие започнахте ли вече да правите пари?


- Моето име е доста известно. Започнахме да правим пиар и маркетинг още при ремонта на помещението. Хората нямаха търпение това заведение да отвори. Отворихме в петък вечерта и беше някаква лудница. Мислехме си, че никой не знае, че вече сме отворили, а бяхме буквално "разбити". Имаме работа от първия ден, което е абсолютно нечувано, защото в Лондон се иска много време, за да може да изпратиш съобщението, което имаш чрез маркетинг, социални медии или каквото си решил, за да разберат хората за теб.


Това, което има нужда от повече популяризиране, е дестилерията за ром на втория етаж, в която учим хората сами да си направят и да го отнесат със себе си в бутилка. Това не знам някъде по света да се предлага. Направихме уникална система, в която слагаш ром, добавяш подправки, натискаш едно копче и дестилацията започва. Тази концепция на бара е продукт на опита ми, събиран 15 години, а през последната от тях работих концентрирано по нея и по бранда - още преди да купим бара и да започнем ремонта.


Колко години Ви трябваха да се осмелите да отворите свой бар?


- То не е само до осмеляване. Аз по принцип винаги влизам с главата напред и не се притеснявам дали ще стане или не, защото единственият начин да разбереш е да опиташ. За да направиш нещо в Лондон, означава първо много голяма инвестиция. Затова и нямаше как сам да се справя. Имам бизнес партньор – родом от Кипър, но роден в Англия. Ние сме големи приятели от години, показах му бизнес плана си и така заедно започнахме.


Казвате, че много известни личности са сред Вашите посетители, с какво ги привличате, с какво се отличавате от другите?


- По много неща сме уникални. Ние сме единственият бар в света, който не използва захар, а само натурални захари. Имаме лаборатория, в която смиламе сока от захарна тръстика и ползваме него за подсладител. Другото е, че използваме необичайни плодове, които се внасят само по поръчка.


Това не е ли много скъпо?


- Да, така е. И затова нашият бар, който е непрекъснато пълен, би трябвало да прави много пари. Само че това не е съвсем така. А и на мен баровете са ми страст и не работя това за парите. Всеки иска да прави пари, но за мен това не е цел. Не смятам, че щастието е пари. Това, което ме прави щастлив, е, че аз правя нещо уникално. Хората идват в моя бар и казват: Хей, Жоро, какво си направил!


По-скъпо е, но не бих го имал по друг начин.


Имате ли специално образование в тази сфера?


- Аз съм завършил "Бизнес и финанси" в България, но понеже съм малко по-импулсивен и луд, това не беше много за мен. По времето, когато учех - завърших в края на 90-те години, се смяташе, че трябва да имаш добро образование. Започнах да уча в бар училището, което тогава съществуваше в Пловдив.

Истории от един българин, който отвори тропически бар в Лондон

© "Бакхус"


После заминах за Англия и там се запознах с Дъглас Акра, който държеше едни от най-добрите барове в Лондон. Той ме взе под крилото си и започнахме да работим заедно. Сега той няма вече барове и е удивен от това, което аз постигнах, защото когато се запознахме почти не говорех английски. Но аз не гледам на това като работа, а се забавлявам. Понякога се будя нощем с идея и ставам да си я запиша, друг път сутрин още докато съм в леглото и преглеждам неща през телефона си - също обмислям различни идеи.


При този успех конкуренцията краде ли Ви идеите?


- Естествено. Две седмици след отварянето на Laki Kane London's tropical escape отвори заведение в Честър, което се казва Chester tropical escape, което е почти същото. Няколко месеца по-късно отвори The Pirate bar със същата като моята концепция. Хората непрекъснато копират. Но аз не се притеснявам от това, защото хората, които го правят, не знаят какви идеи и планове имам в главата си. Аз не мисля за днес, а винаги за две години напред. Конкуренцията е нещо здравословно, който се страхува от нея, не е конкурентоспособен.


Имате ли идея да отворите такъв бар и в София?


- Мислил съм си. Преди години, когато заминах за Англия, идеята ми бе да се науча и после да използвам знанията си в България. Но колкото повече човек остава, толкова по-трудно става да се върне. Мислил съм си да отворя и в България бар. Преди четири години на този въпрос щях да каже абсолютно и категорично не. Но всеки път когато се връщам в България, виждам как се развиват нещата и хората мислят не само как изглежда барът, но и какво е сърцето му – персоналът, коктейлите и т.н. Виждам, че тези неща се променят и хората започват да ходят там не защото е супер гъзария, а защото барманите там знаят какво правят. От тази гледна точка смятам, че някой ден ще се направи един Laki Kane и в София.


Как успявате да вървите напред, след като казвате, че сега вие предлагате най-доброто, а човек се учи от по-добрите от него?


- Човек се учи от най-малките неща. Аз дори се уча от бар баковете (хората, които помагат на бармана логистично – да му носят лед и др.). Ние си изстискваме грейпфрутите, които използваме, и от тях остават много парчета от месестата им част. Един такъв помощник дехидрадира тези остатъци, добави ксилитол и блиндира. Получи се нещо страхотно, което аз използвам в коктейли. Така че не е задължително само да се учиш от по-големите от теб. Трябва да бъдеш с отворен мироглед, че можеш да се научиш от всеки. Тогава именно започваш да се учиш.


Какви нови тенденции има при коктейлите, отчита ли се стремежът към по-здравословен живот?


- Да, има такава тенденция, но дали в стремежа си да живеят здравословно хората винаги го постигат е отделен въпрос. Не е здравословно да си веган, ако ядеш 15 пакета чипс на ден например. Но е факт, че все повече хората мислят и за планетата. В нашия бар използваме зеленчукови сламки, пробваме и такива, направени от корк и царевица, за да не са пластмасови. Друга нова линия на поведение е като при храненето - да използваш максимално продуктите, да не хвърляш почти нищо. А хората няма да спрат да пият, така че е по-добре като го правят да е със здравословни съставки. Аз разработих на плодова основа различни продукти, които да са алтернатива на пиенето на ром с кола.


Къде по популярност са тики баровете сред другите, на лоялна клиентела ли разчитате основно?


- В Лондон няма нещо, което да го няма, затова ми беше трудно да предложа иновация. Хората, които ходят по тики барове, ходят и по други, не се страхуват да опитат нови неща. Разчитаме и на лоялна клиентела, но и на нови клиенти. Менюто ще се сменя годишно, но има в различни периоди специални менюта, разработени с отделни брандове алкохол, покрай които се правят и специални събития периодично, за да не им омръзва на постоянните клиенти.


Кои са "задължителните" за опитване коктейли във Вашия бар?


- "Лаки кейн", "Гинес пънч" и Пинъп зомби".


Когато стигнете в Лондон - Laki Kane London's tropical escape е на 144-145 Upper Street.
Четете през следващите дни препоръките на Георги Радев за други барове, които да посетите в Лондон.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 4441 Любопитно

    От кога ”посока” стана ”дестинация”?

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  2. 2 Профил на Clap
    Clap
    Рейтинг: 568 Неутрално

    Смелите и умни хора успяват, останалите си намират оправдания и си губят времето в мрънкане!

    Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
  3. 3 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 4441 Любопитно

    Необичам да критикувам сутрин рано, ама ако беше преводна статията—тогава да кажеш че Гугъл преводача е виновен 😉 Ако Георги е платил за този материал —да си поиска поне половината пари обратно. Ако не е плащал —ами трябва да се внимава кой пише за тебе.

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  4. 4 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 12728 Неутрално

    Няма лошо. Успех! Дай бог всекиму да успее

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  5. 5 Профил на selqnin
    selqnin
    Рейтинг: 3216 Неутрално

    Браво!
    Успех!
    Значи може- за съжаление условието е да не е в Отечеството!!!!

  6. 6 Профил на ohg30520577
    ohg30520577
    Рейтинг: 684 Неутрално

    До коментар [#1] от "DDR":

    Е, ти сега се "заяждаш", пич:-)
    Как откога?
    Ами откогато
    виждане стана визия ,
    развлекателен стана атрактивен,
    надежден стана адекватен,
    съвещание стана брифинг,
    и още, и още, и още....

  7. 7 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 3417 Весело

    Смелите и умни хора успяват, останалите си намират оправдания и си губят времето в мрънкане!
    —цитат от коментар 2 на Clap



    До коментар [#2] от "Clap":

    Така е,смелите и умни хора успяват в АНГЛИЯ. В България - не.

  8. 8 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 4441 Весело

    До коментар [#6] от "ohg30520577":

    Аз не се ”заяждам” а ”хейтя”
    И не съм ”пич” а ”дуд или дюд” 😉

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  9. 9 Профил на ohg30520577
    ohg30520577
    Рейтинг: 684 Неутрално

    До коментар [#8] от "DDR":

    Окей, провайдвам ти един лайк:-)

  10. 10 Профил на owm32552406
    owm32552406
    Рейтинг: 183 Весело

    Имам бизнес партньор – родом от Кипър, но роден в Англия
    Тоест?!

    Думата СВАСТИКА идва от санскритското स्वस्तिक (свастика), което означава предмет, носещ щастие или предвещаващ добро, и по-точно отличителен знак, който се поставя върху предмет или човек, за да носи късмет. Свастиката съпътства цялата история на човека. В националния археологически музей могат да се открият грънци с изрисувани свастики от времето на прототраките 6000 – 3000 пр.н.e. Свастика може да се види на една от църквите в Стария град в Несебър, като там е поставена като орнамент на апсидата от външната страна, а така също в археологическите находки под църквата Света София в град София, както и във вила „Армира“, като мозайка на пода.
  11. 11 Профил на lager1
    lager1
    Рейтинг: 235 Неутрално

    Работил съм в това заведение, Георги е прекрасен и креативен млад човек, а заведение се намира на чудесна локация близо до Angel station. Пожелавам му още много успехи!

  12. 12 Профил на korc
    korc
    Рейтинг: 3140 Неутрално

    Има и качествени българи, те са качествени и в България и в ОК, липсата на успех в България е заради завистта, произтичаща от мизерията около нас и в нас. Истерията около апартаментите е завист в големи количества. Да го питам Георги Радев ако трябваше да обяснява на ГДР хейтъра името на бара и имената на коктейлите, или за парите за оборудването, колко бързо ще зареже всичко и хайде в ОК.

    Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
  13. 13 Профил на Lou
    Lou
    Рейтинг: 1861 Неутрално

    Откъде внася слънцето и тропическите жеги на този мъглив остров? Британците трябва да си имат у тях по една снимка на Слънцето, защото го виждат само две седмици през цялата година.

    "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
  14. 14 Профил на Bira
    Bira
    Рейтинг: 499 Неутрално


    От кога ”посока” стана ”дестинация”?
    —цитат от коментар 1 на DDR


    откогато дайрекшън се отказа и освободи мястото.

  15. 15 Профил на majorman
    majorman
    Рейтинг: 1145 Разстроено

    От кога ”посока” стана ”дестинация”?
    —цитат от коментар 1 на DDR


    Откогато главен готвач стана "мастер шеф", а сервиране стана "плейтване".

    We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
  16. 16 Профил на Незнайко в Слънчевия град
    Незнайко в Слънчевия град
    Рейтинг: 5962 Весело

    До коментар [#10] от "owm32552406":

    Дневник, сър...

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  17. 17 Профил на Анонимен7
    Анонимен7
    Рейтинг: 362 Неутрално

    Бе то хубаво да си смел и умен, ама без бизнес партньор нещата не са толкова лесни

  18. 18 Профил на Bira
    Bira
    Рейтинг: 499 Неутрално

    и като повлече крак първият, та тръгна един мътек паток на ума...

    посоката била дестинация, па надежден и адекватен се оказаха еднакви, па плейтване ...

    изобщо една канска мъка на функционално неграмотни патриоти на тема драсни-пални-клечица.

    на никой от тях, разбира се, никога не им е идвало наум "откога сводка стана доклад" и какво, да г'е, означава "считам" и т.н. и т.н.

    и за черешка поредният частично грамотен, с вързани на кестерме неврони на костния мозък взе че се удиви
    "родом от Кипър, но роден в Англия
    Тоест?!"

    ... ... ...

    еми, нещо като златан ибрахимович, например. или сестрите вознячки. или безкрайно много други хора в този свят на открити граници.

  19. 19 Профил на МиГ-29
    МиГ-29
    Рейтинг: 550 Неутрално

    Това е то от България само бармани сервитьори и таксиджии. Друго не излиза.
    Голяма гордост да отворил бар :))))
    Разбирам да беше отворил ИТ компания а то бар.
    Пускаш музиката продаваш бирата и айде голямо чудо.
    Очаквам да ни запознаете и със живота на някой шофьор на ЮБЕР от Лондон.

  20. 20
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  21. 21 Профил на МиГ-29
    МиГ-29
    Рейтинг: 550 Неутрално

    Юбре стига с тия бармани гастербайтери пишете нещо и за таксиджите и тираджиите в чужбина и те са хора :))

  22. 22 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8763 Неутрално

    Там, където не им пречат, българите винаги успяват.

  23. 23 Профил на znaesht
    znaesht
    Рейтинг: 615 Весело

    От кога ”посока” стана ”дестинация”?
    —цитат от коментар 1 на DDR


    Не бъркаш ли "дестинация" с "дайрекшън"!? не е съвсем едно и също....

  24. 24 Профил на pamplemousse
    pamplemousse
    Рейтинг: 330 Неутрално

    До коментар [#6] от "ohg30520577":

    Ама най-смешно ми е когато вместо да каже Ох, вика АУЧ.
    Д*ба и позьорщината

  25. 25 Профил на lea02605492
    lea02605492
    Рейтинг: 120 Неутрално

    До коментар [#2] от "Clap":

    От кога да станеш кръчмар и да продаваш шльокавица на някакви задръстеняци,които водят безсмислен и изпразнен от всякакво съдържание живот ,е успех ?

  26. 26 Профил на lea02605492
    lea02605492
    Рейтинг: 120 Неутрално

    До коментар [#2] от "Clap":

    От кога да станеш кръчмар и да продаваш шльокавица на някакви задръстеняци,които водят безсмислен и изпразнен от всякакво съдържание живот ,е успех ?

  27. 27 Профил на bojidar67
    bojidar67
    Рейтинг: 1459 Весело

    Успех му желая!!!

    И все пак: "родом от Кипър, но роден в Англия"??? Хаха :)

    Само слабите се стремят към порядък ... силните владеят хаоса!
  28. 28 Профил на le_bigmac
    le_bigmac
    Рейтинг: 446 Неутрално

    Най-успешните бизнес партньори са родом от Кипър ,но родени в Англия. Щото българската плюс кипърската(и гръцката) общност са мощен източник на клиенти, хехе....

  29. 29 Профил на waterfall
    waterfall
    Рейтинг: 1010 Неутрално

    До коментар [#27] от "bojidar67":

    родата, родителите са кипърци, а той е роден в лондон, но това не му пречи да е кипърец също.

  30. 30 Профил на etty1
    etty1
    Рейтинг: 2367 Весело

    Браво на Георги, сбъднал е мечтата си. Не защото живее в Лондон, учил е бизнес в България, не защото е българин с партньор кипърец, роден в Англия. А защото е трудолюбив човек с идеи и малко късмет. Писането с пренебрегване на женския род и заменянето на български думи с английски (главно), дори да имат точен аналог, смъква нивото на изданието, казвам го дружелюбно.

    “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
  31. 31 Профил на Октавиан
    Октавиан
    Рейтинг: 474 Неутрално

    в комсомолския парцал, поради комунистическата закалка, не могат да продават друго освен лайфстайл наподобяване. С добро чувство към успелия селянин го казвам, хубаво е, че той има щастлив живот и шанс да се занимава с каквото е пожелал :)

  32. 32 Профил на Нинов
    Нинов
    Рейтинг: 2896 Неутрално


    Правенето на барове е доста добър бизнес.

    Пускаш бара да върви.
    Печелиш няколко награди "Бар на годината/месеца/деня".
    После идат джагали и те зариват с един багажник кнти.
    Шиткаш им бара.
    Отиваш да правиш нов.

    След няколко години джагалите са превърнали в дюнерджийница купеният от теб бар.
    Теб обаче туй нитъибе, защото се занимаваш само с правенето на нови барове, които са шест, пълни с хора и медиите пишат за тях.

  33. 33 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 10955 Любопитно

    Браво на предприемчивите и работливите, успех му желая. Човек може да забогатее и без да е крадлив политик.

  34. 34 Профил на Психонавт
    Психонавт
    Рейтинг: 530 Весело

    Сещам се за един друг много добър "samoan pub" бар в Лондон

    https://www.youtube.com/watch?v=U2oq_gY_E4w

    ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
  35. 35 Профил на Clap
    Clap
    Рейтинг: 568 Неутрално

    До коментар [#25] от "lea02605492":

    Пич! На човекът му харесва това, което прави, това е успехът. Той сам казва, че парите не са най-важното нещо.
    А ти като гледам си от мрънкащите, които гледат отстрани как живота минава покрай тях!

    Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
  36. 36 Профил на mekarshalev
    mekarshalev
    Рейтинг: 288 Весело

    До коментар [#27] от "bojidar67":

    ами като: исках да гласувам, но нямах желание...

  37. 37 Профил на prs29530353
    prs29530353
    Рейтинг: 238 Неутрално
  38. 38
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  39. 39 Профил на DS
    DS
    Рейтинг: 959 Неутрално

    Гоше, в Лондон сменихте ли софтуера на касовите апарати ?
    Тук даже две частни фирми,уреждащи колективни авторски права успяха със законови промени да впрегнат общинските администрации да им търсят клиенти .....

    Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK