По-малко от 10% от българите използват формулата споделено жилище за екскурзиите си

По-малко от 10% от българите използват формулата споделено жилище за екскурзиите си

© Анелия НиколоваПрез 2018 г. едва 9% от българите използват специализирани сайтове или мобилни приложения, за да запазят нощувка по формулата споделено жилище за екскурзиите си. Това показват данните от изследване на европейската статистическа агенция Евростат.


По този показател страната се нарежда на едно от последните места в Европейския съюз. Зад България са само Гърция (8%), Румъния (8%), Словения (8%), Латвия (7%), Чехия (5%) и Кипър (3%).


Най-много хора, които запазват нощувките си за екскурзия чрез директен контакт през интернет с друго физическо лице, има в Люксембург – 44%. Следват Ирландия и Малта с 26 на сто, а зад тях е Великобритания с 25%.


От Евростат отбелязват, че предлаганите услуги от т.нар. споделена икономика стават все по-популярни в Европа и с всяка година процентът на хората, които ги използват, расте.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2148 Весело

  И добре правят.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5540 Неутрално

  Зависи къде - в България или в чужбина :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  В България данните от изследване на европейската статистическа агенция Евростат не вАжат. Тук сивата част на туризма е такава, че поне половината данни не са верни.

 4. 4 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  Аз пък само така си резервирам нощувки от няколко години насам и съм много доволна.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 5. 5 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Дали българите знаят, че ако отдават под наем апартамент чрез платформа като букинг, еърбнб или подобна следва да се регистрират по ЗДДС преди започване на тази дейност.

 6. 6 Профил на avi29581655
  avi29581655
  Рейтинг: 35 Неутрално

  Дали българите знаят, че ако отдават под наем апартамент чрез платформа като букинг, еърбнб или подобна следва да се регистрират по ЗДДС преди започване на тази дейност.
  —цитат от коментар 5 на Lazarus


  А ти знаеш ли... Или искаш...Вероятно си на държавна хранилка и всички, които произвеждат стоки или услуги са ти класов враг :)

 7. 7 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Какво точно искат да покажат от Евростат с тази статистика и втълпяване че сме на последно място?
  Спомням си че по време на соца имаше споделено къпане - Когато почнеха лятото ремонтите в топлофикация спираха ТЕЦ София и хората ходеха на гости на приятели в източните квартали съчетано с къпане ТЕЦ Трайчо Костов(сега София изток) работеше. После ставаше обратното. Така всички бяха доволни но някак си и това не помогна на развитото социалистическо общество!

 8. 8 Профил на Момчил Карабулев
  Момчил Карабулев
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Какво точно искат да покажат от Евростат с тази статистика и втълпяване че сме на последно място?
  —цитат от коментар 7 на telqk


  Защото от няколко години ЕС промотира т.нар. collaborative economy.

 9. 9 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#8] от "Момчил Карабулев":
  Благодаря за разяснението. Те промотират и стамбулската конфекция но някак си не с особен успех!

 10. 10 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 976 Весело

  До коментар [#6] от "avi29581655":

  Така, така. Ако укриваш приходи и заобикаляш регулациите, но го правиш на тефтери, това е сива икономика. Ако правиш същото, но през тъчскрийна на айфоня, това е споделена икономика.
  Гиди хипстърчета лицемерни...

 11. 11 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Аз я ползвам активно. Така за цени 50-80 евро на вечер съм наемал цели жилища в топ-центровете на градове, където само двойна хотелска стая е над 100. Отличен начин да се усетиш като местен.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 12. 12 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 995 Неутрално

  До коментар [#5] от "Lazarus":

  Защо по ДДС, ако нямат 50 хиляди оборот?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 13. 13 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  10% изглежда даже доста. За да ползваш подобни услуги трябва да имаш кредитна карта, умно телефонче, езикова грамотност, и да нямаш страх да ги ползваш. И явно поне 10% от българите имат посоченото!

 14. 14 Профил на avi29581655
  avi29581655
  Рейтинг: 35 Неутрално

  До коментар [#6] от "avi29581655":Така, така. Ако укриваш приходи и заобикаляш регулациите, но го правиш на тефтери, това е сива икономика. Ако правиш същото, но през тъчскрийна на айфоня, това е споделена икономика.Гиди хипстърчета лицемерни...
  —цитат от коментар 10 на Николай Николов


  Огледай се и виж, богатите общества развиват споделената икономика. Те за това са богати. Виж Спарк в София, дано и него не го разкарат олигарсите като Юбер, с Ваша помощ. Но глас народен- глас божи. Добре, че сега човек може да смени лесно държавата, ако не му изнася. Пък като изберем свестни, ще се върнем, колко му е.

 15. 15 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 976 Весело

  До коментар [#14] от "avi29581655":

  Проблемът на хипстърчетата е, че считат прогреса и спазването на правилата за алтернативи.
  Нямам нищо против Юбер или ЕрБиЕнБи, ако шофьорите на Юбер и "хазяите" на ЕрБиЕнБи плащат данък върху дохода, който получават в резултат на чисто търговската си дейност. Също така, като предоставящи услуга, регулирана от местната нормативна уредба, те следва да се държат като подотчетни на съответния регулатор. В противен случай, заобикаляйки регулациите и данъчното облагане, получават конкурентно предимство спрямо икономически оператори, предоставящи същата услуга, но не толкова "иновативни", демек, заявили се открито като такива, спазващи регулациите и плащащи данъци.
  Познавам хора, които отдават места за настаняване през ЕрБиенби и в същото време си имат категоризация по Закона за туризма, плащат си данък върху дохода, плащат си и туристически данък на общината. Те какви са? Будали?

 16. 16 Профил на avi29581655
  avi29581655
  Рейтинг: 35 Неутрално

  До коментар [#15] от "Николай Николов":

  Няма да коментирам лошият Ви език. Но. Един човек отбелаза , че за регистрация по ДДС се иска 50000 годишен оборот. То иначе всяко тарикатче, ще си купи пушещ таралясник без ДДС. Но пишещите тук няма как да го знаят. И докато със споменатите от Вас платформи, годишният оборот не може да се скрие, тъй като всички плащания са по банка, то една бабичка която си дава стаичката на студенти, как ще я хванете. А тя я дава за да си допълни пенсийката, която Вие сте ограбили, да не Ви обяснавам как. Не това е обаче темета на статията. Тя е за използването на споделена икономика. Тя много често не е в страната в която живее човек. Колкото по изостанал народ е, толкова е по нисък процентът. Все пак чест ни прави, че сме пред Чехия, а сме по изостанал народ, очевидно.

 17. 17 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  До коментар [#15] от "Николай Николов":

  Данък от УБЪР и еърби е трудно да се скрие, освен ако данъчните служби нехаят. Всички услуги и плащания са през платформата, предоставящите услугите мсгст да “забравят” да декларират дохода но са супер лесни за хващане. На УБЪР бакшишите са 90% през платформата тъй че и те се облагат. Единствения недостатък пеи ЕърБи е за съседите, купили са си къщичка или апартаментче на уж тихо местенце и изведнъж почват да се сменят наематели всяка седмица!

 18. 18 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 976 Весело

  До коментар [#16] от "avi29581655":

  Отново хипстърски мантри. Споделената икономика и спазването на регулациите не са взаимоизключващи се алтернативи!
  Никъде не съм коментирал годишния оборот и дали трябва предоставящите услуги в "споделената икономика" да се регистрират по ЗДДС.
  Със сигурност обаче всеки, който предоставя услуга за настаняване, която не е отдаване под наем на квартира (което, между другото, би трябвало също да става с договор за наем и върху приходите на наемодателя се дължи данък), следва да бъде регистриран като икономически оператор в Националния туристически регистър, а мястото за настаняване - категоризирано, съгласно Закона за туризма. Оттам нататък се дължи туристически данък на общината за всяка реализирана нощувка, плюс данък върху дохода от предоставената услуга. Горните регулации по никой начин не пречат да се използват всякакви платформи, опосредстващи комуникацията между доставчика на услугата и клиентите.
  Абсолютно аналогичен е случаят и с т. нар. "споделени пътувания", които всъщност са си предоставяне на услуга за превоз на хора срещу заплащане. Тривиална търговска дейност, която също е регулирана и приходите от нея са облагаеми. Щофьорите на Uber у нас не издават фискални бонове, нямат касови апарати, не са сврзани с НАП, данък може да им бъде наложен само, ако благоволят да декларират приходите си или някой се втурне да ги гони един по един. Няма действаща регулация, която да забранява на доставчиците на "споделено пътуване" да използват каквато си искат платформа за поръчки, комуникация с клиентите, обратна връзка и разплащане.
  Пак да попитам: тези хотелиери, които предлагат настаняване през Ербиенби, но са били достатъчно почтени да се регистрират като икономически оператори и да си категоризират местата за настаняване какви ги пишем? Будали?
  И накрая: аз пенсии не крада, плащам си данъците и осигуровките и не укривам доходи, а от осигурителните вноски, плащани върху моите доходи, се плащат пенсиите всеки месец. Доколкото ми е известно бюджетът на НОИ се формира не само от осигурителни вноски, а и с доплащане от националния бюджет, който пък се пълни - изненада, изненада - от данъци. Каквито опериращите в "споделената икономика" масово не плащат, въпреки, че прибират парите на хипстърчетата. Кой сега краде пенсиите на бабите, м?

 19. 19 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 976 Весело

  До коментар [#17] от "Таралеж":

  Данък от приходи е елементарно да се скрие, особено, ако не правиш големи обороти и оперираш като физическо лице. Никой няма да тръгне да гони един по един всеки тарикат. Независимо дали ти плащат през "платформа", по банков път или с кокошки примерно. Неплащането на данъци е само едната страна на нещата. Всички тези, които оперират в "споделената икономика", по правило имат претенцията, че това автоматично ги освобождава от задължението да спазват регулациите, които важат за тези, които извършват буквално същата дейност, но не "споделено". Давам веднага пример: човек има къща за гости, категоризирана по Закона за туризма. В съседство има също къща за гости, обаче без категоризация, понеже е тарикатът, който я стопанисва е решил да се скрие зад заклинанието "споделена икономика". И двете къщи се листват в Ербиенби, Букинг и т.н. платформи. Само дето будалата с категоризацията си плаща данъците, подлежи на контрол от регулатора и т.н., докато тарикатът минава метър.

 20. 20 Профил на avi29581655
  avi29581655
  Рейтинг: 35 Неутрално

  До коментар [#18] от "Николай Николов":

  Много е трудно да спориш със зелени чорапи, но за последен път се опитвам. Всъщност касов апарат, свързан с нап и т.н., са разходи които обезмислят малките доходи на дребния човек. Той е необходим, когато се вземат пари на ръка, а не по банка. Ама как да го обясниш на човек, който не е изкарал и една стотинка. Плащал данъци. Плащаш ги с част от нашите данъци, които си получил като доход. Това е като лунната светлина. И десет луни да имаше нямаше да светят, ако нямаше слънце. Ако няма реална икономика всичко ще угасне. Така, че никакви данъци и осигуровки не плащаш. Осигуровките ги плаща реалният бизнес. Еди път през НОИ и още един път през останалите данъци. Това, че някой е качил още няколко човека да си разделят бензина, не е икономическа дейност. Дори през комунизма не се преследваше. Просто е по икономично разходване на ресурси. Данъци трябва да се вземат от ония 5 процента, неимоверно богати олигарси, а не от всяка бабичка на пазара. И така е в разумно построените общества. Дори даже и в Китай. Знам, че е излишно да се спори с такива като теб. Описали са го Данинг и Крюгер. Ако вземем властта, няма да ви затваряме в лагери, споко.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK