Пет емблематични ястия в Страната на баските

Пет емблематични ястия в Страната на баските

© flickr



"Дестинация: Храна" е нова специална поредица в "Дневник", която свързва две преживявания - пътуванията и вкусовете, които откривате когато сте на път. Не само на храни, но и на напитки.


Освен домакин на филмов фестивал столицата на страната на баските - Сан Себастиан, наричана от местните Доностия, е градът с най-много ресторанти със звезди "Мишлен" - повече има само в Киото, а кулинарната дестинация Париж е по-назад в класацията. Но тези класни ресторанти не са единствените места, където посетителят може да се наслади на вкусна храна. Тук е изпълнено с барове за пинчос - местния вариант на тапас, пазари за пресни плодове и зеленчуци, магазини за гурме храна. За хората с повече свободни пари местните туристически агенции предлагат индивидуални едноседмични и по-дълги гурме програми.


Това, че градът е крайбрежен, определя достъпа му до разнообразна и прясна морска храна. Затова и някои от емблематичните ястия тук са тъкмо с морски дарове.




Вечерта в Сан Себастиан може да започне с пинчос (pintxos). Малки парчета хляб, гарнирани с аншоа, шунка, козе сирене, пържени чушки, крокети или други продукти, в средата на които е забоден дървен стик. Обичайно те са разположени върху бара и всеки клиент се самообслужва. Когато поиска сметката, той показва броя клечки, които е събрал. Цената на пинчос е обичайно между 1 и 3 евро.


Пет емблематични ястия в Страната на баските

© flickr


Това е само леката загрявка за вечерята. Изданието theculturetrip.com представя петте емблематични ястия, които задължително трябва да бъдат опитани в Страната на баските.


Сепия в собственото й мастило


Вечният специалитет в баските заведения е сепията. Обичайно за ястието се използват бейби сепии, потопени в брашно и изпържени. След това се поднасят в сос, съдържащ лук, домати, хлебни трохи и малко бяло вино. След като сосът е готов, той се пюрира, добавя се мастилото, поставя се в глинен съд заедно със сепията и отново се готви докато се сгъсти.


Мармитако (Marmitako)


Ястието представлява задушено - риба тон и картофи, и е друга баска класика. Сред задължителните продукти в него също са лук, пресни червени и зелени чушки, сушени на слънце чушки, домати, чесън и зехтин.


Треска (Bacalao al pil pil)


Треската е много използвана риба в кухнята на целия иберийски район и по-конкретно нейният осолен вариант. Това ястие е съвсем просто - пържена в чесън и зехтин треска. Подобната на желатин мазнина от самата риба взаимодейства със зехтина и формира емулсия, която се превръща в идеалния сос. Ястието се казва пил-пил заради звука, който се получава при пържене. Крайният резултат е риба с хрупкава коричка.


Боб от Толоса (Alubias de Tolosa)


Бобът често се използва по различни начини в кухнята на Испания. Баският град Толоса е известен с произвеждания там червен и черен боб, за който се провежда и фестивал всяка година. Сготвен на супа, бобът обичайно се сервира с мариновани чушки, зеле, наденица и понякога шунка.


Баски сладкиш (Pastel Vasco)


Този баски десерт може да бъде намерен навсякъде в района и представлява дебел шуплив или леко хрупкав кейк, пълен със сладкарски крем и понякога плодове. Обикновено в него се слагат череши, но всяка пекарна си има свой вариант на рецепцията.


Пет емблематични ястия в Страната на баските

© flickr


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 12366 Неутрално

    Риба, сготвена в доматен сос с малко зеленчуци (само като подправки)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  2. 2 Профил на andreas_hofer
    andreas_hofer
    Рейтинг: 1216 Неутрално

    Мармитако и бакаляо аль пиль пиль са ми едни от любимите ястия. Сан Себастиан е невероятно място също.

    Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
  3. 3 Профил на j.h.jazz
    j.h.jazz
    Рейтинг: 631 Неутрално

    Билбао, Сан Себастиян...бих се върнал там отново и отново...

  4. 4 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 3191 Неутрално

    Аз, като поизостанал в това отношение човек, много се учудих, когато преди време научих, че мастилото от сепии се яде. Впоследствие се оказа, че е богато на протеини и въглехидрати. За тия неща знам, че животното изхвърля като защита. Има описани доста случаи как действа това мастило, преследвачът губи зрение и обоняние. Дали обаче не става дума за октопода.

  5. 5 Профил на valtoro
    valtoro
    Рейтинг: 920 Неутрално

    По близо до нашия вкус, отколкото до западния !!!

  6. 6 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3894 Неутрално

    В Катерини попаднах в едно малко квартално ресторантче. Бяхме около 8 човека, събраха ни 2 маси, и започна поръчката, на англо-гръцки-български. Тъй като поръчвахме сложни "гръцки" салати и разни други неща, сервитьорът ни каза: оставете всичко това, аз ще ви донеса необходимото. Сервира ни узо (за мъжете по 100, за жените по 50), вода, 1 бутилка червено, и в 8 малки чинийки най-различни неща, включ. мусака, боб, домати, туршии, (случката бе от януари), и разбира се хубав дъхав хляб. Това бе най-приятното преживяване от пътуването!

  7. 7 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3894 Неутрално

    Римляните са били чревоугодници, и способни да изядат невероятно количество храна. Яденето при тях е било едва ли не изкуство - ядат, пият, повръщат, и започват отново. Има една история как Марк Антоний заедно със свой приятел изяли цял глиган.
    Това чревоугодничество се е пренесло в страните, наследили Рим: Италия, Франция, Испания. Всичко в тези страни е много вкусно!

  8. 8 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3894 Неутрално

    По близо до нашия вкус, отколкото до западния !!!
    —цитат от коментар 5 на valtoro


    може би ще е по-удачно да разделим вкусовете на южняшки, средиземноморски, северни (Елзас, Германия, Чехия, Полша)

  9. 9 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 3305 Неутрално

    До коментар [#6] от "historama":

    В Паралия Катерини за първи и последен път ядох невероятно вкусна пица с плънка дебела един пръст,че и повече! Днес само поръсват леко пицата с кашкавал и шунка колкото да не е безич.

  10. 10 Профил на Stanislav Andreev
    Stanislav Andreev
    Рейтинг: 21 Неутрално
  11. 11 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 2017 Неутрално

    Много хубава рубрика, браво. Винаги, когато съм в чужбина отивам да ям на място, където ядат местните.

    The best way to predict the future is to invent it.
  12. 12 Профил на wpo34378687
    wpo34378687
    Рейтинг: 358 Неутрално

    До коментар [#2] от "andreas_hofer":

    Ами разказвай,бързо и цветно,молим....

  13. 13 Профил на wpo34378687
    wpo34378687
    Рейтинг: 358 Неутрално

    До коментар [#9] от "deaf":

    Значи не е пиза ,а нещо като фокача,но и аз съм съгласен страшно е вкусно.

  14. 14 Профил на wpo34378687
    wpo34378687
    Рейтинг: 358 Неутрално

    До коментар [#11] от "EU defender":

    Това е златното правило на пътешественика.Също и за качествено хапване гледай местните да са на възраст над 50,да не са скъпо облечени/но не и бараби/ . За съжаление не важи за България и Барселона.

  15. 15 Профил на ahasver
    ahasver
    Рейтинг: 1648 Неутрално

    На снимката е показан морски таралеж с хайвер за хапване.

  16. 16 Профил на Вишински
    Вишински
    Рейтинг: 500 Неутрално

    В Африка веднъж ядох гъсеници. По погрешка стана всичко това. Въпросните гъсеници са нещо като копринени буби - толкова големи, толкова дебели и пр. Негрите ги пържат, при което те добиват вид на малки наденички. Това бе и грешката ми. Видях на едно място наредени едни такива наденички, като малки пурички, бях гладен и си взех две. Ще ви спестя подробностите, ще кажа само, че е неописуемо гадно.

  17. 17 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 3305 Неутрално

    До коментар [#9] от "deaf":Значи не е пиза ,а нещо като фокача,но и аз съм съгласен страшно е вкусно.
    —цитат от коментар 13 на wpo34378687



    До коментар [#13] от "wpo34378687":

    Нищо общо с фокача-та. Беше си пица с много тънка основа и дебела плънка. С пъти по-дебела от основата. Едвам я изядох.

  18. 18 Профил на Анонимен7
    Анонимен7
    Рейтинг: 352 Неутрално

    в средата на които е забоден дървен стик

    След като сосът е готов, той се пюрира (малко преди това сепиите са били поднесени)

    задушено - риба тон

    всяка пекарна си има свой вариант на рецепцията

  19. 19 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 2907 Неутрално

    Това на снимката бодлите му бодли ли са или се ядат?

    БЮЛЕТИНА НОМЕР 11 -ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА. НЕ ПОЗВОЛЯВАЙ ДА Я СМАЧКАТ!
  20. 20 Профил на ahasver
    ahasver
    Рейтинг: 1648 Неутрално

    До коментар [#19] от "султана глаушева": Виждаш червените зрънца?! Това е хайвер и се яде. В ком.15 писах.

  21. 21 Профил на shumkar
    shumkar
    Рейтинг: 1337 Неутрално

    В Катерини попаднах в едно малко квартално ресторантче.... и разбира се хубав дъхав хляб. Това бе най-приятното преживяване от пътуването!
    —цитат от коментар 6 на historama


    В почти всички страни без да те питат първо ти сервират хляба, у нас в сметката ти калкулират филийките.

  22. 22 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
    Pontif New Dnevnik SUCK
    Рейтинг: 2132 Неутрално

    До коментар [#19] от "султана глаушева":


    До коментар [#20] от "ahasver":

    Това е Sea urchin - морски таралеж ... нещо като морска краставица. Животно е и се храни с алджи. Вътре има 5 парчета Uni - нещо като хайвер но не е хайвер. Големи са около 5см на 2см . Най-доброто качество е Prime. От около един тон само около 1, 2кг са Prime и после започва да спада качеството. Има леко сладникав вкус на хубави бъркани яйца с леко морски аромат. Ако е с добро качество бинаги се яде във формата която има в животното - нещо като малко езиче. Ако е добро качество една порция е не по-малко от $40, $50. Ако е като на снимката разбъркано като супа ..... това е ниско качество е трябва да струва няколко $ или €.
    За мене лично това е от класа снобарски храни, които са много скъпи, имат приятен вкус но .... не са нищо специално.
    Като правило видиш ли нещо което е направено на сос или супа или е на малки парчета, значи не е от високо качество. Най-качествената храна на света е голямо необработено парче месо или плод или зеленчук, сготвено леко и бързо. Например в една цяла крава която тежи 250кг има не повече от 5кг до 10кг Прайм стейкове. Същото важи и за други животни. Най-скъпата салата е от сърца на марула като са избрани само малките листа и никога не се режат. Десерт от печена и глазирана цяла кайсия или слива или круша глазирана с редуциран сос от червено вино е нещо хубаво, защото плода е цял и от половин литър вино е направен 50гр сос. Това нещо направено на мармалад .... не се знае от какви плодове може и да е вкусно но не е най-доброто качество.

    California Über Alles
  23. 23 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 2907 Неутрално

    До коментар [#22] от "Pontif New Dnevnik SUCK":
    Ехара! Добре информиран. Браво! Уважавам информираните хора.

    БЮЛЕТИНА НОМЕР 11 -ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА. НЕ ПОЗВОЛЯВАЙ ДА Я СМАЧКАТ!




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK