Аз, като поизостанал в това отношение човек, много се учудих, когато преди време научих, че мастилото от сепии се яде. Впоследствие се оказа, че е богато на протеини и въглехидрати. За тия неща знам, че животното изхвърля като защита. Има описани доста случаи как действа това мастило, преследвачът губи зрение и обоняние. Дали обаче не става дума за октопода.
В Катерини попаднах в едно малко квартално ресторантче. Бяхме около 8 човека, събраха ни 2 маси, и започна поръчката, на англо-гръцки-български. Тъй като поръчвахме сложни "гръцки" салати и разни други неща, сервитьорът ни каза: оставете всичко това, аз ще ви донеса необходимото. Сервира ни узо (за мъжете по 100, за жените по 50), вода, 1 бутилка червено, и в 8 малки чинийки най-различни неща, включ. мусака, боб, домати, туршии, (случката бе от януари), и разбира се хубав дъхав хляб. Това бе най-приятното преживяване от пътуването!
Римляните са били чревоугодници, и способни да изядат невероятно количество храна. Яденето при тях е било едва ли не изкуство - ядат, пият, повръщат, и започват отново. Има една история как Марк Антоний заедно със свой приятел изяли цял глиган. Това чревоугодничество се е пренесло в страните, наследили Рим: Италия, Франция, Испания. Всичко в тези страни е много вкусно!
В Паралия Катерини за първи и последен път ядох невероятно вкусна пица с плънка дебела един пръст,че и повече! Днес само поръсват леко пицата с кашкавал и шунка колкото да не е безич.
Това е златното правило на пътешественика.Също и за качествено хапване гледай местните да са на възраст над 50,да не са скъпо облечени/но не и бараби/ . За съжаление не важи за България и Барселона.
В Африка веднъж ядох гъсеници. По погрешка стана всичко това. Въпросните гъсеници са нещо като копринени буби - толкова големи, толкова дебели и пр. Негрите ги пържат, при което те добиват вид на малки наденички. Това бе и грешката ми. Видях на едно място наредени едни такива наденички, като малки пурички, бях гладен и си взех две. Ще ви спестя подробностите, ще кажа само, че е неописуемо гадно.
Това е Sea urchin - морски таралеж ... нещо като морска краставица. Животно е и се храни с алджи. Вътре има 5 парчета Uni - нещо като хайвер но не е хайвер. Големи са около 5см на 2см . Най-доброто качество е Prime. От около един тон само около 1, 2кг са Prime и после започва да спада качеството. Има леко сладникав вкус на хубави бъркани яйца с леко морски аромат. Ако е с добро качество бинаги се яде във формата която има в животното - нещо като малко езиче. Ако е добро качество една порция е не по-малко от $40, $50. Ако е като на снимката разбъркано като супа ..... това е ниско качество е трябва да струва няколко $ или €. За мене лично това е от класа снобарски храни, които са много скъпи, имат приятен вкус но .... не са нищо специално. Като правило видиш ли нещо което е направено на сос или супа или е на малки парчета, значи не е от високо качество. Най-качествената храна на света е голямо необработено парче месо или плод или зеленчук, сготвено леко и бързо. Например в една цяла крава която тежи 250кг има не повече от 5кг до 10кг Прайм стейкове. Същото важи и за други животни. Най-скъпата салата е от сърца на марула като са избрани само малките листа и никога не се режат. Десерт от печена и глазирана цяла кайсия или слива или круша глазирана с редуциран сос от червено вино е нещо хубаво, защото плода е цял и от половин литър вино е направен 50гр сос. Това нещо направено на мармалад .... не се знае от какви плодове може и да е вкусно но не е най-доброто качество.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.ОK
penetrating
Рейтинг: 8312 НеутралноРиба, сготвена в доматен сос с малко зеленчуци (само като подправки)
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbertandreas_hofer
Рейтинг: 845 НеутралноМармитако и бакаляо аль пиль пиль са ми едни от любимите ястия. Сан Себастиан е невероятно място също.
Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна Българияj.h.jazz
Рейтинг: 517 НеутралноБилбао, Сан Себастиян...бих се върнал там отново и отново...
man_un
Рейтинг: 515 НеутралноАз, като поизостанал в това отношение човек, много се учудих, когато преди време научих, че мастилото от сепии се яде. Впоследствие се оказа, че е богато на протеини и въглехидрати. За тия неща знам, че животното изхвърля като защита. Има описани доста случаи как действа това мастило, преследвачът губи зрение и обоняние. Дали обаче не става дума за октопода.
valtoro
Рейтинг: 993 НеутралноПо близо до нашия вкус, отколкото до западния !!!
historama
Рейтинг: 684 НеутралноВ Катерини попаднах в едно малко квартално ресторантче. Бяхме около 8 човека, събраха ни 2 маси, и започна поръчката, на англо-гръцки-български. Тъй като поръчвахме сложни "гръцки" салати и разни други неща, сервитьорът ни каза: оставете всичко това, аз ще ви донеса необходимото. Сервира ни узо (за мъжете по 100, за жените по 50), вода, 1 бутилка червено, и в 8 малки чинийки най-различни неща, включ. мусака, боб, домати, туршии, (случката бе от януари), и разбира се хубав дъхав хляб. Това бе най-приятното преживяване от пътуването!
historama
Рейтинг: 684 НеутралноРимляните са били чревоугодници, и способни да изядат невероятно количество храна. Яденето при тях е било едва ли не изкуство - ядат, пият, повръщат, и започват отново. Има една история как Марк Антоний заедно със свой приятел изяли цял глиган.
Това чревоугодничество се е пренесло в страните, наследили Рим: Италия, Франция, Испания. Всичко в тези страни е много вкусно!
historama
Рейтинг: 684 Неутралноможе би ще е по-удачно да разделим вкусовете на южняшки, средиземноморски, северни (Елзас, Германия, Чехия, Полша)
deaf
Рейтинг: 2646 НеутралноДо коментар [#6] от "historama":
В Паралия Катерини за първи и последен път ядох невероятно вкусна пица с плънка дебела един пръст,че и повече! Днес само поръсват леко пицата с кашкавал и шунка колкото да не е безич.
Stanislav Andreev
Рейтинг: 8 НеутралноГорките бейби сепии
EU defender
Рейтинг: 684 НеутралноМного хубава рубрика, браво. Винаги, когато съм в чужбина отивам да ям на място, където ядат местните.
The best way to predict the future is to invent it.wpo34378687
Рейтинг: 565 НеутралноДо коментар [#2] от "andreas_hofer":
Ами разказвай,бързо и цветно,молим....
wpo34378687
Рейтинг: 565 НеутралноДо коментар [#9] от "deaf":
Значи не е пиза ,а нещо като фокача,но и аз съм съгласен страшно е вкусно.
wpo34378687
Рейтинг: 565 НеутралноДо коментар [#11] от "EU defender":
Това е златното правило на пътешественика.Също и за качествено хапване гледай местните да са на възраст над 50,да не са скъпо облечени/но не и бараби/ . За съжаление не важи за България и Барселона.
ahasver
Рейтинг: 797 НеутралноНа снимката е показан морски таралеж с хайвер за хапване.
Вишински
Рейтинг: 517 НеутралноВ Африка веднъж ядох гъсеници. По погрешка стана всичко това. Въпросните гъсеници са нещо като копринени буби - толкова големи, толкова дебели и пр. Негрите ги пържат, при което те добиват вид на малки наденички. Това бе и грешката ми. Видях на едно място наредени едни такива наденички, като малки пурички, бях гладен и си взех две. Ще ви спестя подробностите, ще кажа само, че е неописуемо гадно.
deaf
Рейтинг: 2646 НеутралноДо коментар [#13] от "wpo34378687":
Нищо общо с фокача-та. Беше си пица с много тънка основа и дебела плънка. С пъти по-дебела от основата. Едвам я изядох.
Анонимен7
Рейтинг: 329 Неутралнов средата на които е забоден дървен стик
След като сосът е готов, той се пюрира (малко преди това сепиите са били поднесени)
задушено - риба тон
всяка пекарна си има свой вариант на рецепцията
султана глаушева
Рейтинг: 346 НеутралноТова на снимката бодлите му бодли ли са или се ядат?
Мърфи е оптимист!ahasver
Рейтинг: 797 НеутралноДо коментар [#19] от "султана глаушева": Виждаш червените зрънца?! Това е хайвер и се яде. В ком.15 писах.
shumkar
Рейтинг: 688 НеутралноВ почти всички страни без да те питат първо ти сервират хляба, у нас в сметката ти калкулират филийките.
Pontif
Рейтинг: 3343 НеутралноДо коментар [#19] от "султана глаушева":
California Über AllesДо коментар [#20] от "ahasver":
Това е Sea urchin - морски таралеж ... нещо като морска краставица. Животно е и се храни с алджи. Вътре има 5 парчета Uni - нещо като хайвер но не е хайвер. Големи са около 5см на 2см . Най-доброто качество е Prime. От около един тон само около 1, 2кг са Prime и после започва да спада качеството. Има леко сладникав вкус на хубави бъркани яйца с леко морски аромат. Ако е с добро качество бинаги се яде във формата която има в животното - нещо като малко езиче. Ако е добро качество една порция е не по-малко от $40, $50. Ако е като на снимката разбъркано като супа ..... това е ниско качество е трябва да струва няколко $ или €.
За мене лично това е от класа снобарски храни, които са много скъпи, имат приятен вкус но .... не са нищо специално.
Като правило видиш ли нещо което е направено на сос или супа или е на малки парчета, значи не е от високо качество. Най-качествената храна на света е голямо необработено парче месо или плод или зеленчук, сготвено леко и бързо. Например в една цяла крава която тежи 250кг има не повече от 5кг до 10кг Прайм стейкове. Същото важи и за други животни. Най-скъпата салата е от сърца на марула като са избрани само малките листа и никога не се режат. Десерт от печена и глазирана цяла кайсия или слива или круша глазирана с редуциран сос от червено вино е нещо хубаво, защото плода е цял и от половин литър вино е направен 50гр сос. Това нещо направено на мармалад .... не се знае от какви плодове може и да е вкусно но не е най-доброто качество.
султана глаушева
Рейтинг: 346 НеутралноДо коментар [#22] от "Pontif New Dnevnik SUCK":
Мърфи е оптимист!Ехара! Добре информиран. Браво! Уважавам информираните хора.
Вишински
Рейтинг: 517 НеутралноДо коментар [#17] от "deaf":
?
deaf
Рейтинг: 2646 НеутралноДо коментар [#24] от "Вишински":
Така беше. Но беше преди 30 години...