Къде да се яде в Брюксел - пет плюс едно места

Къде да се яде в Брюксел - пет плюс едно места

© Associated Press



"Дестинация: Храна" е специална поредица в "Дневник", която свързва две преживявания - пътуванията и вкусовете, които откривате когато сте на път. Не само на храни, но и на напитки.


Брюксел не е точно първата асоциация за интересно пътешествие и за интересна храна. И това е напълно неоснователно. В града има множество места за вкусна местна, етно или фюжън кухня за различен бюджет. До няколко от тях гид е Албена Шкодрова - журналист, писател, изследовател на историята на ежедневието, в миналото е била главен редактор на списание "Бакхус", автор е на изследването "Соцгурме".


"Последният атом" вдъхновява и с цветове. Кадърът е от профила на ресторанта във "Фейсбук".

"Последният атом" вдъхновява и с цветове. Кадърът е от профила на ресторанта във "Фейсбук".




1. "Последният атом" (Ultime atome) е бистро, автентично белгийско място, обзаведено в стил ар нуво. Много е светло, имаш гледка към ресторанта, виждаш как тичат хора с табли, казва Албена. Препоръчва го заради автентичната белгийска атмосфера.


2. Много хубаво място за пиене на бира, което също олицетворява белгийската атмосфера е "Бързата смърт" (Mort subite), обяснява Албена. То е много близо до факултета в Брюксел на университета на Льовен, което обяснява и множеството преподаватели, които се отбиват тук. Кухнята не е нещо изключително, ресторантът е напълно непретенциозен, но е уютна място, в което да се усети старата брюкселска атмосфера.


"Бог да пази крема". Кадърът е от профила на ресторанта във "Фейсбук".

"Бог да пази крема". Кадърът е от профила на ресторанта във "Фейсбук".


3. Следва място за брънч, с каквито Брюксел за разлика от София изобилства. God save the cream се намира в модерния квартал "Иксел" (Ixelles). Малко хипстърско е, такива има много, но е един от примерите за модерно приятно място за брънч, казва Албена. Обикновено брънчът започва около 11 ч. и може да е много варианти - буркани с конфитюри, придружени от различни видове хляб, рохко яйце, кисело мляко с гранола, сандвичи, вегански смески с авокадо, патладжан, напълнен с орехи и други неща. (Албена препоръчва в Брюксел непременно да се опитат ястия с цикория, която напълно променя вкуса и безличния си вид при готвене. С нея има дори и шоколадови бонбони.)


Момент от африканска вечеря. Кадърът е от профила на ресторанта във "Фейсбук".

Момент от африканска вечеря. Кадърът е от профила на ресторанта във "Фейсбук".


4. В африканския квартал "Матонже" (Matongé) очаквано може да се опита автентична храна. Заведенията са множество, едно от тях, което служи за събития - концерти, литературни срещи и др., с много приятна атмосфера е L'horloge du Sud, което представя основно ястия от Сенегал и Конго, откъдето вероятно са и корените на създателите на ресторанта. Това и другите подобни места се отличават с много вкусна кухня - автентични рецепти от различни части на Африка, повечето продукти, за които се внасят от родината им. Тук няма нищо изискано, скъпо или претенциозно, но е много вкусно, а атмосферата е много приятна, обяснява избора си Албена.


"Змиорка в зелено", една от развиваните дълго време рецепти. Кадърът е от "Фейсбук" профила на ресторанта "Бозар".

"Змиорка в зелено", една от развиваните дълго време рецепти. Кадърът е от "Фейсбук" профила на ресторанта "Бозар".


5. Ресторантът на "Бозар" (Bozar) е за тези, които ценят изтънчената кухня. Това е ресторантът на съзвездието музеи в центъра на Брюксел. Звучи банално, но наистина е много добър, не е евтин и има нужда от резервация, казва Албена. Това е тип бистро с фина кухня - изящно направени френски и белгийски класики. И освен това има една звезда "Мишлен".


Предложение от менюто на Comme chez soi. Кадърът е от профила на ресторанта във "Фейсбук".

Предложение от менюто на Comme chez soi. Кадърът е от профила на ресторанта във "Фейсбук".


В Брюксел има немалко ресторанти със звезди "Мишлен". Албена препоръчва да се отиде в най-стария от тях, наречен "Като у дома си" (Comme chez soi). Той е семейна собственост, вече трето поколение. Създателят му Пиер Вийнанц е автор и на готварската книга, която присъства в дома на всяко белгийско семейство, казва Албена. В миналото започнало като "супер семпло място" за традиционните белгийски пържени картофи, се е развило в тризвезден "Мишлен" ресторант, който отдава дължимото на различни национални кухни, като не ги отдалечава от традициите им, превръщайки ги във фюжън храна. Освен това ресторантът разполага с един от най-интересните архиви от менюта от Белгия, които показват развитието на града - първо всичко е на френски, после на холандски и френски, а накрая е добавен и английски, когато Брюксел става столица на няколко европейски институции.


"Ако се погледнат менютата - най-старото е най-малък формат и всяко ястие е описано на един ред, следващото - на два реда, и следващото - на три реда", разказва Албена, която е получила достъп до архива на ресторанта за целите на нейно проучване.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на izt21595181
    izt21595181
    Рейтинг: 732 Неутрално

    Пак некакви хипстърщини и инстаграмщини ни пробутвате. Дори като пишете за непретенциозни места го правите с претенции и под модно влияние.

  2. 2 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 2263 Неутрално

    Най-вкусната храна, която съм ял в Брюксел беше в едно капанче в центъра, на крак. Бях учуден колко вкусна морска храна има в Белгия. Също там за пръв път ядох омар.

    The best way to predict the future is to invent it.
  3. 3 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 2263 Неутрално

    В Белгия съм ял и гадно нещо, разбира се. Не си спомням как се казваше ястието, поръчах си го в ресторант в Брюж. Беше кух цилиндър от листово тесто полят обилно с някакъв сос от рода на бешамел.

    The best way to predict the future is to invent it.
  4. 4 Профил на nikolay.
    nikolay.
    Рейтинг: 364 Неутрално

    Най-вкусната храна, която съм ял в Брюксел беше в едно капанче в центъра, на крак. Бях учуден колко вкусна морска храна има в Белгия. Също там за пръв път ядох омар.
    —цитат от коментар 2 на EU defender


    Мани я тази Белгия, с пържените картофи с майонеза ))) Тук е истината:

    https://ibb.co/7W5jBrB

  5. 5 Профил на миро родозов
    миро родозов
    Рейтинг: 337 Неутрално

    бахти буржоазната история кисатея раоти ся

  6. 6 Профил на миро родозов
    миро родозов
    Рейтинг: 337 Неутрално

    баба ти е яла се на Шанз-Елизе :)

  7. 7 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 4627 Неутрално

    Най—кусният дюнер съм ял в Гент и Брюксел. В центъра на Гент, малко преди големият топ, имаше една дюнерджийница дето я държаха едни момчета от Шумен. В Брюксел пък си бяха баш турци от Адана. И в двата случая страхотен вкус.
    Иначе съм почитател и на фритюрите —страхотни картофки с майонеза. По ”задължение” съм ходил и по рибени ресторанти в центъра, но морските дарове не ме привличат.

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  8. 8 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 2263 Неутрално

    До коментар [#4] от "nikolay.":

    Курица на мангале

    Култово!

    The best way to predict the future is to invent it.
  9. 9 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 13009 Неутрално

    Хубав подбор: ежедневни, национални и висшия клас ресторанти :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  10. 10 Профил на Divi filius
    Divi filius
    Рейтинг: 3507 Весело

    баба ти е яла се на Шанз-Елизе :)
    —цитат от коментар 6 на миро родозов


    По- вероятно е на нещо такова:

    https://youtu.be/ZPvsA0kBw2Y

    😋

    reductio ad absurdum...
  11. 11 Профил на Divi filius
    Divi filius
    Рейтинг: 3507 Весело

    До коментар [#4] от "nikolay.":Курица на мангале Култово!
    —цитат от коментар 8 на EU defender


    От нашето по- убаво/вкусно- НЕМА! 🤤

    https://youtu.be/zIHRrkaQkDg

    И екологично! 😉

    reductio ad absurdum...
  12. 12 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 2263 Неутрално

    До коментар [#11] от "Divi filius":

    Това са пълни глупости. Религиозни празници в НРБ не се празнуваха поради ясни причини. Единственото, което се правеше беше червенето на яйца за Великден. Комунистите не можете да промените историята, колкото и да ви се иска. Може да съм бил дете по соц-а, но помня като слон.

    The best way to predict the future is to invent it.
  13. 13 Профил на izt21595181
    izt21595181
    Рейтинг: 732 Неутрално

    До коментар [#10] от "Divi filius":

    Нема по-вкусно нещо от храната в такъв стол, а и от миризмата. Или в казармен още по-добре - аромат на боб, таратор и хлор. И никой не си снима паницата, нема лиготии и стойки.

  14. 14 Профил на Сидо
    Сидо
    Рейтинг: 517 Неутрално

    До "Дневник": по-добре е да имате рубрика "Дестинация култура", защото колко ли съвременни българи са били в Париж и не са посетили Notre Dame, и сега като я няма...
    А храната не може да изчезне, вместо Иванчо ще я прави Стоянчо, и вместо магданоз ще слага чеервен пипер.....

    Сидо
  15. 15
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  16. 16 Профил на snower
    snower
    Рейтинг: 334 Неутрално

    Ресторанчета, в които можеш да хапнеш за около 100 евро на човек. С бутилка вино още 50 евро. За заплатите на евродепутатите ни цените биват.

  17. 17 Профил на Qnyx
    Qnyx
    Рейтинг: 497 Неутрално

    До коментар [#16] от "snower":

    Айде сега, 100 евро на човек. С изключение на Бозар и Comme Chez Soi, които са доста по-високо ниво от останалите, другите са средно около 35-40 на човек.

    Безспорно Брюксел не е от евтините дестинации, но "100 на човек" в част от заведенията горе (които между другото си имат и менютата в сайта за проверка) си е абсолютно преувеличение ;)

    Trust no one.
  18. 18 Профил на snower
    snower
    Рейтинг: 334 Неутрално

    До коментар [#17] от "Qnyx":
    Точно така, имат си менюта и цени:
    Menu Dinner-with our wine selection 84,00 €

    Първо: Leek from Créances Flemish way 34,00 €
    Второ: Sole from Bretagne risotto of patatoes, morels 59,00 €
    Десерт: Waffle from Brussels 18,00 €

  19. 19 Профил на Qnyx
    Qnyx
    Рейтинг: 497 Неутрално

    До коментар [#17] от "Qnyx":Точно така, имат си менюта и цени:Menu Dinner-with our wine selection 84,00 €Първо: Leek from Créances Flemish way 34,00 €Второ: Sole from Bretagne risotto of patatoes, morels 59,00 €Десерт: Waffle from Brussels 18,00 €
    —цитат от коментар 18 на snower


    Цитирам "Последните две, които са по-високо ниво" - естествено че ресторанта в Бозар е по-скъп. Не може да се сравнява брънч-ресторант с Мишлен-гайд ресторанти - Бозар е без звезда, но се опитва да вземе и вероятно скоро ще го направи. Comme Chez Soi - има звезда. Напълно нормално цените там да са толкова по-високи.

    Менюто на първия - най-скъпото основно е 23.5 евро. Бутилка вино - пак най-скъпата 38 евро. Второто е бирария. Третото е предимно за обяд, като пак цените са около 20 евро. Африкансия ресторант - меню - 30 евро.

    Ако ще сравняваме място за бърза храна (дюнерджийница) с добър ресторант - може и да има логика в "тъпите евродепутати имат високи заплати и навсякъде в Брюксел е за 150 евро на човек". Но хайде по-реално да гледаме. Средните цени на човек в града са напълно измерими с други европейски столици. В (повече от) добър ресторант е напълно нормално да се вечеря за около 40-50 евро на човек.

    Trust no one.
  20. 20 Профил на Октавиан
    Октавиан
    Рейтинг: 483 Неутрално

    комсомолското достига до неповече от лайфстайл плюскане + неизящна словестност на деца на съветски слуги, назначени да отглеждат едно поназнайващо ткзс. Какво повече може да се очаква от парцала-"либерална" газета?

  21. 21 Профил на bruno__dante
    bruno__dante
    Рейтинг: 948 Неутрално

    начи сека неуспела домакиня в един момент от жувота си става ил брокерка на недвижими имоти или гурме блогърка
    в случая Шкодрева оженена у Брусел с две малки деца треба да изкарва некои лев

  22. 22 Профил на emm_joe
    emm_joe
    Рейтинг: 233 Неутрално

    "Матонгé", а не "Матонжé" . Тук правилото не важи. Носи името на квартал в Киншаса и живеят предимно африканци преселници от Конго.

  23. 23 Профил на Todo
    Todo
    Рейтинг: 570 Неутрално

    Има занчително по добри места за хапване в Брюксел - примерно Амадеос ;-)

  24. 24 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 2107 Неутрално

    туи исследване на шкодрева има нужда некои да го исслева самото него като финочинална пруява на малуумие ... през соца имало мноо поече ристорани отколкуто сига .... хахаха ... колкот и грантовете беха поече... ас само по ристорани и стадиони сме били .. да пучерпи ахторката една ракиа пък ше и обесниме насаме кое как е.
    а танчето не ща да у кементирам - мноо е дукачлива куето дустатъмно гувори за нея .

  25. 25 Профил на IE B
    IE B
    Рейтинг: 143 Неутрално

    Най-доброто място в брюксел е дюнерджийницата на 8 Rue Verbist, до българския магазин. Всекидневно мога да ям там, много са добри, и безбожно евтини също така.

  26. 26 Профил на k_
    k_
    Рейтинг: 1709 Неутрално

    Храната на инстинктивно ниво продава и е основна рекламна примамка на кукичката. Затова сме затрупани от купища готварски реалита.
    Другто е секса и ако не са толкова пуританско срамежливи могат да пуснат тема "Дестинация секс" и кликовете (от там и кинтите в касичката) ще скочат на порядъци.
    Няма да го направят, защото както беше се изразила една рускиня навремето "У нас секс нету!"





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK