Направи си сам: алтернативно мохито

Направи си сам: алтернативно мохито

© Анелия Николова"Дестинация: Храна" е специална поредица в "Дневник", която свързва две преживявания - пътуванията и вкусовете, които откривате когато сте на път. Не само на храни, но и на напитки.


"Мохито" със сигурност е в челните позиции на най-популярните коктейли. И също е сред тези, които ценителите му са пили в различни вариации, не всички от които добри.


Барманът Илия Зотков, който ври и кипи в занаята от 20 години (и с когото ви запознахме в този текст), предлага домашен подход към този коктейл, наречен "елементарно мохито". Елементарно, защото няма да се сложи кафява захар, а бяла, и няма да се ползва лайм, а прост лимон, а ментата ще бъде заменена с босилек. Защо се прави всичко това?
Защото, обяснява Илия, не навсякъде в страната човек има непрекъснат достъп до свежа мента и още по-малко до пресен лайм. Освен това качествената кафява захар и лаймът са доста по-скъпи и ако трябва да правиш напитката за домашно парти, разходите се вдигат рязко.


Барманите купуват пресен лайм от доставчиците и така имат възможност при използването му да извлекат всичко от маслата в кората. Това не е възможно, когато плодът е престоял по щайги и рафтове. Босилекът, смята Зотков, е по-разпространен от ментата и затова го предлага за алтернатива.


Ледът в този коктейл може да е натрошен, може и да не е. Обяснява, че в Куба не го трошат. Разликата е в това, че натрошен той много бързо разводнява напитката, особено ако е некачествен - тоест не е достатъчно сух.


Рецепта за алтернативното мохито:


Бяла захар – 1 лъжица (може захарен сироп, защото се разгражда по-бавно)
Прясно изцеден лимон - 30 мл.
Босилек – 5-6 листа
Ром - 50 мл.
Сода - 50-100 мл.
Лед - 7-8 бучки


Технология: Листата на босилека може леко да се разтрият по ръба на чашата, за да пуснат ароматите си, преди да се пуснат в нея. Добавят се прясно изцеденият лимон и захарта и се разбъркват добре.


Следва ледът, който може да бъде натрошен, може бучките да бъдат оставени цели. Трябва да се знае, че натрошен той разводнява доста бързо напитката, особено ако не е висококачествен сух лед. Последен се изсипва ромът.


За украса може да се пуснат 1-2 парчета лимон.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK