Направи си сам: алтернативно мохито

Направи си сам: алтернативно мохито

© Анелия Николова



"Дестинация: Храна" е специална поредица в "Дневник", която свързва две преживявания - пътуванията и вкусовете, които откривате когато сте на път. Не само на храни, но и на напитки.


"Мохито" със сигурност е в челните позиции на най-популярните коктейли. И също е сред тези, които ценителите му са пили в различни вариации, не всички от които добри.


Барманът Илия Зотков, който ври и кипи в занаята от 20 години (и с когото ви запознахме в този текст), предлага домашен подход към този коктейл, наречен "елементарно мохито". Елементарно, защото няма да се сложи кафява захар, а бяла, и няма да се ползва лайм, а прост лимон, а ментата ще бъде заменена с босилек. Защо се прави всичко това?




Защото, обяснява Илия, не навсякъде в страната човек има непрекъснат достъп до свежа мента и още по-малко до пресен лайм. Освен това качествената кафява захар и лаймът са доста по-скъпи и ако трябва да правиш напитката за домашно парти, разходите се вдигат рязко.


Барманите купуват пресен лайм от доставчиците и така имат възможност при използването му да извлекат всичко от маслата в кората. Това не е възможно, когато плодът е престоял по щайги и рафтове. Босилекът, смята Зотков, е по-разпространен от ментата и затова го предлага за алтернатива.


Ледът в този коктейл може да е натрошен, може и да не е. Обяснява, че в Куба не го трошат. Разликата е в това, че натрошен той много бързо разводнява напитката, особено ако е некачествен - тоест не е достатъчно сух.


Рецепта за алтернативното мохито:


Бяла захар – 1 лъжица (може захарен сироп, защото се разгражда по-бавно)
Прясно изцеден лимон - 30 мл.
Босилек – 5-6 листа
Ром - 50 мл.
Сода - 50-100 мл.
Лед - 7-8 бучки


Технология: Листата на босилека може леко да се разтрият по ръба на чашата, за да пуснат ароматите си, преди да се пуснат в нея. Добавят се прясно изцеденият лимон и захарта и се разбъркват добре.


Следва ледът, който може да бъде натрошен, може бучките да бъдат оставени цели. Трябва да се знае, че натрошен той разводнява доста бързо напитката, особено ако не е висококачествен сух лед. Последен се изсипва ромът.


За украса може да се пуснат 1-2 парчета лимон.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 13009 Весело

    Поръчката от вчера дойде :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  2. 2 Профил на _plamen_
    _plamen_
    Рейтинг: 740 Неутрално

    Точно за БГ, където ментата расте под път и над път и е с широк спектър на вкус и аромат, нарочно да измениш рецептата с босилек си е направо кощунство!!!

    Winora forever
  3. 3 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 865 Неутрално

    Босилек ????Няма нужда да издевателстваме над хубавата рецепта .......преди около 100 години , докато бях гастарбайтер в Лондон , правех коктейли .С едни ''Мохито'' плюс няколко шота Б52 без да искам повалих едни здрави момчета от националния отбор по ръгби .След тази случка ми забраниха да предлагам котейли :)))

  4. 4 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 4493 Неутрално

    Всяко Мохито без кубински ром,мента и ръчно натрошен лед, може да се смята за алтернативно!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  5. 5 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 865 Неутрално

    ..... ако е въпроса за ''алтернативата'' , може да го сглобим от парцуца , магданоз и оцет

  6. 6 Профил на Боян Таксиров
    Боян Таксиров
    Рейтинг: 3362 Неутрално

    Всеки има право да пие толкова алтернативно мохито, колкото си иска и каквото може да си позволи.

    mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
  7. 7
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  8. 8 Профил на Kotarak
    Kotarak
    Рейтинг: 931 Неутрално
  9. 9 Профил на Kamen Gotsev
    Kamen Gotsev
    Рейтинг: 14 Неутрално

    Звучи отвратително. А моцарелата и зехтина кога да ги добавя?
    Като човек живял в Куба известен брой години, изпил и направил хиляди мохита ще ви кажа, че ромът никога не се добавя накрая. Слага се след листата мента, със захарта, лайма и малко сода смачкани с дървеното "чукало" от хаванчето и след леда на кубчета. После се допълва със содата и се бърка да се разтвори захарта. В идеалния случай се добяват капки ангустура.

  10. 10 Профил на кокошката
    кокошката
    Рейтинг: 1526 Весело

    Най- алтернативно ще е с ракия вместо ром. Може и шльоковица 😂😂😂 га га га

  11. 11 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 3408 Весело

    Ром
    Лимон
    Сифон
    Пее Леа Иванова, "Ела на остров Тринидат"

  12. 12 Профил на izt21595181
    izt21595181
    Рейтинг: 732 Неутрално

    Смешно е как от зор да се изкарат изтънчени и елитарни, снобеещите жълтопаветни селтаци се вживяват в некакви безумни детайли и догми, на които нормалните хора не обръщат внимание. Чак до религиозен фанатизъм, особено когато стане въпрос за алкохол. В същата Куба правят коктейлите както им падне и се смеят на такива балъци.

  13. 13 Профил на Francesco Sinibaldi
    Francesco Sinibaldi
    Рейтинг: 404 Неутрално

    La douceur des désirs innés.

    La fleur paraît
    dans le calme
    de l'après-midi,
    j'écoute la chanson
    éternelle du soleil
    et la voix solitaire
    de la nouvelle
    saison.

    Francesco Sinibaldi

  14. 14 Профил на gak37608125
    gak37608125
    Рейтинг: 624 Неутрално

    Е... Добре, ама рецепта със Стевия вместо Захар, има ли?

  15. 15 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 3407 Неутрално

    Разликата е в ментата/босилека/джоджана. По света растат много разновидности на ментата, в Куба си е някаква тяхна разновидност.

  16. 16 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 2366 Неутрално

    Хващаме няколко живи мохи...

  17. 17 Профил на tucker case
    tucker case
    Рейтинг: 1471 Весело

    ерзац...

    Now what's a few miles between the beauty and the beast...
  18. 18 Профил на dnevnikar
    dnevnikar
    Рейтинг: 3978 Неутрално

    ВИИ Тудей имени Лелина

    Имат си тънкости нещата.
    Интересно Атака как смята.
    Варадеро, Луфтханза... Опит.

    "Ледът в този коктейл може да е натрошен, може и да не е.
    Обяснява, че в Куба не го трошат."

  19. 19 Профил на Боян Таксиров
    Боян Таксиров
    Рейтинг: 3362 Неутрално

    До коментар [#18] от "dnevnikar":

    Как стоят нещата,
    знай не само Бяла Злата,
    а цяла депутатска маса,
    що зарад вродения си стил и класа,
    заслужила е държавната каса.

    mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
  20. 20 Профил на Албатросов
    Албатросов
    Рейтинг: 239 Неутрално

    С тия променени съставки не е алтернативно мохито, а автентично бохито.

  21. 21 Профил на iliyapopov
    iliyapopov
    Рейтинг: 534 Неутрално

    Сухият лед е замразен въгледвуокис . По-лесния начин, който американците използват е лед от ледогенератор (-34 градуса) - който има модерен хладилник има и ледогенератор.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK