
© Анелия Николова
"Дестинация: Храна" е специална поредица в "Дневник", която свързва две преживявания - пътуванията и вкусовете, които откривате когато сте на път. Не само на храни, но и на напитки.
"Мохито" със сигурност е в челните позиции на най-популярните коктейли. И също е сред тези, които ценителите му са пили в различни вариации, не всички от които добри.
Барманът Илия Зотков, който ври и кипи в занаята от 20 години (и с когото ви запознахме в този текст), предлага домашен подход към този коктейл, наречен "елементарно мохито". Елементарно, защото няма да се сложи кафява захар, а бяла, и няма да се ползва лайм, а прост лимон, а ментата ще бъде заменена с босилек. Защо се прави всичко това?
Защото, обяснява Илия, не навсякъде в страната човек има непрекъснат достъп до свежа мента и още по-малко до пресен лайм. Освен това качествената кафява захар и лаймът са доста по-скъпи и ако трябва да правиш напитката за домашно парти, разходите се вдигат рязко.
Барманите купуват пресен лайм от доставчиците и така имат възможност при използването му да извлекат всичко от маслата в кората. Това не е възможно, когато плодът е престоял по щайги и рафтове. Босилекът, смята Зотков, е по-разпространен от ментата и затова го предлага за алтернатива.
Ледът в този коктейл може да е натрошен, може и да не е. Обяснява, че в Куба не го трошат. Разликата е в това, че натрошен той много бързо разводнява напитката, особено ако е некачествен - тоест не е достатъчно сух.
Рецепта за алтернативното мохито:
Бяла захар – 1 лъжица (може захарен сироп, защото се разгражда по-бавно)
Прясно изцеден лимон - 30 мл.
Босилек – 5-6 листа
Ром - 50 мл.
Сода - 50-100 мл.
Лед - 7-8 бучки
Технология: Листата на босилека може леко да се разтрият по ръба на чашата, за да пуснат ароматите си, преди да се пуснат в нея. Добавят се прясно изцеденият лимон и захарта и се разбъркват добре.
Следва ледът, който може да бъде натрошен, може бучките да бъдат оставени цели. Трябва да се знае, че натрошен той разводнява доста бързо напитката, особено ако не е висококачествен сух лед. Последен се изсипва ромът.
За украса може да се пуснат 1-2 парчета лимон.
penetrating
Рейтинг: 5734 ВеселоПоръчката от вчера дойде :)
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert_plamen_
Рейтинг: 584 НеутралноТочно за БГ, където ментата расте под път и над път и е с широк спектър на вкус и аромат, нарочно да измениш рецептата с босилек си е направо кощунство!!!
Winora foreverstenlyaka
Рейтинг: 1447 НеутралноБосилек ????Няма нужда да издевателстваме над хубавата рецепта .......преди около 100 години , докато бях гастарбайтер в Лондон , правех коктейли .С едни ''Мохито'' плюс няколко шота Б52 без да искам повалих едни здрави момчета от националния отбор по ръгби .След тази случка ми забраниха да предлагам котейли :)))
comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
Рейтинг: 2205 НеутралноВсяко Мохито без кубински ром,мента и ръчно натрошен лед, може да се смята за алтернативно!
Libertarianism is just anarchy for rich peoplestenlyaka
Рейтинг: 1447 Неутрално..... ако е въпроса за ''алтернативата'' , може да го сглобим от парцуца , магданоз и оцет
Боян Таксиров
Рейтинг: 1705 НеутралноВсеки има право да пие толкова алтернативно мохито, колкото си иска и каквото може да си позволи.
mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
Kotarak
Рейтинг: 816 НеутралноКакъв е този сух лед?
Kamen Gotsev
Рейтинг: 8 НеутралноЗвучи отвратително. А моцарелата и зехтина кога да ги добавя?
Като човек живял в Куба известен брой години, изпил и направил хиляди мохита ще ви кажа, че ромът никога не се добавя накрая. Слага се след листата мента, със захарта, лайма и малко сода смачкани с дървеното "чукало" от хаванчето и след леда на кубчета. После се допълва със содата и се бърка да се разтвори захарта. В идеалния случай се добяват капки ангустура.
кокошката
Рейтинг: 265 ВеселоНай- алтернативно ще е с ракия вместо ром. Може и шльоковица 😂😂😂 га га га
man_un
Рейтинг: 573 ВеселоРом
Лимон
Сифон
Пее Леа Иванова, "Ела на остров Тринидат"
izt21595181
Рейтинг: 258 НеутралноСмешно е как от зор да се изкарат изтънчени и елитарни, снобеещите жълтопаветни селтаци се вживяват в некакви безумни детайли и догми, на които нормалните хора не обръщат внимание. Чак до религиозен фанатизъм, особено когато стане въпрос за алкохол. В същата Куба правят коктейлите както им падне и се смеят на такива балъци.
Francesco Sinibaldi
Рейтинг: 381 НеутралноLa douceur des désirs innés.
La fleur paraît
dans le calme
de l'après-midi,
j'écoute la chanson
éternelle du soleil
et la voix solitaire
de la nouvelle
saison.
Francesco Sinibaldi
Tzar Vova Josei-ki
Рейтинг: 2350 НеутралноЕ... Добре, ама рецепта със Стевия вместо Захар, има ли?
Таралеж
Рейтинг: 2562 НеутралноРазликата е в ментата/босилека/джоджана. По света растат много разновидности на ментата, в Куба си е някаква тяхна разновидност.
blondofil
Рейтинг: 3194 НеутралноХващаме няколко живи мохи...
tucker case
Рейтинг: 968 Веселоерзац...
Now what's a few miles between the beauty and the beast...dnevnikar
Рейтинг: 3691 НеутралноВИИ Тудей имени Лелина
Имат си тънкости нещата.
Интересно Атака как смята.
Варадеро, Луфтханза... Опит.
"Ледът в този коктейл може да е натрошен, може и да не е.
Обяснява, че в Куба не го трошат."
Боян Таксиров
Рейтинг: 1705 НеутралноДо коментар [#18] от "dnevnikar":
mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bgКак стоят нещата,
знай не само Бяла Злата,
а цяла депутатска маса,
що зарад вродения си стил и класа,
заслужила е държавната каса.
Албатросов
Рейтинг: 221 НеутралноС тия променени съставки не е алтернативно мохито, а автентично бохито.
iliyapopov
Рейтинг: 477 НеутралноСухият лед е замразен въгледвуокис . По-лесния начин, който американците използват е лед от ледогенератор (-34 градуса) - който има модерен хладилник има и ледогенератор.