Фондю - фантазията на една непретенциозна кухня

Фондю - фантазията на една непретенциозна кухня

© Петър Карабоев



"Дестинация: Храна" е специална поредица в "Дневник", която свързва две преживявания - пътуванията и вкусовете, които откривате когато сте на път. Не само на храни, но и на напитки.


Когато си в Алпите, няма как да пропуснеш да опиташ фондю. Казват, че то е измислено в Швейцария, но го има и във Франция и в Италия... Което идва да покаже, че когато планинците са го измислили, границите не са имали кой знае какво значение.Фондю идва от една непретенциозна кухня на хора, които векове наред са били блокирани месеци наред от снеговете и е трябвало да се справят с каквото имат. В края на зимата то не е много. Вероятно така се е родила и идеята да се разтопят в тенджерка парчета от твърди сирена. Слага се на масата и всички топят препечен хляб.


Тази основа е развита в безброй вариации, които съществуват и в едно и също селище.




Във френския курорт Вал Д'Изер има няколко места, където сервират версии на фондю, което е особено сгряващо след няколко часа, прекарани по пистите. Едно от най-препоръчваните е La Luge до хотел Le Blizzard. Типичното фондю тук е със смес от местни сирена като reblochon, gruyère, comté, beaufort или emmental плюс малко чесън, подправки, 2 супени лъжици някакъв алкохол (кирш, бяло вино или домашен ликьор) и брашно за сгъстяване.


След това остава място да се развихри фантазията с добавяне на ядки, гъби, домати, чили...


Има дори версия с месо - фондю бургиньон (fondue bourguignonne), което всъщност е съд с горещо олио, в които се потапят късчета телешко месо (но може също пилешко и др.), докато станат готови според вкуса. Подправят се със сосове, салати, кисели краставички.


Вече има и десертни фондю от разтопен шоколад, в който се топят плодови парчета.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK