
© Петър Карабоев
"Дестинация: Храна" е специална поредица в "Дневник", която свързва две преживявания - пътуванията и вкусовете, които откривате когато сте на път. Не само на храни, но и на напитки.
Когато си в Алпите, няма как да пропуснеш да опиташ фондю. Казват, че то е измислено в Швейцария, но го има и във Франция и в Италия... Което идва да покаже, че когато планинците са го измислили, границите не са имали кой знае какво значение.Фондю идва от една непретенциозна кухня на хора, които векове наред са били блокирани месеци наред от снеговете и е трябвало да се справят с каквото имат. В края на зимата то не е много. Вероятно така се е родила и идеята да се разтопят в тенджерка парчета от твърди сирена. Слага се на масата и всички топят препечен хляб.
Тази основа е развита в безброй вариации, които съществуват и в едно и също селище.
Във френския курорт Вал Д'Изер има няколко места, където сервират версии на фондю, което е особено сгряващо след няколко часа, прекарани по пистите. Едно от най-препоръчваните е La Luge до хотел Le Blizzard. Типичното фондю тук е със смес от местни сирена като reblochon, gruyère, comté, beaufort или emmental плюс малко чесън, подправки, 2 супени лъжици някакъв алкохол (кирш, бяло вино или домашен ликьор) и брашно за сгъстяване.
След това остава място да се развихри фантазията с добавяне на ядки, гъби, домати, чили...
Има дори версия с месо - фондю бургиньон (fondue bourguignonne), което всъщност е съд с горещо олио, в които се потапят късчета телешко месо (но може също пилешко и др.), докато станат готови според вкуса. Подправят се със сосове, салати, кисели краставички.
Вече има и десертни фондю от разтопен шоколад, в който се топят плодови парчета.
Боян Таксиров
Рейтинг: 1948 НеутралноНамирам яденето за калорично, тежко и нездравословно.
mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bgВеднъж опитах, втори път и пари да ми дават, няма да го ям.
Дори и това да ме прави претенциозен в нечии очи :))
ourson
Рейтинг: 308 НеутралноТо е за хора, които от сутрин до вечер търчат по стръмните склонове на Алпите подир стадото крави, а не за форумни създатели на съдържание:)
karabastun
Рейтинг: 8956 НеутралноДо коментар [#1] от "Боян Таксиров":
[email protected]А аз виждам , че яденето е просто попара - за богатите с повече сиренце и масълце !
karabastun
Рейтинг: 8956 НеутралноДо коментар [#1] от "Боян Таксиров":
[email protected]И не разбирам ЗАЩО го рекламират !!!???
Не се бъзикам...!!!
Боян Таксиров
Рейтинг: 1948 НеутралноДо коментар [#4] от "karabastun":
mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bgМоже би за да се похвали някой журналист на какви курорти е бил и какво е ял, белким му завидим и поискаме и ние така :)
nassaux
Рейтинг: 582 НеутралноАко някой се чуди, що сме най-бедната страна в ЕС! А хирата открили топлата вода преди векове, че и всичките и косури, ама като е твърде просто за нас....
victortrt
Рейтинг: 697 ВеселоСходни продукти - там фондю, тук попара; там същи, тук лозови сармички; там наргиле, тук казан за ракия.
И те така.
dichfromthebeach
Рейтинг: 488 НеутралноНе бях ял до тази зима, когато имах възможност да го опитам докато бях на ски във Франция. Едно от най-гадните неща, които съм вкусвал в комбинация с неприятно усещане на тежина в стомаха в последствие. Тежка и неприятна храна. Вероятно е била важна част от кухнята още от ренесанса. Според швейцарците те са го измислили, франсетата си го приписват на себе си, но аза поводи за горадост не виждам.
DDR
Рейтинг: 3019 ВеселоДо коментар [#3] от "karabastun":
Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"Сега ще си направя една класическа попара със сирене, масло, захар и чай от шипки. Добре, че ме подсети.
hodounski
Рейтинг: 3135 ВеселоМалко царевично брашно , малко чесън, малко бяло вино или бира и 2-3 хубави сирена. ... И една чаша бира ... Ммммм
Има и фондю с шоколад. Страхотно е ! Бай ганьовците ще кажат попара с шоколад?
Daniboy
Рейтинг: 696 НеутралноХубаво нещо е финдюто ако се направи от човек който разбира. С хубаво вино е доста добро
„Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”DDR
Рейтинг: 3019 ЛюбопитноДо коментар [#10] от "hodounski":
Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"Не ви ли писна с това ”бай Ганьо”?
Бай Ганьо може да е бил прост за светските дела, но сто пъти е бил и е по—полезен от мрънкала и такива дето знаят какво и как не се прави, ама не знаят как се прави.
Dessenback
Рейтинг: 260 ВеселоШвейцарско е. Зимата високо в планината, когато навън има над метър натрупан сняг, чай, фондю с алкохол вътре и вино отделно е страхотно. Въпрос на вкус и да не е от някой "капан за туристи" де
Daniboy
Рейтинг: 696 ВеселоДо коментар [#12] от "DDR":
„Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”Интересно мнение :)
Предполагам не сте чел “Бай Ганьо прави избори”?
penetrating
Рейтинг: 5947 ВеселоОсновата на фондюто идва от простолюдието, които са намерили как да използват останалите от предишни яденета изсъхнали парчета сирена.
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertСега има специални сирена за фондю :)
彼得。斯托亚诺夫
Рейтинг: 470 Неутралнов бг вариант е филийка с кашкавал. правят го във всяка лавка до училищата. не е сетил някой да му сложи завъртяно име и да го рекламира по света като чудото на балканите. въпрос на време е - китайците направиха реклама с "кисело мляко от момчиловци", сега е на ред "филийката с кашкавал от лавката на 38-о училище"
-- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28hodounski
Рейтинг: 3135 ВеселоДо коментар [#12] от "DDR":
Не! Алеко е безсмъртен.
nassaux
Рейтинг: 582 НеутралноДо коментар [#12] от "DDR":
Бил?! Бай ти Ганя е полезен и до ден днешен, особено като се зададат избори и прочие. Най-бедната страна в ЕС с причина, както казах! Още по-бедни душите...
Боян Таксиров
Рейтинг: 1948 НеутралноДо коментар [#12] от "DDR":
mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bghttps://chitanka.info/text/3706/19 #textstart
Боян Таксиров
Рейтинг: 1948 НеутралноМногоуважаемий господин Ганьо!
mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bgОбръщам се към Вас, Вие сте народен представител и молим занапред да не се повтарят подобни работи, дето да ходи цял полк из гората и да лаят като кучета и господа офицерите да бият зайци, защото ний не сме пратени да се учим да лаем, а да пазим своето отечество и съвсем уморени, капнали, сълзи ти текат от очите, изгладнял, а те те карат насила да лаеш, хем хубаво да бъде, като копой, инак бой, че не си знаял като ловджийско куче да лаеш, и убиха само пет (5) заека. Добре, че не нараниха някой войник, защото пак ще яде бой, че не се е вардил. Освен това назначиха ме вестовой и аз пера гащичките на детето и на пайтона също аз. Това е едно срамотно нещо и молим да издадете закон и като нямам повече какво да ви пиша, оставам. Скъсайте писмото.
Ваш покорен
Тръпко Тръпков,
младши войник.
IV
Господин Тръпко,
Ти не си ли на Тръпко Комитата син, познавам баща ти. Дето казваш, че ви карали да лаете на зайци из гората, чух го и аз, ама търпение-спасение, дето рекъл оня, против ръжен се не рита. Най-сетне под турците сме търпели цял живот, какво бива да търпим под българи по две годинки, не е голяма работа, а за гащичките не е добро за един мъж, тя е женска работа, но какво да правиш, пери гащичките, па си обръщай главата настрана, политиката така го изисква. Нали ги знаеш какви са, ама ти току мигай, па търпи и поздрави баща си, да не забравиш. Търпение, друго няма, тия работи с търпение се оправят, а не с гюрултия. Покорна глава, нали знаеш, сабя е не сече.
Ваш доброжелател
Ганю Балкански
https://bit.ly/2JgfNco
Индивидуален паметник на културата
Рейтинг: 697 НеутралноКласическото швейцарско фондю Moitie-moitie приготвено от равни части Грюер и Вашерин е страхотна вкусотия. И не, няма нищо общо с български рецепти с кашкавал(също много вкусни). Просто сирената използвани за фондю са мно-о-о-о-го различни в сравнение с кашкавала, а и ние нямаме рецепта в която разтопяваме/готвим кашкавал с алкохол и подправки.
Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.Дневник, не знам откъде ви дойде тази глупост, че грюер е швейцарско сирене. Грюер е в Швейцария, цялата област е много живописна, има страхотен замък носещ същото име (с музей и бар посветени на великия Рудолф Гайгер), музей на сиренето Грюер и чудесна шоколадова фабрика.
Иначе виждам, че много цървули се опитват да станат мокасини.
Росен съм аз и голем капут
Рейтинг: 287 НеутралноРазтапяш сирене, добявяш масло и разни подправки ( може и чесън), както и разбъркваш брашно ( може и грис) - ами това си е качамак отвсякъде. Само дето му викат в Алпите фондю. За Пиер може и да е фондю, ама за Кондю си е качамак отвсекъде....
Индивидуален паметник на културата
Рейтинг: 697 НеутралноДа поясним още веднъж за напъпващите се да станат мокасини. Фондю то няма нищо общо с българските рецепти. За прилики с качамак или попара да не говорим.
Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.Ето ви съставки за класическо moitie-moitie за 4 души
- 400 гр.Грюер
- 400 гр. Вашерин
- чесън
- 30 мл. бяло вино
- 15 гр. нишесте
- черешова ракия и пепер
Ха сега кажете, какво общо имат с попарата и качамака?
Peni Nikol
Рейтинг: 7527 НеутралноМоже да е хубаво за свикналите, за повечето от нас Българите е чуждо.
Юмрукчал
Рейтинг: 237 НеутралноДо коментар [#1] от "Боян Таксиров":
Ей, много си глъф. Тююююю, много си глъф.
citoyen
Рейтинг: 934 НеутралноЧудесно похапване става. Особено с чаша червено. Така е. Единственото тук е, че в българския хладилник не се задържа много кашкавал за такива цели защото това е масовия продукт в България и то не за всички. Не говоря въобще за различни видове, особено за скъпите и вносните.
historama
Рейтинг: 4032 Неутралнозащото е много вкусно! Фондюто върви с вино, а пържените картофки с бира (по мой вкус, доуточнявам). Между другото консумацията на фондю с чаша вино по алпийските хижи и хотелчета е част от анимацията на местните екскурзоводи за вечерта. Фондю е разспостранено най-вече в романските страни
historama
Рейтинг: 4032 Неутралноа след това се чудим защо дори и нашенците предпочитали зимната си ваканция по Алпите, а не в Банско!
historama
Рейтинг: 4032 НеутралноДо 7:"victortrt"...Сходни продукти - там фондю, тук попара; там същи, тук лозови сармички; там наргиле, тук казан за ракия. И те така...."
Сходни продукти означава и сходни манджи, и накрая и вкусът е сходен. А след това се чудим защо наденичките продавани в супермаркетите в Германия (и правени там) били по-вкусни от наденичките от супермаркетите у нас (и правени у нас)
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
slon
Рейтинг: 618 НеутралноЯл съм го в Швейцария, но и във Франция го приготвят, казват му, че е от Савоа, но си знаят, че не трябва да го изтъкват в Швейцария :D
Иначе всичко зависи от подправките и готвача. Веднъж се опитахме да разберем какво е сложил в сиренето, но освен най-основното друго не ни каза :)
Тука, чета, че било им тежко на някои след като го били яли ... ами нормално бе хора, това си е сирене. Ама вие сигурно от лакомия сте се надумкали като за последно.
А и на всичкото от горе същите лакомии се опитват да обяснят на всеослушание, че то си е гадно по принцип и по-хубаво от нашето няма. Типично ганьовска поза.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
EU defender
Рейтинг: 1400 НеутралноТипично швейцарско ястие. Бих добавил и раклет. Последната Коледа бях в Швейцария и там на бъдни вечер ядат раклет - резени сирене, които се стопяват в специални лопатки и се ядат с варени картофи. Вкусно е.
The best way to predict the future is to invent it.pamplemousse
Рейтинг: 361 НеутралноДо коментар [#33] от "EU defender":
Във Франция също много ги кльопат по Алпите (и не само). Колкото за раклета оригиналната версия е с цяла пита сирене, която се нагрява силно от единия край и когато сиренето започне да се топи се изстъргва и се папа (raclette на френски означава стъргалка).
https://media.giphy.com/media/Y84lojzKaaVGw/giphy.gif
EU defender
Рейтинг: 1400 НеутралноДо коментар [#34] от "pamplemousse":
The best way to predict the future is to invent it.Да, забравих да добавя това. В магазините продаваха два вида сирене за раклет - едното на правоъгълни тънки парчета, точно колкото размера на лопатките. Такива раклети има и в България. Ние имаме и чат пат си правим с различни всидове сирена, обикновено гоуда или ементал. С български кашкавал също става. Отгоре има метална или мраморна плоча, на която може да се запича бекон, гъби и т.н.
Другият вид раклет са точно тези големи пити, предполагам че е около 2 кг една такава. Швейцарците повече купуваха от тях.
mengo
Рейтинг: 506 Неутралнозахар попарата , отврат!
прави се с мащерка и риган и много лют пипер.
mengo
Рейтинг: 506 Неутрално...бай ти Ганя е бил хипстър, дето се е разкарвал както си иска и е правил каквото му скимне, ял е само домашно артизанско био-сирене и чесън от собствени микро насаждения в Балкана. Освен това е бил на плюс с малките си фрийланс-старт-ъп бизнесчета за био масла. Бил е против естаблишмента и не е оставял костюмарите да го баламосват. С две думи: себеосъзнат, естествено интелигентен и горд човек, за пример.