Фондю - фантазията на една непретенциозна кухня

Фондю - фантазията на една непретенциозна кухня

© Петър Карабоев



"Дестинация: Храна" е специална поредица в "Дневник", която свързва две преживявания - пътуванията и вкусовете, които откривате когато сте на път. Не само на храни, но и на напитки.


Когато си в Алпите, няма как да пропуснеш да опиташ фондю. Казват, че то е измислено в Швейцария, но го има и във Франция и в Италия... Което идва да покаже, че когато планинците са го измислили, границите не са имали кой знае какво значение.Фондю идва от една непретенциозна кухня на хора, които векове наред са били блокирани месеци наред от снеговете и е трябвало да се справят с каквото имат. В края на зимата то не е много. Вероятно така се е родила и идеята да се разтопят в тенджерка парчета от твърди сирена. Слага се на масата и всички топят препечен хляб.


Тази основа е развита в безброй вариации, които съществуват и в едно и също селище.




Във френския курорт Вал Д'Изер има няколко места, където сервират версии на фондю, което е особено сгряващо след няколко часа, прекарани по пистите. Едно от най-препоръчваните е La Luge до хотел Le Blizzard. Типичното фондю тук е със смес от местни сирена като reblochon, gruyère, comté, beaufort или emmental плюс малко чесън, подправки, 2 супени лъжици някакъв алкохол (кирш, бяло вино или домашен ликьор) и брашно за сгъстяване.


След това остава място да се развихри фантазията с добавяне на ядки, гъби, домати, чили...


Има дори версия с месо - фондю бургиньон (fondue bourguignonne), което всъщност е съд с горещо олио, в които се потапят късчета телешко месо (но може също пилешко и др.), докато станат готови според вкуса. Подправят се със сосове, салати, кисели краставички.


Вече има и десертни фондю от разтопен шоколад, в който се топят плодови парчета.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Боян Таксиров
    Боян Таксиров
    Рейтинг: 3130 Неутрално

    Намирам яденето за калорично, тежко и нездравословно.
    Веднъж опитах, втори път и пари да ми дават, няма да го ям.
    Дори и това да ме прави претенциозен в нечии очи :))

    mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
  2. 2 Профил на ourson
    ourson
    Рейтинг: 357 Неутрално

    То е за хора, които от сутрин до вечер търчат по стръмните склонове на Алпите подир стадото крави, а не за форумни създатели на съдържание:)

  3. 3 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 10099 Неутрално

    До коментар [#1] от "Боян Таксиров":

    А аз виждам , че яденето е просто попара - за богатите с повече сиренце и масълце !

    karabastun1@abv.bg
  4. 4 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 10099 Неутрално

    До коментар [#1] от "Боян Таксиров":

    И не разбирам ЗАЩО го рекламират !!!???
    Не се бъзикам...!!!

    karabastun1@abv.bg
  5. 5 Профил на Боян Таксиров
    Боян Таксиров
    Рейтинг: 3130 Неутрално

    До коментар [#4] от "karabastun":

    Може би за да се похвали някой журналист на какви курорти е бил и какво е ял, белким му завидим и поискаме и ние така :)

    mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
  6. 6 Профил на nassaux
    nassaux
    Рейтинг: 563 Неутрално

    Ако някой се чуди, що сме най-бедната страна в ЕС! А хирата открили топлата вода преди векове, че и всичките и косури, ама като е твърде просто за нас....

  7. 7 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 600 Весело

    Сходни продукти - там фондю, тук попара; там същи, тук лозови сармички; там наргиле, тук казан за ракия.
    И те така.

  8. 8 Профил на dichfromthebeach
    dichfromthebeach
    Рейтинг: 449 Неутрално

    Не бях ял до тази зима, когато имах възможност да го опитам докато бях на ски във Франция. Едно от най-гадните неща, които съм вкусвал в комбинация с неприятно усещане на тежина в стомаха в последствие. Тежка и неприятна храна. Вероятно е била важна част от кухнята още от ренесанса. Според швейцарците те са го измислили, франсетата си го приписват на себе си, но аза поводи за горадост не виждам.

  9. 9 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 4619 Весело

    До коментар [#3] от "karabastun":

    Сега ще си направя една класическа попара със сирене, масло, захар и чай от шипки. Добре, че ме подсети.

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  10. 10 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 3180 Весело

    Малко царевично брашно , малко чесън, малко бяло вино или бира и 2-3 хубави сирена. ... И една чаша бира ... Ммммм
    Има и фондю с шоколад. Страхотно е ! Бай ганьовците ще кажат попара с шоколад?

  11. 11 Профил на Daniboy
    Daniboy
    Рейтинг: 632 Неутрално

    Хубаво нещо е финдюто ако се направи от човек който разбира. С хубаво вино е доста добро

    "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
  12. 12 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 4619 Любопитно

    До коментар [#10] от "hodounski":

    Не ви ли писна с това ”бай Ганьо”?
    Бай Ганьо може да е бил прост за светските дела, но сто пъти е бил и е по—полезен от мрънкала и такива дето знаят какво и как не се прави, ама не знаят как се прави.

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  13. 13 Профил на Dessenback
    Dessenback
    Рейтинг: 252 Весело

    Швейцарско е. Зимата високо в планината, когато навън има над метър натрупан сняг, чай, фондю с алкохол вътре и вино отделно е страхотно. Въпрос на вкус и да не е от някой "капан за туристи" де

  14. 14 Профил на Daniboy
    Daniboy
    Рейтинг: 632 Весело

    До коментар [#12] от "DDR":
    Интересно мнение :)
    Предполагам не сте чел “Бай Ганьо прави избори”?

    "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
  15. 15 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 12655 Весело

    Основата на фондюто идва от простолюдието, които са намерили как да използват останалите от предишни яденета изсъхнали парчета сирена.
    Сега има специални сирена за фондю :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  16. 16 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
    彼得。斯托亚诺夫
    Рейтинг: 507 Неутрално

    в бг вариант е филийка с кашкавал. правят го във всяка лавка до училищата. не е сетил някой да му сложи завъртяно име и да го рекламира по света като чудото на балканите. въпрос на време е - китайците направиха реклама с "кисело мляко от момчиловци", сега е на ред "филийката с кашкавал от лавката на 38-о училище"

    -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
  17. 17 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 3180 Весело

    До коментар [#12] от "DDR":

    Не! Алеко е безсмъртен.

  18. 18 Профил на nassaux
    nassaux
    Рейтинг: 563 Неутрално

    До коментар [#12] от "DDR":

    Бил?! Бай ти Ганя е полезен и до ден днешен, особено като се зададат избори и прочие. Най-бедната страна в ЕС с причина, както казах! Още по-бедни душите...

  19. 19 Профил на Боян Таксиров
    Боян Таксиров
    Рейтинг: 3130 Неутрално

    До коментар [#12] от "DDR":

    https://chitanka.info/text/3706/19 #textstart

    mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
  20. 20 Профил на Боян Таксиров
    Боян Таксиров
    Рейтинг: 3130 Неутрално

    Многоуважаемий господин Ганьо!

    Обръщам се към Вас, Вие сте народен представител и молим занапред да не се повтарят подобни работи, дето да ходи цял полк из гората и да лаят като кучета и господа офицерите да бият зайци, защото ний не сме пратени да се учим да лаем, а да пазим своето отечество и съвсем уморени, капнали, сълзи ти текат от очите, изгладнял, а те те карат насила да лаеш, хем хубаво да бъде, като копой, инак бой, че не си знаял като ловджийско куче да лаеш, и убиха само пет (5) заека. Добре, че не нараниха някой войник, защото пак ще яде бой, че не се е вардил. Освен това назначиха ме вестовой и аз пера гащичките на детето и на пайтона също аз. Това е едно срамотно нещо и молим да издадете закон и като нямам повече какво да ви пиша, оставам. Скъсайте писмото.

    Ваш покорен

    Тръпко Тръпков,

    младши войник.

    IV
    Господин Тръпко,

    Ти не си ли на Тръпко Комитата син, познавам баща ти. Дето казваш, че ви карали да лаете на зайци из гората, чух го и аз, ама търпение-спасение, дето рекъл оня, против ръжен се не рита. Най-сетне под турците сме търпели цял живот, какво бива да търпим под българи по две годинки, не е голяма работа, а за гащичките не е добро за един мъж, тя е женска работа, но какво да правиш, пери гащичките, па си обръщай главата настрана, политиката така го изисква. Нали ги знаеш какви са, ама ти току мигай, па търпи и поздрави баща си, да не забравиш. Търпение, друго няма, тия работи с търпение се оправят, а не с гюрултия. Покорна глава, нали знаеш, сабя е не сече.

    Ваш доброжелател

    Ганю Балкански

    https://bit.ly/2JgfNco

    mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
  21. 21 Профил на Индивидуален паметник на културата
    Индивидуален паметник на културата
    Рейтинг: 629 Неутрално

    Класическото швейцарско фондю Moitie-moitie приготвено от равни части Грюер и Вашерин е страхотна вкусотия. И не, няма нищо общо с български рецепти с кашкавал(също много вкусни). Просто сирената използвани за фондю са мно-о-о-о-го различни в сравнение с кашкавала, а и ние нямаме рецепта в която разтопяваме/готвим кашкавал с алкохол и подправки.
    Дневник, не знам откъде ви дойде тази глупост, че грюер е швейцарско сирене. Грюер е в Швейцария, цялата област е много живописна, има страхотен замък носещ същото име (с музей и бар посветени на великия Рудолф Гайгер), музей на сиренето Грюер и чудесна шоколадова фабрика.
    Иначе виждам, че много цървули се опитват да станат мокасини.

    Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
  22. 22 Профил на Росен съм аз и голем капут
    Росен съм аз и голем капут
    Рейтинг: 1243 Неутрално

    Разтапяш сирене, добявяш масло и разни подправки ( може и чесън), както и разбъркваш брашно ( може и грис) - ами това си е качамак отвсякъде. Само дето му викат в Алпите фондю. За Пиер може и да е фондю, ама за Кондю си е качамак отвсекъде....

  23. 23 Профил на Индивидуален паметник на културата
    Индивидуален паметник на културата
    Рейтинг: 629 Неутрално

    Да поясним още веднъж за напъпващите се да станат мокасини. Фондю то няма нищо общо с българските рецепти. За прилики с качамак или попара да не говорим.
    Ето ви съставки за класическо moitie-moitie за 4 души
    - 400 гр.Грюер
    - 400 гр. Вашерин
    - чесън
    - 30 мл. бяло вино
    - 15 гр. нишесте
    - черешова ракия и пепер
    Ха сега кажете, какво общо имат с попарата и качамака?

    Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
  24. 24 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 10723 Неутрално

    Може да е хубаво за свикналите, за повечето от нас Българите е чуждо.

  25. 25 Профил на Юмрукчал
    Юмрукчал
    Рейтинг: 611 Неутрално

    До коментар [#1] от "Боян Таксиров":

    Ей, много си глъф. Тююююю, много си глъф.

  26. 26 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1577 Неутрално

    Чудесно похапване става. Особено с чаша червено. Така е. Единственото тук е, че в българския хладилник не се задържа много кашкавал за такива цели защото това е масовия продукт в България и то не за всички. Не говоря въобще за различни видове, особено за скъпите и вносните.

  27. 27 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 4038 Неутрално

    До коментар [#1] от "Боян Таксиров":И не разбирам ЗАЩО го рекламират !!!???Не се бъзикам...!!!
    —цитат от коментар 4 на karabastun


    защото е много вкусно! Фондюто върви с вино, а пържените картофки с бира (по мой вкус, доуточнявам). Между другото консумацията на фондю с чаша вино по алпийските хижи и хотелчета е част от анимацията на местните екскурзоводи за вечерта. Фондю е разспостранено най-вече в романските страни

  28. 28 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 4038 Неутрално

    Ако някой се чуди, що сме най-бедната страна в ЕС! А хирата открили топлата вода преди векове, че и всичките и косури, ама като е твърде просто за нас....
    —цитат от коментар 6 на nassaux


    а след това се чудим защо дори и нашенците предпочитали зимната си ваканция по Алпите, а не в Банско!

  29. 29 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 4038 Неутрално

    До 7:"victortrt"...Сходни продукти - там фондю, тук попара; там същи, тук лозови сармички; там наргиле, тук казан за ракия. И те така...."

    Сходни продукти означава и сходни манджи, и накрая и вкусът е сходен. А след това се чудим защо наденичките продавани в супермаркетите в Германия (и правени там) били по-вкусни от наденичките от супермаркетите у нас (и правени у нас)

  30. 30
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  31. 31 Профил на slon
    slon
    Рейтинг: 689 Неутрално

    Ял съм го в Швейцария, но и във Франция го приготвят, казват му, че е от Савоа, но си знаят, че не трябва да го изтъкват в Швейцария :D

    Иначе всичко зависи от подправките и готвача. Веднъж се опитахме да разберем какво е сложил в сиренето, но освен най-основното друго не ни каза :)

    Тука, чета, че било им тежко на някои след като го били яли ... ами нормално бе хора, това си е сирене. Ама вие сигурно от лакомия сте се надумкали като за последно.
    А и на всичкото от горе същите лакомии се опитват да обяснят на всеослушание, че то си е гадно по принцип и по-хубаво от нашето няма. Типично ганьовска поза.

  32. 32
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  33. 33 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 2244 Неутрално

    Типично швейцарско ястие. Бих добавил и раклет. Последната Коледа бях в Швейцария и там на бъдни вечер ядат раклет - резени сирене, които се стопяват в специални лопатки и се ядат с варени картофи. Вкусно е.

    The best way to predict the future is to invent it.
  34. 34 Профил на pamplemousse
    pamplemousse
    Рейтинг: 302 Неутрално

    До коментар [#33] от "EU defender":

    Във Франция също много ги кльопат по Алпите (и не само). Колкото за раклета оригиналната версия е с цяла пита сирене, която се нагрява силно от единия край и когато сиренето започне да се топи се изстъргва и се папа (raclette на френски означава стъргалка).

    https://media.giphy.com/media/Y84lojzKaaVGw/giphy.gif

  35. 35 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 2244 Неутрално

    До коментар [#34] от "pamplemousse":

    Да, забравих да добавя това. В магазините продаваха два вида сирене за раклет - едното на правоъгълни тънки парчета, точно колкото размера на лопатките. Такива раклети има и в България. Ние имаме и чат пат си правим с различни всидове сирена, обикновено гоуда или ементал. С български кашкавал също става. Отгоре има метална или мраморна плоча, на която може да се запича бекон, гъби и т.н.
    Другият вид раклет са точно тези големи пити, предполагам че е около 2 кг една такава. Швейцарците повече купуваха от тях.

    The best way to predict the future is to invent it.
  36. 36 Профил на mengo
    mengo
    Рейтинг: 573 Неутрално

    До коментар [#3] от "karabastun":Сега ще си направя една класическа попара със сирене, масло, захар и чай от шипки. Добре, че ме подсети.
    —цитат от коментар 9 на DDR


    захар попарата , отврат!

    прави се с мащерка и риган и много лют пипер.

  37. 37 Профил на mengo
    mengo
    Рейтинг: 573 Неутрално

    До коментар [#10] от "hodounski":Не ви ли писна с това ”бай Ганьо”?Бай Ганьо може да е бил прост за светските дела, но сто пъти е бил и е по—полезен от мрънкала и такива дето знаят какво и как не се прави, ама не знаят как се прави.
    —цитат от коментар 12 на DDR


    ...бай ти Ганя е бил хипстър, дето се е разкарвал както си иска и е правил каквото му скимне, ял е само домашно артизанско био-сирене и чесън от собствени микро насаждения в Балкана. Освен това е бил на плюс с малките си фрийланс-старт-ъп бизнесчета за био масла. Бил е против естаблишмента и не е оставял костюмарите да го баламосват. С две думи: себеосъзнат, естествено интелигентен и горд човек, за пример.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK