Кухнята на Френската Ривиера храни първо очите

Кухнята на Френската Ривиера храни първо очите

© Петър Карабоев



"Дестинация: Храна" е специална поредица в "Дневник", която свързва две преживявания - пътуванията и вкусовете, които откривате когато сте на път. Не само на храни, но и на напитки.


Франция е не само най-посещаваната от туристи страна в света, но и преди 5 години си постави за цел през 2020 г. да приеме 100 млн. гости. Френската кухня е един от поводите хиляди хора да потеглят към френските градове и селца. Всеки район има специфично меню, често повлияно и от съседните държави. Предлагаме ви колоритна поредица от само някои от ястията, които може да бъдат открити на Френската Ривиера, до която от една година има директни полети от София.


Преди всичко не бива да бързате. Един класически обяд изисква да му отделите до 2 часа, за да се насладите на удоволствието без да си поглеждате часовника.




Кухнята на Френската Ривиера храни първо очите

© Петър Карабоев


Апетитът се отваря с ордьоврите и салатите. Сред приятните изненади е по чаша пасирана и подсладена тиква, гарнирана с див лук.


Кухнята на Френската Ривиера храни първо очите

© Петър Карабоев


Заради аранжирането на блюдата няма начин да не се сетите за принципа, че човек започва да се храни с очите.


Кухнята на Френската Ривиера храни първо очите

© Петър Карабоев


Черна правоъгълна чиния може да накара наглед банална комбинация от телешко с картофи и рукола да изглеждат артистично. И няма да се разочаровате - не само е красиво, вкусно е.


Кухнята на Френската Ривиера храни първо очите

© Петър Карабоев


Френски колбас със салата и домашен хляб винаги е една добра покана за чаша червено вино.


Кухнята на Френската Ривиера храни първо очите

© Петър Карабоев


Няма как да няма версия с френско сирене. Изборът на розе или бяло вино е според личните предпочитания.


Кухнята на Френската Ривиера храни първо очите

© Петър Карабоев


Ордьоврите понякога са такива, че неусетно ви отвеждат до прага на основните ястия.


Кухнята на Френската Ривиера храни първо очите

© Петър Карабоев


Изобщо не е задължително да има количество, за да се заситите.


Кухнята на Френската Ривиера храни първо очите

© Петър Карабоев


Понякога е добре да поръчате тематично асорти, за да опитате повече неща, без да се налага да пресягате към чинията на другите в компанията.


Кухнята на Френската Ривиера храни първо очите

© Петър Карабоев


В Ница потърсете характерни за града ястия, които са силно повлияни от съседството с Италия - бавно варено в червено вино месо с гарнитура от равиоли с... месо. Ресторантите за нисоаз кухня са едва дузина и ревностно пазят специалния сетрификат, преиздаван на 2 години. Най-вероятно ще трябва да си направите и резервация заради големия интерес дори извън сезона.


Кухнята на Френската Ривиера храни първо очите

© Петър Карабоев


В добрите ресторанти винаги се сервират пресни продукти от сезона. Затова и менюто се променя - през есента няма да намерите някои ястия, за които са нужни пролетни продукти.


Кухнята на Френската Ривиера храни първо очите

© Петър Карабоев


Разбира се, на средиземноморския френски бряг има и богат избор от риби и морски дарове, които заслужават съвсем отделно внимание. Но местните готвачи умеят да изкушават с червени меса, предложени на ръба на минимализма.


Кухнята на Френската Ривиера храни първо очите

© Петър Карабоев


Кухнята на Френската Ривиера храни първо очите

© Петър Карабоев


Когато настъпи време за десертите, възниква поредният "проблем" - на какво да се спреш и ще има ли отново приятна изненада. И отново се повтаря началото - радост за очите преди удоволствието за небцето. Ако поръчате "кафе гурман" (café gourmand) - кафето ви пристига с миниверсии на основните десерти на ресторанта.


Кухнята на Френската Ривиера храни първо очите

© Петър Карабоев


Кухнята на Френската Ривиера храни първо очите

© Петър Карабоев


Кухнята на Френската Ривиера храни първо очите

© Петър Карабоев


Кухнята на Френската Ривиера храни първо очите

© Петър Карабоев


Кухнята на Френската Ривиера храни първо очите

© Петър Карабоев


Кухнята на Френската Ривиера храни първо очите

© Петър Карабоев


И като потвърждение, че Франция полага усилия да е още по-гостоприемна, тук изпращат с Thank you, see you soon или Merci, à bientôt.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на balgariez
    balgariez
    Рейтинг: 2472 Весело

    Колко ли е личното тегло на Петър Карабоев, автора на текста и снимките ?! (ツ)

  2. 2 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1720 Неутрално

    Ами приятно е - и за окото и за вкуса! Особено в провинциалните бистра и ресторанчета.

  3. 3 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 3487 Неутрално

    Един кулинарен епизод от "Ранчото "Каменния стълб" на Александър Грин, писан някъде 20-те : един пеон изважда от казана парчета овче месо, полива ги обилно със сос от тиква, добавя боб и поднася на пътниците да хапнат.

  4. 4 Профил на sashobal
    sashobal
    Рейтинг: 848 Неутрално

    Безспорно най-добрата кухня!
    Не се опитвам да омаловажавам италианската.

    Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
  5. 5 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 1597 Неутрално

    "Един класически обяд изисква да му отделите до 2 часа"
    Хааха, с тези миниатурни порцийки, какво ще ядеш 2 часа?
    Аз 2 часа го разбирам:
    1. Ракийка със салатка.
    2. Хапване с вино или бира.
    3. Десерт.

  6. 6 Профил на pamela
    pamela
    Рейтинг: 2728 Весело

    Хубава е идеята да има малки разфасовки от десерти така, че човек да може да си поръча три малки десертчета.
    Обикновено минавам без ордьовър и си поръчвам нещо по-леко за основно ястие като риба или морски дарове, обаче десерт - задължително!

  7. 7
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  8. 8 Профил на chepokalipsis
    chepokalipsis
    Рейтинг: 663 Неутрално

    Като гледам проциите, поне 2 основни с 2 десерта ще ми трябват и не знам какво има да му ядеш 2 часа, аз лично повече от час не съм ял никога, обикновено ям за 5-15 минути, когато съм сам.

  9. 9 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 13565 Неутрално

    Поздравления за подборката :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  10. 10 Профил на ilinko
    ilinko
    Рейтинг: 991 Неутрално

    До коментар [#8] от "chepokalipsis":

    Яденето във Франция не е въпрос само да се погълнат необходимите калории . То е философия и отнема време да се насладиш на храната и компанията :)

  11. 11 Профил на olimpipanov
    olimpipanov
    Рейтинг: 1272 Неутрално

    Дека е мАстиката за digestif

  12. 12 Профил на г-н Думанов
    г-н Думанов
    Рейтинг: 954 Весело

    До коментар [#5] от "dma12587967":

    Добре казано, но това си е у нас. Копаня със салата и поне две големи ракии. После мешана скара и две-три бири. Крем-карамел.... Всъщност това не е обяд, а сливане на обяд и вечеря, след което човек иска единствено на загрухти релаксиращ сън. Наистина френският обяд за два часа няма как да се впише в нашите стандарти.

    CONTADOR GRATUITO!
  13. 13 Профил на Антикомунист и антиГЕРП
    Антикомунист и антиГЕРП
    Рейтинг: 735 Неутрално

    На края на стомашно-чревният тракт всички тези кулинарни "рисунки" и карвинг изглеждат и миришат еднакво!
    След това всеки пуска водата и кулинарните изкушения заминават да изхранват бактериите в пречиствателните инсталации....

    Бъдещата устойчива енергетика ще е симбиоза между ядрени генериращи мощности и ВЕИ. Ето защо е важно да се построи безопасната АЕЦ Белене възможно най-бързо!!!
  14. 14 Профил на gun
    gun
    Рейтинг: 550 Неутрално

    Всъщност в ресторантите там 90 % от хората ядат миди с пържени картофи и...пици. В най-добрия случай пла де жур, което е месо със сос, салатка и кафе за 15 евро. Бира от 300 мл е 5-7 евро. Бон апети.

    За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
  15. 15 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 722 Неутрално

    Ами приятно е - и за окото и за вкуса! Особено в провинциалните бистра и ресторанчета.
    —цитат от коментар 2 на citoyen


    Да, именно меню от такива масови ресторантчета е показано на фотосите. Следващия път може би авторът ще има възможност да посети и по-висок клас заведения. На хвърлей от Ница е Cipriani, Monte Carlo, където биха му се разкрили доста по-многообразни и любопитни елементи от регионалната кухня.

  16. 16 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 11578 Любопитно

    Приятно и вкусно изглеждат. Да ви е сладко, който ги опита.

  17. 17 Профил на andreas_hofer
    andreas_hofer
    Рейтинг: 1344 Неутрално

    Отлична кухня е френската. Но, аз лично обичам и испанските, италиански и грузински манджи.

    Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
  18. 18
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK