Александър Хаук
Стефан Берг - кадърът е споделен във Фейсбук страницата на компанията от Инстаграм профил
"Дестинация: Храна" е специална поредица в "Дневник", която свързва две преживявания - пътуванията и вкусовете, които откривате когато сте на път. Не само на храни, но и на напитки.
Стефан Берг и Алекзандър Хаук са основатели на The Bitter Truth (Германия). Компанията, чието име буквално се превежда "горчивата истина" е сред водещите производители на битери и ликьори в света. А двамата често са сочени като хората, на които в голяма степен дължим ренесанса, на който се радват коктейлите днес. Берг и Хаук са били дълги години бармани преди да започнат бизнеса си. Двамата бяха в София като специални гости на 5L Speakeasy bar. Марина Караконова разговаря с тях за "Дневник". Отговорите им се смесваха, така че ги оставяме без бележки кой какво отговаря. Там, където Александър Хаук подчертава ролята на партньора си, си личи.
След това 19 век е пикът на популярността им в Америка, до голяма степен благодарение на коктейлите. Думата "коктейл" се появява във вестник през 1806 г. и означавала напитка с алкохол, захар, вода и битери. Така че точно битерите били компонентът, който отличавал коктейлите от всички останали алкохолни питиета. По това време имало стотици брандове битери. Но се появили всякакви шарлатани, които ги продавали като панацея срещу абсолютно всички заболявания. Освен това много често техните битери били съставени от алкохол, лаксатив и кокаин. И трите имат, да кажем, приятен и облекчаващ ефект върху тялото. Накрая през 1906 г. държавата наложила със закон строга регулация върху съдържанието на битерите.
Този възход не е ли част от хипстърската култура?
- Категорично не. Просто те си ги припознават като нещо, което се вписва добре в техния свят. Възходът е чисто професионален феномен - тръгва от самите бармани, които започват да се ровят из книжарниците със стари книги, и да откриват в тях стари рецепти за коктейли. Стефан отдавна е колекционер на стари бутилки и книги и е идеален пример за това.
- И двамата имахме вече дълъг опит зад бара, когато през 2005 г. се срещнахме на круизен кораб. По това време никой не се интересуваше от битери. Дадохме си сметка, че в Германия не можеше да се намери дори добър портокалов битер, който присъства в много коктейли. И решихме да започнем да ги произвеждаме.
През 2006 г. The Bitter Truth стана факт. Днес сме двама "бащи" на 12 деца - битери, много различни. Сред тях е и прочутата през 19 век Bogart’s Bitters. Рецептата е била изгубена за повече от столетие. Но на базата на откритата от Стефан оригинална бутилка, успяхме да я възстановим, и днес го продаваме. Така The Bitter Truth връща към живот стари рецепти в съвременен контекст.
- Най-удивителното е, че днес изобщо съществуват. Практически са били напълно изчезнали за толкова много години. Също - как само две капки могат да доведат до коренна промяна.
- Балансът и дълбочината на вкуса. Температурата често е подценявана, а тя играе толкова важна роля. Неподходящ лед или чаша, която не е изстудена могат да унищожат цялата анатомия на коктейла.