Една супа от омар и парче кит, моля

"Морският барон" (Sægreifinn) е ресторант близо до пристанището в Рейкявик, където може да се намери традиционна супа от омар.

© Сайтът на Saegreifinn

"Морският барон" (Sægreifinn) е ресторант близо до пристанището в Рейкявик, където може да се намери традиционна супа от омар.



Дестинация: Храна" е специална поредица в "Дневник", която свързва две преживявания - пътуванията и вкусовете, които откривате когато сте на път. Не само на храни, но и на напитки.


Ейвиндур се събуди в обичайното време - около шест и половина сутринта. Застана на прозореца и погледна към фиорда. И тази нощ вятърът е бил бурен. Но сякаш зеленото на хълма до брега е станало още по-наситено. Още преди да се е събудил съвсем, той пристъпва към изпълнение на ритуала. Хапка, която ще подейства по-силно от кафе и която ще отвори сетивата му.


Хапка, която в миналото е изхранвала в студеното и сурово време.


Хапка сурова акула. Силна. Миришеща. Ферментирала. Мухлясала.




Ядат се малки парчета. Първото усещане идва още с поднасянето към устата. Мирише на нещо като мърша, нещо като много силен рокфор, нещо което не е много ясно. После идва вълната от хапката, която залива цялата уста. Стига до носоглътката и оттам облива главата и тялото отвътре.


В Исландия - държава, в която времето се променя всяка минута (или както пише на тениските, които се продават за туристите "Ако времето в Исландия ви харесва, изчакайте пет минути") прехраната е било "интересно" преживяване и занимание. Затова всеки ресурс е трябвало да бъде използван максимално.


Какво ли не с риба


Ферментиралата акула може да бъде намерена и днес в супермаркетите, но освен туристическа атракция, на нея "се радват" предимно възрастните хора. За да бъде приготвена, рибата трябва да бъде заровена в земята за няколко месеца. По този начин ферментира и киселината, заради която не може да се яде сурова, изчезва.


Исландия не е евтина държава и там яденето по ресторанти отговаря на високия стандарт на живот (една бира е 8 евро, например). Иначе за прехрана може да се намери всичко - от тайландско до KFC. За кулинарно преживяване има няколко по-различни опции.


В магазините все още може да се намери и сушена риба, която преди хората са използвали вместо хляб. Прилича на сухар и върху нея може да се сложи всичко. В зависимост от региона - освен различна риба (това е основната индустрия в страната), се яде конско месо както и всяка част от овцете и агнетата. Традиционен специалитет са агнешките тестиси в саламура (която също се продава в супермаркетите в картонени кутии).


Ето и две изпитани места за ядене в столицата Рейкявик.


Местата


"Морският барон" (Sægreifinn) е ресторант близо до пристанището, където може да се намери традиционна супа от омар. (Казват, че там хапва от същото и исландската певица Бьорк). Супата е гъста и плътна, няма силен аромат на риба (слагат се поне два вида) и в различните региони на Исландия вкусът й може да варира заради добавените подправки.


Ресторантът е създаден през 2003г. от рибаря Халдорсон. Първоначално се предлагат само рибни неща. През 2011г. Халдорсон продава бизнеса на един от служителите си, но остава да работи в кухнята. Той умира през 2015 г., но създаденото от него продължава да е на почит от местните.


"Трите фрака"


Доскоро в страната е било забранено да се ловят китове. От две години една фирма има разрешение като темата все още предизвиква остри спорове в Исландия (противници на яденето на месо от кит освен природозащитниците са и фирмите, които организират екскурзии за гледане на китове). Ястия с това месо може да бъдат намерени и в "Морският барон", но основаният през 1989 година ресторант "Трите фрака" е известен освен с добрите цени от рибното меню и с това, че предлага деликатеса. Намира се на тиха улица, няколко преки встрани от основната пешеходна и търговска улица в Рейкявик.


* Началото не е откъс от книга, а опит на автора да ви доближи максимално до представата за ефекта от ядене на ферментирала акула.


* статията е коригирана в 21:41 ч. на 12 май


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (52)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Петър Костов
    Петър Костов
    Рейтинг: 1359 Неутрално

    Нищо не може да ме накара да опитам кит. Отвращава ме убиването на китове!

    Не се въргаляй с прасе в калта! За разлика от теб на него ще му хареса.
  2. 2 Профил на danko767
    danko767
    Рейтинг: 254 Гневно

    Две супи, две малки бири, 6 псевдо кралски скариди (малко по-големи от нормалните). 172 лв. Преди 3 години.
    Исландия Ви чака с отворени ръце и дебели портфейли!
    🤣🤣🤣

    P.S. Зимата свършва през май и започва от септември.

  3. 3 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 13565 Неутрално

    Ферментирала акула, едва ли, но супа от омар - това звучи обещаващо :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  4. 4 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 3487 Неутрално

    Андрю Цимерн в "Страни храни" по Травел какви ли чудеса от риба не е ли показвал. Смайващо е, след като морските държави вадят от океана широк асортимент от прясна риба, миди, охлюви и раци, да измислят и такива рецепти за приготвяне на риба. Гледал съм как ядат ферментирала риба от някакви качета или изсушени филета като камък, които се настъргват, и разни други чудесии.

  5. 5 Профил на SS
    SS
    Рейтинг: 3161 Весело

    Осем Евро за бира , като за да преглътнеш акулата ще ти трябва каса ...

  6. 6 Профил на Opportunity
    Opportunity
    Рейтинг: 3239 Неутрално

    До коментар [#4] от "man_un":

    За някои гадни неща се придобива вкус :)
    Щом са го измислили значи им се налага. Не може всички да си ловят риба по цял ден :)


    The Universe is under no obligation to make sense to you.
  7. 7 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 4578 Любопитно

    Интересна страна е Исландия. Но имат един много голям проблем . Почти всички са роднини и като се харесат двама млади, трябва да ходят да ровят из архива, та да видят дали е възможно да се оженят. Интересно е как ще се справят с проблема.

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  8. 8 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1720 Неутрално

    Много любопитно описание! Мислех си, че дуриана е на върха на ужасните храни но изглежда, че си дели първенството с месо от ферментирала акула. Вероятно ако ми се наложи да оцелявам ще го опитам но иначе… Другите описани исландски "деликатеси" бих пробвал с интерес.

  9. 9 Профил на baba_zozolana
    baba_zozolana
    Рейтинг: 1492 Весело

    До коментар [#7] от "DDR":

    Има вече приложение за смартфони - още в първата минута, в която някой реши, че харесва някого, с когото се запознава, може да свърши тази работа от телефона си, за да не губи време и сърдечни трепети в безплодни надежди.

    I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
  10. 10 Профил на Nelumbo
    Nelumbo
    Рейтинг: 667 Весело

    До коментар [#8] от "citoyen":

    О, дуриана е направо сладкиш, в сравнение с китайското ферментирало яйце - брррррр, още потръпвам при спомена. Но бих опитала акулата.

  11. 11 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 4578 Неутрално

    До коментар [#9] от "baba_zozolana":

    То това хубаво, ама не променя факта, че изжора все повече се стеснява...

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  12. 12 Профил на baba_zozolana
    baba_zozolana
    Рейтинг: 1492 Весело

    До коментар [#11] от "DDR":

    Имат около 40 хиляди имигранти в страната, вкл. българи, а през 2016 г. 6889 и през 2017 г. 6689 исландци емигрират (предимно в Дания, Норвегия или Швеция). Честно казано, разбирам ги - в този климат трудно се живее, но пък дестинациите на емигриращите ми напомнят на притчата на Стивън Маркъс за Флиткрафт:

    "Флиткрафт бил преуспяващ, солиден, уважаван от всички търговец на недвижими имоти от Тъкоума и имал щастлив брак. Един ден отишъл да обядва и повече не се върнал. Никой не могъл да намери причина за изчезването му – било напълно необяснимо. „Изчезна просто така – каза Спейд. – Както юмрука, когато разтвориш длан.“
    Пет години по-късно госпожа Флиткрафт се появила в агенцията, където работел Спейд, и казала, „че е видяла някакъв мъж в Спокейн, който много приличал на мъжа ѝ“. Спейд тръгнал по следите му и установил, че наистина е Флиткрафт. Живеел от една-две години в Спокейн под името Чарлс Пиърс. Въртял преуспяваща търговия с автомобили, имал жена и малък син, къща в предградията и обикновено играел голф към четири следобед, точно както в Тъкоума. Двамата със Спейд си поговорили. Флиткрафт, спомня си Спейд, „не чувстваше никаква вина. Беше оставил семейството си добре осигурено и стореното му изглеждаше съвсем разумно. Тревожеше се единствено дали ще успее да обясни постъпката си“. Онзи ден преди пет години в Тъкоума, когато отивал да обядва, Флиткрафт „минал покрай някаква сграда в строеж... Греда, или нещо подобно, паднала от десетия етаж и изтрещяла на тротоара до него“. Парче от плочка отхвръкнало и обелило кожата на бузата му. Нямал никакви други наранявания. Стоял там, „уплашен до смърт“, както казал на Спейд, „но всъщност бил повече изумен, отколкото уплашен. Сякаш някой бил повдигнал капака на неговия живот и му дал възможност да види механизма“.
    До този момент Флиткрафт бил „порядъчен гражданин, добър съпруг и баща не по принуда, а само защото му било най-удобно да бъде в крак с обкръжението си... Животът, който познавал, бил чист, подреден, разумен и отговорен. Падащата греда изведнъж му показала, че въобще не е такъв... Разтревожило го откритието, че докато подреждал сериозно нещата си, вместо да бъде в крак с живота, той се разминавал с него“. Към края на обяда вече бил решил „да промени живота си без определена цел, като просто си отиде“. Тръгнал същия следобед, известно време бродил из страната, после се върнал пак на северозапад, установил се в Спокейн и се оженил. Втората му жена не приличала външно на първата, но всъщност между двете имало повече общи неща, отколкото разлики“. Същото се отнасяло и за новия му живот. Тогава Спейд стига до своето заключение: „Той не съжаляваше за стореното. Изглеждаше му съвсем разумно. Според мен дори не бе разбрал, че се е върнал към старите навици, от които е избягал в Тъкоума. Но точно това винаги ми е харесвало. Нагодил се е към падането на греди, а когато те престанали да падат, се нагодил към това, че не падат“.
    ... Но механизмът е неразгадаем, тайнствен, безотговорен и своеволен, а същността на човешкото съществуване не съответства на начина, по който живеем. Повечето от нас живеят, сякаш съществуването ни поначало е подредено, морално и разумно. Тъй като от опит се е убедил, че не е така, Флиткрафт напуска жената и децата си и заминава. Действа неразумно и произволно съгласно природата на съществуването. Когато след две-три години на безцелно лутане решава да започне нов живот, той просто възпроизвежда стария, макар да се предполага, че го е отрекъл и изоставил, тоест пак се държи така, сякаш животът е подреден, смислен и разумен и се „нагажда“ към него. ... Тук стигаме до неизмеримата и най-загадъчно безсмислената част от всичко – как независимо от това, което сме научили и знаем, се мъчим да се държим морално, разумно и отговорно. И ще продължим да се мъчим, дори и да разбираме, че няма логични или метафизични, откриваеми или доказуеми причини да го правим."

    I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
  13. 13 Профил на krell
    krell
    Рейтинг: 513 Неутрално

    До коментар [#10] от "Nelumbo": Недей :) Освен, ако нямаш силен апетит към амоняк.
    И една препоръка - не отваряйте пакетчето с хаукатль в затворено помещение. По-добре изобщо не го отваряйте, правил съм тази грешка.

  14. 14 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 4578 Весело

    До коментар [#12] от "baba_zozolana":

    Тов ами напомня за приказката, дето един се оплакал на Господ, че много тежък кръст му дал. Мрънкал, врънкал и накрая Господ кандисал, пуснал го в една препълнена стая с кръстове и му казал, да си избере който си пожелае и него да носи до краят на живота си. Човекът рови, ровил цял ден - един му бил тежък, друг го убивал, трети много голям и т.н. Накрая си избрал един кръст и се явил пред Господа доволен. Господ го ппогледнал и рекъл:
    - Хубаво де, цял ден загуби за да си вземеш накрая пак твоят кръст, дето не беше доволен от него.

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  15. 15 Профил на zyb18561487
    zyb18561487
    Рейтинг: 3020 Неутрално

    Веднага отивам, само още няколко пенсионерки имам да прозвъня. Възпира ме само мисълта за ферментиралата акула, която медиите ми поднасят всеки ден -- може би ще притъпи усещането за нещо ново?

  16. 16 Профил на lustmord
    lustmord
    Рейтинг: 2484 Неутрално

    Китовото месо само по себе си (мазно-гъбесто) трудно може да се определи като някакъв специален деликатес - сега интереса идва от това, че почти напълно е забранен улова. Навремето са ги гонили главно заради китовата мас а месото се е ядяло от местните от зор-заман.

  17. 17 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 2190 Неутрално

    Обожавам морска храна, но не бих ял ферментирала акула.

    The best way to predict the future is to invent it.
  18. 18 Профил на aa1830
    aa1830
    Рейтинг: 278 Неутрално

    Мога да мина и без вмирисаната им риба, гадното време и бирата за 8 евро...

  19. 19 Профил на Opportunity
    Opportunity
    Рейтинг: 3239 Неутрално

    До коментар [#7] от "DDR":

    споко вече са 10% поляци

    The Universe is under no obligation to make sense to you.
  20. 20 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 4340 Неутрално

    Исландската кухня определено не е "моята" кухня, особено в частта ѝ за предложения със странни кулинарни изживявания. :)
    Допадна ми опитът на автора да ни " доближи максимално до представата за ефекта от ядене на ферментирала акула".
    Приятно ми е да отбележа "завръщането" на г-жа Филева в "Дневник". :)

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  21. 21 Профил на onion_jack
    onion_jack
    Рейтинг: 285 Неутрално

    "Има нещо гнило в Дания"
    Шекспир
    ''А и в цяла Скандинавия''
    onion_jack

  22. 22 Профил на Opportunity
    Opportunity
    Рейтинг: 3239 Неутрално

    До коментар [#13] от "krell":

    онези шведските консерви казаха че се разхерметизират в кофа с вода, извън къщата след това се изчистват само филето и се оставя амоняка да изветрее :)

    The Universe is under no obligation to make sense to you.
  23. 23 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 960 Весело

    До коментар [#12] от "baba_zozolana":Тов ами напомня за приказката, дето един се оплакал на Господ, че много тежък кръст му дал. Мрънкал, врънкал и накрая Господ кандисал, пуснал го в една препълнена стая с кръстове и му казал, да си избере който си пожелае и него да носи до краят на живота си. Човекът рови, ровил цял ден - един му бил тежък, друг го убивал, трети много голям и т.н. Накрая си избрал един кръст и се явил пред Господа доволен. Господ го ппогледнал и рекъл:- Хубаво де, цял ден загуби за да си вземеш накрая пак твоят кръст, дето не беше доволен от него.
    —цитат от коментар 14 на DDR


    Същата приказка/притча в еврейски вариант:

    Един евреЙ от едно градче/паланка ей тамо в царска Русия бил много беден (повечето са били такива, въпреки клишето "ВСИЧКИ евреЙ са богати), имал голямо семейство и много малко жилище, и...му било терсене! Чудел се к'о да прави, и отишъл да иска съвет от равина:

    -Така и така, раби (равине) ...малко жилище, много деца, парите не стигат...кофти! Какво да направя?

    -Равинът му казва: Вземи една коза и я вкарай в къщи, и да се храни като вас-каквото вие ядете, и козата яде!

    -Ама раби...как така, коза в къщи?!?

    -ТАКА! (отсякъл равина)-искаше съвет-получи го.

    Вкарва еврейна коза в къщи...ОЩЕ ПО КОФТИ-козата му яде яденето, осмърдява къщата, добавя към безпорядъка в къщи-УЖАС! Търпял това евреЙна седмица две, и пак отишъл при равина-Раби, нещата са по зле, какво да правя?

    -Изкарай козата от къщи, продай я или я заколи, ама изкарай!

    В събота отива еввреЙна в синагогата (както винаги) и равинът го пита:

    -Е, как са нещата?

    -Оооо, чудесно! И къщата чиста, и има място за всички, и яденето стига, благодаря ти, рави, за съвета!
    До коментар [#14] от "DDR":

    По статията: Исландия е още едно от местата в моя "бъкет'лист" което няа да посетя. Но поне бях в Норвегия (СКЪПО!!! за пиячи и пушачи, дори паралии по средноевропейски стандарт) но пък красиво и екзотично. Опитах всяк'ви видове риба (изсушени, осолени, мариновани и пресни)-СТРАХОТНО мезе за СТРАХОТНО скъпата водка. Иначе кухнята им не ми се хареса особено-много пържено и много картофи. Е, нищо на този свят не е перфектно!


    До коментар [#14] от "DDR":

    ----------------------------------
    До коментар [#11] от "DDR":Имат около 40 хиляди имигранти в страната, вкл. българи, а през 2016 г. 6889 и през 2017 г. 6689 исландци емигрират (предимно в Дания, Норвегия или Швеция). Честно казано, разбирам ги - в този климат трудно се живее...
    —цитат от коментар 12 на baba_zozolana


    Като хойках по Скандинавия пред...бая години не срещнах българи (беше бая преди 89) но се срещнах с бая "юговци" (от Югославия). 1-2 от тях живеещи в Исланд, и дошли да "се разпускат" в Денмарк. ВСИЧКИТЕ се оплакваха от климата (липса на слънце) ама сексът компенсирал това многократно. Та тези от Исланд разказваха че южняците били много търсени от местните мацки, щото местните мъже били...меко казано неадекватни в кревата. И "работили" нещо само формално, колкото да си платят квартирата-мацките им ги засипвали с всичко друго необходимо.

    Звучи сексистки, ама тогава беше така в цяла Скандинавия. Е, често ти казват "благодаря за преживяването в кревата, сега изчезвай че отивам да спя", ама...нищо на този свят не е перфектно!


    До коментар [#12] от "baba_zozolana":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  24. 24 Профил на onion_jack
    onion_jack
    Рейтинг: 285 Неутрално

    Абе форума, като сте се отворили на народни приказки, то и ние имаме:
    ''...е що ручахме жабетата?''

  25. 25 Профил на abdulhazred
    abdulhazred
    Рейтинг: 823 Неутрално

    Смайващо е, след като морските държави вадят от океана широк асортимент от прясна риба.
    —цитат от коментар 4 на man_un


    Пробвай ти да вадиш прясна риба до исландското крайбрежие декември месец при ураганен вятър, 3-4 метра вълни, минус 20 градуса и с дървена лодка от 18-ти век.

  26. 26 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 960 Неутрално

    Пробвай ти да вадиш прясна риба до исландското крайбрежие декември месец при ураганен вятър, 3-4 метра вълни, минус 20 градуса и с дървена лодка от 18-ти век.
    —цитат от коментар 25 на abdulhazred


    През вековете човечеството се е научило да преживява във всяк'ви метеорологични и климатични условия! От църните негри в жежка Африка които са намирали начин да съхранят уловения днес дивеч до седмица след това, то крайморските европейци които сушат/мариноват/заравят в земята пресно уловена риба за...по тежки сезони. Айде де, преди 50+ г' във всяко градче/село в НРБ са сушили прясно уловени чирози, зер не могат да ги изкльопат за ден/два пресни. Или са консервирали прясно'уловената риба за "по късно".

    Нямало е преди 200/100/50 г' супермаркети с удобно консервирани И СТЕРИЛИЗИРАНИ ПО ДНЕШНИ СТАНДАРТИ продукти 7/24/365. За туй са заравяли акулите в земята, и са ги кльопали "ферментирали" месеци след тяхния улов!


    До коментар [#25] от "abdulhazred":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  27. 27 Профил на Джузепе Мацини
    Джузепе Мацини
    Рейтинг: 326 Весело

    -Хапка сурова акула. Силна. Миришеща. Ферментирала. Мухлясала.
    Ядат се малки парчета. Първото усещане идва още с поднасянето към устата. Мирише на нещо като мърша, нещо като много силен рокфор, нещо което не е много ясно. -

    Това само, докато го чета, ми се иска никога да не ми допада до обонянието, камо ли до небцето...

  28. 28 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5362 Весело

    До коментар [#25] от "abdulhazred":

    "с дървена лодка от 18-ти век."


    Тази лодка видя ли я?!

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, panzerino, КМЕТ В СЯНКА, Divi filius, kirka80286
  29. 29 Профил на gost22
    gost22
    Рейтинг: 1560 Весело

    -Хапка сурова акула. Силна. Миришеща. Ферментирала. Мухлясала.Ядат се малки парчета. Първото усещане идва още с поднасянето към устата. Мирише на нещо като мърша, нещо като много силен рокфор, нещо което не е много ясно. -Това само, докато го чета, ми се иска никога да не ми допада до обонянието, камо ли до небцето...
    —цитат от коментар 27 на Джузепе Мацини

    А сега представяш ли си, колко са били зле та да хапнат това нещо, че и повсеместно са били така, та се е превърнало в нещо като национален деликатес. Е заради това днес имат, щото преди са нямали, ама са нямали до там че да ядат ферментирала акула. Ей заради това у българско сме зле, щото сме забравили какво е нямане и хич не го мислим ни на изборите, ни на работа, ни като си харчим парите за щуротии.

    "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
  30. 30 Профил на Росен съм аз и голем капут
    Росен съм аз и голем капут
    Рейтинг: 1461 Неутрално

    Кацал съм Рейкявик ( всъщност Кефлавик) за няколко часа, за да сменя полета. Прави впечатление, че повечето продавачи и работници на летището са поляци и литовци. Послед направих проучване, което показа, че това са най-многобройните групи имигранти. Видях и
    такива със забрадки . Огромна скъпотия! По принцип на всяко летище в магазините е скъпо, но 9 долара за кафе и донат е индикация за ненормално високи цени.

  31. 31 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 11578 Неутрално

    Няма нищо по хубаво от нашата речна пъстърва и от гол шаран. Яжте на исландците прокиснатата акула :-).

  32. 32 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 11578 Неутрално

    Няма нищо по хубаво от нашата речна пъстърва и от гол шаран. Яжте на исландците прокиснатата акула :-).

  33. 33 Профил на olimpipanov
    olimpipanov
    Рейтинг: 1272 Неутрално

    До коментар [#1] от "Петър Костов":

    +++++++++++++++++++тези и японците са за пребиване, както и онези кото хапват делфини.

  34. 34 Профил на gost22
    gost22
    Рейтинг: 1560 Неутрално

    До коментар [#1] от "Петър Костов":+++++++++++++++++++тези и японците са за пребиване, както и онези кото хапват делфини.
    —цитат от коментар 33 на olimpipanov


    Мда, ако си с български корени, може прадядоти също да е хапвал делфинско филе. И в българско сме имали гладни години та сме опирали до всякакво месо (проверете си в историята), та хайде да не прибързваме с мятането на камъни. Виж, ако трепеш делфини за деликатес, а не от глад, вече е друго нещо.

    "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
  35. 35 Профил на Росен съм аз и голем капут
    Росен съм аз и голем капут
    Рейтинг: 1461 Неутрално

    До коментар [#32] от "Peni Nikol":

    Щото не си опитвала в Сеул кучешко задушено със зелечуци и орис.
    ФФФФФФФ, като казва д-р Ханибал Лектър.
    Само дето е доста скъпо, понеже минава за деликатес.

    https://www.chowhound.com/post/dog-seoul-long-260157

  36. 36 Профил на abdulhazred
    abdulhazred
    Рейтинг: 823 Неутрално

    До коментар [#28] от "hamiltonf":

    Според теб с какво са ловили рибата исландците преди два-три века?

    Да не мислиш, че са строили галеони?

    https://travelexaminer.net/wp-content/uploads/2016/12/IMG_6273-1-300x225.jpg
    .

    Рибарството не е занаят, който се практикува целогодишно и при всякакви атмосферни условия.

    За това на исландците им се е налагало да мариноват рибата за да не умрат от глад зимата.

    Същото е и с общата култура, би трябало всеки да я има, но уви не е така.

  37. 37 Профил на Rex
    Rex
    Рейтинг: 1400 Неутрално

    Пак статия за тъпкане и плюскане. Да ви таковам в интелектуалната медия.

  38. 38 Профил на Rex
    Rex
    Рейтинг: 1400 Неутрално

    Кацал съм Рейкявик ( всъщност Кефлавик) за няколко часа, за да сменя полета. Прави впечатление, че повечето продавачи и работници на летището са поляци и литовци. Послед направих проучване, което показа, че това са най-многобройните групи имигранти. Видях и такива със забрадки . Огромна скъпотия! По принцип на всяко летище в магазините е скъпо, но 9 долара за кафе и донат е индикация за ненормално високи цени.
    —цитат от коментар 30 на Росен съм аз и голем капут


    Това е индикация за висок стандарт бе , капут . За местните не е проблем. За тебе е голяма драма.

  39. 39 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 4252 Неутрално

    До 10:"Nelumbo"....О, дуриана е направо сладкиш, в сравнение с китайското ферментирало яйце - брррррр, още потръпвам при спомена....."

    В подобни страни, където не знаеш какво ще ти пробутат, и езикът им е малко странен1 като видиш "Макдоналдс" се провикваш: Спасен съм!

  40. 40 Профил на Росен съм аз и голем капут
    Росен съм аз и голем капут
    Рейтинг: 1461 Неутрално

    До коментар [#38] от "Rex":

    Това е индикация за висок стандарт бе , капут . За местните не е проблем. За тебе е голяма драма.
    =========================================================

    Чак драма, не! Ама определено ми се видя скъпо, на фона на $130,000 годишна заплата ( бруто).

  41. 41 Профил на U 191
    U 191
    Рейтинг: 832 Разстроено

    До коментар [#35] от "Росен съм аз и голем капут":

    "Щото не си опитвала в Сеул кучешко задушено със зелечуци и орис.
    ФФФФФФФ, като казва д-р Ханибал Лектър.
    Само дето е доста скъпо, понеже минава за деликатес."

    Преди бях гледал едно видео, корейка приготвя нещо от сорта гонджу супа(сок от котка) демек. Котката я пусна в тенджера с вряла вода и животното е опитва да излезе, а тя му натиска главата с черпак и се хили нещо. Еб.м ти и гладът и всичко! Извинявам се за споделения кошмар, но може би повече хора когато узнаят, един ден да им се въздейства да спрат с това. Също и на много места в Азия ядът мозък от жива маймуна със захар мисля.
    Като д-р Лектър и Рей Лиота, но без морфин за маймунката. Имат специално пригодени маси.
    Не, че кланиците дето на ден озбиват десетки хиляди животни са по цивилизовани, но все пак.
    И Халалла не е това което се представя.
    Според мен е добре всеки сам да убива животното което яде, или поне да присъства, за да види и знае какво слага в устата и търбуха си.*
    А не като сега в супермаркета го вземаш, нарязано, изчистено, приготвено, все едно расте по дърветата. Не съм веган, но последно време се замислям като ям телешко, свинско и др.
    Ново проучване сочи, че дори рибите притежават много повече интелект от това което знаехме до сега.

    * Като оня от фейсбук май така прави, убива кози, а Моше?

  42. 42 Профил на U 191
    U 191
    Рейтинг: 832 Любопитно

    До коментар [#36] от "abdulhazred":

    "Рибарството не е занаят, който се практикува целогодишно и при всякакви атмосферни условия."

    А и не винаги кълве... Някой път няма риба. Скоро така ще стане, на там сме тръгнали.

    Скоро щях да проверявам какво става с изследванията спонсорирани от един от основателите на Гугъл, за изкуствено отглеждане на месо в лаборатория. Мисля преди години още, той опита първия бъргер. Сега ще видя...

  43. 43 Профил на U 191
    U 191
    Рейтинг: 832 Любопитно

    Рибата която вадим от моретата за година, ако се нареди една до друга ще стигне до Слънцето. Скоро планетата ще намери начин да регулира човешката популация по един или друг начин. Айде спирам, че се отплеснах от темата. За протокола, дано не ми се налага да опитвам тая гадост!

  44. 44 Профил на U 191
    U 191
    Рейтинг: 832 Любопитно

    До коментар [#42] от "Панчо Михайлов в Страната на Сълзите":

    За тва иде речъ:

    "Cultured meat is meat produced by in vitro cultivation of animal cells, instead of from slaughtered animals. It is a form of cellular agriculture. "

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Cultured_meat

    И видео с малко интересни факти по темата:

    https://m.youtube.com/watch?v=u468xY1T8fw

  45. 45 Профил на Opportunity
    Opportunity
    Рейтинг: 3239 Неутрално

    До коментар [#41] от "Панчо Михайлов в Страната на Сълзите":

    ебаси глупостите си гледал, нормално бозайниците се колят, дерат, карантията се хвърля... никой не слага живо агне или жив заек в тенджерата... това да не са раци :)

    The Universe is under no obligation to make sense to you.
  46. 46 Профил на zo
    zo
    Рейтинг: 701 Неутрално

    До коментар [#25] от "abdulhazred":

    Гълфстрийм и -20° не ми се връзват.

    ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
  47. 47 Профил на U 191
    U 191
    Рейтинг: 832 Разстроено

    До коментар [#45] от "Opportunity":

    "ебаси глупостите си гледал, нормално бозайниците се колят, дерат, карантията се хвърля... никой не слага живо агне или жив заек в тенджерата... това да не са раци "

    Не мога да ти хвана мисълта напълно. Казваш защо да гледам и се интересувам от заобикалящата ни среда, по добре като щраус, главата в дупката и си щастлив, нямаш грижи... А за дране на живи еноти захвърлени на камарата, някой от които се опитват да се изправят какво да кажа. Или за кучета дето първо ги бият и режат заради адреналина който се отделял в месото...

  48. 48 Профил на U 191
    U 191
    Рейтинг: 832 Разстроено

    До коментар [#45] от "Opportunity":

    "ебаси глупостите си гледал, нормално бозайниците се колят, дерат, карантията се хвърля..."

    Наивните, егоистични и лицемерни люде си живеете в своя лицемерен и нарцистичен розов сват, наоколо подскачат усмихнати еднорози, и вас неприятните неща не ви интересуват, не ги забелязвате, и сте щастливи, реалността е просто глупости за вас...

  49. 49 Профил на U 191
    U 191
    Рейтинг: 832 Разстроено

    До коментар [#45] от "Opportunity":

    "ебаси глупостите си гледал, нормално бозайниците се колят, дерат, карантията се хвърля..."

    Такива като теб сте толерилирали престъпленията на нацизма и комунизма, просто сте гледали на другата страна и сте се правили, че не забелязвате, вас това не ви интересува! Много сте такива ейй, много! Вижте я горката Иваначева на какво я направиха, а вие глупости не гледате...

  50. 50 Профил на Rex
    Rex
    Рейтинг: 1400 Неутрално

    До коментар [#38] от "Rex":Това е индикация за висок стандарт бе , капут . За местните не е проблем. За тебе е голяма драма.=========================================================Чак драма, не! Ама определено ми се видя скъпо, на фона на $130,000 годишна заплата ( бруто).
    —цитат от коментар 40 на Росен съм аз и голем капут


    Ей смешко, виждал си ти 130 к заплата на картинка.

  51. 51 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 960 Весело

    До коментар [#38] от "Rex":Това е индикация за висок стандарт бе , капут . За местните не е проблем. За тебе е голяма драма.=========================================================Чак драма, не! Ама определено ми се видя скъпо, на фона на $130,000 годишна заплата ( бруто).
    —цитат от коментар 40 на Росен съм аз и голем капут


    Ей смешко, виждал си ти 130 к заплата на картинка.
    —цитат от коментар 50 на Rex


    Смешкото (виж му ника) иди знай къде се е човъркал с пръста, преди да изсмуче тези данни. Или к'о е шмъркал/пушил/боцкал се е преди това.

    Гъгълнах и видях-средната БРУТО ГОДИШНА заплата в Исланд е $60К, нето-$36К (минималната нето е само $3-4К по ниска). Долу горе това е положението и в Северна Скандинавия (в Денмарк е малко по различно). Е, к'о очакваш от някой с такъв ник?!?

    П.С. Цените в летището НЕ СА индикатор за стандарта на живота/доходите в една държава! По тази логика България е с МНОГО висок стандарт на живот: 500 мл. МЕСТНА мин'вода беше 4-5 лв, 330 мл' МЕСТНО произведена бира--към 7-8 лв, АЙ' СИ(К)...бе мол мажор!!!



    До коментар [#50] от "Rex":


    До коментар [#30] от "Росен съм аз и голем капут":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  52. 52 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 4340 Неутрално

    До коментар [#12] от "baba_zozolana":

    "Тук стигаме до неизмеримата и най-загадъчно безсмислената част от всичко – как независимо от това, което сме научили и знаем, се мъчим да се държим морално, разумно и отговорно. И ще продължим да се мъчим, дори и да разбираме, че няма логични или метафизични, откриваеми или доказуеми причини да го правим."

    Фр. Форсайт има сборник с разкази от типа "разкази с неочакван край", издадени у нас в края на м. век със заглавието "Шантажът", а преди тяколко години друго изд-во - като "Без улики", но едни и същи разкази. За мене там слаб разказ няма.
    "Императорът" е контрапункт на притчата за Флиткрафт. Всеки от нас има своята "паднала греда", но далеч не всички се "нагаждат" към падането ѝ. И слава на Бога, защото иначе животът ни би бил много, ама много скучен. :)
    /За съжаление, не открих сборника в нито един сайт от тези, от които свалям книги./

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK