Възходът на португалския сладкиш

Възходът на португалския сладкиш

© pasteldenata.dk



"Дестинация: Храна" е специална поредица в "Дневник", която свързва две преживявания - пътуванията и вкусовете, които откриватеq когато сте на път. Не само на храни, но и на напитки.


Един невероятен десерт е на път да стане вездесъщ като кроасана. Не много далеч в миналото, за да опиташ пащел дъ ната (pastel de nata), което на португалски означава сладкиш със сметана, макар на практика да не съдържа сметана) - тарт, пълнен с яйчен крем, обгърнат в хрупкаво тесто, се налагаше да пътуваш до Португалия.


Но сега пащелите се появяват в супермаркети, кафенета и пекарни в различни части на света - от Манхатън до Сингапур, пише "Блумбърг". Десертът включително "спечели" свой собствен епизод в британското издание на кулинарното шоу The Great British Bake Off.




Световната си слава пащел дъ ната обаче придобива векове след като е създадена рецептата за него от монасите в манастира "Белем" - една от основните туристически забележителности в Лисабон. Съвсем близо до нея впрочем има сладкарница с дълга история, която също е абсолютно задължителна за посещение. Естествено напливът е голям, но си заслужава заради всяка хапка, която ви очаква.


Тук се предлагат и други сладкиши, но те не се радват на чак такава популярност както пащелът. Стените на заведението са достойни за снимка в "Инстаграм" - наполовина облепени в бяло-сини плочки, популярните в Лисабон азулежуш. Това е Pasteis de Belem cafe.


В Португалия сладкишът е нещо точно толкова обичайно колкото кроасанът в Париж и струва около 1.14 евро. В кафенета в Лондон обаче цената му може да достигне до 3 паунда. Търговската верига "Лидл" във Великобритания пък е продавала по 2 хил. от сладкишите на час през 2018 г. и така те са оспорили първото място по популярност на донътите.


В нюйоркски квартал "Манхатън" шеф готвачът Хорхе Мендес въвежда този десерт преди година и половина в ресторанта си със звезди "Мишлен". Разказва пред "Блумбърг", че все още не всеки от клиентите му е "на ти" с десерта. "Не ползвайте вилица и нож, очаква се да го изядете с ръце", казва Мендес. Самият той е силно впечатлен от възхода на десерта.



Шеф Мендес, израснал е в Данбъри, Кънектикът, се "запознава" със сладкиша през местната голяма португалска общност. Майка му често го носила вкъщи след църква от близката португалска пекарна.


През 2012 г. министърът на икономиката на Португалия се оплаква, че сладкишът не е достатъчно разпознаваем извън родината си. Не е известно, пише "Блумбърг", какво е довело до бума в популярността му в годините след това, но това е факт. Отчасти все пак това се дължи на правителствената политика. Кабинетът спонсорира събития като проведения през 2018 г. Фестивал на сметаната (Nata Festival) в Лондон, субсидира и местни бизнеси. През последните 3 години португалското правителство е похарчило 50 млн. евро за промоция на страната и продуктите й.


Но има и фактор извън тях - малък бизнес, наречен Nata Pura, който за португалския сладкиш е това, което е "Дънкин донътс" за донътите. Отваря през 2013 г. и бързо се развива благодарение на шестцифрена инвестиция от Portugal Ventures - компания, подпомогната от държавна агенция.


Основателят Мабилио де Албукерки е черпил от опита на международни брандове като "Макдоналдс" и е адаптирал сладкишите към местния вкус - зелен чай матча и маракуя за Япония, бри, камамбер и синьо сирене за Париж. Той е знаел, че португалските му приятели ще бъдат бесни, при положение че оригиналната рецепта включва яйца, брашно, мляко и масло и не е променяна с векове. Но Албукерки не е имал за цел да се хареса на сънародниците си. Той е създал бранд за сладкиша и така го популяризира по цял свят.


Възходът на португалския сладкиш

© Nata Pura


Nata Pura обаче далеч не е първата компания, опитала се да продава сладкиша зад граница. Но е първата, която толкова методично върви по пътя си. През 2017 г. тя има едва петима служители - специалисти по маркетинг, и външни партньори, които да подпомогнат експанзията й.


На панаира на храната в Лондон фирмата успешно предлага продукта като луксозен, но все пак достъпен сладкиш с история. Освен това организира дегустации и спонсорира събития като London Coffee Festival и BBC Good Food.


Сега компанията продава около 500 хил. сладкиша месечно в 5 хил. магазина по света. Де Албукерки казва, че продажбите се оценяват на 1.5-2 млн. евро годишно и очаква удвояване през тази година. Над една трета от бизнеса на компанията идва от Южна Корея - един от техните клиенти там веригата CVS, предлага пащелите в 12 500 магазина.


Възходът на португалския сладкиш

© pasteldenata.dk


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (38)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Hawaii
    Hawaii
    Рейтинг: 5457 Весело

    Вкусна реклама.
    Накрая очаквах да има нещо от сорта,
    Заповядайте за да го опитате в гостилницата
    на Бай Иван в Конювица, например.

    Айде, пък като го видим някъде да се предлага,
    ще си го хапнем. Апетитно изглежда....

  2. 2 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 4410 Весело

    Пащел дъ ната и мамалига ши бръндзъ, Дракуле.

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  3. 3 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 2126 Неутрално

    Яйца, брашно, мляко, масло. Звучи като крем карамел в тестена купичка. Не съм ял пащел. но съм ял нещо подобно в Швейцария, само че като лодка пълна с крем.

    The best way to predict the future is to invent it.
  4. 4 Профил на faeton.
    faeton.
    Рейтинг: 3659 Неутрално

    И аз се рЕдих във въпросната сладкарница до манастира Жиронимуш в Белем, Лисабон на една дълга опашка , за да опитам прочутия пащел. Там се кълнеха, че само техният бил оригинален !
    Не е зле, ама е много калоричен и с много яйца. Доста хора не могат да го понесат. На мен лично ми хареса умерено. После ядох още няколко пъти пащел през годините на различни места и не намирам особена разлика с " оригиналния " в Белем.

  5. 5 Профил на Hawaii
    Hawaii
    Рейтинг: 5457 Неутрално

    Яйца, брашно, мляко, масло. Звучи като крем карамел в тестена купичка. Не съм ял пащел. но съм ял нещо подобно в Швейцария, само че като лодка пълна с крем.
    —цитат от коментар 3 на EU defender


    Точно !

    Всеки българин би могъл да си направи въпросния пащел,
    консумирайки крем карамел с прясно препечени филийки.
    Вкусовият ефект би бил най-близо до оригинала.
    И много по-евтин от 3 паунда, както четем...

  6. 6 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 3280 Неутрално

    Жена ми прави подобни сладкиши. За целта си купи такива къдрави формички, в които слага тестени подложки, пече и пълни с различни кремове. За Коледа бяха пълни с крем ванилия и грис с мляко, отгоре няколко капки сироп или ликьор и посипани с шамфъстък. На корем безплатно, внуците си отядоха.

  7. 7 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3721 Неутрално

    Този сладкиш не е нищо особено, въпросът е , че в България качеството на брашното е потресаващо ниско.
    Има гърци, които работят тук и си внасят брашно. 15-то качество, сигурно и прасетата в Германия не ядат подобна гадост.

    -----------


    До коментар [#5] от "Hawaii":
    В София парче торта е 2,5-4 евро. без маргарин, палмови мазнини и растителна сметана, другите са 1 евро.

    БЮЛЕТИНА №11 - ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА НЕ Е ЕДНА ОТ ТЯХ
  8. 8 Профил на Panda
    Panda
    Рейтинг: 606 Неутрално

    И аз се рЕдих във въпросната сладкарница до манастира Жиронимуш в Белем, Лисабон на една дълга опашка , за да опитам прочутия пащел. Там се кълнеха, че само техният бил оригинален ! Не е зле, ама е много калоричен и с много яйца. Доста хора не могат да го понесат. На мен лично ми хареса умерено. После ядох още няколко пъти пащел през годините на различни места и не намирам особена разлика с " оригиналния " в Белем.
    —цитат от коментар 4 на faeton.


    Лично на мен повече ми харесаха сладкишите в Manteigaria.

  9. 9 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1619 Неутрално

    Не съм голям почитател на сладкишите но тази прелест я пробвах в Порту и признавам, че ми хареса.

  10. 10 Профил на znayko84
    znayko84
    Рейтинг: 682 Неутрално

    Пробвах на няколко места в Португалия. Не е лош, но на мен ми идваше малко сух :) Иначе храната в страната е чудна. А вината са великолепни. Бирата им също е доста добра. Като добавим усещането, че си в стария Пловдив, направо не ти се тръгва от там.

  11. 11 Профил на Другари, дамските въшки са срам за комсомолките :)
    Другари, дамските въшки са срам за комсомолките :)
    Рейтинг: 634 Разстроено

    До коментар [#5] от "Hawaii":

    Опитвали ли Сте Пастел някога?

    Враг на модератори и други комунистически привърженици!
  12. 12 Профил на Другари, дамските въшки са срам за комсомолките :)
    Другари, дамските въшки са срам за комсомолките :)
    Рейтинг: 634 Неутрално

    [quote#8:"Panda"][/quote]

    "Лично на мен повече ми харесаха сладкишите в Manteigaria."

    Абсолютно съгласен +++

    Враг на модератори и други комунистически привърженици!
  13. 13 Профил на Izida
    Izida
    Рейтинг: 750 Неутрално

    Бях чела, че кремът за сладкиша се е зародил след чудене какво да се прави с останалите огромни количества яйчни жълтъци в манастирите - белтъците се ползвали за колосване на яките на монахините.

  14. 14 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 12547 Неутрално

    Пробвах го в Порто. Хубаво е. Повече обаче ми хареса пилето по португалски на скара :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  15. 15 Профил на faeton.
    faeton.
    Рейтинг: 3659 Неутрално

    Бях чела, че кремът за сладкиша се е зародил след чудене какво да се прави с останалите огромни количества яйчни жълтъци в манастирите - белтъците се ползвали за колосване на яките на монахините.
    —цитат от коментар 13 на Izida


    И аз чух същото.

  16. 16 Профил на ~*~
    ~*~
    Рейтинг: 1290 Неутрално

    Аз познавам този сладкиш като млечна торта. Много лесна рецепта и много вкусна. Основата може да е от брашно, а може и по мързелива с бисквити, но те е толкова вкусна. Най-вкусна става основата от точени кори. Ако се добави течна сметана и ванилия в крема става още по - вкусен.

  17. 17
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  18. 18 Профил на andreas_hofer
    andreas_hofer
    Рейтинг: 1228 Неутрално

    До коментар [#3] от "EU defender":

    Наистина е подобно на крем карамел, но крем карамелът е по - вкусен.

    Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
  19. 19 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 684 Любопитно

    За пръв път го ядох в Макао като Пастел де Белен. Не е лошо и е разбираемо ако си „откърмен“ с него, да го нагъваш ежедневно с удоволствие.

    @)----,--'--
  20. 20 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3721 Неутрално

    Крема не е нещо особено, за да не се усеща вкуса на жълтъците са сложили и канела , и ванилия.

    "В купа се разбърква брашното с 60 мл от млякото. Слагат се да заврат захарта, канелата и водата, докато сиропът се сгъсти и температурата достигне 100° С.
    8.Към брашнената смес се добавя останалото врящо мляко при непрекъснато разбъркване. Захарният сироп се налива на тънка струя при непрекъснато бъркане към сместа. Добавят се ванилията, разбърква се минута да се охлади леко и се слагат жълтъците. Кремът се връща на тих огън и се бърка, докато се сгъсти леко. Покрива се с фолио."

    БЮЛЕТИНА №11 - ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА НЕ Е ЕДНА ОТ ТЯХ
  21. 21 Профил на LiberalToTheBones
    LiberalToTheBones
    Рейтинг: 1060 Неутрално

    Един от най вкусните ! Всеки път когато съм в Лисабон за закуска, обяд, след обяд, изяждам доста от тези.

    Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
  22. 22 Профил на arcanum
    arcanum
    Рейтинг: 3176 Неутрално
  23. 23 Профил на Тангра
    Тангра
    Рейтинг: 428 Неутрално

    Такива десерти съм ял в малките португалски ресторантчета в квартала Мон Роял, близо до улица Мон Роял, в града Монреал в Канада.
    Ресторантчетата бяха супер популярни с печените си пилета на въглища.

    Изключително вкусни са. И пилетата и десертите.

  24. 24 Профил на nv
    nv
    Рейтинг: 1169 Неутрално

    Страаашни са. В Новотел Лисабон ги даваха за закуска, но само със сервитьорка - бяха лимитиран брой 😀

    "The Queen Is Dead" 30 years anniversary
  25. 25 Профил на nv
    nv
    Рейтинг: 1169 Неутрално

    До коментар [#3] от "EU defender":

    Човек, с нищо не може да се сравни. Уникално са вкусни, особено поръсени с канела,

    "The Queen Is Dead" 30 years anniversary
  26. 26 Профил на dedo_goshko
    dedo_goshko
    Рейтинг: 753 Весело

    Страхотен десерт е! И аз не се изкефих толкова в прословутата сладкарница до манастира Жеронимус, но на няколко сладкарници в Лисабон ги правеха на място и бяха фантастични!!! Спомням си, че хапвах почти всеки ден "франчежиня" и за десертче Пащел де Белем ... :):) Върнах се след 11 дни в Португалия /обикаляхме с жената/ "само" с 4 кила отгоре, като се има предвид, че се скъсвахме от разходки и ... кекс :):):):) Но сладкиша е супер :) Хареса ми идеята да си го направим вкъщи сега, защото имаме точно такива формички ... :):):)

  27. 27 Профил на ambros
    ambros
    Рейтинг: 601 Неутрално

    Супер е. Както Пащел де Белем (може да го четете и като "дебелейм" - затова се похапва умерено :-) ), така и на другите фурни в Лисабон.

  28. 28 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 2261 Неутрално

    Бях чела, че кремът за сладкиша се е зародил след чудене какво да се прави с останалите огромни количества яйчни жълтъци в манастирите - белтъците се ползвали за колосване на яките на монахините.
    —цитат от коментар 13 на Izida


    Екскурзоводите още я разказват тази история. И да ако видиш пекарна в която ги вадят пред теб вземай. Това е истинската разлика, а не оная с "оригиналните"

  29. 29 Профил на nibelungs
    nibelungs
    Рейтинг: 295 Неутрално

    Чакаме го този сладкиш и в София! Дано да стигне и до нас.

  30. 30 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 10758 Неутрално

    Докато го чакаме да се настани трайно по рафтовете на магазините ни има шоколадови тортички.

  31. 31 Профил на Вишински
    Вишински
    Рейтинг: 509 Неутрално

    Има някакъв елемент на снобизъм в начина на поднасяне на информацията за този десерт... Горичв послевкус оставя.

  32. 32 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 3985 Неутрално

    До коментар [#1] от "Hawaii":

    Виена - NATA Lisboa Osterreich - Landstraßer Hauptstraße 65-6b

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  33. 33 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 3985 Весело

    До коментар [#3] от "EU defender":Наистина е подобно на крем карамел, но крем карамелът е по - вкусен.
    —цитат от коментар 18 на andreas_hofer


    Никви такива превземки като бутертесто а?

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  34. 34 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 1965 Неутрално

    никуга ме сме гу упитвали и едва ли некога ще. явну сме истървали мноо. мноо убаво.
    ах, слаткиш , слаткиш,
    ти си кат френски ма биш,
    уж некои те ял
    ама май ... те е проспал.

  35. 35 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 684 Неутрално

    Има някакъв елемент на снобизъм в начина на поднасяне на информацията за този десерт... Горичв послевкус оставя.
    —цитат от коментар 31 на Вишински


    Да, бе, то гроздето кисело...

    @)----,--'--
  36. 36
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  37. 37 Профил на Pow
    Pow
    Рейтинг: 806 Неутрално

    Супер сладко е ( пробвал съм в Лисабон, Кашкай и Назере ), като цяло не ми е по вкуса. Има във Варна една португалска сладкарничка до пощата, където е не намирам разлика с оригиналния и беше на някаква адекватна цена ( по памет )

    Give a man a mask and he’ll tell you the truth
  38. 38 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3991 Неутрално

    До 7:"hope".... въпросът е , че в България качеството на брашното е потресаващо ниско.Има гърци, които работят тук и си внасят брашно. 15-то качество, сигурно и прасетата в Германия не ядат подобна гадост....."

    Пак ли двойни стандарти? После немските вериги ни били виновни, че хлябът у нас е отврат!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK