А колко бакшиш да дам в Испания?

А колко бакшиш да дам в Испания?

© Jon Nazca, Reuters



"Дестинация: Храна" е специална поредица в "Дневник", която свързва две преживявания - пътуванията и вкусовете, които откривате когато сте на път. Не само на храни, но и на напитки.


Наскоро собственик на престижен софийски ресторант ми разказа, че покрай бума на нискобюджетните полети от и до София и сред неговата клиентела вече има много чужденци. Направило му впечатление, че големите групи испанци, които му гостуват от време навреме, не оставят бакшиш. И не защото са недоволни от обслужването. Просто смятат, че всичко е включено в цената. А защо смятат така - той не знаеше. Но културата за оставяне на бакшиш и неписаните правила колко и как са различни в различни държави. Някои пътуващи правят това, което e типично за тяхната страна, други се информират - какви са местните очаквания.


Експертите по намиране на най-изгодните застраховки от платформата Go Compare са направили карта с данни от 49 страни за това дали и какъв бакшиш да дадете на сервитьора, шофьора на такси, пиколото.




Според техните данни за Испания: в ресторантите обичайно се очаква да дадете бакшиш, който е 5-10% върху крайната цена, в баровете сумата се закръглява към по-високата. Очевидно не традициите карат испанците да не оставят бакшиш в България.


Различен е въпросът в Исландия, която и е известна с високия си стандарт на живот. Там обслужването в ресторанта е включено в цената. Но допълнителна сума ще бъде оценена от персонала.


Във Великобритания бакшиш не се очаква в ресторант, където сами плащате поръчката на каса. В другите - обичайно към сметката автоматично се добавят 10-12.5% такса обслужване. Клиентът обаче може да поиска тази сума да бъде премахната от сметката, ако не е доволен от сервиза. В баровете обичайно не се очаква бакшиш, но може да се купи напитка на бармана. Ако в конкретното заведение това не е прието - монета от 50 пенса до 1 паунд ще бъде приличен знак да се покаже задоволство от обслужването.


В Белгия в сметката директно е включена такса от 10-15%. В Португалия се очаква да оставите 10% бакшиш, но проверете дали вече не е включен в сметката. В бара - евро или две са ок.


В ресторант в Абу Даби не се очаква да оставите бакшиш, но ако го направите, това ще бъде високо оценено. Обичайната сума за целта е 10 дирхама, а ако оставите 20, ще покажете, че според вас обслужването е било изключително.


В "нормалните" ресторанти на Франция и кафетата се очаква да оставите едно за всеки 20 евро сметка или 5% от дължимата сума и в по-високия клас ресторанти. Барманите очакват между 1 и 4 евро при всяка поръчка.


В Швейцария всички такси са включени в обявените цени в менюто, но е прието да се закръгля дължимата сума към следващите 10 франка.


При следващото ви пътуване можете да проверите в съставената карта какви са бакшишите и дали се очакват от вас. Вашия опит или съвети - може да коментирате във форума.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (54)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Daniboy
    Daniboy
    Рейтинг: 681 Весело

    Хубава статийка :)

    "
    В "нормалните" ресторанти на Франция и кафетата се очаква да оставите едно за всеки 20 евро сметка. А в по-високия клас ресторанти - 5% върху дължимата сума. "

    Открийте 7-те разлики между 1/20 и 5 % :)

    "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
  2. 2 Профил на НеКой
    НеКой
    Рейтинг: 2802 Неутрално

    Толкова си е навдякъде - 5-10%, ако си много щедър и 20% може.

  3. 3 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 3351 Неутрално

    Дядо ми беше сервитьор и от него съм научил,че трябва винаги да оставяш бакшиш на сервитьора/сервитьорката. Може да е малка сума,но оставяйте. Все пак той ви обслужва.

  4. 4 Профил на Суджук Герберите
    Суджук Герберите
    Рейтинг: 2132 Неутрално

    В Испания хората по принцип не дават бакшиш. Но пък редовните клиенти, които дават, често се ползват с екстра внимание. В заведенията, в които ходим със съпругата ми, винаги се намира маса за нас дори и да е пълно. Знаят ни и помнят, че винаги има 3-5 евро бакшиш от нас. Тея пари няма да ме направят богат, но пък са добра инвестиция, а и е приятно да получиш малко по-специално отношение.

    Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
  5. 5 Профил на s_topuzov
    s_topuzov
    Рейтинг: 251 Неутрално

    В САЩ е прието 15%. Гледам да оставям по толкова и тук, освен ако обслужването не е било лошо. Хората работят честно казано гадна работа - тези, които се стараят, си заслижават поощрението.

  6. 6 Профил на olimpipanov
    olimpipanov
    Рейтинг: 1205 Неутрално

    У кръчмата в Боснек, надпис: Стига сте фърляли пиратки у нозете на келнеро, оти он после плюва у ракиите на сите.

  7. 7 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 3280 Неутрално

    До коментар [#3] от "deaf":

    Бакшишът е израз на уважение, не е някакво облагодетелстване. Толкова е горе долу като световна мярка-10%.

  8. 8 Профил на Sabbath
    Sabbath
    Рейтинг: 1795 Любопитно




    Дядо ми беше сервитьор и от него съм научил,че трябва винаги да оставяш бакшиш на сервитьора/сервитьорката. Може да е малка сума,но оставяйте. Все пак той ви обслужва.
    —цитат от коментар 3 на deaf
    А ако не съм доволен от обслужването защо?Келнерът/келнерицата за това,че ми прислужват получават заплата.Въобще и келнер,и сервитьор са грозни чуждици.Българската дума за тази професия е слуга.

  9. 9 Профил на Добрият войник Швейк
    Добрият войник Швейк
    Рейтинг: 1396 Весело

    До коментар [#6] от "olimpipanov":

    Ето още от неизчерпаемите кръчмарски мъдрости: "Малкият бакшиш е обиден както за даващия, така и за получаващия го"

    За войната ний нехаем, на война се ние шляем.
  10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
    Незнайко в Слънчевия град
    Рейтинг: 5832 Весело

    До коментар [#1] от "Daniboy":

    Дневник, сър...

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  11. 11 Профил на tall_ship
    tall_ship
    Рейтинг: 617 Весело

    При социализма имаше един забавен лозунг по бръснарниците: "Бакшишът обижда трудовия човек" - о времена, о нрави......

  12. 12 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 4405 Весело

    До коментар [#3] от "deaf":

    Все пак той ви обслужва
    =======
    Той и метача на улиците те обслужва....
    За него бакшиш няма ли.... или само изгубените портмонета...?

    Bukalemun
  13. 13 Профил на aleks ivan
    aleks ivan
    Рейтинг: 2202 Неутрално

    В Гърция: не повече от 5% 😎

    ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
  14. 14 Профил на Росен съм аз и голем капут
    Росен съм аз и голем капут
    Рейтинг: 1378 Неутрално

    До коментар [#5] от "s_topuzov":

    И в Канада е гору-долу така. На машинката , която ви връчват, за да платите с карта, има следните основни опции- % и $ amount, и когато изберете %, там опциите са 10%, 15%, 20%, other %.

  15. 15 Профил на markblog
    markblog
    Рейтинг: 243 Неутрално

    Е те хората пари немат вие за бакшиши сте тръгнали да бистрите...

  16. 16 Профил на Росен съм аз и голем капут
    Росен съм аз и голем капут
    Рейтинг: 1378 Неутрално

    А колко бакшиш се оставя в Гърция?

  17. 17 Профил на Росен съм аз и голем капут
    Росен съм аз и голем капут
    Рейтинг: 1378 Неутрално

    До коментар [#13] от "aleks ivan":

    Питах, щото някъде бях прочел, че там не е прието да се оставя бакшиш.....

  18. 18 Профил на lustmord
    lustmord
    Рейтинг: 2368 Неутрално

    В Япония е почти невъзможно да оставиш бакшиш, дори на закръглена сметка са ме гонили на улицата за да ми натъпчат в ръката разните дребни монети ресто. Разбрах после, че в културата им работата да се разглеждала като призвание само по себе си, което бакшиша едва ли не опростачвал.

  19. 19 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4990 Неутрално

    Когато ти хареса кухнята, обслужването, наистина е задължително, от уважение да дадеш бакшиш. Но когато те обслужва някоя сервитьори в цикъл, или пък скоро останали без приятел/ка/съпруг/а, преуморени, с досада, няма да има никакъв бакшиш, и ще напуснеш заведението колкото се може по-бързо. И не говоря за България (тук нещата още са полу-катастрофални)

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, panzerino, КМЕТ В СЯНКА, Divi filius, kirka80286
  20. 20 Профил на aleks ivan
    aleks ivan
    Рейтинг: 2202 Неутрално

    До коментар [#17] от "Росен съм аз и голем капут":

    Ааа, приемат и още как. Просто 5% е достатъчно.

    В Италия не очакват бакшиш. Там има сервизна такса: 1-1,5 € на човек.

    ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
  21. 21 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4101 Весело

    До коментар [#11] от "tall_ship":

    Този лозунг го помня като дете с текста "Бакшишът унижава човешкото достойнство".
    Запомнил съм го защото обслужвящият ни погледна баща ми и го попита :"А бакшиш?" . Баща ми посочи надписа на стената, на който човекът каза: " Унижавай ме, братко, унижавай ме!"
    Явно тогава не съм разбрал смисъла на искащия да го унижават :-)

  22. 22 Профил на pamela
    pamela
    Рейтинг: 2588 Неутрално

    5-10% според качеството на обслужването. При лошо обслужване - нищо.

  23. 23 Профил на Капабланка
    Капабланка
    Рейтинг: 1188 Неутрално




    До коментар [#8] от "Sabbath":

    По-голям слуга от теб, трудно ще се намери!!Не зная дали изобщо работи нещо, търтей, като теб, но по твоята логика, ти също слугуваш на някого!И съм сигурен, че за да се издигнеш маааалко по-нагоре, си готов не л@йна, ами всичкото да им лапаш и чистиш.

  24. 24 Профил на djb95
    djb95
    Рейтинг: 486 Неутрално

    До коментар [#8] от "Sabbath":

    Малко тъпичко се е получило- слуга.Келнер , сервитьор са си нормални наименования на тази професия. По принцип като всяка професия в о бластта на услугите и сервиза има основна заплата , но при пряк контакт с клиенти се о чаква някаква форма на допълнително плащане , наречено по нашите земи с арабската дума бакшиш.Па- доволен - по -голям бакшиш и обратно. Макар , че се злоупотребява с това правило.

  25. 25 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3991 Неутрално

    До 8:"Sabbath"..."Българската дума за тази професия е слуга."

    ако наистина показваш подобно отношение към сервитьора, не бива да се учудваш ако е плюл в манджата ти.


  26. 26 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 2126 Неутрално

    До коментар [#17] от "Росен съм аз и голем капут":Ааа, приемат и още как. Просто 5% е достатъчно. В Италия не очакват бакшиш. Там има сервизна такса: 1-1,5 € на човек.
    —цитат от коментар 20 на aleks ivan


    Да, коперто. Но срещу копертото получаваш нещо - примерно гризини.

    The best way to predict the future is to invent it.
  27. 27 Профил на aleks ivan
    aleks ivan
    Рейтинг: 2202 Неутрално

    До коментар [#25] от "historama":

    Ако само е плюл, пак добре 😷

    ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
  28. 28 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3991 Неутрално

    Сервитьорът (барманът) са и като консултант-продавачи, те допълнително могат да ти препоръчат нещо, да дадат и свое мнение. Това е част от удоволствието да отидеш в някое заведение. Другият вариант е да си купиш нещо от вендинг автомата, там бакшиш не се дава.
    Добре ще е да приемем, че даването на бакшиш е приятелски жест - тогава и двамата ще са доволни.

    Не забравяйте и екскурзовода, с когото сте пътували 2 или 3 дена, или повече. За довиждане благодарете му за пътуването и за неговата работа, стиснете му ръката и дискретно оставете някоя банкнота, той ще ви е благодарен и ще ви се усмихне, а и вие така ще покажете, че сте му оценили труда му.

  29. 29 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3991 Неутрално

    До 12:"eti mehter"...Той и метача на улиците те обслужва....За него бакшиш няма ли.... или само изгубените портмонета...? ..."

    Сравнението ти не е удачно. Метачите не са в обслужващата сфера. Но камериерката в хотела е нещо различно

  30. 30 Профил на ikar_01
    ikar_01
    Рейтинг: 1100 Неутрално

    До коментар [#24] от "djb95":

    То и управляващите са слуги на народа, остава и на тях да даваме бакшиш.

  31. 31 Профил на tww09306483
    tww09306483
    Рейтинг: 3740 Неутрално

    До коментар [#3] от "deaf":

    Хм-м-м-м...! Дядо ти, малко се е объркал. Вярно, че ме обслужва, но той затова е там. Той работи това, не го прави защото много ме харесва, а защото съм клиент, който прави оборот. Ако покаже отношение и усеща отдалеко, какво иска клиента, защо да не получи нещо в повече? Но, ако е с маниерите от Балкантурист, да си стои в къщи с тях...

    Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
  32. 32 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 4405 Неутрално

    До коментар [#29] от "historama":


    Сравнението ти не е удачно.
    =======
    Той и прекия смисъл на думата /бакшиш /, е друг.....
    Идва от "bağış.... bağışlama "......
    1......прошка, опрощение.....
    Ако някой ти дължи нещо.... и ти му анулираш дълга към теб....
    2.....дарение (към някой вакъф или старчески дом)....

    Bukalemun
  33. 33 Профил на nigel
    nigel
    Рейтинг: 792 Неутрално

    Дядо ми беше сервитьор и от него съм научил,че трябва винаги да оставяш бакшиш на сервитьора/сервитьорката. Може да е малка сума,но оставяйте. Все пак той ви обслужва.
    —цитат от коментар 3 на deaf


    Традицията я има и я спазвам, но никога не съм получил смислен отговор на следния въпрос:
    Защо когато аз давам оферта за някаква работа от мен се очаква да дам отстъпка, а съм морално задължен да дам бакшиш на келнер или шофьор на такси за нещо което си му е задължение и за което си получава заплата.
    Ще ми е интересно да чуя вашите мнения, да не ни мине част от сутринта в напразно чукане по клавиатурите :-)

  34. 34 Профил на zo
    zo
    Рейтинг: 670 Неутрално

    Въобще не разбирам концепцията на бакшишите, защо ресторантьорите аутсорсват заплащането на персонала си към клиентите? В огромната си част общуването ми със сервитьори се свежда до това да им кажа какво искам и те да ми го донесат, изключително рядко се консултирам с них.

    И какво се получава? Очаква се задължително да се остави нещо за сервитьорите, за едното носене на поръчката, а хората, заради които се връщам в заведения са готвачите?!

    ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
  35. 35 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 12547 Неутрално

    По ваше усмотрение :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  36. 36
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  37. 37 Профил на Sabbath
    Sabbath
    Рейтинг: 1795 Неутрално

    До коментар [#28] от "historama":"натиснете му ръката и дискретно оставете някоя банкнота,"Група рел.евреи наели кораб за презокеанско плаване.Седмица преди отплаване,съобщили, на капитана,че ако са доволни,когато пристигнат и той ще е доволен.Заел се капитанът със сериозна подготовка,дори прочел брошура обясняваща осн.евреиски заповеди.
    Когато пристигнали му казали,че искат,да му благодарят.Всеки се ръкува с него и му благодари-той си гледа ръката-нищо.Последния слизащ се ръкувал ,като в ръката му имало плик.Отворил го капитанът и гледа-2000$ и си помислил:не знам еврейте ли са разпънали Христос,ама в едно съм сигурен -те са му извадили душата му!

  38. 38 Профил на Galin Petrov
    Galin Petrov
    Рейтинг: 242 Неутрално

    10-15 % си е стандарт навсякъде. Особенно ако си и редовен клиент. Винаги се намира маса, получаваш препоръки и по-бързо обслужване.

  39. 39 Профил на Sabbath
    Sabbath
    Рейтинг: 1795 Любопитно

    До коментар [#34] от "zo":
    Повечето клиенти дават бакшиш не защото са доволни от обслужването,а заради изкривената си психика:чувствуват се засрамени от това,че някой им слугува.Бакшишът който дават е един вид самооправдание.

  40. 40 Профил на Сидо
    Сидо
    Рейтинг: 489 Неутрално

    До коментар [#4] от "Суджук Герберите":

    И това лъскави заведения ли са, с покривки, или кварталния "бар"...
    Испания е голяма и не е все едно....

    Сидо
  41. 41 Профил на arcanum
    arcanum
    Рейтинг: 3176 Неутрално

    В САЩ е около 20%, в България не оставям, защото ми сервират намусени какички

  42. 42 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 927 Весело

    До коментар [#37] от "Sabbath":

    Вицът е стар, мо ГОТИН, РЕСПЕКТ! Оригиналният виц е за една група 40 израелци в Рим с автобус и гид. 39 му стиснали ръката и му благодарили като слизат от автобуса. Послеедният му дал плик с пачка $$$$.

    ------------------
    До коментар [#28] от "historama":




    ...
    ...
    Не забравяйте и екскурзовода, с когото сте пътували 2 или 3 дена, или повече. За довиждане благодарете му за пътуването и за неговата работа, стиснете му ръката и дискретно оставете някоя банкнота, той ще ви е благодарен и ще ви се усмихне, а и вие така ще покажете, че сте му оценили труда му.
    —цитат от коментар 28 на historama


    И ще го настрои позитивно към бъдещи клиенти сънародници на тези които му се отблагодаряват.

    ------------------------------

    Бачках като сервитьор в НРБ от предпоследната година в Киров и цялата ми студенция. Завърших курс на Балкантурист и това ми отвори много врати и на морето, и в София (И МЕ ОСВОБОДИ от бригадите). Едно от култовите места където бачках бешее БИАД (всички артисти и тяхните "групис" бяха там редовни посетители).

    Там научих един важен урок за цял живот, от един от по паралиите бохеми: Първия път като беше на "моя маса" ми даде 5 лв (ракията 100 мл беше към 80 ст) и ми каза-искам добро обслужване! Добро?!? СУПЕР обслужване получаваше от късметлиите на чиято маса сядаше.

    Така и аз правех още в НРБ (и бая ми се пулеха, но пък бях "преференциален клент"!). И в чужденеция също-РАБОТИ!

    Това правех и като бях в България през последните 7 г'-давах 5 лв (после още +/- 10%, или закръглявах до близките 5-10 лв, и получавах СУПЕР обслужване, па и ме помнеха! ПРЕПОРЪЧВАМ всекиму който може да си го позволи, и е поитивно настроен!

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  43. 43 Профил на neadekvaten
    neadekvaten
    Рейтинг: 295 Неутрално

    В САЩ е прието 15%. ....
    —цитат от коментар 5 на s_topuzov


    Сетих се за филма "Среднощно препускане" ("Midnight Run").
    Сметката в ресторант-вагона беше 15 долара. Робърт де Ниро остави бакшиш 2 долара, а Чарлс Гродин (счетоводителят) му каза: "Бакшишът е 15 процента".
    Де Ниро: "Е да де, ето 2 долара оставям, това са 15 процента"
    Гродин: "Не, това са 13 процента. 15 процента са 2,25 долара. Добави още 25 цента".
    Та явно в ресторантите в САЩ трябва да се ходи с калкулатор :).

  44. 44 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4101 Весело

    До коментар [#43] от "neadekvaten":

    Няма нужда от калкулатор , има го вече разпечатано на сметките калкулирано за 15,20, 25%, има го и на екрана на електронните устройства по масите на някои вериги :-), че и за дарения за детски фонд има опция.
    Обикновено по празници даваме повече от 15%, но съм имал редки случаи да давам 10% при слаба работа на сервитьора. Обикновено в Щатите по веригите много от сервитьорите са студенти и е добре да се научат че това е допълнително заплащане и трябва да се заслужи с добро отношение към клиента, а не е даденост.

  45. 45 Профил на velvoofell
    velvoofell
    Рейтинг: 480 Неутрално

    ..... Другият вариант е да си купиш нещо от вендинг автомата, там бакшиш не се дава...
    —цитат от коментар 28 на historama


    Ходя на ресторант заради кухнята, не заради обслужването. Дали бакшишът ми стига до готвача?
    Всъщност, обслужването е най-омразнанта ми част. Затова пазарувам онлайн, наемам апартаменти, вместо хотели. Но храната, сготвена от добър готвач, няма алтернатива. Обслужването не ме интересува. Оставям бакшиш поради слабохарактерност, не искам да го правя. Всъщност искам, на производителите на пазара, обаче те държат да върнат до стотинката...

  46. 46 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 3247 Неутрално

    20% минимално. Освен ако обслужването е отвратително. Ако бакшиша е включен ще го пише на сметката.

  47. 47 Профил на Компютърджия
    Компютърджия
    Рейтинг: 236 Неутрално

    В САЩ бакшиша е от 15% нагоре, защото там тези суми се взимат предвид при образуването на заплатата: https://en.wikipedia.org/wiki/Tipped_wage

  48. 48 Профил на mirohero
    mirohero
    Рейтинг: 1128 Весело

    До коментар [#34] от "zo":

    В САЩ по закон за сервитьорите/барманите е разрешено работодателят да не плаща минимална заплата - обикновено им се начислява $2 на час. Доходите им са изключително от бакшиши. Съответно, в туристически дестинации с американски клиенти е станало вече стандартно разбирането за оставане на бакшиш. Европейските и канадски турсити почти никога не оставят /по десетилетия мои наблюдения/, а азиатците са феноменални скрънзи и също не оставят - затова и последните десетина години с ръста на туризма от Азия, стана практика на касовите бонове да бъде изписан процента на бакшиша, да не се правят на ударени и да оставят само по 4-5% вместо 15%+.
    Да не говорим, че са отвратителни като клиенти и се държат просташки, претенциозни и т.н.
    Аз като ходя някъде и съм американец, отношението е драстично по-различно, особено в Мексико - щот хората знаят, че само от мен ще направят месечна заплата и се скъсват да обслужват. Пример: сутрин на закуска винаги се пази най-добрата маса с романтичен изглед, още докато сядаме келнерът вече носи кафе, сокчета, а закуската е започната за да е прясно и да не закъснява. И обикновено един и същи, най-опитен келнер обслужва, персонално, с разказване на майтапи, истории и т.н. В Испания и Португалия е същото.
    А в САЩ, ако те преценят от вратата, че си свестен и плащащ, те настаняват на секундата - иначе ти казват "чакане час-два" или направо те отрязват, че работят "само с резервация" - въпреки че това вече малко е отживелица заради борбата с дискриманацията :) :)

  49. 49 Профил на FourOhFive
    FourOhFive
    Рейтинг: 3439 Неутрално

    В САЩ е прието 15%. Гледам да оставям по толкова и тук, освен ако обслужването не е било лошо. Хората работят честно казано гадна работа - тези, които се стараят, си заслижават поощрението.
    —цитат от коментар 5 на s_topuzov


    В САЩ вече на 15% се мръщят. Искат 20%....

  50. 50 Профил на FourOhFive
    FourOhFive
    Рейтинг: 3439 Неутрално

    Е те хората пари немат вие за бакшиши сте тръгнали да бистрите...
    —цитат от коментар 15 на markblog


    Като немат, да не ходат по кръчми.

  51. 51 Профил на FourOhFive
    FourOhFive
    Рейтинг: 3439 Весело

    Обикновено по празници даваме повече от 15%, но съм имал редки случаи да давам 10% при слаба работа на сервитьора.
    —цитат от коментар 44 на daskal1


    Ех тая широка руска душа, нещо и се свидят два долара за тип.

  52. 52 Профил на k_
    k_
    Рейтинг: 1665 Неутрално

    До коментар [#15] от "markblog":


    Е те хората пари немат вие за бакшиши сте тръгнали да бистрите...
    —цитат от коментар 15 на markblog

    Казано е: " Тоз който има ще му се даде и умножи, тоз който няма и това ще му се вземе."
    Бакшишът е израз на себеуважение на даващия. Щом оставяш бакшиш, значи "имаш" и ще ти се даде.

  53. 53 Профил на k_
    k_
    Рейтинг: 1665 Неутрално

    До коментар [#33] от "nigel":

    Ами защото когато оферираш в сделка се търси ниво на цена удволетворяваща двете страни. В ресторанта не се пазариш за всяка поръчка.
    Иначе работещите също очакват и получават бакшиши или "бонуси" за добре свършена работа. И работодателя, който му се свидят, е тръгнал да потъва.

  54. 54 Профил на shumkar
    shumkar
    Рейтинг: 1354 Неутрално

    До 12:"eti mehter"...Той и метача на улиците те обслужва....За него бакшиш няма ли.... или само изгубените портмонета...? ..."Сравнението ти не е удачно. Метачите не са в обслужващата сфера. Но камериерката в хотела е нещо различно
    —цитат от коментар 29 на historama


    и лекарите не се обиждат от бакшиша





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK