Как TripAdvisor откри Деветашкото плато

След успеха на сдружение "Деветашко плато", Ива Таралежкова успешно адаптира и прилага модела в Благоевград, Кърджали и Велики Преслав, където също се създават местни екипи за развитие.

© Добрин Кашавелов, Америка за България

След успеха на сдружение "Деветашко плато", Ива Таралежкова успешно адаптира и прилага модела в Благоевград, Кърджали и Велики Преслав, където също се създават местни екипи за развитие.Текстът на Силвия Зарева е от бюлетина на фондация "Америка за България".


В Испания туристически обекти са не само чудесата на природата и на човешкия гений, но и местата, които дават на посетителя най-добър изглед към тях – т.нар. "мирадори" (от испански, "наблюдателници"). Да посетите крепостта Алхамбра в Гранада не е достатъчно, трябва да отидете до иначе невзрачния площад "Сан Николас" – El Mirador de San Nicolas, за най-удивителната гледка към мавърския шедьовър. Като бонус ще видите крепостта на фона на перманентно заснежените хребети на Сиера Невада. В туристическите гидове "мирадорите" често са също толкова популярни, колкото и гледките, които разкриват.


Именно такъв "мирадор" оформят Ива Таралежкова и сдружение "Деветашко плато" на пътя между селата Крушуна и Кърпачево. Мястото е познато на местните като "Завоя" или "Каньона" и допреди няколко години е било сметище, но въпреки безславното си минало и неотличителните си названия, отваря запомняща се гледка в три посоки – от панорамата към скалистия каньон на югоизток (вижте горе) ще ви секне дъхът, а ако пресечете пътя, на север, при ясно време, погледът ви ще обгърне немалка част от Дунавската равнина. Късметлиите, които погледнат нагоре в правилния момент, могат да зърнат единствената двойка черни щъркели на Деветашкото плато (и една от малкото в България), както и съседите им – двойка скални орли, които обитават мястото от години.
Обособяването на този естествен мирадор – на туристическите карти е обозначен като погледно място "Каньона", а на място е указан с беседка и чакълени пътеки, е една от многото промени, за които сдружение "Деветашко плато" допринася.


Самото Деветашко плато – което допреди 2006 г. съществува само като понятие в учебниците по география, е разпознаваема дестинация почти изцяло благодарение на дейността на едноименната организация.


Всичко започва, когато през 2006 г. Ива и колежката ѝ Велислава Чилингирова започват да обикалят деветте села на платото, за да изготвят план за неговото развитие. С изненада установяват, че хора от съседни села и със сходни интереси не се познават. "Наложи се ние да запознаваме ловните дружини", смее се Ива. Тъй като селата са в три различни общини – Ловеч, Севлиево и Летница, стратегия за съвместното им развитие не съществува. През 2006 г. в цялата местност няма нито една къща за гости, има само една хижа с 12 легла, а трите забележителности – Къкринското ханче, Крушунските водопади и Деветашката пещера, не са особено добре стопанисвани. Ако се съди по броя на продадените билети за водопадите, посетителите на платото дотогава са средно по 15 000 на година.


Днес над четвърт милион туристи посещават Крушунските водопади и Деветашката пещера (на снимките) годишно. На разположение на решилите да прекарат повече от един ден на Деветашкото плато са 50 къщи за гости и множество традиционни гостилници. През остатъка от престоя им за вниманието им ще си съперничат останките от болярския замък край Крамолин, най-малкото село на платото – Тепава, за чийто кристално чист въздух се говори, че е лечебен, както и връх Чуката край село Брестово – най-високата точка на платото и друг великолепен "мирадор".


Пещерите, които вече могат да бъдат посетени, са поне една дузина. Сред тях е най-дългата плавателна пещера в България (Бонинската), пещерата с най-незабележимия вход, за която се казва, че крие съкровище (Футьовата), и пещерата с най-причудливата форма (Стълбицата). До пещерата Гарваница пък се провежда ежегодният за платото джаз фестивал през юни. За карта на района и повече информация, посетете сайта на сдружение "Деветашко плато" – https://www.devetakiplateau.org/


На какво се дължат осезаемите промени на Деветашкото плато през последното десетилетие?


Ива е родом от Габрово, но посещава платото за първи път едва през 2000 г. – години, след като е напуснала региона, за да се засели в столицата. Веднъж открила го обаче, тя никога не си тръгва напълно. Велислава живее в Троян. От сътрудничеството им се ражда визията за развитието на региона – обединението на деветте села от платото като туристическа дестинация, но още от самото начало ключово за успеха на начинанието им е активното участие на местната общност. След първоначалните срещи с местни хора, през 2007 г. Ива и Велислава организират "Конференция за бъдещето на Деветашкото плато", която събира представители на всяко от селата. Предизвикателството, което двете отправят към присъстващите – "Дайте да видим какво може да направим заедно", е посрещнато с повсеместно въодушевление.


Същинската работа идва след това, но основите на сдружение "Деветашко плато" са поставени. От местни легенди и спомените на живущите в района се набелязват най-интересните обекти, а техните истории се описват в туристически гидове. Сформират се екипи, които да почистят и облагородят местата – повечето, от които се рушат или служат за бунища. Поставят се указателни табели, обособяват се еко пътеки, автобусни спирки и места за паркиране. Създават се единна туристическа карта, общ културен календар и уеб страница на платото. Проектите се осъществяват с финансиране от европейски и американски фондации, ЕС и трите общини в района. Но както казва Ива, "идеите и познанието идват от хората. Стига да можеш да ги накараш да мечтаят". Чувства се горда именно защото успяват да отключат мечтите на местните.


Много от целите, набелязани през 2007 г., вече са постигнати. Факт са ежегодният джаз фестивал до Горско Сливово, лятното кино в Къкрина и фолклорният събор в Тепава през септември. Някои от постиженията далеч надхвърлят плановете – къщите за гости са не първоначално предвидените три, а цели 50, а посетителите могат да избират между десетки възможности за културен и кулинарен туризъм, отдих на открито и екстремни спортове.


Днес членовете на сдружение "Деветашко плато" са 140 ­– което го прави едно от най-големите в страната.


С подкрепата на Фондация "Америка за България" между 2012 и 2014 се сформират и обучават девет местни екипа за развитие и се финансират проекти във всяко от селата. Пътуваща изложба с фотографии на известни фотографи представят красотата на Деветашкото плато пред света, а от 2014 г. започва провеждането на национално състезание по спортно ориентиране за купата "Деветашко плато".


Чудесата и "мирадорите" на Деветашкото плато привличат все повече чуждестранни туристи. Както споделя туристка в испаноезичния Tripadvisor, "Струва си да се отиде до Ловеч, за да се посети Деветашката пещера. А там те очакват още много открития. Какво преживяване!" И тя не е единствената, която оценява преживяването с пет звезди.


След успеха на сдружение "Деветашко плато", Ива успешно адаптира и прилага модела в Благоевград, Кърджали и Велики Преслав, където също се създават местни екипи за развитие. През 2018 г. Ива се присъедини към усилията на Фондация "Америка за България" да насърчи активизирането на местните общности във Враца, Габрово и Разград. Фондацията подкрепи трите града с дарения за развитие на местни проекти за периода 2019 – 2022 на стойност от половин милион лева.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  Дай Боже тенденцията да стане трайна. Туризмът е много недоразвита и неправилноо развивана индустрия в България - от съсипаното Банско до "Син Сити"в някои морски курорти и масовотоо им презастрояване. А не това носи трайните инвестиции и не това привлича трайно платежоспособните туристи.

  E PLVRIBVS VNVM
 2. 2 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1701 Любопитно

  И снимките да бяхте сложили...

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4270 Неутрално

  Това вече е отлична инициатива, и то трайно развиваща се.
  Браво!

  ...
 4. 4 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  До коментар [#1] от "PavelCZ":

  Проблема е че мафията и корумпетата само на строежи налитат. Гледките не ги вълнуват

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 5. 5 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  Идеята е супер, но да си оправят сайта. 2019 година е...
  (Да не обяснявам, как изглежда през телефона)

 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 3845 Весело

  Щом има къщи за гости, трябват и гости!
  Добре дошли!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4270 Неутрално
 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Ива, нямаш никаква идея колко много и сърдечно се радвам на успеха ти!!!
  Иван

 9. 9 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Близо до Кърачево има една гора, която местните наричат гъбената. Виждал съм каруца пълна с манатарки по пътя от гората към селото.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 10. 10 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  До коментар [#4] от "Opportunity":

  В Чехия има практика да се строят изгледни кули - из гори, по някои по-безизразни хълмове. В градовете се използват стари водонапорни кули, естествени изгледни кули са бергфритите и донжоните на замъците им...
  Започнали са с тази практика още в края на XIX век. И винаги край кулата има кръчма и хотелче или пансионче - но наистина неголеми. За много кули - особено историческите - се събират такси.

  E PLVRIBVS VNVM
 11. 11 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1868 Весело

  До коментар [#9] от "tribiri":

  Надявам се, брани с ножче, а не изтръгвани, за по-лесно.

 12. 12 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Добре че беше Силвестър Сталон да направи мост през реката към деветашката пещера. Големият майтап беше, че се наложи общината в Ловеч да се бръкне за СОТ за охрана на моста щото Сталон беше прекалил с желЕзото и тъмно зелените от Александрово му се бяха наточили.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 13. 13 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#11] от "vhv":

  В Кърпачево цигани почти няма, а местните си знаят интереса.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6356 Неутрално

  Хубава новина :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на karakurum
  karakurum
  Рейтинг: 216 Неутрално

  Следващата неразработена мина са манастирите в България.Копиране на пътя Камино в български вариант , развитие на религиозния туризъм,най-красивите 100 църкви в България и Македония,по пътя на мощите на Иван Рилски,защо не със Сърбия и Черна гора по пътя на мощите на св.Сава ,с Румъния на св.Петка и св.Димитър Бесарбовски и т.н

 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#15] от "karakurum":

  Предполагам сте чули, че през юли от Велико Търново ще започне най-дългото българско поклонническо пътуване "Светият път" от Старата столица до Рилският манастир - по стъпките на предците ни, пренесли преди 550 години мощите на небесният застъпник и покровител на българският народ Свети Иван Рилски.

 17. 17 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 732 Весело

  "Мястото е познато на местните като "Завоя" или "Каньона" и допреди няколко години е било сметище, но въпреки безславното си минало и неотличителните си названия, отваря запомняща се гледка в три посоки"
  Как ли на място със запомняща се гледка се образува сметище?
  Явно, дори когато замърсява българинът си остава естет, с око за хубавите природни гледки.

 18. 18 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 255 Неутрално

  Имаме доста потенциал. И предлагаме доста повече от претъпканите туристически комерсиали.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#12] от "tribiri":

  На всичко отгоре ги осъдиха, че подплашили прилепите при снимането на филма. Нищо ,че преди Десетката прочета е служила за военен склад ГСМ, с теснолинейка

 21. 21 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#12] от "tribiri":

  На всичко отгоре ги осъдиха, че подплашили прилепите при снимането на филма. Нищо ,че преди Десетката прочета е служила за военен склад ГСМ, с теснолинейка

 22. 22 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#12] от "tribiri":

  На всичко отгоре ги осъдиха, че подплашили прилепите при снимането на филма. Нищо ,че преди Десетката прочета е служила за военен склад ГСМ, с теснолинейка

 23. 23 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 560 Неутрално
 24. 24 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Ами браво! Браво на Таражекова, браво на Чилингирова, браво на фондациите и браво на местните. Правилният подход е американския - да сформираш общност, а тя сама ще се погрижи за всички в нея. Дрогото е вятър работа. Ако местните не се бяха обединили около идеята, почистването на сметищата, пътеките и табелките по маршрутите, щяха да са нахалост.

 25. 25 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5691 Неутрално

  Леснодостъпна е и е подходяща за деца и възрастни, маршрутът не е труден.

  karabastun1@abv.bg
 26. 26 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5691 Неутрално

  Страхотни гледки. Била е място за съхранение на гориво през комунизма. Имало е железопътен и шосеен път.

  karabastun1@abv.bg
 27. 27 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5691 Неутрално

  "През повечето време пътят вървеше покрай Осъма и аз видях една огромна скална пещера от другата страна на реката. Отворът й се намираше на височина най-малко петдесет фута и изглежда навлизаше доста навътре в хълма."
  Така описва през 1877 г. Деветашката пещера в книгата си "Европейска Турция" английският пътешественик Джеймс Бейкър, племенник на откривателя на изворите на Нил Самюъл Уайт Бейкър , и пратен от английското разузнаване в Османската империя !

  karabastun1@abv.bg
 28. 28 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  Чак ми се прииска и аз да посетя тези места! Браво за създадената организация и възможности за туризъм!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK