Страните, в които разнообразието е всичко

Малката страна в Западна Африка, известна като родина на вуду религията, е място, на което се говорят 56 различни езика и живеят 42 африкански етнически групи.

© David Stanley, flickr (CC BY 2.0)

Малката страна в Западна Африка, известна като родина на вуду религията, е място, на което се говорят 56 различни езика и живеят 42 африкански етнически групи.Британската компания за туристически пътувания Rickshaw Travel, която предлага пътешествия в цял свят, състави Индекс на многообразието, по който пътешестващите да могат да преценят къде смесицата от общности, езици, култури, религии, кулинарни традиции и свободи е най-голяма.


"Докато прекосяваме земното кълбо всяка следваща страна е различна от предходната и именно това прави този голям свят толкова прекрасен. Всяка страна има собствена история и култура, а това влияе на всичко - от храната до музиката и архитектурата", коментират туристическите експерти. Според тях е още по-вълнуващо, когато самобитността на съответната държава се дължи на смесица от различни общности и културни влияния - например Канада е микс от северноамерикански и френски влияния, а Куба - на карибска, латиноамериканска и испанска култура.


Индексът е съставен на базата на четири групи показатели - културно многообразие, религиозно многообразие, политически плурализъм и свобода на изразяването. Отчетени са данните за броя на говоримите езици в страната, броят на имигрантите, броя на религиозните общности, на политическите партии, нивото на религиозна свобода, уважението към правата на ЛГБТИ общността, нивото на личната свобода на гражданите, липсата на дискриминация по който и да е от тези признаци. Използвани са данни от международни публични източници.
Според класацията България е на 75-то място сред общо 125 включени държави. Сред страните - членки на ЕС, по-назад е Гърция - 77-мо място, Словакия - 89-то, Полша - 103-то, Румъния - 104-то.


На първо място, изненадващо, е Бенин. Малката страна в Западна Африка, известна като родина на вуду религията, е място, на което се говорят 56 различни езика. Според проучване на Харвардския университет това е и една от най-разнообразните етнически държави - тук живеят представители на 42 африкански етнически групи, а в доклада на института Пю за религиозното многообразие е поставена на десето място в света.


Ето първите десет от списъка на Rickshaw Travel.


1. Бенин
2. Белгия
3. Суринам
4. Бразилия
5. Мозамбик
6. Кот д'Ивоар
7. Канада
8. Швейцария
9. Южна Африка
10. Естония


Пълният списък и подробности за методологията могат да се видят тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK