От виното "D-Day" до "атракционите" в стил 1944 - десантът в Нормандия носи пари

От виното "D-Day" до "атракционите" в стил 1944 - десантът в Нормандия носи пари

© ReutersИгри "искейп" - измъкване от затворени стаи, обиколка на бронирани машини или на (военнотранспортните самолети) С-47, сирене камамбер и вино от Южна Франция с печат "D-Day" (денят на десанта в Нормандия през Втората световна война): туризмът, свързан с десанта, е ключов фактор в икономиката на Нормандия и приема все по-разнообразни форми, които породиха дебати в провинцията.


"Нашата цел е да опитаме да помогнем на хората да преживеят това, през което са преминали американските парашутисти през нощта на 5 срещу 6 юни и по този начин да подтикнем младите поколения да погледнат след това и витрините в музея", обяснява Еманюел Ален, един от директорите на "Ди Дей икспириънс", музей на парашутистите от 1944 г. в Карантан-ле-Маре (Северозападна Франция), който предлага симулация на полет в С-47.


Обектът, входът за който струва 13 евро, се намира на десетина километра от Сент-мер-Eглиз, сектор, където 13 хил. американски парашутисти са пуснати от самолети С-47 през нощта на 5 срещу 6 юни.
"Трябва да го посетите. Почти се усещаме там. Движи се. През илюминаторите виждаме други самолети, които избухват в полет, но това вече не е трик", който ни плаши много, признава Патрисия, 52-годишна медицинска сестра, излизайки от С-47.


"Продължава 7 минути. През 44-та е продължило час и 45 минути и самолетът не е имал врата", уточнява Ален, бивш маркетингов специалист.


Неговият музей, където са показани военни униформи и екипировка, приема над 130 хил. посетители годишно, в сравнение с 20 хил. преди откриването на симулатора през 2015 година. Освен музея и магазина за военна екипировка, с каски по 7500 евро и жилетки по 14 500, колекционерите откриха в събота и 3Д-кино със 150 места.


От виното "D-Day" до "атракционите" в стил 1944 - десантът в Нормандия носи пари

© Reuters


"Историците на музея сме ние. Написахме и сами редактирахме 19 книги", добавя Ален. В неговия бутик за сувенири, редом с монополи "D-Day" и танк в прозрачна топка със сняг, се намира и книга за битката за Нормандия.


На няколко километра от "Ди дей икспириънс", в Музея на победата в Нормандия, се готви за откриване игра за измъкване от затворени помещения, наречена "Льо Блокхаус". 10-те минути в бронирани коли струват 39 евро. Между Карантан и Сент-Мер обиколка с военни джипове ни кани да "усетим емоциите на парашутистите, кацащи във враждебна среда" през нощта - посещение на театър, струващо 400 евро на група.


"Автентично изживяване" е това, което обещава Регионалният комитет по туризма. "С приближаването на момента, когато ветераните ще изчезнат, трябва да достигнем и младите, с посещения, по-ориентирани към поколението, което няма семейни и сантиментални връзки с десанта", обяснява пред АФП Доминик Соси, отговарящ за "D-Day" в комитета.


"Развлекателен парк"


Тази концепция предизвиква изненада в Мемориала на град Кан (в Нормандия). "Лъжат хората. Опитът на бойно поле не може да се предаде, той дори не може да се опише. Превръщането на сериозни теми в моменти за развлечение е неприемливо. Трябва да се обясни сложността на войната, мъртвите", смята Стефан Грималди, директор на обекта, чиято посещаемост (371 700 през 2017 г. при вход от 19.80 евро) се запазва на постоянно равнище, на фона на умножаването на музеите. Обектът, в който работят много историци, ще открие на 7 юни кино с 350 места, предлагащи 360-градусов панорамен изглед.


От една атракция на друга, понякога се забелязват неистини, като в Сент-Мари-дю-Мон, което е обозначено като първото освободено село в континентална Франция. Всъщност тази титла се пада на Ранвил.


"Едновременно се увеличават потребителските стоки, свързани с Деня на десанта и местата без надеждна научна основа. Малко по малко това се превръща в развлекателен парк с риска да се забравят трагичните измерения на войната", добавя Бертран Льожандр, професор от Университета Париж 13. Самият той е роден в Сент-мер-Еглиз, където магазините за военни антики вървят ръка за ръка с бира "D-Day".


При все това гробищата, чието посещение, разбира се, е безплатно, привличат като цяло най-много посетители, броят на които нараства.


"Тук могат да бъдат усетени много емоции. Важно е да си дадете сметка за величието на нещата", признава Жерасим Бувие, 45-годишна медицинска сестра, която посещава 9300-те надгробни кръстове в американското гробище в Колвил-сюр-Мер (посрещнало 1.4 милиона посетители през 2018 година). /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Каска за 7500 евро?Малко множко ми идва , но иначе изглежда интересно.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 2. 2 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  Дадени са хиляди млади жертви , за да тържествува "свободата " по съветски за някои от нас цели 45 години , Рузвелте :Франклин Рузвелт, президент на САЩ, радиобръщение на 6 юни 1944 г.

  Всемогъщи Боже, нашите синове, гордостта на нацията, днес влязоха в битка да запазят нашата република, нашата религия, нашата цивилизация, и да освободят страдащата човещина.

  Води ги напред, дай сила на техните оръжия, сила на техните ръце, смелост в техните сърца и вяра.

  Те се нуждаят от Твоята благословия. Пътят ще бъде дълъг и труден. Врагът е силен. Той може да отблъсне нашите сили. Успехът може да не дойде веднага, но ние ще се връщаме отново и отново, докато нашите синове триумфират.

  Те не ламтят за завоевания. Те се бият зада спрат завоеванията. Те се бият да освобождават. Те се бият за да се върне законността, добрата воля и толерантност при Твоите хора.

  Някои няма да се върнат никога. Приласкай ги, Господи, и приеми тях, Твоите героични слуги, в Твоето царство.

  Дай ни вяра, Господи, в Теб, в нашите синове, вяра между самите нас, в нашите обединени сили.

  С Твоята благословия ние ще надделеем над врага. Помогни ни да победим силите на алчността и арогантността. Поведи ни към спасението на нашата страна и с другите страни – наши сестри, да дадем на света мир, който ще позволи на всички да живеят свободно. А ВСИЧКИ ли живяхме свободно ?????

 3. 3 Профил на koliok5
  koliok5
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#2] от "doroteus":

  можеше и по-свободно да живеем, ако Чърчил не ни мразеше толкова, та да ни хвърли в обятията на мустакатия касапин...

 4. 4 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  До коментар [#3] от "koliok5":

  Прав си до известна степен ! Но с феномена - другите са ни виновни - не бива да обяснява всичко ! Все нещо трябва да зависи и от нас !

 5. 5 Профил на koliok5
  koliok5
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#4] от "doroteus":

  а, че сме си говеда - така е, ма и историята ни такова :)

 6. 6 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#3] от "koliok5":

  Не е толкова до омразата на Чърчил, която е леко митична, а до исторически реалности. Ние сме окупирани от СССР-толкоз!
  Чърчил истински е мразил комунизма. И е настоявал за десант на Балканите, нищо, че не е било стратегически издържано, именно, за да ограничи съветските завоевания.
  А на салфетките ние сме били с 75% съветско влияние(Румъния 90%), но Сталин и нашите кумоняги бързо се погрижват да не се чува никакъв друг клас. Западът не успя Полша да спаси, която му беше наистина важна, какво да говорим за нашата малка държава.

 7. 7 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#6] от "anton83":

  За Полша и Чехословакия е имало пазарлъци замяна Австрия.

 8. 8 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  До коментар [#2] от "doroteus":

  Мотивацията на правителствата на САЩ и Великобритания да участват във войната е да запазят системите си и начина на живот,личната мотивация на всеки е била различна,реално повечето са били доброволци,в смисъл че са постъпили в и в аемията по принцип,и в частите,които ще участват в бойни действия по своя воля и отклонението от мобилизация е било лесно и в частите,участващи в бойни действия също са попадали по своя воля,принудените са били малка част.Говоря за Великобритания и доминионите и САЩ,не за съветската армия и вермахта,

 9. 9 Профил на caterpillar
  caterpillar
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#6] от "anton83":

  По принцип е така, но за да не бъде изпреварен от Мустакатия , Чърчил се е втурнал с не знам колко дивизии от Африка да стъпи първи в Гърция.

 10. 10 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Героична патетика е последното нещо,от което имаме нужда сега и е доста вредна.Всяка война е провал на държавата и обществото,освен в на отблъскване на аресия и в случай на крайна необходимост от своевременно принуждаване към отказ от агресия или премахване на възможността да бъде осъществен,
  Та за ВСВ момента е бил при агресията срещу Чехословакия,когат френските и британски са превъзхождали твзи на нацистие в пъти във всички отношения.-

 11. 11 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  Героична патетика е последното нещо,от което имаме нужда сега и е доста вредна.Всяка война е провал на държавата и обществото,освен в на отблъскване на аресия и в случай на крайна необходимост от своевременно принуждаване към отказ от агресия или премахване на възможността да бъде осъществен, Та за ВСВ момента е бил при агресията срещу Чехословакия,когат френските и британски са превъзхождали твзи на нацистие в пъти във всички отношения.-
  —цитат от коментар 10 на slonsco


  Коя година е тайнствената "агресия срещу Чехословакия" ??????

 12. 12 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Плажовете на Нормандия са гробница.
  Да се прави бизнес с кости на загинали войници е неморално.

 13. 13 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  Героична патетика е последното нещо,от което имаме нужда сега и е доста вредна.Всяка война е провал на държавата и обществото,освен в на отблъскване на аресия и в случай на крайна необходимост от своевременно принуждаване към отказ от агресия или премахване на възможността да бъде осъществен, Та за ВСВ момента е бил при агресията срещу Чехословакия,когат френските и британски са превъзхождали твзи на нацистие в пъти във всички отношения.-
  —цитат от коментар 10 на slonsco


  1.Френските и британските войски , ОТ НАЧАЛОТО НА ВОЙНАТА - 1939 г. ТА ДО КРАЯ, СА ПРЕВЪЗХОЖДАЛИ Вермахта във всички отношения ..
  Примерно..

  При евакуацията на британския корпус от Дюнкирхе , разгрома на Франция и въобще цялата кампания 1940 г.
  ..
  Вермахт - 104 дивизии , 9 моторизирани , 10 танкови с 2700 танка ..
  Съюзници - към 10 май имат 3686 танка .. 134 дивизии ( допълнително идват още 22 дивизии )


  2.Може и 100 минуса да ми сложите НО КОГА Е "НАПАДЕНИЕТО НАД ЧЕХОСЛОВАКИЯ"?

  Предивоенна Република Чехословакия , слава на Бога е нападана един единствен път - от Полша .. но инцидентът е регулиран бързо!
  За това ли иде реч, че неясно ми дойде? 14. 14 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  Въобще за съотношението на войските препоръчвам изследването В.Рунов , много обективен автор , с добър език ..

  "Вермахт "непобедимый и легендарный"

  Може да се поръча книгата "Вермахт - непобедимий и легендарний" и в София ..

  Та силите на Британската Империя от 1939г. до 1945 г. са превъзхождали Вермахта ..

 15. 15 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Винаги ще има хора които предпочитат пикантерията.

  Кой колкото може. За съжаление, и тука е така.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 16. 16 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#11] от "ajsayder":

  Сделката за Судетите, след която Чембърлейн се връща с триумфалната фраза "Донесох ви мир". След него германците са с развързани ръце да анексират цяла Чехословакия. Там и поляците са се включили като са си отмъкнали едно парче, но радостта им не е траяла дълго.

 17. 17 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 375 Неутрално

  "Малко по малко това се превръща в развлекателен парк с риска да се забравят трагичните измерения на войната","
  От касапница го превръщат в атракцион и средство за печелене на пари, Така като че ли всичко се опошлява и подвига на войниците се превъща в панаирджийска бутафория.

 18. 18 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Цинизъм войната като атракция. Вечна памет на жертвите.

 19. 19 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  До коментар [#11] от "ajsayder":Сделката за Судетите, след която Чембърлейн се връща с триумфалната фраза "Донесох ви мир". След него германците са с развързани ръце да анексират цяла Чехословакия. Там и поляците са се включили като са си отмъкнали едно парче, но радостта им не е траяла дълго.
  —цитат от коментар 16 на nigel


  1.Поляците се включват още от 1918 г .. тогава са първите чешко-полски конфликти ..
  Въпрос КОГА СА ПОЛСКО-ЧЕШКИТЕ ПОГРАНИЧНИ ИНЦИДЕНТИ И КАКВО ОБЩО имат с Мюнхен?

  2."Сделката за Судетите" що да е "Агресия срещу Чехословакия"?

  Иначе да - ЛИЦЕМЕРИЕ Е .. Британия и Франция показват зверското си лице ..
  Да припомним ПРЕДИСТОРИЯТА ..

  -чешки полицай убива немски младеж в Теплице ..
  -възникват в областта сблъсъци ..
  -чешките власти въвеждат военни части и нападат немски селища с артилерия ...
  -има 100 000 немски бежанци
  -за анкета е изпратен Лорд Рънсиман .. той пише:
  Czech officials and Czech police, speaking little or no German, were appointed in large numbers to purely German districts; Czech agricultural colonists were encouraged to settle on land confiscated under the Land Reform in the middle of German populations;

  for the children of these Czech invaders Czech schools were built on a large scale; there is a very general belief that Czech firms were favoured as against German firms in the allocation of State contracts and that the State provided work and relief for Czechs more readily than for Germans.
  I believe these complaints to be in the main justified. Even as late as the time of my Mission, I could find no readiness on the part of the Czechoslovak Government to remedy them on anything like an adequate scale ..
  — Alfred de Zayas. Anglo-American Responsibility ..., 1944–48 "

  Ей ги телеграмите от Берлин до Лондон (доклад на втория секретар, под ръка ми е на руски ) ..
  -----------------
  ".. в первый день было 10 000 беженцев, на следущий день - 20 000, днём позже - 37 000, через два дня - 41 000, затем 62 000, 78 000, потом 90 000, 107 000, 137 000, и сегодня мы насчитали 214 000. Целые области обезлюдели, деревни сожжены дотла и немцы изгоняются газом и гранатами".

  И да видим, а КАКВО е трябвало да направи Великобритания?
  Ами тя участва в Анкетна комисия (с лорд Рънсиман) дето прави доклад и настоява да се запази мирът ...
  Разбира се, че всеки хуманист ще избере другото решение - да се избият повечето немци .. част от по-младите да се вземат в клиники - та да им се търгува с органите ..
  А който oт судетците все много знае и е устат- феновете на Динамо Киев да го запалят жив в профсъюзния дом на Пилзен! .. така е по нашему, по толерасткому ..
  Заедно сме по-силни! Политкоректните мнения ще станат много повече!
  Сорос е зад нас и подкрепя Толерантността !
  Нека се съберем повече хора и да се радваме на Судетския кризис и да викаме, че по никакъв начин не е бивало да бъде регулиран .. немците - за органи !

  Другият вариант МЕЖДУНАРОДНАТА ОБНОСТ ДА НАНЕСЕ ВЪЗДУШНИ УДАРИ ПО ПРАГА .. както нанесе по сърбите, за съото нео - геноцид и неспазване на правата на малцинствата - кой знае защо не им минава през ума на расистите ..


  П.П
  Дори и при Втория Судетски кризис - ЧЕХОСЛОВАКИЯ НЕ Е НАПАДАНА!

 20. 20 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2212 Весело

  Путин за това, че не го покани 75-та годишнина от съюзническите разтоварвания в Нормандия:
  „Е, защо да бъда поканен навсякъде? Аз не съм 😁сватбен генерал🕺 или нещо подобно?

  ”Ами като цяло, да, защо не? :-)

  https://youtu.be/sp6FKhnCf9c

  "Чуждестранен агент"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK