"Етъра" представя "Мъжки времена" и невидимата сила на жената в тяхВ изложбените зали над Шарланджийската работилница в националния музей на открито "Етъра" може да бъде
разгледана изложбата "Мъжки времена", съобщиха от музея. Експозицията представя живота във времената, които днес наричаме "мъжки" и невидимата сила на жената, която според народните умотворения "мъж прави и мъж разваля".


Посетителите могат да си направят снимка, приближавайки лицето си към стъклото с изобразени очила и мустаци и така да се пренесе в епохата, когато тези атрибути са били не само модни, но и въпрос на престиж.


"Етъра" представя "Мъжки времена" и невидимата сила на жената в тях

© ЕМО "Етър"
"Мъжът е като кучето – все е навън. Жената е като котката – стои си при огнището". "Мъжът и жената са двете части на едно цяло". "Жена ражда мъжа, жена го прави мъж, жена ражда децата му, включително и синове.
"Женската сила е невидима, но присъства зад всяко едно действие на мъжа", коментира кураторът на изложбата Румяна Денчева. Представеното е плод на дългогодишни проучвания, по различни теми, които не са пряко свързани с темата за мъжете.


"Идеята да представим "Мъжки времена" дойде напълно естествено, след като събрахме достатъчно предмети по време на проучвания по други теми. Изложбата обхваща периода от края на ХІХ до 40-те години на ХХ век. В нея може да се видят различни етапи от живота на мъжете. и жените. Когато в семейството се ражда момче, казват – "Булката доби дете". Когато е момиче – "Булката доби момиче".


Гадаенето за пола на бебето започва още при ранната бременност на булката. Тайно поръсват със сол главата й, за да я наблюдават. Ако се пипне по носа – момче ще роди. Докосне ли устата си – момиче ще е. Хората наблюдават и помнят какво казва предходното дете. Ако първите му думи са насочени към мъжете в семейството –
следващото ще е момче. Ако са към жените – ще е момиче. Децата растат. Момичетата учат-недоучват. За момчетата е различно. Изпращат ги да усвоят занаят, а в по-нови времена дори във висши училища в чужбина. Целта е да имат по-добър шанс в живота си. На момчето се възлага да успее на общественото поприще. Ролята на жената е в семейството, където е водещ фактор.


"Етъра" представя "Мъжки времена" и невидимата сила на жената в тях

© ЕМО "Етър"


Румяна Денчева разказва, че до 40-те години на ХХ век, когато хората питат за една жена, въпросът е: "На кого е тази жена?". Отговаря се с името на мъжа й, например "Колювица Минчовата", тъй като е съпруга на Колю Минчев.


Изследователят пресъздава и действителен случай: "Момче е запитано в училище за името на майка си. То се замисля за кратко и отговаря: "Иваница Ангеловата". А името й е Николина."


От изложбата "Мъжки времена" може да се разбере защо допреди двадесетина години все още широко разпространено е разбирането, че който не е ходил войник, не е станал мъж. Кураторът разказва: "През период на турското робство границата между момчето и мъжа е коледуването. Когато стане коледар, момчето вече се смята за мъж. След Освобождението, когато България има своя армия, нещата се променят. Момчето е мъж, отбивайки военната си служба".


"Етъра" представя "Мъжки времена" и невидимата сила на жената в тях

© ЕМО "Етър"


Част от изложбата е бръснарницата - едно от най-демократичните места, там са позволени свободни мъжки разговори, обсъждане на светски теми. "На бръснарския стол сяда всеки – и беден човек, и министър. И получават еднакви услуги. Българинът не е много придирчив към своя външен вид. В масовия случай се бръсне веднъж-два пъти в месеца, а косата си подстригва рядко. Най-редовните са държавните чиновници, тъй като положението им в обществото го изисква. Предприемачите също."


Някои от предметите в бръснарницата постъпват в "Етъра" преди доста години, други са част от дарителската кампания, свързана с 55-та годишнина на музея, която продължава и сега. показани са ръчни машинки за подстригване, които се движат на принципа на ножиците. Може да се види и старо радио. Вълните, на които може да се слуша, отдавна не се използват.


"Етъра" представя "Мъжки времена" и невидимата сила на жената в тях

© ЕМО "Етър"


Кураторът насочва вниманието към бръснача, който е ползван от мъжете до 60-те години на ХХ век. "Не случайно се казва, че бръснарят учи занаята си на сиромашки глави. Едно трепване и човекът може да го няма. Да си бръснар е много отговорна професия. Не случайно в средните векове бръснарите са ползвани и като хирурзи. Бръснарницата е информационната служба на обществото. Водят се разговори, четата се вестници, слуша се радио, дори може да се изпие по едно кафе там."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK