Париж ще глобява със 135 евро за каране на електрически тротинетки по тротоара

Париж ще глобява със 135 евро за каране на електрически тротинетки по тротоара

© ReutersВ Париж може на цената на билет за метрото да се наеме електрическа тротинетка, но гостите на града трябва да внимават - от 1 юли ги заплашват глоби за неправилно каране и паркиране.


За движение по тротоара глобата е 135 евро, за неправилно паркиране на двуколката - 35 евро, а за целия град е наложено ограничение на скоростта от 20 км/ч.


Полицията вече засилва мерките си срещу злоупотребяващите и е издала над 1000 акта и конфискувала около 600 тротинетки. Създадена е и специална служба за следене на новия вид транспорт.
Във френската столица в момента има около 20 000 електрически тротинетки благодарение на 12 стартиращи компании и разпространяваните от тях приложения за смартфони, чрез които се ползва тази услуга. До края на годината двуколките може да станат 40 000, разказва "Ройтерс".


Но парижани и кметът Ан Идалго се изказват все по-критично към истинския бум от носещи се из града електрически тротинетки, за които регулациите все още са минимални. Досега има два смъртни случая от катастрофи и доста инциденти с наранявания. Заради това общинският съвет въведе първите глоби за каране по пешеходни зони или паркиране във входове на сгради, близо до пешеходни пътеки и по други места с натоварен трафик.


Местните власти опитват и да охладят ентусиазма на предприемачите, като наложиха такса от 50 евро за всяка от тротинетките на компании с до 500 такива устройства. За тези с повече от 3000 таксата е 65 евро за всяка тротинетка. Най-големите в този сегмент са Lime, Bird и Jump (операторът всъщност е Uber).


Парижани не вярват, че ще има много ефект от глобите, защото дори нарушителите да бъдат заснети от камери и разпознати от информационната система на полицията, няма достатъчно полицаи или охранители на улицата, които да ги спрат и глобят.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK