"Еърбъс" ще събира данни от тоалетните на самолетите си и ще следи багажното отделение

"Еърбъс" ще събира данни от тоалетните на самолетите си и ще следи багажното отделение

© Георги КожухаровИзбори 2022

Авиопроизводителят "Еърбъс" обмисля да въведе редица нови технологии в самолетите си. Сред тях са изчисляване на прекараното време в тоалетната, както и светлинно показване дали има място за поставяне на багаж в отделението над пътниците, посочват от компанията.


Новият метод за събиране на данни, който проследява колко дълго пътниците стоят в тоалетната, е направен, за да се следи състоянието им. Отчетено е, че често хора, които не се чувстват добре физически, отиват в тоалетната, където се стига до припадания. Именно спешната нужда от помощ е ключова в прилагането на технологията. От събраните данни пък ще може да се направи анализ коя тоалетна в самолета е най-предпочитаната за ползване.


В самолетите на "Еърбъс" ще бъде въведена и светлинна система, която ще информира пътниците за количеството свободно пространство в багажното отделение над главите им. Ще има и специални светлини към всеки колан, които ще показват на стюардесите дали даден пътник си го е поставил.
Датчици ще показват на екипажа, когато сапунът и тоалетната хартия намаляват и трябва да бъдат заредени нови количества. Пътниците пък ще могат да си поръчват предварително храна и напитки. Това ще улесни стюардесите в избора на продуктите, които трябва да се качат на самолета. Ще се следи и какви са предпочитанията на пътниците, за да може компанията да залага на конкретни храни и напитки.


Очаква се новите технологии да бъдат внедрени през 2021 г. на "Еърбъс А321".


Миналата седмица компанията Fuel Matrix предложи система, която да позволява дискретно да бъдат претегляни пътниците на всеки самолет. По този начин авиокомпаниите могат да изчислят по-прецизно и точното количество гориво, необходимо за всеки полет, а така да намалят въглеродните емисии. Повече за системата четете тук.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK