"Сердика" и други седем милиона

Сортът "Сердика"

© Ligthart Bloembollen

Сортът "Сердика"Сердика"! Това е най-новото лале в света.


Селектирано е в Холандия по идея на холандското посолство като специален подарък за България за 110-годишнината на дипломатическите отношения между двете страни. През юни холандският външен министър Стеф Блок връчи на министър Екатерина Захариева сертификат за лалето. Първите луковици бяха засадени вчера от холандската посланичка Беа тен Тъшер и заместник-министъра на земеделието Чавдар Маринов. Идната седмица предстои и засаждането на останалите. Близо три хиляди лалета, наречени на старото име на българската
столица, ще разцъфнат напролет в градинската между Народното събрание и Софийския университет. Разбира се, в бяло, зелено, червено като българското знаме и във форма, която напомня роза.


Първите луковици бяха засадени вчера от холандската посланичка Беа тен Тъшер и заместник-министъра на земеделието Чавдар Маринов.

© Ива Тончева, Ligthart Bloembollen

Първите луковици бяха засадени вчера от холандската посланичка Беа тен Тъшер и заместник-министъра на земеделието Чавдар Маринов.


Да си поръчаш лале
В Холандия не е необичайно да си "поръчаш" лале.


Сортът "Мария Качинска"

© Ligthart Bloembollen

Сортът "Мария Качинска"

Холандската фирма, селектирала "Сердика", е правила "Фредерик Шопен", "Принц Вилем Александър" - днес вече кралят на Холандия, "Мари Макалис" – бившата президентка на Ирландия, "Мария Качинска" – първата дама на Полша, която загина в трагичната катастрофа през 2010, "Андре Рийо" - световноизвестният диригент и цигулар, гостувал и в България. И десетки други. И институции, и компании поръчват свое лале. И стадион "Амстердам Арена" има лале, кръстено на свое име.


Кръщаването на лале е специално събитие. За селекционера това е последната, най-приятната фаза на селекцията. Нужни са 10-15 години след кръстосването, за да развие уникално лале. Това са грижи и внимание.


Няма нужда да чакате толкова, ако сте си наумили да си наречете лале. Селекционерите на лалета не спират да работят и все ще намерят нещо подходящо за вашите изисквания, за да не чакате дълго. Името обаче трябва да е приемлива, да "пасва" на типа лале, обясняват селекционерите. Тяхна е последната дума за кръщаването на лале на дадено име. Окончателното одобрение идва от Кралската асоциация на производителите на луковици. За да играете на сигурно, добре е да имате няколко версии на имена. И се пригответе да платите. И то сериозна сума. За фирми е повече, почти двойно.


Иначе церемонията по кръщаването е изцяло на въображението ви – ваше парти или на този, на когото подарявате. Фирмата иска да знае кое време избирате, за да ви приготви луковиците. Съветват, обаче, да се насочите към април-май, когато лалета разцъфтяват в пълната си красота.


И други седем милиона


Сортът "Андре Рийо"

© Ligthart Bloembollen

Сортът "Андре Рийо"

Близо седем милиона лалета и други луковични цветя разцъфтяват всяка пролет в "Кукенхоф" близо Амстердам, пролетната градина на Холандия. Само лалетата са 800 различни вида! Идеята за парка датира отпреди точно 70 години, когато кметът на градчето Лисе и производителите решават да направят "изложба" на открито и така да подпомогнат холандската индустрия.


Днес това е витрина на холандското производство на лалета. През осемте седмици, когато бе отворен пролетта, паркът "Кукенхоф" е посетен от близо 1.5 млн. души. Все едно цяла София е минала оттам. Едно от най-фотографираните места в света!


Засаждането на луковиците на лалета, минзухари и други пролетни цветя в "Кукенхоф" започна в началото на октомври.


През 2020 година темата на Кукенхоф ще е "Светът на цветовете". Паркът е отворен за посетители от 21 март до 10 май. Не пропускайте изложбата "Мания по лалето", която ще ви разкаже легендите за луковици, струващи теглото си в злато, кражби на сортове, историята на черното лале До днешно време, в което Холандия е най-големият износител в света на луковици.


Иначе холандската история на лалето е кратка: лалето е националната гордост на Холандия, но всъщност не е холандско. Родината му е Турция. Един от султаните направил на австрийския посланик подарък - луковици на лалета. Той дал няколко на свой холандски приятел, който пък ги донесъл в градините на Университета в Лайден.


Историята на холаднското лале е кратка.

© Ligthart Bloembollen

Историята на холаднското лале е кратка.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK