30 години след края на комунизма жителите на Прага са уморени от туристите

30 години след края на комунизма жителите на Прага са уморени от туристите

© ReutersГледката от апартамента на Павел Кацирек към величествения площад на Стария град в Прага би трябвало да го прави дом мечта, но заради тълпите туристи и задръстените улици вече не е такъв.


Трийсет години след Нежната революция, сложила край на комунизма, носейки със себе си бум на туризма и значителни приходи, не всички местни гледат положително на промените, пише "Ройтерс".


"Хората се преместиха, така че услугите, магазините и по-евтините ресторанти си отидоха заедно с тях", казва 72-годишният Кацирек, който е режисьор на документални филми. "Паметниците са тук, кулите, готиката и барокът – те остават. Но това наистина е като украса на "Дисниленд", допълва той.
30 години след края на комунизма жителите на Прага са уморени от туристите

© Reuters


Почти 8 милиона туристи са посетили Прага миналата година, което я превръща в един от най-посещаваните градове в Европа и засилва натиска върху местните услуги за 1.3 милиона жители.


Един от най-острите проблеми е липсата на достъпни жилища, тъй като много апартаменти са превърнати в офиси или места за краткосрочен наем. Airbnb имаше почти 12 хил. имота в Прага миналата година по данни на Пражкия институт за развитие IPR.


Районът, включващ центъра на града, е загубил почти половината си жители. Регистрираните гласоподаватели са били 21 556 през 2017 г. спрямо 36 862 през 1990 г.


30 години след края на комунизма жителите на Прага са уморени от туристите

© Reuters


Туристите сега изпълват историческите улици и често се възползват от евтината бира, за да празнуват до късно през нощта.


"Броят на туристите със сигурност е по-висок, отколкото Прага може да си позволи", казва пред "Ройтерс" кметът Зденек Хриб, добавяйки, че Прага опитва да привлича богати посетители, включително и такива, които пристигат за бизнес срещи. "Опитваме да решим проблема с "Дисниленд", който се развива тук".


Печалби и проблеми


Когато комунизмът падна през 1989 г., Прага беше нешлифован диамант, затънал в мръсен въздух и недостиг на услуги. Заради десетилетията недостатъчно финансиране се рушаха сгради.


Оттогава милиарди долари от инвестиции и разходи на туристи превърнаха Прага в най-богатия регион на Централна и Източна Европа с брутен вътрешен продукт на глава от населението 187% от средното в ЕС по данни на Евростат.


30 години след края на комунизма жителите на Прага са уморени от туристите

© Reuters


Сега основните туристически дестинации в града, включително около замъка и Карловия мост, са осеяни с магазини за сувенири, обменни бюра и салони за масаж.


"Става въпрос за това как Прага се позиционира. Ако останем евтин бар, ще има помия", коментира архитект Кристоф Ханзлик. "Ако това голямо претоварване намалее, може би някои апартаменти ще се освободят и хората ще започнат да се връщат", смята той.


30 години след края на комунизма жителите на Прага са уморени от туристите

© Reuters


Градът предприе стъпки за решаване на проблема, включително като назначи "нощен кмет", за да се справи с шума на купонджиите през нощта.


Властите освен това премахнаха няколко обменни бюра, които взимаха двуцифрени комисионни, и планират да сложат край на наемите на магазини за туристи за сметка на услуги за местните хора.


Беше забранено да се печелят пари от позиране за снимки с костюм на гигантска панда на площада в Стария град и бяха премахнати псевдоисторическите автомобили.


30 години след края на комунизма жителите на Прага са уморени от туристите

© Reuters


"Бирените колелета" ще бъдат забранени от следващия сезон. А закон, разрешаващ увеличение на таксите за престой в Прага до 2 евро от 0.8, бе приет от парламента, въпреки че според кмета таванът трябва да е по-висок в центъра.


Засега обаче много чехи избягват центъра на града, освен ако не е за да посетят едни от малкото останали места, където само местни могат да резервират място.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 4988 Неутрално

  Вдигнат ли критериите няма кинти. Навсякъде е така.
  Да си оставят малки "островчета" под защита на ЮНЕСКО.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  Свръхтуризмът е ПРОБЛЕМ!!!!
  Заличава се идентичността и характера на вековни градове и места.
  Превръщат се в опика.. спални и закусвали, по улиците вечно тропат колелета на куфари, а облекчаването на физиолоигичните нужди е повсеместно...
  За съжаление и в това отношение сме 100 години назад и 50 години в ляво от разбирането на този проблем!

 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  "Районът, включващ центъра на града, е загубил почти половината си жители. Регистрираните гласоподаватели са били 21 556 през 2017 г. спрямо 36 862 през 1990 г."
  Естествено, че ще ги загубят. Не се отчита, че в много от жилищните сгради, след одържавяването им са били заселени срещу символичен наем разни другари и другарки. След промените, сградите мъчителни се върнаха на собствениците им, които дълги години (заради закона защитаваш прекалено наемниците) не можеха да разполагат със собствеността си. После закона падна, наемите се вдигнаха или сградите се продадоха и нещата су дойдиха на мястото.
  Апропо, наем на магазинче в центъра е нирмално да е около и над 10 000 евро на месец. Много от дългогодишните наемодатели са си вече построили къщи около Прага и имотите в центъра им носят приходи.
  Не ми стана ясно, каква е целта на материала.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 4. 4 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Напълно очаквано. На пражани им идва до гуша от навалица и шумотевица. Който познава чехите знае за какво става дума. И така ще става не само в Прага. Такива настроения постепенно се заформят навсякъде по Европа.

 5. 5 Профил на Persietsa
  Persietsa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Писна ми от тез хуманоиди, първо реват, че имат много туристи, после ще реват, че нямат, ай сиктир бе !

  L.A.
 6. 6 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  Красив град е Прага, но в центъра наистина е ужасяващ зоопарк и буквално не можеш да се разминеш по тесните улички. Аз лично изобщо не мога да си представя да живея на подобно място. В по-отдалечените квартали, особено от другата страна на реката, е много приятно.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 7. 7 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Ами това е демокрацията и свободния капитализъм...
  Който не иска да се скрие някъде на тихо и това е.
  Ние искаме да пътуваме и да разгледаме света.
  Като сме там някъде /Барса, Венеция,Париж/ хем ни искаат парите, а нас самите не ни искат. Няма как...

 8. 8 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  От този масов туризъм направо изпадам в депресия. Това е някакъв бич на 21-и век. Засега се спасявам край Дунава, където няма румънци, софиянци и прочие автотуристи.

 9. 9 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 440 Неутрално

  "Паметниците са тук, кулите, готиката и барокът – те остават. Но това наистина е като украса на "Дисниленд"

  Проблем предизвикан от увеличен брой туристи. Като чуя за туристи се сещам за г*з път да види. Освен на местните, туристите пречат и на посетителите изкушени от история, архитектура ...... и търсещите да открият специфичната атмосфера на всеки старинен град или част от него.

 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3507 Неутрално

  Идването на туристите и достигането на по - висок стандарт си има цена и това почти никой не иска да го осъзнае, още по - малко да я плати, но ето - тълпите туристи се оказват не само желаното явление, което ни прави по - богати ! В дългосрочен аспект се превръща в тормоз за местните, скъпотия, превръщане на всичко в барове, заведения и магазини за сувенири, а те просто нямат избор освен да продадат имотите си и да се изнесат да живеят на по - спокойно място. Може и да ги оставят под наем, но пак трябва да се измъкнат от невъзможната за живеене бутафория.....

 11. 11 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1226 Любопитно

  В центъра на Прага, особено летните месеци, е ад.
  Но говоря само за Староместке намести, Вацлавака в долния край, Карловия мости около него, както и Храдчани и разните известни кръчми за туристи.
  Всичко останало е РАЙ.
  Жалко е, че не можеш да се насладиш на посочената част от града без тълпите и опашките, но свободата на движение и евтините полети дават такъв резултат.
  За успокоение, частично, мога да потвърдя, че Прага е много, много повече от посочените локации.
  И извън тях си е старата прага, с малко лустро от напоследък, но все пак си е тя.
  Живял съм в Прага от 1988 до 1992 г., както и ходя често, последно преди година, така че - знам.
  Хубаво е!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 12. 12 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Бе не знам какъв диамант щеше да е Прага без халбите евтина бира, 89г. не съм ходил, ма 90-та бях и си беше хубава Прага въпреки хилядите германци през уикенда дошли да пиянстват. Ма не беше хубава с нощно време с бандите румънски цигани...

 13. 13 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 494 Неутрално
 14. 14 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  Обикновено никой нормален не живее в центъра на голям европейски град. Там е зона предимно за офиси, ресторанти, барове, магазини.

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5395 Неутрално

  Турситите отиват заради автентичното очарование, но самият увеличаващ се поток от туристи итрива автентичността и с него си отива очарованието, което се превръща в декори за селфи в Инстаграм...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Затова от 2-3 години насам всичките ми познати във Фейса пускат снимки от близкия и далечния Изток. За Европа туристите са вече нежелани.

 17. 17 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3517 Неутрално

  Да направим ли паралел с нашия туризъм?
  Между другото аз знам лек за туризма в Прага! Достатъчно е да поканят архитектите на Фандъкова и Гуцанов от Варна, и само за 3-4 години ще си разрешат проблемите.

 18. 18 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  Предлагам да отворят града за туризъм само два месеца в годината, за точно определен брой турусти. И да правят търгове за слотовете

  В Русия съм! В Русия съм!
 19. 19 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3517 Неутрално

  Зад този смешен плач се откроява и друго - най-атрактивните за туристите, и най-посещаваните в света са градовете в Централна и Западна Европа, и Истанбул. Страхотни културни паметници, уредена и приятна инфраструктура, пълно с чудесни заведения, хубава храна, страхотни вина и бира. Какво повече му трябва на човек!?

 20. 20 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3517 Неутрално

  Паметниците на Прага вървят в комплект с хубавата бира (тя отстъпва само на белгийската и холандската), и наденичките. Само наивници могат да си мислят, че може да се прави туризъм без добра храна и напитки. Много хора се прехласват пред красивите фотографии от Далечния Изток, но попаднали там, още на втория ден с радост и песен тичат към първия случайно видян Макдоналдс.

 21. 21 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3517 Неутрално

  Предлагам да отворят града за туризъм само два месеца в годината, за точно определен брой турусти. И да правят търгове за слотовете
  —цитат от коментар 18 на Веселин Дечев


  Много скоро ще намерят решение на проблемите си. На първо време общината ще удвои туристически такси, хотелиерите ще вдигнат цените, таксита, музейни такси, а халбата бира в заведение с гледка към паметниците ще се изравни с брюкселската. А сувенирите също ще поскъпнат (те и сега не са евтини). И това няма да засегне местните, защото те рядко отсядат в хотели, не държат на гледка към Храдчани с чаша бира, рядко посещават музеите.

 22. 22 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#7] от "Gustav Mahlerov Vienski":

  Това е последствието от Европа без граници. Миграция от всякакъв вид - законна, незаконна, криминална, просяци и т.н. и т.н. Някой ако каже, че Старият континент е бил подготвен за подобни процеси значи дълбоко не познава консерватизма. А да не говорим, че ганьовщината е презирана навсякъде. Така че ако искате да щъкате насам натам просто си правете сметката.

 23. 23 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#22] от "citoyen":

  Свободата на придвижване е на първо място в ценностната система на нормалните хора

  Така че не ми остава нищо друго освен да се посмея с Вас.

 24. 24 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#22] от "citoyen":

  Свободата на придвижване е на първо място в ценностната система на нормалните хора

  Така че не ми остава нищо друго освен да се посмея с Вас.

 25. 25 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#22] от "citoyen":

  Свободата на придвижване е на първо място в ценностната система на нормалните хора

  Така че не ми остава нищо друго освен да се посмея с Вас.

 26. 26 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#23] от "Gustav Mahlerov Vienski":

  Добре, че има "нормални хора" да се посмеят с мен. Забавлявайте се и пътувайте със здраве!

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7503 Неутрално

  То и в къщи не искаме всеки ден гости.

 28. 28 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  До коментар [#11] от "pariah":

  "Жалко е, че не можеш да се насладиш на посочената част от града без тълпите и опашките, "

  Някои места можеш да ги видиш и без тълпите - сутрин към 7ч, туристите плъпват 8.30- 9ч.

 29. 29 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  То и в къщи не искаме всеки ден гости.
  —цитат от коментар 27 на Роси


  Бъркаш значението на думичките. "Туризъм" е работа, а не "гости в къщи"...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 30. 30 Профил на nlo29626705
  nlo29626705
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Красив град е Прага, но в центъра наистина е ужасяващ зоопарк и буквално не можеш да се разминеш по тесните улички. Аз лично изобщо не мога да си представя да живея на подобно място. В по-отдалечените квартали, особено от другата страна на реката, е много приятно.
  —цитат от коментар 6 на Хриси


  Прага е чудесно място за живеене, за разлика от София.А кой ги пише тези анонимни материалчета на глупави вестничета е друг въпрос.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK