Да се разходиш сам по пътеката, която продължава 3500 км

Да се разходиш сам по пътеката, която продължава 3500 км

© ИздателствоПътеката на хората" е разказ за 3500-километров солов преход, който изправя пред множество предизвикателства един млад пътешественик. Когато тръгва по Пътеката на Апалачите през май 2018 година, Петър Ванев очаква тежък терен, резки климатични промени и опасни срещи с дивата природа. В рамките на по-малко от четири месеца той изминава средно по 35 километра на ден в кал, студ и жега, непрекъснато мокър, физически и емоционално изтощен. Изкачва 92 върха и отслабва с десет килограма. Среща различни хора и се изправя пред всекидневни трудности. Прекосява 14 щата в посока от юг на север по изкривения гръбнак на планинската верига Апалачи, за да стигне до планината Катадин и края на това невероятно приключение.


Да се разходиш сам по пътеката, която продължава 3500 км

© Издателство


Това е втората му книга. Откъс от първата - "Пътека през огън и лед", в която разказва за самотния си 4240-километров преход по Пътеката на Апалачите, можете да прочетете тук.
Петър Ванев e пътешественик и любител на дивата природа. Той е първият българин, изминал успешно разстоянието на трите най-дълги пешеходни прехода в САЩ – Тихоокеанския хребетен път, Пътеката на Апалачите и Континенталният преход, с обща дължина 12 700 км. Носител е на отличието "Тройната корона", което се дава за успешно прекосяване на тези три маршрута. Историята му четете тук.


След като прекоси Тихоокеанския хребетен път през 2017 г., Петър решава, че 4240 километра не са достатъчни, и си поставя за цел да стане първият българин, носител на Тройната корона с нейните 12 700 километра планински преходи. На 30 май 2018 г. той отново заминава за САЩ, но този път посоката му го отвежда към Източното крайбрежие и планинския преход Пътеката на Апалачите с дължина 3500 километра. На 16 септември успешно завършва и този преход, а през 2019 година се завръща след успешно преминаване и на Континенталния преход.


Книгата му "Пътеката на хората" е вече на пазара, издадена от "Вакон". Издателството представи на "Дневник" откъс от нея.


Да се разходиш сам по пътеката, която продължава 3500 км

© Издателство


С грижа за природата


Защо избра точно САЩ? Защо не някъде другаде – Южна Америка, Европа, Азия? Това най-често ме питаха на презентациите на прехода ми по Тихоокеанския хребетен път. Знам ли? И аз се чудя защо. Нека обаче споделя що за хора са американците.


Те са като всички нас. Имат своите черни и бели ризи. С висок интелект, с ценности, с инстинкт за самосъхранение и с грижа за всичко, което ги заобикаля. Алчни, със силно развито чувство за грандомания. Сред тях има и много посредствени хора, на които не им пука от нищо – егоистите и наивниците. Да!


Първоначалната ми представа за американците и Америка беше изградена от медиите в няколко основни посоки. Всичко, което изброих, плюс веригите за бързо хранене, прословутото им наднормено тегло и консуматорския им манталитет. Имах възможността да се уверя в това сам. Медиите не лъжат, показвайки това лице на САЩ. Важното и интересното, за което почти не се говори, е природата на САЩ. Има места и райони, на които биха завидели много други държави. Американците знаят как да стопанисват и опазват природата и това се е превърнало в част от ежедневието им. Бях сигурен, че примерите от ТХП ще се допълнят, докато ходя по Пътеката на Апалачите. Ето затова избрах точно природата на САЩ.


Със Стив си направихме няколко снимки за спомен. Бе необичайно и силно приятно приятелство. А след това ми предстоеше да се окалям до уши, докато джвакам към каменната арка на заходния преход.


Водопадите Амикалола не са стартът на прехода по Пътеката на Апалачите. От тях започват едни 13,6 километра до официалния старт в планината Спрингър. По традиция всеки, който иска да поеме по пътеката, трябва да си го заслужи, като прекоси тези първи километри. Сега бях в преддверието на прехода, а какво ме очакваше напред, никой не можеше да каже. Нямаше и как да го знам от информацията за маршрута.


След като се сбогувах с моя приятел Стив, Джон каза, че преди 30 минути са регистрирали друг пътешественик, който би трябвало да е в заслона на около стотина метра по пътеката. Благодарих му за приятната новина и се отправих да си отдъхна в компанията на сродна душа. Стъпих смело на калната пътека и си помислих: "Страхотен старт – дъжд! Сега през целия преход ще ме вали или пък ще ми върви по вода но каквото - такова!".

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Браво за усилията.Обикновено такива книги не оставят спомен.Трябва да си професионален писател да напишеш нещо голямо.

 2. 2 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Подобни пътешествия поставят много въпроси, като какви са хората които се захващат, кой и защо ги финансира ( не става без пари, нали така), как се предпазва и опазва от дивите животни за да оцелее, през цялото време ли носи със себе си храна ( за колко дни), дрехи/обувки/оборудване за студ, жега, скали, реки и прочее, има организирани "спасителни пунктове" където да направи почивка и се запаси с храна, има ли почивни дни, къде се пере,къпе и т.н.
  Задавам тези въпрои, защото едва ли ще купя и прочета книгата, но ако някой е наяно, може да даде някаква инфрмация.

 3. 3 Профил на perko101
  perko101
  Рейтинг: 61 Неутрално

  Но могат да мотивират и други хора да го направят! Или да ти помогнат с подготовката за подобни преживявания.

  Нямам опит с такива преходи, но съм правил други подобни неща, макар и в доста по-малък мащаб и мога да кажа, че усещането дори само за личното постижение дава крила.

  В тези “бездушни” времена все повече хора трябва да пробват да предизвикат себе си, преди да предизвикат околните и светът ще стане мъничко по-добър.

  И не на последно място, когато си уморен, мокър и премръзнал, не мислиш за Гешев, Путин, Тръмп или каквато и да била пропаганда, а за истински важните неща в живота ти.

 4. 4 Профил на perko101
  perko101
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#2] от "tsvetko_51":
  Превод: “ Имам въпрос, но ме мързи да чета и за това чакам някой да го направи за мен. А-а-а ... и пори не ми се дават.”

  Мила родна картинка.

 5. 5 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#2] от "tsvetko_51":

  И на мен винаги ми е било интересно как точно се случват тези експедиции. Месеци наред преходи + месеци преди това подготовка. Какво работи този човек? Откъде има доходи?
  Честно казано и аз бих с радост приел такова предизвикателство - да сме махна от офиса и мръсния град и да се потопя за няколко месеца в природата.

 6. 6 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#4] от "perko101":

  "Аз знам ама няма да ви кажа щото не сте ми платили" е друга мила родна картинка.

 7. 7 Профил на perko101
  perko101
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#6] от "m17":

  - Кое е най-трудното за обяснение нещо на човек, живял преди век?
  - В дожба си имам устройство, което е сподобно да достъпи огромна част от знанието на човечеството, но аз го ползвам, за да споря с непознати.

 8. 8 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1908 Весело

  До коментар [#4] от "perko101":"Аз знам ама няма да ви кажа щото не сте ми платили" е друга мила родна картинка.
  —цитат от коментар 6 на m17


  Че то, за акъл се плаща и няма лошо да си искаш хонорара:
  — Докторе, когато имате хрема какво правите?
  — Кихам...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 9. 9 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1116 Любопитно

  Евалата му на човека за смелостта и постоянството. Защото и да се намери някой да те спонсорира, не всеки би издържал на подобни изпитания, трябва си сила (и воля) на характера, отделно е и физическата издържливост...

 10. 10 Профил на perko101
  perko101
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#6] от "m17":

  Полученото на готово не се цени така, както когато сам си положил усилия.

  Или с други думи, "То да е ... да му го набиеш, ама то акъл".

  В някои държави правата на хората са спечелени с борба, на други им "подариха декомкрацията". Къде се цени и пази повече?

 11. 11 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Подобни пътешествия поставят много въпроси, като какви са хората които се захващат, кой и защо ги финансира ( не става без пари, нали така), как се предпазва и опазва от дивите животни за да оцелее, през цялото време ли носи със себе си храна ( за колко дни), дрехи/обувки/оборудване за студ, жега, скали, реки и прочее, има организирани "спасителни пунктове" където да направи почивка и се запаси с храна, има ли почивни дни, къде се пере,къпе и т.н.Задавам тези въпрои, защото едва ли ще купя и прочета книгата, но ако някой е наяно, може да даде някаква инфрмация.
  —цитат от коментар 2 на tsvetko_51

  кликай на червеното тук у статията и ша прочетеш

  е на : "след няколко години работа в хотелска верига в Лондон го тормози това, че отпуските никога не стигат за желаните пътешествия. Напуска и за начало се отдава на гмуркането за 4 месеца в Тайланд, а след това естествено идва решението да тръгне по дългия път, за което използва спестяванията си."

  бахти спестяваниата бихме рекли

 12. 12 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#2] от "tsvetko_51":

  "Кратък" отговор-филмът "Разходка в гората"на Робърт Редфорд,който пък е правен по едноименната книга на Бил Брайсън-описано и филмирано от майстори в своята област,преминали не цялата,но сериозна част от пътеката.

 13. 13 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Ако този текст по-горе е нещо реклама на книгата...може би тази книга няма да се продаде в голям тираж.

  Иначе, добър преход.

  Правилно нагоре се задават въпроси за оборусване, режим, доходи, време, физическа подготовка и т.н.

  Дай боже повече хора да могат да си позволят едно такова пътешествие.
  Да имат времето, парите, търпението и да са достатъчно здрави за един такъв преход! 14. 14 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Браво за усилията.Обикновено такива книги не оставят спомен.Трябва да си професионален писател да напишеш нещо голямо.
  —цитат от коментар 1 на Сд


  Даааааа не оставят споменнннн....

 15. 15 Профил на tony d'amato
  tony d'amato
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#7] от "perko101":
  +++++

  ха ха ха

  Много хубав коментар :)

  keep calm and carry on
 16. 16 Профил на Black Label
  Black Label
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Много се кефя на такива хора - ясно е, че подобен тип начинания не са за всеки, но е хубаво да ги има тях - лудите. Още Вазов в "Под игото" е казал "Лудите, лудите, те да са живи", макар и в съвсем различен контекст.

 17. 17 Профил на jazzy
  jazzy
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Подобни пътешествия поставят много въпроси, като какви са хората които се захващат, кой и защо ги финансира ( не става без пари, нали така), как се предпазва и опазва от дивите животни за да оцелее, през цялото време ли носи със себе си храна ( за колко дни), дрехи/обувки/оборудване за студ, жега, скали, реки и прочее, има организирани "спасителни пунктове" където да направи почивка и се запаси с храна, има ли почивни дни, къде се пере,къпе и т.н.Задавам тези въпрои, защото едва ли ще купя и прочета книгата, но ако някой е наяно, може да даде някаква инфрмация.
  —цитат от коментар 2 на tsvetko_51


  Най-отговорно Ви препоръчвам тази книга на Бил Брайсън: https://en.wikipedia.org/wiki/A_Walk_in_the_Woods_ (book). Отговаря на всичките Ви въпроси. И нещо повече. :)

 18. 18 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#2] от "tsvetko_51":

  Как се финансира човекът не зная, най-вероятно с лични спестявания, ако е успял да си намери спонсор би било прекрасно. Подобно пътуване не е скъпо както може би си мислите.
  За дивите животни няма какво да се тревожи, животинките като цяло избягват хората. Проблем са насекомите, за тях се използват предпазни средства, мазила, шалове, кърпи...
  Евентуално си носи спрей или нещо друго за всеки случай срещу хищници.
  По пътя има точки от които се зарежда с необходимото.

  Модератора е неадекватен!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK