Ще потънат ли германските острови Халиген

By ND.cas - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=78989609

By ND.cas - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=78989609На 5 километра от северното германско крайбрежие се намират островите Халиген – 10 малки късчета земя във Ваденско море. Заради покачването на нивото на световния океан скоро те могат да изчезнат от картата на света, пише Тасмин Уолкър за "Дойче веле".


Отдалеч мъгливите хълмове, издигащи се над синьо-сивата водна повърхност край северното германско крайбрежие, могат да бъдат взети и за сенки на хоризонта. Но отблизо островите Халиген във Ваденско море са си съвсем истински. Тези десет мънички парчета блатиста земя в Северно море през годините са устоявали на гнева на вълните и капризите на времето.


С диги не могат да бъдат защитени бреговете на малките островчета - когато се разрази морска буря, водата завладява сушата, поглъщайки всичко по пътя си. В екстремни случаи над водата остават да стърчат само къщите на местните хора, построени върху изкуствено създадени могили.
Зандра Венд, която е израснала на Хоге, втория по големина от десетте острова Халиген, казва, че е невероятно преживяване да се види как Северно море приижда, наводнява острова, след което отново се отдръпва. Много хора идват специално за да наблюдават природното явление, което по думите на Венд не нанася щети на острова, а тъкмо напротив - съхранява го.


Халиген пазят континенталния шелф


Векове наред наводненията, които заливат островите Халиген - с изградени диги средно по 4-5 пъти годишно, а тези без предпазни съоръжения до 50 пъти годишно - водят до отлагане на седименти. Благодарение на тези отлагания островите се разрастват едновременно с вдигането на морското равнище. Това е важно не само за живота на островите Халиген, но и за защитата на германския северозападен бряг. По-голямата част от него е под морското равнище, поради което малките зелени островчета Халиген изпълняват ролята на дига за континенталния шелф, предпазвайки го от наводнения.


"Тази островна група, както и другите острови извън континенталната част образуват своеобразна бариера срещу високите вълни", казва Ханс-Улрих Рьоснер, ръководител на офиса за Ваденско море към природозащитната организация WWF.


Следователно за континента е от голямо значение оцеляването на малката островна група, но във времена на климатични промени това може да се окаже непосилна задача. Вторият по големина остров Хоге разполага с шлюз, а през 30-те години на миналия век е построена ниска дига, която да редуцира наводненията през летните месеци, когато кравите и овцете пасат. В резултат обаче на сушата се утаяват по-малко седименти, което означава, че островът не може да расте както преди. Това се оказва проблем, тъй като морското равнище се повишава по-бързо.


"Обмисляме да оставяме шлюза отворен, за да идва повече вода, след което отново да го затваряме, така че водата да остава по-дълго на острова", казва кметицата на Хоге Катя Юст. Компетентният орган - Държавната служба за защита на бреговете, националните паркове и моретата Шлезвиг-Холщайн - проучва дали този механизъм е приложим и на другите острови Халиген.


Сигурно убежище в бурите


Междувременно се изграждат защитни валове около къщите на могилите така, че те да бъдат по-добре защитени от вълните. Мерките се наложиха след двата мощни урагана Кристиан и Ксавиер, които бушуваха в Северна Европа в края на 2013 година.


Различни изследвания прогнозират, че през следващите 50 до 100 години някои от 10-те миниатюрни острова могат да се окажат под вода. Но според Катя Юст като цяло сред местните жители няма паника.


"Да се страхуваш да живееш някъде, защото това място може да изчезне, би било емоционално самоубийство", казва тя. "Ако все мислим какво би могло да се случи, когато ни застигне буря със силата на Кристиан или Ксавиер, ще трябва да се изнесем оттук."


Което е немислимо за местните хора: "Това е нашият свят, нашият живот. Хората могат да се местят по някакви други причини, но не и заради водата. Не и когато сте роден тук", казва Зандра Венд.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  "Векове наред наводненията, които заливат островите Халиген - с изградени диги средно по 4-5 пъти годишно, а тези без предпазни съоръжения до 50 пъти годишно - водят до отлагане на седименти. Благодарение на тези отлагания островите се разрастват едновременно с вдигането на морското равнище"

  Това изглежда като поредната манипулация (аз лично чета зелените статии на Дневник като тип куиз "Открийте уловката"). Ето в уикипедия са сложили и 2 исторически карти, на които ясно се вижда как от 1650 до 1850 островите са се смалили почти двойно - това в "стабилното време"преди климатичните промени...
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Halligen

 2. 2 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Това е нашият свят, нашият живот. Хората могат да се местят по някакви други причини, но не и заради водата. Не и когато сте роден тук", казва Зандра Венд.

  По-доброто предстои... Така е от векове.

 3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5719 Неутрално

  Там има внушителни приливи и отливи, всеки ден. Не е само климата.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 4 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Разбира се,че островите ще потънат.

 5. 5 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Ето в уикипедия са сложили и 2 исторически карти, на които ясно се вижда как от 1650 до 1850 островите са се смалили почти двойно - това в "стабилното време"преди климатичните промени... https://en.m.wikipedia.org/wiki/Halligen
  —цитат от коментар 1 на Jazzdevil


  Те и текст са сложили в Уикипедия. Текстът казва: "Sometimes, owing to sediment deposition, islands have actually grown together..."

  Не става само с гледане на картинки.

 6. 6 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#5] от "tamada":

  Някои хора не могат да разберат текст, за това гледат картинки. То си го пише в Уикипедия, не само на английски, че островите са намалели в последните векове, заради по-добрата брегова защита.

 7. 7 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 489 Неутрално

  "Ще потънат ли германските острови Халиген" - колко жалко.
  Да заделим 300-400 милиарда евро, за да решим и този климатичен проблем...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Ала-бала, нещо като подкрепа на теориите за световното затопляне и въобще катаклизми.
  И не казвам, че няма и няма да има всякакви природни катаклизми, напротив, имало ги е и ще ги има, докато нашето кълбо е налице и обикаля около слънцето.
  Но е доста претенциозно да свързваме тези катаклизми с човешкото влияние.
  Това което можем и за съжаление правим е да прецакваме някои разстителни и животински видове, там трябва да се насочат усилията, както и да управляваме много по-добре генерирането, движението, разпространението и рециклирането на боклуците. Това са резултати от нашата човешка дейност и е наше задължение да се оправяме, а бурите, вулканите, валежите и сушите, затоплянето и застудяването да оставим в ръцете на Оня горе, дето винаги се е занимавал с тази работа.

 9. 9 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 734 Весело

  До коментар [#8] от "tsvetko_51":

  Ми чудесно, Вашата теория е много добра. Остава сега да приемете, че въглеродният двуокис също е боклук и проблемът е решен :)

 10. 10 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1023 Любопитно

  Те островите няма как да "потънат", освен ако няма тектнонична активност и наистина да потънат при разместване на земни пластове, което в случая не е. Защо използват тази дума?

 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4498 Неутрално

  До коментар [#7] от "PisnaMi":

  "Да заделим 300-400 милиарда евро..."

  Бръкнете в джоба си и заделете!

 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  Ето едно проучване от 2004, което твърди че до 2020:

  A secret report, suppressed by US defence chiefs and obtained by The Observer, warns that major European cities will be sunk beneath rising seas as Britain is plunged into a 'Siberian' climate by 2020. Nuclear conflict, mega-droughts, famine and widespread rioting will erupt across the world.

  https://www.theguardian.com/environment/2004/feb/22/usnews.theobserver


  Ето още един доклад на ООН от 1989, който твърди че до 2000 година ще има потънали части от цели държави. 2020 сме вече - демек цели 20 години и нищо не се е сбъднало от предсказанията им.

  https://apnews.com/bd45c372caf118ec99964ea547880cd0


  Те толкоз с германските острови :)

 13. 13 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  До коментар [#5] от "tamada":

  Ох ама разбира се - картографът от 1650 е пристигнал точно в един такъв момент дето за седмица били "пораснали" островите, иначе нормалната им брегова линия е съвпадала 1:1 с тази от 1850 - нали сме били климатично стабилни тогава и без въглеродни емисии.

 14. 14 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  До коментар [#8] от "tsvetko_51":Ми чудесно, Вашата теория е много добра. Остава сега да приемете, че въглеродният двуокис също е боклук и проблемът е решен :)
  —цитат от коментар 9 на ilinko


  А ако не приемем какво?

 15. 15 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 779 Любопитно

  "Ще потънат ли германските острови Халиген" - колко жалко.Да заделим 300-400 милиарда евро, за да решим и този климатичен проблем...
  —цитат от коментар 7 на PisnaMi


  Ти ли ще ги заделяш тези пари?
  Или плачеш на 'чужди гробища'?

 16. 16 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 762 Весело

  До коментар [#12] от "realguru":

  Кратка история на относително близките краища на света според вестителят на апокалипсиса Ню Йорк Таймс. 🙃

  1966: Нефтът ще свърши след 10 години.
  1967: Прогноза за всеобщ глад към 1975 г.
  1968: Пренаселеност по целия свят, бунтове, масово разрушение.
  1969: До 1989 г. автомобилните газове ще унищожат всичко.
  1970: Всички природни ресурси ще са приключени до 2000 г.
  1970: Гражданите няма да могат да излязат навън без противогази към 1985 г.
  1970: Натрупването на азот ще направи почвата непригодна за използване всеки момент.
  1970: Разлагащият се боклук във водата ще убие всичката риба.
  1970: Пчели-убийци-мутанти застрашават хората.
  1970: Новият ледников период ще започне около 2000 г.
  1970: В Америка ще бъдат въведени водни дажби около 1974 г и продоволствени - около 1980 г.
  1971: Новият ледников период ще настъпи около 2020-2030 г.
  1972: Новият ледников период ще настъпи около 2070 г.
  1972: Нефтьт ще свърши до 20 години.
  1974: Информацията от спътниците показва бързо настъпване на нов ледников период.
  1974: Още един ледников период.
  1974: Разрушението на озоновия слой — най-огромната опасност за живота, масова смърт до 20 години.
  1976: Научен консенсус: охлаждане на планеата и скорошен надигащ се глад.
  1977: Министерството на енергетиката в САЩ съобщава, че нефтът свършва през 90-те години.
  1978: Захлаждането ще настъпи в близките 30 години и ще продължи много дълго.
  1980: Киселинните дъждове ще убият живота.
  1980: Нефтът окончателно свършва в 1988 г.
  1980: Невиждани засушавания в близките 10 години.
  1988: Малдивските острови ще потънат под вода до 2018 г.
  1989: Повишението на морското ниво ще унищожи цели нации, ако нищо не бъде направено до 2000 г.
  1989: Уестсайд в Ню Йорк ще бъде под вода през 2019 г.
  1996: Нефтът вече напълно сигурно ще свърши през 2020 г. Децата няма да знаят какво е сняг през същата година.
  2002: Глобален глад настъпва след 10 години, ако не спрем да ядем риба, месо и млечни продукти.
  2002: Нефтът пак ще свърши, този път през 2010 г.
  2004: До 2024 г. Великобритания ще стане Сибир.
  2005: Манхатън под вода през 2015 г.
  2006: Суперураганите ще ни убият, така че вече не е важно дали има или няма нефт.
  2008: Арктика напълно без лед през 2018 г.
  2008: Климатичният гений Ал Гор прогнозира свободна от леда Арктика през 2013 г.
  2009: Климатичният гений принц Чарлз ни дава 96 месеца, за да спасим света.
  2009: Премиерът на Великобритания иска 50 дни усилия, за да спасим света от катастрофа.
  2009: Климатичният гений Ал Гор мести прогнозата за Арктика без лед през 2014 г. И си купува имение на брега с парите от въглеродни квоти, но да не придиряме много.
  2013: Арктика без лед през 2015 г.
  2014: 500 дни до климатическия хаос.
  2019: Грета Тунберг - е сега вече краят дойде.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 17. 17 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1722 Любопитно

  "Ще потънат ли германските острови Халиген" - колко жалко.Да заделим 300-400 милиарда евро, за да решим и този климатичен проблем...
  —цитат от коментар 7 на PisnaMi


  Проблема е определено климатичен - ето най близката станция дето следи морското ниво в съседен Есберг в Дания каква "отчетлива" корелация показва между темпа на покачване на морското ниво и световните СО2 емисии:

  http://sealevel.info/MSL_graph.php?id=130-121

 18. 18 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#8] от "tsvetko_51":Ми чудесно, Вашата теория е много добра. Остава сега да приемете, че въглеродният двуокис също е боклук и проблемът е решен :)
  —цитат от коментар 9 на ilinko


  Трябва спешно да намалим въглеродния двуокис!
  Но вече се работи по проблема , споко ..

  Ето от "Капитал":
  ------------------------
  "Около 35% от необходимата му енергия циментовият завод в Златна Панега си набавя чрез алтернативни горива. За целта заводът е създал дъщерно дружество - "ГАЕА Зелена алтернативна енергия", което работи с местния бизнес за производство на инженерно гориво за нашия завод, т.е. алтернативни горива, произведени от пластмасови, хартиени, текстилни и др. отпадъци. Това според изпълнителния директор на "Златна Панега цимент" Адамантиос Францис е намалило емисиите CO2 с 15%, откакто групата "Титан" е закупила завода през 2004 г. "Амбициите ни са свързани с това тази тенденция да продължи и до 2030 г. емисиите да бъдат намалени с още 20%", казва Францис, който през миналата година пое ръководството на "Титан България"...
  --------------------
  https://www.capital.bg/specialni_izdaniia/kapital_gradove/2018/08/31/3297097_golemiiat_zavod_v_malkoto_selo/
  ""Последният ни по-мащабен проект е нова линия за раздробяване на твърди отпадъци, използвани като алтернативно гориво, на стойност над 1 млн. евро и беше пусната в експлоатация в края на юни. ..
  "Циментовата индустрия е една от малкото индустрии, които осигуряват условия за безопасно оползотворяване на отпадъци в качеството на заместител на природните горива и суровини. Оползотворяването на отпадъци намалява обема на депонираните, както и количеството на СО2 емисиите..
  Основният вид отпадък, който се оползотворява в завода в Бели извор, са нерециклируеми сортирани битови отпадъци от общините. Към настоящия момент се приемат отпадъци от Столичната община ..Оползотворяват се също и отпадъци от промишлеността (пластмаси, каучук, хартия и картон, текстил, дървесина), както и в по-малки количества излезли от употреба автомобилни гуми"
  ---------------------

  Горим стари гуми, намаляваме СО2.. лесно, нали?
  Що го не правим и по-масово, за какво чакаме, да потънат всякакви острови по света ли?

 19. 19 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Всеки може да гори гуми ! Лесно е ..
  За какво чакаме, та островите амен-амен ще потънат до върха!

  Трябва да сме активни!
  Грета Тунберг иска от нас да действаме..

 20. 20 Профил на Petko Dourmana
  Petko Dourmana
  Рейтинг: 1316 Весело

  Статията заради превода е станала безумна, а коментарите още повече :)
  Халиген е понятие за тип остров, по-точно нещо между издигнато дъно и остров, и е типично вероятно само за Северно море ... Нормално е притежателите на къщи да са загрижени, защото имотите на всички Северни фризийски острови са безобразно скъпи, това са бивши курорти на богатите в Северна Германия и много от тях са купувани като инвестиция ... Само на Зюлт има повече луксозни бутици, отколкото в България, имат си и собствен моден бранд, както и верига за бързо хранене с морски хрании т.н.
  И като се споменава за местните е добре да се уточнява, че те не са германци, а фризийци ...

 21. 21 Профил на Petko Dourmana
  Petko Dourmana
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Даже и езикът на фризийците е в отделна подгрупа на германските езици заедно с английсния ...
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/File :Anglo-Frisian_distribution_map.svg

 22. 22 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  До коментар [#16] от "baba_zozolana":

  +++++++++++++++++

  Ха, ха :)

  Много е добро. И мойте скромните двете ги има там.

  Предполагам оригинала е на английски и някой го е превел. Имаш ли английски източник?

 23. 23 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 762 Весело

  До коментар [#22] от "realguru":

  Най-вероятно наистина е превод от английски, но нямам първоизточника (просто го копи/пейстнах, защото много краища, много нещо, та не съм поправяла правописните грешки 😃). Някои от "краищата на света" ги помня, някои други проверих - да, трябвало е да настъпят, така че най-вероятно и другите посочени "краища на света" е трябвало да дойдат, но явно ще се наложи в адски мъки да почакаме още.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 24. 24 Профил на Petko Dourmana
  Petko Dourmana
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#1] от "Jazzdevil":

  Като си тръгнал да сравняваш, направо сравнявай с Магна Фризия :)
  https://en.wikipedia.org/wiki/File :Frisia_716-la.svg

  Точно наводненията и природните катаклизми са основната причина за изчезването и ...
  Северните фризийски острови стават част от Германия (Прусия) малко преди нашето Освобождение :)

 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5142 Неутрално

  Сещам се за приказката "Дивите лебеди" и скалата в морето за пренощуване на братята и Елиза.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Трябва да си леко откачен, за да живееш на такива места. Понякога гледам кримисериалите, където действието се развива я из немските острови, я из Швеция или Дания, много е потискащо.
  Пълна дивотия, вятър и студ, но явно на немците им харесва, особено ако след посещение на Зюлт с гордост си лепнат на колата лепенка с очертанията на острова или с култовото заведение "Занзибар".

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 27. 27 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#17] от "Jazzdevil":

  Ало, другари, корелация не означава каузалност. Би трябвало да сте наясно с това ОСНОВНО положение в статистиката.

 28. 28 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#7] от "PisnaMi":"Да заделим 300-400 милиарда евро..."Бръкнете в джоба си и заделете!
  —цитат от коментар 11 на vassilun

  [quote#15:"ali_ibn_isa"][/quote]

  Май някой не разбира от ирония.

 29. 29 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Трябва да си леко откачен, за да живееш на такива места. Понякога гледам кримисериалите, където действието се развива я из немските острови, я из Швеция или Дания, много е потискащо.Пълна дивотия, вятър и студ, но явно на немците им харесва, особено ако след посещение на Зюлт с гордост си лепнат на колата лепенка с очертанията на острова или с култовото заведение "Занзибар".
  —цитат от коментар 26 на proventuss


  Има лечебен въздух.
  Морето идва и залива 20-25 километра, после се оттегля.
  Това се казва "ватен".

 30. 30 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  До коментар [#27] от "areta":

  Ми тя отчетливостта на корелацията (дето никаква я няма) затова е в кавички бе г-жо - за тия дето не схващат сарказма.

 31. 31 Профил на Petko Dourmana
  Petko Dourmana
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#26] от "proventuss":

  Още по-лошо е ... След като са яли в ресторанта или пили в бара може да минат и през магазина Занзибар, да си купят за 700 евро по едно такова якенце, произведено в Китай :))) https://www.sansibar.de/sansibar/de/Größe/FTC-Herren-Jacke/p/000000000302870002

 32. 32 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Разстроено

  По-лошото е, че Венеция и Малдивите потъват

 33. 33 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Във филм на Нешънъл Джиографик за Германия недвусмислено беше казано, че бавно но неминуемо островчетата потъват/ще бъдат залети. А изглеждат като някаква спретната градинка!

 34. 34 Профил на Petko Dourmana
  Petko Dourmana
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#26] от "proventuss":

  По-лошо е отколкото и аз си мислех :)
  Сайтът няма английска версия, защото само германец може да даде на обрулен от вятъра остров за бутилка вино три пъти повече, отколкото тя струва в магазин на пъпа на Лондон ...
  https://www.sansibar.de/sansibar/de/Wein/Rotwein/2014-Château-Pétrus-Pomerol-1-5-l/p/000000000000300710

 35. 35 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 638 Неутрално

  ...много е потискащо.Пълна дивотия, вятър и студ, но явно на немците им харесва...
  —цитат от коментар 26 на proventuss


  Да ходиш на почивка на остров Зюлт показва също и социален статус. Почивките там въобще не са евтини. Освен това там не ходят семейства с деца, а основно пенсионери. А в общия случай, със всичките уговорки на обобщаването и стереотипизирането, възрастните немци не обичат да им се мотаят деца наоколо.

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7228 Неутрално

  Ако така продължава с топенето на ледовете и много други части ще останат под вода. И то не само малки9 острови, а част от континенти.

 37. 37 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 731 Неутрално

  До коментар [#8] от "tsvetko_51":Ми чудесно, Вашата теория е много добра. Остава сега да приемете, че въглеродният двуокис също е боклук и проблемът е решен :)
  —цитат от коментар 9 на ilinko


  Не знам дали се шегуваш, ама въглеродният диоксид е жизнено важен за фотосинтезата и биосферата като цяло и изобщо не е токсичен. Същевременно парниковият ефект се дължи в най-голяма степен на водните пари.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 38. 38 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#16] от "baba_zozolana":

  Да малко са преувеличили с повечето неща, но е истина, че сега няма истинска зима в Европа. През 90те като бях дете си спомням ,че имаше сняг , а сега няма...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK