"Моите планини" на Валтер Бонати излиза на български отново (откъс)

"Моите планини" на Валтер Бонати излиза на български отново (откъс)

© Издателство "Вакон"Тази седмица на пазара излиза книгата на големия алпинист Валтер Бонати "Моите планини". Тя е издадена през далечната 1978 година и сега получава второто си издание. Бонати е смятан за най-големия алпинист в света през 50-те и 60-те години на XX век. Роден в Бергамо, Италия, на 22 юни 1930 година в семейството на търговец на платове, той прави първите си изкачвания едва осемнадесетгодишен.


Бонати е автор на феноменални солови изкачвания в Алпите и има значителен принос за успеха на италианската експедиция през 1954 г. на най-трудния осемхилядник К2. Смятан за абсолютен феномен в световния алпинизъм, оказал влияние върху поколения алпинисти от цял свят. Бонати е и един от най-талантливите писатели на планинарска тема.


След като прекратява заниманията си с екстремния алпинизъм, се посвещава на изследователски експедиции. Пише репортажи за италианското списание "Епока" и обикаля малко познати места по света.
С книгата си "Моите планини" Бонати отвежда читателите в живия и опасен свят на високите планини - от непознатата Патагония, през перуанските Анди до величествените Хималаи и Каракорум. В книгата си той разказва за живота на местните, описва природата и красотата на планината. Споделя уроците, които е научил, и разкрива суровите закони на върховете, защото там горе човек се научава преди всичко да страда.


"Моите планини" на Валтер Бонати излиза на български отново (откъс)

© Издателство "Вакон"


Откъс от "Моите планини", предоставен от издателство "Вакон".


Когато ми хрумна за пръв път идеята да направя общест­вено достояние тези мои планински записки, изпитах чув­ство на смущение и боязън. Също като дете, което желае, но не знае как да признае на своите приятели, погълнати от научнофантастична игра, че то все още предпочита да тича босо и да се премята презглава по поляните. После, като се замислих за нашата епоха, в която техниката до­веде не само до триумфите на Северния полюс и Луната, но и до затлъстяване и изнеженост у много хора поради прекалените удобства, си казах: в края на краищата какво по-хубаво има от това да можеш все още да тичаш бос и да се премяташ презглава по ливадите? Има ли нещо по-хубаво от това да се върнем отново към простата и щедра природа, за да се почувстваме отново човешки съще­ства? Аз вярвам твърдо в уроците на природата, затова съм убеден, че планината със своите красоти, със своите сурови закони представлява днес повече от вчера една от най-ефикасните школи за човешкия характер, защо там горе човек се научава преди всичко да страда.


Това именно беше мотивът, който повече от всеки друг ми вдъхна необходимата увереност да публикувам тези свои записки, разказващи просто за онова, което съм пре­живял в планината.


Преди да започна моите разкази, искам да направя някои уговорки от личен характер, за да доближа читателя към моя начин на виждане на нещата, за да му разясня моето разбиране за алпинизма, което стои в основата на всяко мое начинание.


Преди всичко, ако трябва накратко да синтезирам алпинизма, бих наредил една след друга следните думи, които ми идват на ум: борба, приключение, романтизъм, бягство от всекидневието, спорт, защото съм уверен, че по-силно или по-слабо всеки алпинист, достоен за това име, е преживял тези многообразни аспекти. За тези думи са написани хиляди разкази, стотици томове са излезли изпод толкова пера - от най-изтънченото до най-простото, и всички са еднакво действени и ценни, защото говорят за неща, почувствани и преживени. Това ме кара да присъединя към тези пера и моето - не на писател, а на алпинист, който вярва, че е опознал планината достатъчно, за да може да говори за нея.


С Райнхолд Меснер.

© Издателство "Вакон"

С Райнхолд Меснер.


Противно на това, което мнозина мислят, алпинизмът не означава рискуване на живота заради развлечението да висиш по цели дни на безсмислени стени, поддържан от елементарни и несигурни приспособления, с единственото намерение да изкачиш планината заради самото изкачване, въпреки че същата планина днес е достъпна и с удобни меха­нични средства. Ако беше така и погледнат като антитеза на днешния технически прогрес, прекрачил в космическото пространство, алпинизмът със своите цели не би изглеждал нищо друго освен назадничаво и дребнаво занимание. Не! Даже ако прекалената и изопачена виртуозност на някои днешни изкачвания може да ни заблуди и дезориентира до известна степен, истинският алпинизъм е съвсем друго нещо - той е преди всичко подбуда за борба вътре у нас и за победа над самите нас, за духовно пречистване и наслада, за което планината представлява прекрасно и идеално поле за действие. Ето защо умората, страданията и лишенията, които почти винаги съпровождат изкачването на върхо­вете, алпинистът приема като условия, необходими, за да закали своите сили и характер.


Освен това в нажежената атмосфера на борбата, лице в лице с трудностите, неизвестността и хилядите опасности, планината оголва безмилостно алпиниста и ни го показва та­къв, какъвто е в действителност спрямо себе си и спрямо другите, с всичките му достойнства и недостатъци. Мисля, че само това е достатъчно, за да ни убеди как планината може да се превърне за този, който я изкачва, в предпоставка за най-хубавите и плодоносни усещания в живота.


Повече информация за книгата можете да намерите тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Най-големият!
  Всички са се учили от него. Братята Меснер, Кукучка...

 2. 2 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  "... "Моите планини" на Валтер Бонати излиза на български...".

  Тази книга съм я чел на български още като ученик. Заемал съм я от библиотеката. Някъде през 1987-ма или 8-ма... Тоест, отдавна е издавана на български. Явно някои не знаят... ;)

  https://knizhen-pazar.net/sold_products/books/743044

  Бивш tww09306483.
 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3131 Весело

  До коментар [#2] от "Petleshev":

  "Тази седмица на пазара излиза книгата на големия алпинист Валтер Бонати "Моите планини". Тя е издадена през далечната 1978 година и сега получава второто си издание."
  ============
  Вероятно имат предвид, че тогава е издадена на български, а не изобщо.
  Искам да си я купя от книжарница не оттук.
  Скоро и ракия ще почне да ме гони от компютъра.
  А иначе Бонати е Голям!

  Еретик
 4. 4 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  До коментар [#3] от "Костадин Иванов":

  А-а-а-а... Това съм го пропуснал.
  Извинения! :)))

  Бивш tww09306483.
 5. 5 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Велик и скромен. Негови са думите "Където има воля има и път" естествено прочетени в старото издание.

 6. 6 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Велик и скромен. Негови са думите "Където има воля има и път" естествено прочетени в старото издание.

 7. 7 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#5] от "wpo34378687":

  Не са негови.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 8. 8 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#7] от "simval":
  Да всъщност са на Нитше,може да се перефразира и Конфуций но аз от дете знам че са негови, не са български знам какво имаш в предвид.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK