Един французин - на път в България: "Акве Калиде" и хамамът на Сюлейман Великолепни

Един французин - на път в България: "Акве Калиде" и хамамът на Сюлейман Великолепни


България е страна с многовековна и интересна история. За да осъзнаем реално нейната наднационална стойност обаче, решихме да го направим през погледа на чужденец. Поканихме Пиер Анри - френски журналист, пътешественик, любител на историята и България - да обиколи със своята камера културни и исторически обекти в страната и да ни разкаже как изглеждат през неговите очи.


Нека в началото на този пътепис си призная, че от години любимият ми български град е Бургас. Не защото не харесвам и други градове в тази впечатляваща с разнообразната си природа и балканско-европейски градски стил страна, но защото вече десет години Бургас винаги ме изненадва приятно. Когато за първи път отидох там, центърът все още беше обрамчен от метални скелета, ремонти и изкопи, а Морската градина току-що беше реновирана. Оттогава всяка година, щом се отбивам по работа или за удоволствие, виждам по нещо ново, модерно и направено с мисъл за жителите и гостите на града.


Двете централни улици "Богориди" и "Александровска" днес са запазили уютния си чар, но заедно с това са чисти, поддържани и осветени. Има велоалеи, удобни тротоари и дори градски контейнери за боклук с подземни шахти. На площада, наричан от бургазлии "Тройката", вече функционира и напълно обновен културен център с чудесна модерна визия, а старото пристанище се е превърнало в комплекс от конгресен център, нов бизнес хотел, бизнес сграда с всички удобства и сума заведения точно до морето.
Един французин - на път в България: "Акве Калиде" и хамамът на Сюлейман Великолепни


Другата добра новина е, че в Бургас лесно можеш да намериш хотел, който приема гости с домашни любимци. Моят се оказва съвсем до морската градина, което е огромно предимство. Персоналът е истински дружелюбен и мил с моите две четириноги момчета. За пътешественик като мен това е особено важно, защото кучетата ми са моите другари и в добро и в лошо и ако те не се чувстват комфортно, страда цялото настроение на приключенската ни компания.


Но да не се отплесвам! Целта ми сега е да видя "Акве Калиде" - древните лековити горещи води край Бургас, чиято история днес е представена в комплекс от модерен музей, възстановка на хамама на Сюлейман Великолепни и археологически останки от някогашните терми.


Пътуването


Всъщност много лесно ще откриете комплексът "Акве Калиде". Google Maps и GPS на автомобила го намират безпогрешно, но ако не разчитате на подобна помощ, просто тръгнете по магистралата за София. Малко след като излезете от Бургас, трябва да следвате отбивката за квартал "Ветрен", която се отклонява леко вдясно от основния път. Ветрен някога е било просто село в района на Бургас, но днес вече се води негов квартал. Табели има навсякъде, както на латиница, така и на кирилица. Лично аз се забавлявам да чета на български, но знам, че за несвикнали с кирилицата, това може да се окаже истински проблем, затова кафявите табели са и на латиница.Пристигам на мястото, самият хамам-музей и административната сграда към него остават вляво от мен, а аз решавам да продължа още малко по пътя напред, за да разходя двете кучета, преди да ги оставя да ме чакат в колата. Паркирам на малък паркинг, пред мен е приказна гора, а четириногите ми приятели щастливо ме повеждат нанякъде. И само след минута попадам в чудесен парк с поддържани поляни, детски съоръжения за катерене, маси за тенис, площадки за бадминтон, организирани места за пикник с все зиданите барбекюта и дори масивна и впечатляващо чиста тоалетна.


Правим една приятна скоростна обиколка, хората са приятелски настроени към страната ни компания, а след това, леко уморени, кучетата се настаняват на задната седалка на колата и се унасят в следобедна дрямка. Ето го и моето време да открия хамама.


"Акве Калиде"


Връщам се няколко метра назад към двете сгради в жълто и археологическите разкопки около тях. Наоколо се чува дикторски глас, разказващ за основни моменти от историята на мястото на няколко езика. Точно пред сградата, която днес представя възстановения хамам на Сюлейман Великолепни от 16 век, е възможно да се зареди приложението в Google Play или App Store, позволяващо да видите мястото реконструирано в 3D модел. Препоръчвам ви горещо да го направите, за да се ориентирате реално колко великолепно е изглеждало някога всичко тук.


Един французин - на път в България: "Акве Калиде" и хамамът на Сюлейман Великолепни


Билети за посетители се купуват от съседната сграда, където има кафене, музей и магазин за сувенири. Аз съм единственият посетител в този ноемврийски петъчен следобед, така че дамата, която продава билети, заключва касата след мен и лично ме води до хамама, за да ми разкаже неговата история. От нея разбирам, че той е точно подобие на някогашната султанска баня от времето, когато в нея си е почивал Сюлейман Великолепни. Влизаме през малка входна врата, а веднага след нея вдясно има витрина с колекция от предмети, намерени по време на разкопките тук - монети, лъжици, колби, керамика. Има план, обясняващ подробно и как е изглеждало мястото още от древността, така че останките от дебелите римски стени отвън придобиват реален образ. В следващата стая пък е пресъздадена типичната хамам атмосфера с все леглото, налъмите и бельото, каквито са се ползвали в подобни обществени места. Тук, точно преди да влезе и в самата зала на банята, всеки посетител на "Акве Калиде" получава слушалки, чрез които да чуе специална информация на български, английски, френски или руски език. Те са необходими и заради текста на 3D анимация, която се излъчва върху синия купол на Хамама, но за това след малко.


Един французин - на път в България: "Акве Калиде" и хамамът на Сюлейман Великолепни


Нека първо се опитам да пресъздам какво е усещането, когато точно след малкото антре, моята водачка отваря ниската вратичка, водеща към истинското помещение на банята. Аз се навеждам, за да мина през нея, вдигам глава, а вътре Вътре се разкрива зала с мрамор, стени и арки в турско синьо, мраморни умивалници, правоъгълен басейн с красив чучур в средата и купол със специални дупки, през които външната светлина влиза по особено мистичен начин. Не съм от най-емоционалните туристи, но тази гледка наистина ме кара да направя крачка назад и от устата ми съвсем спонтанно да се откъсне едно "уау!".


Дамата, която ме води, ме настанява да седна (има кокетни възглавнички, за да не седиш на студения мрамор) и филмът започва - ще гледаме образователно филмче. Илюзията е перфектна! Анимацията отнема около 15 минути, а представената легенда разказва цялата история на "Акве Калиде" още от античността, през римско и византийско време, с пристигането на кръстоносците, а след тях и нашествието на османците, та до края на XVI век, когато Сюлейман преоткрива и възстановява термалния извор и го дарява с истинско ориенталско великолепие. Всъщност преди да се превърне в негов хамам, този извор с редица терапевтични свойства е бликал точно така, както и днес - с постоянна температура от 41° C. Лечебните му ползи са признати от много векове и се използват и сега в различни балнеопрограми, разработени в болничните заведения в близост до музея. Водата тук лекува храносмилателни разстройства, заболявания на нервната система, действа за укрепване на имунната система и третира успешно бъбречни заболявания. Съвсем наблизо, до самия музей на "Акве Калиде" има инсталирани и обществени чешми, от които хората свободно могат да си наливат лечебна вода.


Един французин - на път в България: "Акве Калиде" и хамамът на Сюлейман Великолепни


Трябва да спомена, че едно от най-хубавите неща на "Акве Калиде" е, че е музей, който спокойно можете да посетите семейно. Образователното филмче е интересно както за възрастни, така и за деца, анимацията е красива, а приказният вид на хамама те кара да се почувстваш в друго време и друго измерение. Както ми каза екскурзоводката, общината предвижда тук да се изгради и СПА център, така че с удоволствие бих се върнал отново, този път, за да се насладя и на балнеопроцедура така, както са го правели траките, римляните, кръстоносците и османците преди мен. Казват, че тук уморените си от походи нозе е лекувал дори самият Филип Македонски


Входни такси и още интересни места наоколо


Един французин - на път в България: "Акве Калиде" и хамамът на Сюлейман Великолепни


"Акве Калиде" е отворена за посещение от понеделник до неделя, между 8:30 и 17:30 ч. Цените на билетите са между 1.50 и 6 лв в периода от 1 юни до 30 септември и още по-ниски в останалото време. Снимките са разрешени, но не и по време на прожекцията на 3D филма по разбираеми причини. Не се допуска и влизането в басейна в самата баня, за което любезно предупреждават на входа, а аз истински се учудвам, че изобщо има посетители, за които такова уточнение е необходимо.


Като така и така съм на вълна термални извори и балнеология, горещо препоръчвам на всеки в района да се възползва от многобройните места наоколо, предлагащи процедури с луга. Разбира се, истинското удоволствие от подобна терапия може да се изпита през лятото, защото всичко се случва на плажа, където напълно свободно и с истинско детско щастие се мажеш от глава до пети с нея. А пък тя е черна на цвят и видимо прилича на кал, въпреки че няма общо с нея. Образува се като вторичен елемент от производството на сол и е позната и използвана за здравни терапии още от древността.В студените месеци пък препоръчвам на всеки да се разходи из забележителностите на Бургас. Там има няколко много музея, които дори можете да посетите с един общ билет с давност 24 часа - Етнографския, Археологически и Историческия. Като любител фотограф пък препоръчвам през есента непременно да отидете на "Точката". Тя е разположена в северната част на Атанасовско езеро, непосредствено до солниците и е най-старото и известно място за наблюдение и снимане на птици, преминаващи по прелетната магистрала Виа Понтика. Тогава над главите и камерите на посетители от цял свят прелитат на внушителни ята бели щъркели, розови пеликани, кресливи орли и още много видове изключително красиви птици.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK