Местните общности изпускат контрола над туризма по островите в Гърция

Местните общности изпускат контрола над туризма по островите в Гърция

© Despina Galani, unsplash,Устойчивостта на туризма по гръцките острови е поставена под въпрос, тъй като броят на леглата за гости на все повече места е три или четири пъти повече от броя на постоянните жители, съобщи в. "Катимерини".


Проблемът вече засяга не само много популярните острови като Миконос и Санторини, но, изглежда, се концентрира напоследък и в Цикладите, включително някои малки островчета, които някога са били смятани за "алтернативни дестинации" и където проблемът се оказва също толкова взривоопасен.


Проблемът допълнително се изостря от краткосрочните наеми от типа Airbnb, като обявите варират от стотици до няколко хиляди на много острови, допълва изданието.
"Туризмът преминава към форма, при която управлението излиза от контрола на местните общности", казва Хари Кокосис, почетен професор в Университета на Тесалия.

  • "Катимерини" комбинира данните от преброяването от 2021 г., публикувани тази година, с последния годишен доклад за 2022 г. на Института за изследване и прогнозиране на туризма (ITEP) към Гръцката хотелска камара и наличните данни за наемите на стаи (според Конфедерация на бизнесмените от туристическото настаняване в Гърция към 2019 г.) и къмпинги (ESYE към 2021 г.).

  • За Цикладите и Додеканезите са използвани и данни от обявите в Airbnb, като е изчислено, че всяка обява отговаря на поне две легла.

  • За целите на публикацията са взети предвид всички острови с изключение на Крит и Евия (известен в България още като Евбея или Негропонте - бел. ред.).


Анализът показва, че на пет острова наличните легла са над три пъти повече от местното население:

  • Миконос има 3.7 легла на жител
  • Санторини - 3.42
  • Фолегандрос - 3.16
  • Иос - 3.07
  • Антипарос - 3.03.


Това означава, че в разгара на туристическия сезон населението на тези острови се увеличава повече от три пъти, без да се смятат работниците и обикновените посетители, различни от туристите, които не са постоянни жители.


Шест други острова имат повече от две легла на жител (Скиатос, Серифос, Сифнос, Аморгос, Тасос и Сикинос).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK