Кьолн извън отъпканите пътеки

Кьолн извън отъпканите пътеки

© Татяна ДимитроваКатедрала. С величието на тази сграда е обичайната асоциация с германския град Кьолн. Другата е с одеколона, откъдето и идва названието на този продукт. Днес в известната сграда на чиято горна част на фасадата все още стои надписът "4711" се помещават други бизнеси. Много от тях стартъпи с различен предмет на дейност, сред които и такива, в чиито фокус е да произвеждат облекло, чанти и др. по устойчив начин.


Сградата се намира в един стар квартал с ново лице - "Ернфелд", който в миналото е бил самостоятелен град и на един мост днес може да се види логото му. До него не водят утъпканите туристически маршрути, но развитието му показва как е възможно място, което човек не посещава без важна причина, може да се трансформира.


"Кьорнерщрасе" и съседни улици са се превърнали в галерии на открито, където намират изява уличните артисти. От доста фасади и огради надничат графити, обичайно смятани за форма на вандализъм и все още намиращи се извън закона. Както се полага на такава изява те интерпретират както злободневни теми, така и изразяват отношение към политически лидери. Други запознават децата с това откъде идва месото - каквато представа обичайно нямат днешните малчугани.

Фотогалерия: Щрихи от Кьолн >


До края на 90-те години на 20 век метрото не стига дотук, наемите са ниски, което прави мястото привлекателно за емигрантите, дошли да търсят работа. Сега кварталът е преобразен, метрото стига, но и наемите се покачват. Фасадите показват как данъчното облагане е ръководело архитектурата.
Тук много създатели на стартъпи, на малки бизнеси намират възможност да тестват дали идеята им ще се окаже успешна преди да ѝ намерят място за постоянно. Далеч от оживлението посетителите може да опитат резултата от работа на пекарни за кафе, купено от ферми, които го отглеждат по устойчив начин или вино, отговарящо на същите изисквания.


В съседен двор между няколко кооперации, чиито жители са мигранти, се намира градина, в която има растения от различни части на света, която да символизира националното разнообразие в квартала.

Кьолн извън отъпканите пътеки

© Татяна Димитрова


Част от него вече е оживено място като останалата част на града, където местните се срещат за вечеря и бира.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK