Медиите не са просто компании - ЕС обмисля нови инициативи да защити свободата им

Медиите не са просто компании - ЕС обмисля нови инициативи да защити свободата им

© European commission (audiovisual service)Европейският съюз се нуждае от нови инструменти, с които да защити свободата на медиите като стълб на демокрацията, а не просто като икономически субекти. Това казва в интервю за "Юрактив" еврокомисарят за ценностите и прозрачността Вера Йоурова.


"Още преди пандемията европейските медии започнаха да отслабват икономически и това може би ги изложи на по-голям политически натиск", казва в интервюто еврокомисарят, в чийто ресор са медиите.


Според европейското законодателство медийните и издателски компании се разглеждат само като икономически субекти, заради което Комисията има ограничени възможности за действие при опити за концентрации, тъй като най-често те са под прага за финансов размер на сделката, който трябва да бъде разрешен и може да бъде разследван от институцията.
Такъв е случаят с унгарската Централноевропейска фондация за преса и медии KESMA, в която през 2018 г. се вляха 500 близки до унгарското правителство издания без компенсации за собствениците. Разследването за защита на конкуренцията беше блокирано от правителството.

"През последните години тенденциите за европейската журналистика са обезпокоителни. Икономическият и политическият натиск, заплахите за сигурността и неправомерните съдебни спорове срещу репортери са факт от известно време", добавя Йоурова.

От интервюто става ясно, че Европейската комисия е отложила за догодина предложението си за Акт за свободата на медиите, който трябва да допълни законодателните възможности за гарантиране на свободата на медиите. Очаква се той да предложи механизъм за увеличаване на прозрачността, независимостта и отчетността, засягащи контрола и свободата на медиите, укрепване на управленските модели на обществените медии. Първоначално Комисията си беше поставила срок за изготвяне на новото законодателство до края на 2021 г. или през следващата.


Пред "Юрактив" Юрова съобщава още, че Европейската комисия планира да издаде препоръка на държавите членки как да гарантират сигурността на журналистите след убийството на разследващите журналисти Данфне Галиция в Малта и Ян Куциак в Словакия, както и на гръцкия репортер Георгиос Караиваз.


"Държавите членки трябва да приемат този въпрос сериозно не само заради самите убийства, но и поради ужасния провал на службите за сигурност при защитата на уязвимите. Това също е въпрос на репутация за държавите членки", казва еврокомисарят.


И Европейският парламент подготвя доклад, но срещу воденето на съдебни спорове срещу журналисти и представители на гражданското общество. В него комисиите по правни въпроси и по граждански свободи, евродепутатите призовават Европейската комисия да излезе със законодателно предложение срещу натиска, оказван срещу журналисти чрез съдебно преследване за публикации (т.нар. SLAPP, чиято цел е да бъдат тормозени, а не да спечели делото).

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Живко Харизанов
  Живко Харизанов
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Има спешна нужда от това.

 2. 2 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Тез от ЕС ако си пуснат Нова, ще им стане лошо. Още малко и в рекламите им ще показват Бойко и ГЕРБ.

 3. 3 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2497 Неутрално

  ЕС обмисля нови инициативи
  ============================
  Една от новите инициативи на ЕС е да се намали алкохола във виното, като се добавя вода.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 4. 4 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  По добре ЕССР да обмисли нови инициативи да им ограничи грантовете..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1791 Разстроено

  Зая съжаление почти всички български медии са именно това - търговски дружества, които работят в областта на услугите...

 6. 6 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4358 Неутрално

  Крайно време е да се направят адекватни мерки за това!В статията е даден рример с Унгария , но нещата у нас са също много зле!Масово медиите са зависими от властта!Тъжно. но факт!

 7. 7 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4358 Неутрално

  До коментар [#5] от "selqnin":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++.

  ............................и са силно зависими от жълтата власт......................

 8. 8 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Какви зашити, какви 5 лева, да каже Слънцето (Дъ Сън) на България (Дневник)

 9. 9 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Кой ще защити журналистите в Дневник от "Агнешките главички" !?

 10. 10 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2497 Неутрално

  ЕС обмисля нови инициативи============================Една от новите инициативи на ЕС е да се намали алкохола във виното, като се добавя вода.
  —цитат от коментар 3 на AModoMio


  За тези дето не вярват
  https://www.liberoquotidiano.it/news/scienze-tech/alimentazione-e-benessere/27136119/vino-ue-vuole-togliere-alcol-aggiungere-acqua-proposta-choc-coldiretti-punta-dito-contro-bruxelles.html

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 11. 11 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 422 Любопитно

  Медия, медиум, медиумите са информационни посредници.
  Това изобщо не е задължително да са компании.
  Например фейсбук е медиум.
  Да ни освободят първо от него.

 12. 12 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 946 Неутрално

  До коментар [#10] от "AModoMio":

  По-добре от инициативата в Орегон да забранят коленето на животни за храна (и с това на практика фермерството). Или инициативата в Австралия да се накарат хората да ядат насекоми вместо месо.
  Колкото до медиите в САЩ, ето колко са "свободни": https://pbs.twimg.com/media/DUowDmrWkAEZDaZ?format=jpg&name=4096x4096
  Проблемът въобще не е, че са търговски дружества, а че има монополизъм на пазара.

 13. 13 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 747 Весело

  Оооо,клети журналя!

  Веднага се сещам за Клаас Релоциус и наградата му "Репортер на 2018 година"!

  Да го защитим, да го!

 14. 14 Профил на fes18649563
  fes18649563
  Рейтинг: 331 Любопитно

  А какво правим с грантаджийските медии, финансирани от чужди държавни фондации или медии, собственост на чужди държави, налагащи геополитически или идеологически внушения? Било американски, немски, руски, китайски и пр.

  Какво правим с либералната политкоректна автоцензура и страхът от изказване на неудобни и "неправилни" гледни точки, което често води до репресии и принуждаване на рекламодатели да прекратят отношенията си със същите?

  Да се говори за медийна "свобода", без да се засягат и горните проблеми, е като да пълниш пробита кофа. Или май така ни уйдисва и предпочитаме да мишкуваме, вместо да погледнем истината в очите в пълния ѝ блясък? Ама гък-мък, не може, ама така, онака, ах че политнекоректно ...

 15. 15 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 747 Весело

  А какво правим с грантаджийските медии, финансирани от чужди държавни фондации или медии, собственост на чужди държави, налагащи геополитически или идеологически внушения? Било американски, немски, руски, китайски и пр.Какво правим с либералната политкоректна автоцензура и страхът от изказване на неудобни и "неправилни" гледни точки, което често води до репресии и принуждаване на рекламодатели да прекратят отношенията си със същите?Да се говори за медийна "свобода", без да се засягат и горните проблеми, е като да пълниш пробита кофа. Или май така ни уйдисва и предпочитаме да мишкуваме, вместо да погледнем истината в очите в пълния ѝ блясък? Ама гък-мък, не може, ама така, онака, ах че политнекоректно ...
  —цитат от коментар 14 на fes18649563


  Виж, никой не говори за качествена или истинска журналистика.
  Става дума за свободното и по-важното - правилното и политкоректно плямпане.

 16. 16 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4004 Любопитно

  А, кой ще ни защити от цензурата в медиите и откровените лъжи, бълвани в тях?

 17. 17 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3310 Неутрално

  Журналистите станаха търговци, говорят това, което им носи по-високи доходи.
  Същото е в образованието и здравеопазването.

  Любовта ще спаси света!!!
 18. 18 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  От известно време почнах да мисля,че най-древната професия всъщност е журналистиката....

 19. 19 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3466 Неутрално

  Да вземем пример от медиите в Македония. Там са свибодни да оишат всичко против България.

 20. 20 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3310 Неутрално

  В този смисъл, трябва да сменят Кошлуков. Той направи телевизията абсолютно пристрастна.

  Любовта ще спаси света!!!
 21. 21 Профил на Помuяр
  Помuяр
  Рейтинг: 728 Любопитно

  Колеги в форума неколкократно са писали мнение, което може да се перифразира така:

  Когато Дневник напише статия против ДБ/Иво Прокопиев, когато ПИК напише статия против Делян Пеевски, когато Труд напише статия против Борисов/ГЕРБ - тогава може да се говори за свобода на словото.

  За това, драги и не дотолкова драги журналисти, не се прострелвайте в коляното, публикувайки подобни статии. Собствениците ви са публична тайна, политическите пристрастия също, както и разните там дарители, спонсори и съдружници. Просто продължавайте с поръчковата журналистика и пропагандиране, че все повече заприличвате на заклет алкохолик, който редовно "плюе" по алкохола и пияниците.
  Което е и смешно, и тъжно, и... българско.

  Тъпак и дегенерат. Аполитичен безродник. Депресиран... от собствената си тъпота.
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7832 Неутрално

  Абе ние нали имахме един регулатор, наречен СЕМ. Той с какво се занимава. Там само за заплати ли стоят или трябва и нещо да правят.

 23. 23 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  еврокомисарят за ценностите и прозрачността Вера Йоурова.
  ===========================================================
  Тази госпожа нали е под санкции, за каква свобода и прозрачност говори.

  Свободата, Санчо...
 24. 24 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  Цитат:
  Медиите не са просто компании - ЕС обмисля нови инициативи да защити свободата им

  ----
  Вземаме произволно СМИ - пр. СНН, НЮТаймс, Асошиейтид прес, Франс прес, Таймс, Гардиън, Дойче веле (кх-кх!) и Дневник (хип-хип-ура!) и с ИЗНЕНАДА установяваме, че не само по въпроса Тръмп - Чудовище № 1, но и по ВСИЧКИ останали въпроси и теми изредените, а и някъде 99.99% от СМИ по света и у нас имат едно и също мнение, абсолютно едно и също мнение по ВСИЧКИ въпроси на миналото, настоящето и бъдещето.

  Което означава, че някои ги държи ПРЯКО и ИЗКЪСО.
  Сл., за да се защитят СМИ, трябва да се изкорени установения СВЕТОВЕН монопол върху инфото.
  Друг начин няма!

 25. 25 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  До коментар [#13] от "libretto":
  То да беше само този.
  Според мен идеята е да се направи пълна зашита на "правилните журналисти и медии".
  Така "Правилните" ще могат плътно да следват партийната повеля на либерал-болшевиките.
  Неправилните, според новоговора не трябва да имат никаква защита.

  Panta rhei....
 26. 26 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 588 Любопитно

  Миже ли малко повечко подробности за тази европейска инициатива? Ако е интересно да взема да регистрирам една такава фирма, която не е съвсем обикновена фирма?

  Бог да благослови Америка за България!
 27. 27 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5585 Неутрално

  Да ама нашите водещи медии НЕ искат да са свободни, а да им киха задкулисието

 28. 28 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Много отдавна на всички им е ясно, че медиите не са нищо друго освен открити глашатаи на лъжи и манипулации. Евтина пропаганда. Много отдавна никой за нищо не им вярва, но те продължават да си въобразяват, че оказват наклон на общественото мнение. Много ги страхува нета и платформите. Смятатйте щом политиците целокупно ги позват, как платформата е много по-въздействаща от всякакви медии.

 29. 29 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  нови инструменти, с които да защити свободата на медиите като стълб на демокрацията
  —цитат от коментар 0 на др Йоурова


  Правилна постъпка на ЕС!

  През 2018 например ЕС ни е платило 34,5 млн лева за щастливи кокошки
  https://www.24chasa.bg/novini/article/6756772
  Нищо не пречи също толкова да се дават и за щастливи мисирки. Те досега са включени и в помощта за кокошките, но само ако са за угояване. Новата помощ треба да бъде за дращене и издаване на звуци
  https://po-krasivi.net/51670/chuvali-li-ste-kak-misirki-se-smeyat-i-otgovaryat-na-choveshka-rech-e-prigotvete-se-da-se-spukate-ot-smyah.html

 30. 30 Профил на lcx54698210
  lcx54698210
  Рейтинг: 223 Неутрално

  И свободните медии има кой да ги наебе, не само фирмените. :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK