Хаос във Великобритания: ще падне ли кабинетът на Лиз Тръс

Лиз Тръс

© European commission (audiovisual service)

Лиз ТръсНестихващите спорове за финансирането на данъчните облекчения водят до сериозни критики срещу правителството на Лиз Тръс, включително от собствените редици. Ще оцелее ли кабинетът ѝ? Анализ на Кристоф Прьосл от "Дойче веле".


Острите обратни завои във Великобритания водят до все по-голямо объркване. Първо, планираното намаление на горната данъчна ставка върху доходите беше отменено. След това финансовият министър Куаси Куартенг намекна, че плановете за финансиране на цялата предвидена серия от данъчни облекчения ще бъдат представени през този месец, а не през ноември. Това трябваше да успокои финансовите пазари. Днес (вчера - бел. ред.) Куартенг обяви и трети обрат. Той е бил разбран погрешно, бюджетът няма да бъде представен по-рано.


Несигурността сред консерваторите нараства


Това не се харесва на гласоподавателите. Много от тях са обезпокоени и критикуват хаоса, с който започна управлението на новото правителство на Лиз Тръс. Това стана ясно по време на многобройните дискусионни кръгове на конгреса на Консервативната партия. Много членове на партията и делегати дойдоха, за да поставят въпросите си за партийните финанси, работата на консерваторите и актуалното състояние на партията.
Двама местни политици изразиха разочарованието си и разказаха колко трудно е в момента да се говори с избирателите по места. Всички говорят единствено за споровете в Лондон, никой не желаеше да обсъжда местната политика, оплакаха се те. По време на друга дискусия партиен член отбеляза, че има гласове, които препоръчват консерваторите да се прегрупират в опозиция.


Тръс подчерта единството на кабинета


Нови избори не се предвиждат. Лиз Тръс се бори за политическото си оцеляване. Министърката на вътрешните работи Суела Брейвърман защити Тръс и обясни защо е подкрепила намаляването на горната данъчна ставка. Част от партията е инициирала "преврат", смята тя.


Обвинението ѝ бе насочено към многобройните депутати, които заявиха, че в парламента ще гласуват против по-ниските данъчни ставки за богатите. Сред тях бе и бившият министър Майкъл Гоув, който публично разкритикува плановете на правителството пред Би Би Си.


От своя страна Лиз Тръс отново обърна внимание на единството на правителството си. Нейните министри стоят зад плановете за растеж, заяви тя пред радио "Таймс". Тя иска да стимулира растежа с множество мерки, сред които намаляването на данъка за придобиване на имот, корпоративния данък и минималната ставка на данъка върху дохода. Въпросът дали тези финансирани с дълг мерки наистина ще стимулират растежа е обект на спорове.


Нови избори биха били катастрофални за торите


Лиз Тръс отказва да гарантира, че социалните помощи ще бъдат съобразени с инфлацията. Пред Би Би Си тя заяви, че трябва да действа по "фискално отговорен" начин, което мнозина разкритикуваха. Според председателката на Камарата на общините Пени Мордонт, която също е от Консервативната партия, коригирането на социалните помощи в съответствие с инфлацията е разумен ход. И в миналото тя и други депутати са подкрепяли подобно действие.


Темата за финансирането на данъчните облекчения може тепърва да ескалира. А едни нови избори биха били катастрофа за Консервативната партия в момента. Според проучване от миналата седмица 54% от анкетираните са заявили, че ще гласуват за лейбъристите, и само 21% - за консерваторите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK