ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Разделното сметосъбиране - мечти и реалности

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на JPJ
  JPJ
  Рейтинг: 583 Неутрално

  това е експеримент с цел да се докаже, че разделното събиране е за същества на по-високо еволюционно стъпало от българите

 2. 2 Профил на Дайкири
  Дайкири
  Рейтинг: 532 Весело

  Ей, 'що са го изхвърлили този душек! Още може да се спи на него!
  Колега, кажи ул. Искър кой номер е това???

 3. 3 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  За пореден път... от хора които си строят къща и си правят тоалетната на двора не може да се очаква нищо друго. Онзи чех ни го показа преди няколко години. У нас държавата и субектите в нея се вплитат в една симбиоза, за която има само една дума започваща с главна буква - Клоака!

 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  Авторът ме настъпва по мазола. Побеляха ми косите, да правя забележки на малоумните квартални получовеци-полусвине. Викам им, куче да е, ще се приучи за 1 седмица. Не, те знаели много добре, ама то въпросът бил принципен....Като под "принципен въпрос" се разбира следното:

  1) от 4-те кофи, жълтата е най-близо до посоката, от която идват (с това пести цели 2 крачки)

  2) жълтата кофа имала дупка отгоре, а на черната трябвало да повдигаш целия капак (това обяснение става под формата на истерични крясъци и псувни по адрес на "целата орпавия", прекъсвани от сърдечните аритмии и пушаческата кашлица на автора им)

  3) "Я не моем да разберем едно, бате! Оти на чернио казан капако винаги е спуснат, а само на желтио е отворен, да е*а мъка да е*а, да е*а прокоба да е*а... Е тфа ако ми го обЯсни некой, че почнем и я да го праим как си е по закон"

  4) "Преди всичко беше у една кофа, сега го направИха така, за да мъчат народо! Народо да е зле, а некой да намаже филията!"

  Каквото и да си говорим, средният матрял е много зле откъм мозъчни функции...Много!

  „Слушай ко ша ти кажа, уа! Човека сий направил частна митница на КПП-то, 10 години хероина за Ивропа й минавал приз ньего. И сига ко, ша са остави на някой си Киро да доди от Канада и да му я затвори? Как ша стани тази работа, то са иска мозък да помислиш малко! Нье само Киро ша падни, ами и кака ти Урсула ша падни, хъ-хъ-хъ! "
 5. 5 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#1] от "Hierophant":

  Много сте прав. И в моя град са поставили три контейнера-за боклук, за пластмаса и хартия и за метали. въобще никой не спазва. Но и държавата си е виновна. Човек не се отличава по някои неща от животните и на практика трябва да се дресира, естествено с глоби. Да не мислите че в напредналите държави се раждат спазващи правилата. От малки знаят че нарушат ли ги-бой през пръстите. Познати българи, приятели на моя син живеещи в Брюксел разказваха, че когато са изхвърлили в контейнер неправилен боклук са ги натопили и глобата е 75 евро. Следващия път внимават. Съпругата ми беше ходила в Брюксел и разказва че докато си седяла на една пейка, някакъв претичал през тревата. Поне десет души ревнали след него. Вероятно е бил българин или румънец. Така че държавата трябва да приучва хората с морков или с тояга.

 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#5] от "stoicho2":

  Точно, "Monkey see - monkey do!". Трябваше още в началото да се направи една разяснителна кампания, но под следната форма:

  За период от 2-3 дена на всяка кофа да се сложи някаква евтина работна ръка ( по един ученик, затворник или безработен) който да гледа получовеците какво носят в пликовете и да им показва, как всяко нещо да отиде в правилната кофа. Поне за добронамерените щеше да помогне. За тези с "принципните съобажения" проблемът е по-голям. Те затова си мрат в лайната, защото такъв им е манталитетът

  „Слушай ко ша ти кажа, уа! Човека сий направил частна митница на КПП-то, 10 години хероина за Ивропа й минавал приз ньего. И сига ко, ша са остави на някой си Киро да доди от Канада и да му я затвори? Как ша стани тази работа, то са иска мозък да помислиш малко! Нье само Киро ша падни, ами и кака ти Урсула ша падни, хъ-хъ-хъ! "
 7. 7 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 836 Любопитно

  Е, те въпросните разделени боклуци въобще не се събират разделно от самите сметосъбирачи, доколкото знам - след още няколко години ще са готови да рециклират разделно събраните отпадъци, а в момента сме в нещо като преходен период на запознаване с технологията?
  Но да, хич не съм оптимист за успешното й внедряване в бъдеще, защото ще трябва да се разчита единствено на добрата воля на българите, а не на санкции. У българинО воля нема, камо ли добра.

  НЕ НОСЕТЕ МАСКИ!
 8. 8 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Още нещо. В Брюксел боклука се поставя в торби с различен цвят. Няма контейнери. Сутрин в определено време минава кола и ги събира. Аз бих допълнил. Не е ли възможно, общината да продава торбички с различен цвят, като на торбите е щампован примерно моя данъчен номер или нещо подобно. Колкото повече торбички си купя значи повече боклук съм изхвърлил и ще плащам повече такса смет. Естествено българинът е гений по далаверите и на това ще му намери цаката.

 9. 9 Профил на Bizareste
  Bizareste
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Не е само до културата на гражданите. Самите фирми за събиране на отпадаците не извозват навреме контейнерите си а и можеше да направят една по-голяма кампания за образоване на обществото по темата. И то всеки сам си решава ще ги разделя ли боклуците или не, но просто може да не се хвърля всичко в цветните контейнери.

  http://bizarotrips.com - Live Creative
 10. 10 Профил на galleen
  galleen
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Още като видях снимката и заглавието очаквах пак да се почне плюения с/у "материала". Може би сме го прихванали от политиците, които все се оправдават, че правят добро, но българина е тъп и само разваля.

  Може би е така до някъде, но е време да се осъзнаем, че нищо не става с магическа пръчка. Тези проблеми са се случвали също в други страни, но там хората се борят с години за ги решат. Защо ние само се оправдаваме с "материала" ?

  Критиците към поста ми ще ги попитам само - защо в Германия например има постоянно учебни програми за ограмотяване на населението, не само по този въпрос. Естествено плюс огромни глоби. Защо там където е много добър "материала" не разчитат на морала на хората, а само тука вярваме в това ?

  El pueblo unido, jamás será vencido.
 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#8] от "stoicho2":

  Не, забрави! Проблемът е познат. Ганьовците гепят редвоно споменатите жълти чували от Германия и ги мъкнат до България, за да си завиват на пролет разсада от домати. Няма да стане. Както за циганина скъсаните кецове, които оставяш до кофите, са голяма ценност и ги прибират веднага, така и Ганьо ще разграби цветните чувалчета, а боклука ще го изсипва от терасата като от самосвал

  „Слушай ко ша ти кажа, уа! Човека сий направил частна митница на КПП-то, 10 години хероина за Ивропа й минавал приз ньего. И сига ко, ша са остави на някой си Киро да доди от Канада и да му я затвори? Как ша стани тази работа, то са иска мозък да помислиш малко! Нье само Киро ша падни, ами и кака ти Урсула ша падни, хъ-хъ-хъ! "
 12. 12 Профил на _
  _
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ооо, късметлии. Даже и кош за хартия си имате. От 2 дни разнасям един кашон с хартия в багажника, с надежда да намеря такъв кош в Младост, но уви...

 13. 13 Профил на Дайкири
  Дайкири
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#12] от "_":

  Вероятно проблемът е в това, че в едим момент на много места изчезнаха сините контейнери и бе добавена лепенка "и хартия" на жълтите. Това на мен не ми е ясно защо стана. Едва ли хартия и пластмаса се преработват заедно.

 14. 14 Профил на galleen
  galleen
  Рейтинг: 624 Разстроено

  Аз имам проблем, който е свързан донякъде с въпроса за рециклирането и опазването на ресурсите.

  От известно време и големите супермаркети направиха супер сложно връщането на бирени бутилки амбалаж. Въпреки че като си ги купувам си плащам по 25 ст. бутилката после отказват да ми я приемат.

  Някой намерил ли е решение на проблема, че хич не обичам бира в пластмаса ?

  El pueblo unido, jamás será vencido.
 15. 15 Профил на sasho1914
  sasho1914
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#8] от "stoicho2":

  До колкото знам (някой ми е казвал, не гарантирам за истинността) в Швейцария е така - вместо такса смет си купуваш такива чували от общината. Колкото повече боклук правиш, толкова повече чували, което звучи справедливо. И само тях имаш право да ползваш.

 16. 16 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Не е само при нас така. It doesn’t make much sense but it makes us feel good. http://www.youtube.com/watch?v=jGdtLxE9nek

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 17. 17 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Весело

  Така е като няма кофа за рециклиране на дюшеци с простата и ясна табела на нея - "ДЮШЕЦИТЕ ТУК!".

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 18. 18 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 847 Неутрално

  В момента съм в Шефийлд, Англия. Нещата, които стават за рециклиране се хвърлят отделно от битовия боклук. Отскоро обаче тук отпадна разделното събиране на отпадъци за рециклиране. Хартия, пластмаса, стъкло, консерви - всичко в едно. Доколкото разбрах разделянето сега си е задължение на преработващото дружество.

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 19. 19 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#11] от "cinik":

  Точно така е, за съжаление

 20. 20 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2336 Весело

  До коментар [#18] от "alchemist":

  Ние докато го въведем са измислили технология, която избягва разделното събиране.

  Любовта ще спаси света!!!
 21. 21 Профил на Дайкири
  Дайкири
  Рейтинг: 532 Любопитно

  До коментар [#14] от "galleen":

  Да. Изглежда многократната употреба на стъклени бутилки е отживелица, вече. Т.е. единственото, което можеш да направиш е да метнеш бутилките в зеления контейнер. И тук възниква въпросът: След като бутилки вече не се връщат, защо все още се таксуват отделно?

  Алтернативите са кутийка и пластмасова бутилка. Четох някъде статия, че макар и с малко, но енергията за преработване на кен е по-малка от колкото за преработване на пластасова бутилка. Така, че в твоя случай щом мразиш пластмасови бутилки и ако искаш да си възможно най-еко - кен.

 22. 22 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#14] от "galleen":

  Да, във всички познати на мен квартални бакалии ти дават бирата, без да ти взимат пари за шишето. За да им спечелиш доверието, е нужно да си пазарувал само веднъж преди това.

  „Слушай ко ша ти кажа, уа! Човека сий направил частна митница на КПП-то, 10 години хероина за Ивропа й минавал приз ньего. И сига ко, ша са остави на някой си Киро да доди от Канада и да му я затвори? Как ша стани тази работа, то са иска мозък да помислиш малко! Нье само Киро ша падни, ами и кака ти Урсула ша падни, хъ-хъ-хъ! "
 23. 23 Профил на harizanov.angel
  harizanov.angel
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Аз живея в Брюксел и тука хората уж са по-еволюирали, а пък пак не могат да изхвърлят разделно. И не ги глобяват или поне е много, много рядко. Разликата е че в Белгия са тъпи по природа и затова не могат да се научат, не че не им пука, като в БГ. Тъпи са щото и досега на места 9 години по-късно пишат цените и в белгийски франкове.

 24. 24 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 583 Неутрално

  С риск да получа една кофа минуси искам да призова хората въобще да не ползват въпросните контейнери за разделно събиране, докато не се въведе нормална методика за изчисление на такса смет за гражданите и за бизнеса. Значи един път държавата ме такова с такса смет на данъчна оценка, а после вика, да бъдем европейци и да събираме разделно. Лицемерна работа. Който има възможност по-добре да си събира хартия, пластмаса, и т.н. и да ги предава на вторични.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 25. 25 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#1] от "Hierophant":


  До коментар [#4] от "cinik":

  Колеги,

  Този начин-=- РАЗДЕЛНИЯ ,
  в София за ПРЪВ ПЪТ се опитахме да го направим в далечната 1984/5 год.
  За целта бяха изпратени хора в тогавашната ГДР да изучат техния опит !
  Като се върнаха , се закупиха специални кофи и съответно боядисани в различни цветове , че и надписани !
  Бяха поставени експериментално и обучаващо , една част в Дружба и друга в Люлин !

  И от ТОГАВА та до СЕГА

  РЕЗУЛТАТА Е ВСЕ ЕДИН И СЪЩ :

  П Л А Ч Е В Е Н !

  За 27 години НИЕ не сме мръднали и на милиметър
  в съзнанието си !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 26. 26 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Весело

  Има и друго. Скоро в тишината на нощта се чуха ужасни трясъци от изсипващи се стъклени бутилки. Оказа се, че камионът, който прибира стъклото от контейнерите за стъкло е дошъл, и в 01:40 посред нощ, изсипва пълния контейнер в каросерията си, вече препълнена с други бутилки и стъкла, и то от височина около метър-два. Тогава разделното сметосъбиране отнесе доста нецензурни думи от моя страна.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 27. 27 Профил на Genata
  Genata
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#14] от "galleen":

  Да,

  Една каса от същите супермаркети струва 3.60... прежалваш ги тия пари веднъж и после удряш празната каса с бутилките и искаш пълна, до сега не са ми отказвали въпросното упражнение в Кауфланд, Била и Темпо

  Наздраве

 28. 28 Профил на snafuracer
  snafuracer
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#3:"5149mich"]Онзи чех ни го показа преди няколко години.[/quote]
  А пък ние да вземем да му се нахвърлим като кучета, за това, че ни каза истината в очите. Жалка нация, но с напълно заслужена съдба. Виждал съм едни овце на село, доят ги, стрижат ги, ама те си дават ...

 29. 29 Профил на Dgrant
  Dgrant
  Рейтинг: 551 Весело

  С това разделно събиране, трябваше да започнат само с 2 цвята, един за стъкло и един за всичко друго Крачка по-крачка.

 30. 30 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 775 Весело

  До коментар [#4] от "cinik":

  Както казваше БашМайсторът - няма да го построим, нямааааа.

 31. 31 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Аз пък отново гледам положително! Всекидневно изхвърлям боклук и наблюденията ми са, че се спазва разделното събиране. Изключенията са редки, когато другите контейнери са почти пълни, започват да се изхвърлят отпадъци и в кофите за разделно събиране. Смятам, че основната причина хората да проявят съвест, това е увеличения брой на контейнерите (от 2 на 3) както и наличието на контейнери за разделно събиране, които СЕ ИЗПОЛЗВАТ и това води намаляне на обемни боклуци като кашони и пластмасови бутилки. По този начин намялва количеството на отпадъците в металните контейнери, което пък от своя страна води до спазване на разделното събиране.

 32. 32 Профил на Genata
  Genata
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Абе то в БГ ако има контейнер за хартия и той се ползва само за хартия няма да има нужда някой да се грижи да го извозва...

 33. 33 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Разделното събиране са клошарите и циганите, другото е имитация на дейност за да се усвоят едни пари.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 34. 34 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Боже колко заблудени хора в БГ има, верващи че като си разделят боклуците Титан ще прати различни коли за различните боклуци, а няма да ги издипе всички накуп в един камион. Освен това за всяка опаковка в БГ се заплаща екотакса на фирми като Екобулпак и темподобните паци точно за това те да сортират боклука и рециклират отпадъците.
  Значи гражданинът - овца за стригане веднъж плаща за разделянето на боклука включено му в цената на продукта, и втори път върши работата без пари на въпросните фирми. На печелившите честито.

  икономист - неграмотник с диплома
 35. 35 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 740 Весело

  Нищо ново не откриваме, само си приказваме: http://www.youtube.com/watch?v=KxUE7mRudIk&feature=related

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 36. 36 Профил на далекоглед
  далекоглед
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Държава, която е поверила "Чистотата" си на братята роми няма никакъв шанс и да мечтае за разделно сметосъбиране.

 37. 37 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#36] от "vperfanov":

  Добре че има достатъчно мангали в тази държава, да си оправдаваме проблемите с тях...
  А иначе "Чистотата" си е точно в наши ръце, а не в цигaнските...

 38. 38 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#3] от "5149mich":

  [quote#3:"5149mich"] от хора които си строят къща и си правят тоалетната на двора не може да се очаква нищо друго.[/quote]
  Каква къща това е ул.Искър, Оборище - сърцето на София - царството на "пергаментните столичани" - Синята крепост и т.н.т.
  Те просто са "аристократи" разделното събиране на отпадъци е за нас останалите - Столичаните -, които сме на гости на Софиянци.

  Хитростта пречи на мисълта!
 39. 39 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 733 Весело

  До коментар [#26] от "Dehumanizer":

  Има и друго. Скоро в тишината на нощта се чу ужасно тупане от изсипващи се дюшеци. Оказа се, че камионът, който прибира дюшеците от контейнерите за дюшеци е дошъл, и в 01:40 посред нощ, изсипва пълния контейнер в каросерията си, вече препълнена с други дюшеци и матраци, и то от височина около метър-два.

  Юхуууууууууууууууууууууууууу

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 40. 40 Профил на далекоглед
  далекоглед
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#37] от "5149mich":

  Така си е, ние сме си виновни за всичко....най-вече за търпението. И тъйкато манговците са много, вместо ние да ги учим на чистота - те май ни заразяват с навиците си. Колкото до софийските контейнери за боклук - с тяхното съдържание се решават доста "социални" проблеми /изхранване, обличане и др./ за които управляващите им е по-лесно да се правят, че не съществуват. За какво да бързат да ги изхвърлят "разделно" или "неразделно"?

 41. 41 Профил на Donix
  Donix
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#4] от "cinik":

  Светът отдавна е измислил лек за полу-човеците сред нас. Лекарството е едно: пръчка. Т.е. глоби, някой да налага редовно глобите и някой да ги събира. И след време се наблюдава сред полу-човеците един феномен: страхът им се оказва по-силен от глупостта и настъпва ред.... За съжаление, в поради факта че в България основно тяхното съсловие управлява, не може да въведе този медикамент....

  Боян Р.
 42. 42 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 733 Разстроено

  Глоби, тояги, получовеци...

  Всичките, дето сте писали тука, по-арийци от германците излизате.

  Нещата не се решават с насилие. Решават се с образование. С култура, с възпитание. С модели на поведение.

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 43. 43 Профил на azery
  azery
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "stoicho2 Да така е в Белгия ,за всеки боклук разлицен цвят торба.Но аз си мисля це при нас е поцти не приложима тази система , трябва да се справиме с бездомните куцета, тогава може да се мисли за неиното вавеждане.

 44. 44 Профил на Donix
  Donix
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#42] от "Iron Maiden":

  В Германия е пълно хем с местни отклонения от нормалното, хем с вносни (при това отбрани - от цяла Европа и Азия)! Ако системата не фукционираше, в Германия щеше да е анархия като нас. Но е вярно и че държавата отделя средства за култивиране на обществото. Не говоря за образованието, а за какви ли не кампании - против бясното каране по магистралите, против нацизма и т.н. включително и за екологията. Благодарение на тези кампании, но и благодарение на глобата от 200 евро, хората внимават много с разделното събиране там....

  Боян Р.
 45. 45 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1354 Разстроено

  Не прочèтох коментарите преди мен, но съм убеден, че има в стил: "Ама те и без това ги събират на едно място"
  Както казват американците оправданието е като задника - всеки си го има, само чè не на винаги върши работа.

  Тези, които продължават да събират отпадъците разделно и да ги хвърлят разделно, ще ме раберат.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 46. 46 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#42] от "Iron Maiden":

  Прав си!
  ++++++++++++

  Но така им е по лесно!
  "В чуждото око сламката виждат а в своето и гредата не виждат!"

  Хитростта пречи на мисълта!
 47. 47 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Гневно

  А може би този дюшек си е седял около кофите от априлското почистване и просто на някой му е писнало да да го подритва... Примери из малките улички - колкото щеш!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 48. 48 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#26] от "Dehumanizer":

  То ако го взимат боклука сутринта или наобед, тогава пък няма да получи нецензурни изрази?

  А може би и затова са сложили дюшека- да омекотява падането на бутилките?

 49. 49 Профил на ginunting
  ginunting
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Съгласен съм с почти всичко казано до момента. Само една добавка. Живея в Люлин. Ако искам да изхвърля нещо разделно в моята част на микрорайона това няма как да стане, просто защото наоколо няма пукната кофа за разделно събиране. Затова трябва или да направя една обиколка из съседния микрорайон, да речем около километър отиване плюс връщане, за да видя къде са останали кофи -- защото те мистериозно намаляват -- или да си изхвърля старателно разделения боклук в металния контейнер... Добре, че поне вторичните не са далеч и като посъбера хартия и стъкло ги нося там.

 50. 50 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#15] от "sasho1914":

  Да, точно така е. Чувалите са с щампа на съответната община и в цената им е включена и цената за рециклиране. Примерно една ролка от тези торбички е 10 франка срещу 2 франка обикновенни торби. Има си график, направен за цялата календарна година на коя дата в колко часа ще дойде камиона на твоята улица за да дигне чувалите оставени пред вратата.
  Има и наказания за неспазване - първо не го вдигат, второ все някои съсед ще те види и ще те издаде и следват 700франка глоба.
  Разбира се, има и поощрения - има безплатни кофи за разделно събиране - стъкло, метал, пластмаса, хартия, дрехи. Отделно има график за извозване на мебели и битова техника, пак безплатно.
  Така на практика в чувалите хвърляш съвсем малко, предимно хранителни отпадъци. Аз за една година съм дал под 50 франка т.е 80лв за торбички. А тук в софия давам над 130лв за такса смет на година !!!

 51. 51 Профил на kiselo_mliako
  kiselo_mliako
  Рейтинг: 688 Неутрално

  С тези отворени капаци ,българина няма да се съобрази.
  Един ще го направи ...а 100 не...
  Онези с дупките са най-добри.
  Циганите като ровят сами прехвърлят боклука от кофа в кофа!

  Не е страшно да си прилеп-нещата обичайно са с главата надолу.Страшно е да си прилеп с разтройство!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK