За лекарите, Пилат Понтийски и извиването на ръце

Карикатура на Иван Кутузов от януари 2010г.

© Иван Кутузов

Карикатура на Иван Кутузов от януари 2010г.Напоследък кампанията срещу лекарите в България набира скорост. От определена гледна точка това е напълно логично след като стана ясно, че реформи в здравеопазването просто няма да има.


Стартът беше даден през миналата година с показни арести на лекари на работното им място и публикуване на записи от техни разговори в парламента. Последва поредица от най-разнообразни мероприятия, в които се включваха последователно организирани пострадали пациенти, самозвани защитници на пациентските права, разследващи журналисти и възмутени социолози.


Кампанията тече на фона на редовни сводки от медиите за поредната лекарска грешка завършила със смърт. Вялата съпротива на представителите на лекарската гилдия само засилва публичната жажда за възмездие и наказание. Опитите
да се нормализира дебатът


да се направят сравнения с други страни, да се види статистиката и да се потърси системната грешка остават нечути. Аргументи от типа, че такива атаки плашат пациентите да влизат в болниците, което увеличава риска от усложнения, а лекарите се плашат да пристъпват към сложни операции се подминават с лекота. 


Разпни го, разпни го – се чува от всички страни в бедната ни малка България. Кого да разпънем? Ами българския лекар, разбира се! Крайно време е някой да понесе вината за всичките безобразия досега, които ни доведоха до задънена улица.


Разбира се, нищо ново няма под слънцето е казал Проповедникът, далеч преди онази грозна сцена с виковете на тълпата. Съдебни процеси срещу лекари е имало винаги в историята, има ги и сега. Само, че срещу отделни лекари.


Единствен Сталин е имал сатанинската прозорливост да систематизира тези отделни процеси в обща вина на цялото съсловие, като по този начин е постигнал едновременно няколко цели: посочването на необходимия враг, който е отговорен за всички неблагополучия в съветското здравеопазване, подчиняването на цялото съсловие и насаждане на страх сред работещите за мизерно възнаграждение лекари и сестри, създаване на илюзията за загриженост за ставащото в сектора и възстановяване на нарушената справедливост. Всъщност, Сталин е бил прав от своя гледна точка. Единственият начин да накараш една военизирана здравна система да работи безотказно е лекарите да са постоянно


в състояние на страх от наказание


Също както на фронта – ако не вървиш в атака служителите на НКВД те застрелват в гръб.


Оттогава досега минаха повече от 70 години. Какво се промени в нашата малка България? Преди десет години бяха поставени основите на една саморегулираща се система на здравеопазване, която да замени провалилия се още през 90-те години военизиран модел Семашко, тъй като забраните вече не действаха и лекарите не се страхуваха.


Именно лекарите бяха най-активни в изработването на пакета от закони, който да въведе новия модел на здравеопазване, основан на договори и солидарност. После историята е позната, поне за тези, които са чели периодичните критични статии за развитието на реформата през последните години.


Поредицата от управленски грешки доведе до натрупване на критично ниво от проблеми, които заплашват цялата система с колапс. Спирането на приватизацията на болниците, одържавяването на здравната каса вместо нейното демонополизиране, дълбоката дискредитация на солидарността сред осигуряващите се, подчиняването на съсловната организация и създаването на лекарска олигархия са етапи от развитието на един процес, който естествено завършва с


катастрофа и разпад на модела


Как може да се излезе от тази ситуация, ако сте на мястото на призваните да правят реформи и да ръководят системата? Може би най-лесният начин е да се печели време – да се създават илюзии, че след няколко години нещата ще се оправят благодарение на нововъведените технологии и с


посочване на виновниците  – българските лекари


Това е добре познатата тактика на полуистините – тези, с които Пилат едно време е трябвало да се оправя – кой е истинският виновен, що е истина и какво да правя аз в тази ситуация? Пилат е взел историческо решение, което го нарежда сред най-великите демагози на човечеството – просто си умил ръцете. Сталин обаче не е Пилат – вместо да си умива ръцете той предпочита да извива ръцете на онези, които е натоварил с вина.


В наши дни се прави опит за съчетаване на двете техники – пропускане на отговорността за липсата на реформи и прехвърляне на вината върху работещите лекари. Написаното от Евгени Дайнов във в. «24 часа» емоционално «есе» срещу лекарите, «разследващият» репортаж на Валя Ахчиева по БНТ и още редица други напомнят на елементи от активно мероприятие, провеждано на широк фронт. Целта е да се създаде напрежение в обществото, вероятно, за да се легитимират някакви замисляни ограничителни мерки срещу лекарите поради очертаващата се катастрофа в здравеопазването (например тези, които искат да напуснат страната след вземане на диплома да си платят за образованието и пр.).


Работи се с полуистини. Има «черна серия» на смърт на родилки, която обаче не излиза извън рамките на средната статистическа норма за минали периоди и сравнена с други страни. Причините за смъртта на родилките са различни, но се обобщават в една – лекарска грешка. Нещо повече, злоумисъл по Дайнов, защото родилките отказват да си платят за избор на екип и умират за наказание. Вземането на пари от задължително осигурените пациенти за избор на екип е изначално порочна практика, за която всички си затварят очите, а тя се налага от факта, че болниците са постоянен преразход от години и търсят всякакви начини да се справят с това. Поставянето на таван за цената на избора въобще не реши проблема, а само го легитимира.


Истината е, че въобще не трябва да има такава практика за задължително осигурените лица, които ползват болничната помощ. Най-малкото, защото няма гаранции, че този избор е реален, особено когато няма алтернатива на съществуващия екип.


Хубаво е да има камери в операционните зали, както внушава репортажът на Валя Ахчиева, но тези камери трябва да бъдат поставени над операционното поле, а не в ъгъла на залата, откъдето се виждат само гърбовете на екипа и евентуалните простотии, които могат да се случват между тях по време на операция. Само в първия случай могат да се търсят отклонения от оперативния протокол, които да се дефинират като лекарска грешка. Вместо това, деонтологични проблеми, свързани с лоша персонална култура, нисък професионален и човешки морал и липса на елементарно възпитание се обявяват като лекарски грешки, създаващи риск за пациента.


Важно е да се знае, че:


Съществуват


три типа причини


които водят до смърт или неблагоприятен изход от сблъсъка на пациента със системата на здравеопазване у нас, които медиите наричат "лекарски грешки": обективно-медицински, персонални и системно-организационни.


Първата група включва онези немалко случаи, при които лекарят е безпомощен, макар да е направил всичко за спасяването на пациента. Те се дължат на факта, че всички умираме и много от нас правят това в болницата. Втората група причини са лични и се дължат на незнание, некомпетентност, немарливост, липса на морал и в изключително малък процент злоумисъл. За тях има съд и доколкото го има у нас, правосъдие. Макар да са лична отговорност, тези случаи са до голяма степен в резултат на занижените критерии в медицинското образование и липсата на всякакъв контрол на качеството.


Третата причина са организационните безобразия в системата, които се дължат на липса както на желание, така и на компетентност за провеждане на реформи. Именно тази група причини според скромното ми мнение е в основата на всичко, което се случва в здравеопазването. 


Никой не постави въпроса защо беше нужно преди няколко години да се изважда медицинският одит от здравната каса и да се създава цяла агенция с отделен бюджет, администрация и куп екстри, след като е известно, че който плаща, той има най-големи правомощия и възможности за санкции. И сега действат поне три институционализирани администрации освен съда, които имат отношение и правомощия да санкционират лекарските нарушения – споменатата агенция, съществуващия одит към здравната каса (който някак си се забравя, макар да е ясно, че такъв трябва да има, ако желаем касата да функционира нормално) и комисията по лекарска етика към БЛС.


Въпреки това, сега се предлага създаването на


нова структура по английски модел


която да вклюва както лекари, така и представители на гражданското общество. Отново се забравя, че такъв модел е замислен за НЗОК, която в Събранието на представителите си включва и тези квоти. Отново НЗОК се принизява до функцията на обикновен разплащателен орган по модела на Държавната спестовна каса в миналото. Новопоявилият се защитник на пациентите д-р Хасърджиев упорито внушава нуждата от такъв орган, в който той вероятно очаква да има водеща роля...


Има един прочит на всичко това и той е, че системата упорито се тласка към нов модел – най-малкото, наподобяващ така наречения Бевъридж модел или бюджетно финансирано здравеопазване, каквото има във Великобритания. Лошото е, че у нас всички модели - било то «Семашко», «Бисмарк» или «Бевъридж», се побългаряват и се трансформират в познатия командно-административен модел, който очевидно се възприема като най-лесното решение. Само че, както е известно историята се повтаря или като фарс или като трагедия. Трагедията е, че в близко бъдеще в България няма да има лекари на които Дайнов, дори и да иска, няма да може да им «легне». Просто защото те си заминават – там, където не си измиват ръцете с тях, а още по-малко се опитват да им ги извиват. 

Ключови думи към статията:

Коментари (164)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Най-добре за шефове на отделения да се назначават журналисти а Дайнов и Ахчева за министър и зам. министър на здравеопазването

 2. 2 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Напрежението в обществото мисля го има от няколко години насам. Друг е въпроса дали в момента някой го "възсяда". Но ако това не го направят лекарите, ще го направи този другия. Само че лекарите предпочитат да мълчат и да топлят сравнителната уравнивиловка и бягането от отговорност. Не от отговорност за грешки, а въобще от отговорността че трябва да произведат продукт срещу това което получават, колкото и да е мизерно то. Аз не мисля, че е толкова мизерно - като тук включвам всички доходи, не само така показно цитираните легални от държавните болници.

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 3. 3 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Сори за офтопика...

  Ама пак "дебат"... Тази дума, поне в книжовния български, няма единствено число, тя е pluralia tantum - подобно на думата очила, гащи, финанси и т.н.

  Дайте го малко по отговорно откъм граматика. Коректорите и редакторите де, не авторът, макар че и той би следвало да се замисли.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 4. 4 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Господин доктор е прав - не трябва да има групова отговорност. Но не е прав - има много лекарски грешки и няма механизъм за гарантиране на истината. Самите лекари също са потърпевши - някои ще бъдат обвинени без да са виновни.
  Цитираните многобройни организации за нищо не стават, особено Агенцията за медицински одит. Сам съм бил жертва на тяхната безгранична наглост. Толкова са нагли, че човек може да помисли, че не се управлява от някаква доцентка, а от сестрата на Бойко. Не я познавам жената (сестрата на Бойко), може моето сравнение да е тъпо. Но само в този случай би било ясно, защо Агенцията е над законите.

  Миша
 5. 5 Профил на GAVI
  GAVI
  Рейтинг: 458 Неутрално

  От статията на д-р Хинкво разбирам, че лекарите са набедени, жертва на конспирация и най-общо казано, нямат никаква вина за проблема.

  Съжалявам, не това е моето впечатление. Лекарската професия е доминирана от хора, които са по-скоро дилъри на фармацевтични концерни и рушветаджии с покъртително грубо отношение към пациентите.

  Моите уважения към истинските лекари - но дори за тях е по-добре лекарското съсловие първо да потърси собствените си грешки, и после да търси вината извън себе си.

 6. 6 Профил на 外人
  外人
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#2] от "zrenaxby":

  Малко опозиция - лекарите не произвеждат продукт. Никъде по света. Те предлагат медицински услуги. В държавите, в които са регистрирани по търговски закон, могат сами да определят цената на тези услуги. При нас, макар че са регистрирани така, не могат.

  Множественото число на нито една дума в българския език не завършва на Й!
 7. 7 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Спрете с тези глупости и с тези "реформи".
  Проблемът не е там. С повече "реформи" само повече хаос ще предизвикате.
  Нещата са прости:

  * избраният модел на здравеопазване и финансирането му ( Англо-Саксонски) се провали. Точка. Той е неработещ, защото изключва държавата изцяло от финансирането на здравната система, и защото превърна болниците в бакалници. И както от бакалници не може да получите "здраве", така и от "болници-бакалници"- същото. Проблемъте не е в правилното икономическо управление, а в това че то измести изцяло медицината от болниците, и като Франкенщайн придоби свой собствен "живот", плюейки на Медицината и на болните. Ставащото обаче е пълна и детска радост за дечица като Г-на Дянкова, който с блясък в очите гледа все "по-добрите" цифри в тефтерчето си. Но Медицина няма Дянков, Медицина няма.

  * Българската Медицинска наука и Учебни заведения са кръгла и абсолютна нула, на "светлинни години" от общо приетия стандарт. Тези учебни заведения просто произвеждат некачествени лекари. Точка. Всичко останало е поза на "бодри-недоволни", които хора като Миланов се опитват да ни пробутват през ден. Медицината в Бг започна да умира от средата на 60-те години. Днес е останал само красив скелет, облечен в празнични дрехи и калпак. Целият Бг Медицински "елит" се състои от комунистически "чада"/ хрантутници, които с власт, нахалство, наглост и феодални навици управляват, дерат и заповядват, на всички и всичко.

  * недоволството на Бг нация към лекарите е обективно. Но е само част от проблема. Това недоволство е плод на професионалната непригодност на 89-90% от Бг лекари да работят съвременно, продуктивно, хуманно и човешки. Този, който нещичко знае в Бг, и може като лекар- е морално изчадие или абсолютен и първобитен търгаш. Този, който е добър и човечен пък- почти нищо не знае, нито може.

 8. 8 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#6] от "外人":

  Добре наречете здравето продукт, а опазването му услуга. Дайте малко повече по същество. Защото не ми се повтаря пак цялата некомпетентност и заинтересованост с която съм се сблъскал и то не при ползване на услуги от касата, а при плащане кеш. Услуги от касата не съм ползвал мисля от 2005г.

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 9. 9 Профил на reality
  reality
  Рейтинг: 796 Неутрално

  А пък на пациентите им писна да им извиват ръцете за пари. Ето, това е болезнената истина.

  И знаете ли защо хората няма да повярват в съществуваща "кампания" против лекарите? Защото всички ние сме стъпвали в болница, сблъскваме се ежедневно както със системата, така и с лекарите - главни действащи "герои" в този фарс.

  Stupidity should be painful
 10. 10 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Аргументирана позиция със изводи какво не трябва, но много малко е засегнато какво трябва да бъде направено! Но все пак е статия. Ще има ли продължение?
  Защото действително сме на път да останем и без доктори, както останахме почти без сестри.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 11. 11 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#10] от "skara":

  Вярно е това, не познавам лично толкова много доктори - само 2-ма. Но все по-често повтарят, че мислят да се махат. Не мога да преценя само израз на недоволство от текущата ситуация ли е или някакви действителни намерения.

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 12. 12 Профил на 外人
  外人
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#8] от "zrenaxby":

  Вие лекар ли сте? Ако не сте, как можете да изразявате компетентно мнение по медицински проблеми? Може да упреквате в некомпетентност някого само ако сте по-компетентен от него.

  Множественото число на нито една дума в българския език не завършва на Й!
 13. 13 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#12] от "外人":

  Ето това е един от основните проблеми на лекарите. Никой друг освен тях, няма право на мнение. Не бързайте с квалификациите за компетентност и некомпетентност. Днес има достатъчно количество инфо свободно. Често човек може да дръпне учебници или да чете изследвания онлайн или ако не целите, то поне само резюметата.

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 14. 14 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#12] от "外人":

  А ако аз съм по-компетентен по конкретен проблем, а лекаря по всичко останало, кой е компетентния?

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 15. 15 Профил на White Blue
  White Blue
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Случващото се в здравеопазването е най-болезненото отражение на цялата липса на човечност, компетентност и добра воля в обществото в момента ... защото умират хора.
  Трябва им наистина здрава тояга и голям морков ... но докато моркова все успяват да си го докарват оттук оттам, тоягата я изкарват като "негативна кампания".

  Ами като искат реформи - да си ги организират. Има начини. Те мълчат като шушумиги защото в мътна вода - риба ....

  А това да си плащат образованието, ако напускат страната, трябва да се въведе за всички на които държават плаща "висшето".

 16. 16 Профил на прашинка
  прашинка
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Ако продължим с евангелските сравнения, може да посочим думите на Спасителя: "А кога ви пъдят от един град, бягайте в друг" (Мат. 10:23), казани на апостолите. Отнесени към съвременните български лекари, те са пределно ясни: Щом българското общество не ви харесва и ви хули, бягайте в чужбина, където ще имате по-добри условия на труд, по-високо заплащане и ще се радвате на по-голямо уважение.

  Красотата ще спаси света. А злобата ще закопае форумците на "Дневник".
 17. 17 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Кампанията срещу лекарите, ползваше за аргументи, предимно фалове на гинеколози. №6 на брой, от които може би някои са били неспасяеми, други от немарливост.
  Трябва да се сложи ясна разграничителна черта между лекари и гинеколози поради:
  - При гинеколозите се отива с бала пари напред, без никаква нужда, което ги е разглезило о овълчло от десетилетия. Айде ми посочете корумпиран микробиолог?
  - АГ се специализира само с дебели връзки, а назначването на длъжност, с още по-дебели. Непукист може да се сдобие с такава специалност, което нищо не значи, щото няма да му дадат работно място.
  - Пациентите са също за ебане, щом ги гушат толкова, че и се хвалят с това. Гушат даже поликлиничните, а не стационарните. Що бре? 60 кинта за преглед и професор не иска, а те дават на редови специалист. Колко е специалист, един Господ знае.

 18. 18 Профил на 外人
  外人
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#13] от "zrenaxby":

  Не е така. Аз не споря с икономисти по финансови въпроси, с адвокати - по правни, с учители по литература - за граматика. Но всички са компетенти по медицина.

  Множественото число на нито една дума в българския език не завършва на Й!
 19. 19 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#12:"外人"]Вие лекар ли сте?[/quote]
  Качеството на Бг медицина и Медицинска наука са УЖАСЯВАЩИ.
  Нямат никаква връзка със стандартите, методиката и начините, по които се работи в страните от ЕС и САЩ.
  90% от проблемите във взаимоотношениятя лекар-пациент в Бг се дължат на неефективното, лошо и некачествено лечение. А вече в Бг има всичко като лекарства... .

  Особено УЖАСЯВАЩО и трагично е състоянието на Бг Педиатрия и Неонатология. Защото тези две специалности бяха под "особената грижа на Партията" и тотално ликвидирани за 45 години Комунизъм. И защото за "глави" на тези две специалности в национален мащаб с десетилетия се "подвизаваха" крайно некомпетентни и аморални типове.

 20. 20 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#18] от "外人":

  Не ми отговорихте на въпроса? Ако аз имам проблем(и приемем че) и по-конкретния проблем съм по-компетентен от лекаря X и все пак не достатъчно компетентен - кой е компетентния?

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 21. 21 Профил на 外人
  外人
  Рейтинг: 428 Весело

  До коментар [#19] от "panzerino":

  Доста се чудих как на коментар №7 да сложа хем плюс, хем минус. Избрах плюса. За този - също.

  Множественото число на нито една дума в българския език не завършва на Й!
 22. 22 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  До коментар [#11] от "zrenaxby":
  Софиянци не се махат толкова, но от провинцията са доста.
  Напоследък ги дърпат за Англия - даже им осигуряват 1 година курс.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 23. 23 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Та да го обощим така, вие сте компетентни, пациента няма право да дискутира с вас, ако случайно се окажете не-прави той трябва да млъкне и в след всичко крайният резултат е отрицателен - пациента не излекуван. Аз така го виждам.

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 24. 24 Профил на 外人
  外人
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#20] от "zrenaxby":

  Трудно се става по-компетентен от какъвто и да е специалист, не само лекар, само с четене на интернет форуми. Да закрием образоването и да залагаме на БГ-мама тогава

  Множественото число на нито една дума в българския език не завършва на Й!
 25. 25 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#22] от "skara":

  Единия който споменавам(по думите му е специалист) но получава мизерна заплата и няма достъп до пациенти - смисъл патолог е, т.е. прави само изследвания. Предполагам от липсата на досег с пациенти не може да спечели допълнително, а заплатата му наистина е смешна.

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 26. 26 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#24] от "外人":

  Дотук не споменах форуми нито веднъж. Уви точно за здравни реформи и системи впечатленията са ми само от форуми. Много обичате да бягате по тъча. Това сигурно е плод на компетенцията ви. Признавам в единия коментар се бях изказал двусмислено: "компетентен по всичко останало" - имах предвид по всички останали проблеми извън моя, т.е. по-всичко друго засягащо медицина освен моите знания(пресилено казано, понеже не са били постоянни).

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 27. 27 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#24] от "外人":

  Но бих искал да ви попитам, вие, като лекар четете ли допълнително при сблъскването ви с проблем. Колко често при работата ви, ви се е налагало да се консултирате с литература и сте го правили? Или вие се образовате предварително и то толкова често, че рядко ви се налага да четете по конкретен проблем? Или може би не сте лекар?

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 28. 28 Профил на 外人
  外人
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#23] от "zrenaxby":

  Ами погледнете го и така - лекувайте се сам и няма да се налага да дискутирате с никого. Кой адвокат може да ви гарантира 100% спечелено дело? Кой учител по френски - че ще напишете "Тримата мускетари" след 100 урока? Кой финансов съветник - че инвестицията ви няма да е провал? Да ги разстреляме ли всичките?

  Множественото число на нито една дума в българския език не завършва на Й!
 29. 29 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#28] от "外人":

  Уви натам съм тръгнал, мисля какво трябва да се направи и отивам при лекар х и консултирам се с него и ако той е на моето мнение го правим. Ако се обедя в неговата правота правим това което казва той. Ако не се случи нито едното от двете, т.е. не съм сигурен в мнението си продължавам при следващия.

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 30. 30 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 902 Разстроено


  Браво!
  Изключително правдиво мнение!

  Ето поредното доказателство, че България е на ръба на национална катастрофа заради това, че властта е В РЪЦЕТЕ НА МУТРА!
  Да се очаква, че "правителството" на МУТРАТА ще види истинските проблеми, ще предприеме правилните действия и ще има волята да извърши нужните промени е утопия!

  МУТРАТА да реформира!!! Ха-ха-ха!

  Щеше да е чудесно, ако т.нар. "министър на здравеопазването" беше авторът на статията.
  Ако т.нар. "министър на здравеопазването" имаше капацитета да провиди така точно ИСТИНСКИТЕ проблеми на СИСТЕМАТА!

  Ако т.нар. "министър на здравеопазването" имаше доблестта да защити така аргументирано съсловието, към което уж принадлежи, а не пръдналежи.
  Ако т.нар. "министър на здравеопазването" можеше да предприеме разумни действия срещу СИСТЕМНИТЕ дефекти, вместо да участва в традиционното за ГеееРБ (Беее) търсене на виновни.

  Ех, мечти!
  МУТРАТА, МУТРАТА ....

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 31. 31 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 571 Неутрално

  имах предвид "Убедя", за да не ме линчувате директно. пункнтуацията също ми е под всякаква критика

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 32. 32 Профил на 外人
  外人
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#29] от "zrenaxby":

  Докато попаднете на този, който е на вашето мнение? Тогава защо изобщо губите време и усилия? Както казахте - има начини сам да прочетете достатъчно за проблема си. И да се "О"бедите в собствената си правота.

  Множественото число на нито една дума в българския език не завършва на Й!
 33. 33 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  До коментар [#29] от "zrenaxby":
  Един съвет за оцеляване:
  Когато се касае за решителна интервенция - консултация със поне трима доктори.
  Работи! Спасих едно рязане на корема по този начин.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 34. 34 Профил на 外人
  外人
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#31] от "zrenaxby":

  приемам. "Линчувах" ви преди да прочета №31.

  Множественото число на нито една дума в българския език не завършва на Й!
 35. 35 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#33] от "skara":

  Не са били решителни, слава богу. Т.е. нищо сериозно свързано с живота(и загубата му), по-скоро свързано с постоянен дискомфорт и ниско качество на живот(не ми идва на ум думата на ен).

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 36. 36 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#35] от "zrenaxby":
  Т.е. с ниска инвазивност.

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 37. 37 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  [quote#18:"外人"]Аз не споря с икономисти по финансови въпроси, с адвокати - по правни, с учители по литература - за граматика.[/quote]

  Аз споря със всички по всякакви теми и съм съгласен да споря със всеки по теми от моята професия. Важното е при спора да се използват конкретни аргументи, а не декларации от типа "аз съм завършил едикаквоси и съм по-компетентен".

 38. 38 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  Някой виждал ли е справка какви доходи имат лекарите, за София специално? Защото смятам, че за парите, които им плащаме не получаваме качествена услуга. Дори 10 лв. да плаща касата при едно джи пи, пак са много. Защо например 2,7 се дават в кабинета "на ръка", а не на рацепцията с касова бележка? Защо не им ограничат прегледите, които могат да правят за ден? При джи пито на децата се чака средно по два часа. Какво здравеопазване е това, да караш болни деца да чакат в един коридор толкова дълго? И прегледите са на кило. Няма с кой да я сменя, при всички цари подобен тип лечение. Секрети взимат рядко, направление за специалисти дават още по рядко. Е, като си заведа двета деца на УНГ, срещу 2х30 лв. И ако се наложи на пулмолог, още 60лв., кое му е безплатното на здравеопазването. Едно лечение на пулпит ни излезе 300лв.. Поне да не приказват колко зле платени били, защото не е вярно.
  Статията ми напомня ситуацията с циганите. Държавата не ги интегрира, а си измива ръцете, като насажда усещането, че каквото и да прави, циганите са си "такива".
  Много слабо правителство, много.

  Любовта ще спаси света!!!
 39. 39 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  По статията на Д-р Христо Хинков мога да кажа, че не видях нито едно градовно предложение за реформа в здравната система, а само мрънкане и елементарни обяснения.

  Много лекари не разбират, че те трябва сами да заслужат уважението на пациентите с отношението си към тях и професионализма си. Също така не разбират, че като защитават колегите си, които са допуснали грешка и/или небрежност вредят на себе си. Никой не е безгрешен още по-малко лекарите.

 40. 40 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  До коментар [#28] от "外人":
  Отношеният лекар пациент се градят на доверие. Прав сте, колкото и да сме станали компетентни в сравнение нашите родители, ние НЕ СМЕ компетентни. Трябва ни доверие и получавате благодарност (включително пуйки, прасета и кой каквото има ) Е, плащаме си вноски, плащаме и кеш, когато това е регламентирано (преглед при професор или доцент)

  И вие както и д-р Хинов се защитавате, защото ви нападат... Това е първосигнално... не върши работа. Всъщност се хващате на същото хоро дето го води Цв.Цв.
  Не си давате сметка, че "кампанията" срещу лекарите хваща хората само защото мнозина от тях са се сблъсквали , не , не със смърт на близък, сблъсквали са се с лошо отношение, НЕКОМПЕТЕНТНОСТ и корупция. Как разбираме, че има некомпетентност? Ами отиваме по неволя , от болка, при друг лекар и той ни помага. Просто е, все още има свестни и сравнението между едните и другите е факторът.
  Възтановете професионализма, призванието, доверието и ще ни направите ваши съюзници да "оправяме" системата.
  Стана дума за Британия.... там, а и навсякъде в цивилизования свят самото съсловие е първата инстанция за наказване,за изхвърляне на негодните, нечестните...
  Не ни плашете, че ще отидете на запад. Оставете тази заплаха да я използваме ние, на вас не ви отива... Върнете си доверието и ще имате съюзници и пари, и всичко каквото трябва

 41. 41 Профил на 外人
  外人
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#38] от "a.nice":

  Много ми е интересно кой ви излъга, че здравеопазването е безплатно? Здравните осигуровки не са ли точно такова заплащане? Големият проблем е, че не отиват за каквото са предвидени. Докато не се въведат лични сметки за осигуряване и пациентът да си върви с парите ще е все същият батак. А държавата трябва да спре да дели гражданите си на "правоимащи" и "правонямащи". Визирам споменатите от вас "цигани". По-правилно според мен е да се наричат "хрантутници".
  Ама при сегашната система по-лесно се краде...
  Наистина много слабо правителство.

  Множественото число на нито една дума в българския език не завършва на Й!
 42. 42 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Добре е да се знае и другото мнение. А финалните изречения съдържат голяма доза истина.

  и най-умният си е малко прост....
 43. 43 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Тук често се споменава компетентност - в обратен смисъл, на некомпетентност - на пациентите. Позволявам си да опонирам на тази теза от качеството си първо - на обект на операция, при която кръцнаха друг, а не подозрителния лимфен вэзел и след като обърнах внимание на лекаря за тази "подробност", той ми отговори, че няма особено значение и ако толкова искам, ще кръцне и другия. Второ - като обект на операция, която аз поисках, защото мислех, че резултатите от ехографа и биохимията сочат хронично заболяване на жлъчката. Лекарят ми каза, че моето е глезотия, но след операцията призна, че съм била права. Да не говоря за случаите, когато джипито ми е трябвало да се съгласяваъ, че бърка, щом го притисна с факти. Тъй че при съвременното ниво на грамотност да си вземат компетентността за вкъщи!

  Вторият ми въпрос уважаемият доктор защо ни в клин, ни в ръкав споменава Сталин. Сталинизъм у нас няма от края на 50-те години на миналия век. Хеле пък към днешните проблеми на системата и към разбираемата реакция на пострадалите няма никакво отношение.

  За системата "Семашко". Хич не ме интересува колко била лоша, но при нея (до 1997 г.) нямах проблем с постъпването в болница и не ми искаха да шаря за всичко. Може тогавашното здравеопазване да е било калпаво от гледна точка на всезнаещите лекари, но беше достъпно и като цяло качествено. Всеки човек над 40 години може да сравни своя опит и този на близките си със сегашното дередже.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 44. 44 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  До коментар [#13] от "zrenaxby":

  Колкото можеш да кажеш дали една ядрена централа работи в нормален режим, толкова можеш да кажеш кое е лекарска грешка и кое не...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 45. 45 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#44] от "Dr_Doolittle":

  Имам странното усещане, че същото се отнася за висок процент от лекарите които съм посетил. Интересно вие на база какви аргументи правите изводите си?

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 46. 46 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  До коментар [#41] от "外人":

  Правите ли разлика м/у плащанията за здравни вноски и платените прегледи. Сираците също имат право на безплатно лечение. Тези вноски трябва да ни гарантират лечение, вместо това получаваме мафиотска система от ранга на сицилианската. Искам да знам колко направления годишно за специалист имам право да получа, не джи пито да ми премигва и да ми обяснява, че нямали. Не си знаем правата и до сега много, много не се замислях. Докторите прекрачиха всякакви граници. Итиваш в Пирогов с кърлеж и си тръгваш без него и 50лв. И нямам против да си платя, но да знам какво имам право да получа и какво струва допълнително. Освен това здравеопазването е солидарно, ако покрива лечение до сумата на здравните вноски, защо ги правим авансово?

  Любовта ще спаси света!!!
 47. 47 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  До коментар [#38] от "a.nice":

  Абе чичовото при ОПЛ отделните прегледи за острите състояния ежедневно НЗОК не заплаща , стотинка даже. Пациентът плаща само потребителска такса при ОПЛ ( и то ако не е освободен от такса, а такива са повече от 60% това са деца,пенсионери и бременни), никой нищо друго не плаща. Щото за да се задоволи нуждата ти от безплатно здравеопазване НЗОК е платила ЗА МЕСЕЦА за теб 1 (един) смачкан лев (и 5 жълти стотинки) на личния лекар , независимо колко пъти ще дойдеш в кабинета...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 48. 48 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 571 Неутрално

  А и мисля сравнявата ябълки и портокали. Предполагам 90% от диагнозите които се поставят в бг са направени на база много по-непретенциозни съждения и анализи отколкото безопасността на една ядрена централа. И дали мога да кажа, че една ядрена централа е безопасна - ще си дам мнението - в момента АЕЦ козлодуй е опасна, тъй като не е доказано безопасна, какъвто е стандарта предполагам за централите.

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 49. 49 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  До коментар [#46] от "a.nice":

  Направления се дават по преценка на лекаря, а не се раздават. Раздават се само бюлетини и кебапчета. Нито пък някой има право на определен брой само защото така е решил.
  Ако някои искаше да ги раздава, щеше да ти даде една ролка и да си късаш та да ходиш де щеш. Само че не са лични бонове , а парите от здравни вноски на всички вносители.
  Когато си направиш лична здравно-осигурителна сметка тогава ползвай каквото си внесъл. Сега ползваш парите на всички вносители и лекарите които са упълномощени да оперират с тези средства решават как равнопоставено за всички да се използват тези пари , а за теб колко и какви изследвания да се правят чрез обществените фондове и колко от тези изследвания и консултации ще си ги плащаш сам.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 50. 50 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  До коментар [#47] от "Dr_Doolittle":

  Първо, не съм ви чичовото и второ, няма " смачкани" левове, поне моите не са. Мен, като пациент ме интересува системата да ми постави диагноза и да ме лекува. Това обаче не се случва, ходиш при един доктор, при друг, четеш, висиш с часове. И това за едно просто възпаление. Не съм недоволна, а направо бясна. И се чудя защо нямам някаква допълнителна здравна застраховка, застрахователите да се занимават със вас.

  Любовта ще спаси света!!!
 51. 51 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  До коментар [#50] от "a.nice":

  Като е едно 'просто възпаление' що не си го лекуваш сама , ами проверяваш докторите какво ще ти кажат сверявайки го с профани писали в интернет на базата на собствени впечатления за 'простото възпаление' ?

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 52. 52 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  До коментар [#49] от "Dr_Doolittle":

  И каква е тази преценка субективна? Ако някое джи пи лекува детето ми два месеца от хрема, без да го изпрати на УНГ, накрая то получи синузит какво правим? Ходим да се оплакваме? Сменяме джи пито? И така до кога? Докато получиме всевъзможни хронични заболявания?

  Любовта ще спаси света!!!
 53. 53 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  До коментар [#50] от "a.nice":

  А пък застрахователите ще се занимават и с теб . В Холандия ако извикаш лекар в къщи, защото детето ти е с хрема и покашля, просто няма да ти възстановят таксата на лекаря (около 40евро по данни от мои пациенти), защото това състояние не е спешно и не е за преглед у дома. Ако не се явиш на годишен медицински преглед пък просто ти се качва осигурителната вноска, защото застрахователя няма желание да плаща за пропуснати здравни проблеми заради немарливо отношение към собственото здраве. Изобщо доста българи ще бъдат втрещени от железните правила и условията на един частен медицински застраховател какво поема и какво не.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 54. 54 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  До коментар [#51] от "Dr_Doolittle":

  Не, накрая те го диагностицираха така и се излекува с лекарство от 10 лв.
  Аз съм сигурна, че има много добри доктори. От тази система на здравеопазване печелят някакъв кръг вносители на лекарства и бизнес партньорите им с бели престилки. Ако продължавате да вървите в тази посока, ще станете по-черни и от циганите.
  В Пирогов една позната беше заела детето си плачещо, със силни болки, а тези от спешния кабинет ги върнали за бланка. Има фрапиращи случаи, моля ви.

  Любовта ще спаси света!!!
 55. 55 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  До коментар [#52] от "a.nice":

  Откъде накъде след всяка хрема ще се прави консултация с УНГ и ти ще преценяваш кога да се прави. Първо не ти е известно кога едно дете може да получи синузит и кога не. Това далеч не е при няколко хреми и например при деца до 7 години те просто не могат да имат синузит, защото нямат развити фронтални синуси.
  Да не говорим ,че при банална вирусна инфекция статистически може да получи и менингоенцефалит, миокардит , артрит и още 50 усложнения. Значи ли ,че при една вирусна инфекция трябва да бъде консултирано с невролог, кардиолог , ревматолог и т.н? Ми открийте си частна болница с отделения като имате такива фобии...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 56. 56 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  До коментар [#53] от "Dr_Doolittle":

  Изобщо няма да сме втрещени, точно тава искаме, правила. Преди два дни пред мен, в Исул, лекаря от спешния кабинет УНГ върна един татко с дете на около две години, който идвал при него преди една седмица и понеже вече си изпили лекарствата идват да види как са. Трябвало да отиде при джи пито за направление и тогава да дойде. И не го прегледа. Така, че и тук лекарите си знаят правата, въпроса е, че ние не си знаем нашите.

  Любовта ще спаси света!!!
 57. 57 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Първо дойдоха за комунистите
  и аз не казах нищо,
  защото не бях комунист.
  После дойдоха за социалдемократите
  и аз не казах нищо,
  защото не бях социалдемократ.
  После дойдоха за членовете на профсъюзите
  и аз не казах нищо,
  защото не бях член на профсъюза.
  После дойдоха за евреите
  и аз не казах нищо,
  защото не бях евреин.
  После дойдоха за мен
  и до тогава не беше останал никой,
  който да каже нещо за мен.
  ___________________________
  Та така, учители и БАН протестираха, БДЖ протестира, зърнопроизводители и прочее... И всеки се прави, че това не го засяга, някои даже викат "Ура" на Дянков, което оставям без коментар...

  Не че съм за гръцки вариант, пази Боже, но трябва да сме единни, особено когато елементали и мутрпи ни се правят на шеф-диригенти.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 58. 58 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  До коментар [#55] от "Dr_Doolittle":

  Вие да не падате от луната? Отидете в една детска градина и попитайте по колко седмици децата ходят с хрема на детска. Всичките ги изкарват алергични, за по-лесно.

  Любовта ще спаси света!!!
 59. 59 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  До коментар [#58] от "a.nice":

  Ходят с хрема на детска градина, защото не ги спирате да не разболяват другите и не ги лекувате. Чак в края на седмицата ги виждате ,че имат хрема и кашлят и се втурвате да търсите лекари. Това е практиката. Някои пък даже носят лекарства и в градините и настояват там да им се дават от лелите. Затова всички там боледуват многократно повече от тези които не ходят на детска градина.

  До коментар [#56] от "a.nice":
  Талонът за консултация е за прегледи в рамките на месец след първия преглед при специалиста. Не ми се вярва някой специалист да иска друг талон преди да е изтекъл този срок, най-вече защото знае ,че такъв нов талон личния лекар не може да издаде , а НЗОК контролира това.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 60. 60 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1589 Неутрално

  Лекарите са демотивирани !Получават в пъти по-малко от други професии с далеч по-ниска натовареност и сложност.Лекарският труд е най-квалифицираният и интелектуален труд на света!Заплащането на лекарите би трябвало да бъде най-високо,по-високо от това на ракетните специалисти,да речем.Поради ХРОНИЧНОТО НЕДОФИНАНСИРАНЕ на българското здравеопазване това не се случва!

  Това убива желанието за работа!Защо?

  Защото лекарите са професионалисти,свободна професия и те работят за ПАРИ!Не за слава,не заради клетва,не поради хуманизъм,а ЗА ПАРИ!Също като адвокатите,нотариусите,хората на изкуството и др.свободни професии!Колкото по-добър професионал е един лекар-толкова повече трябва да печели!Тази проста логика е нарушена.Едим сервизаджия печели повече!

  Другото са социалистически глупости!

  Порокът в БГ здравеопазването започна от Костовите здравни специалисти,които превърнаха вчерашните участъкови лекари в ДжиПи-та за една нощ,започнаха да им плащат" на калпак",а не пипнаха болниците,където реално се практикува медицина!И така до ден днешен!

  Батакът стана толкова голям,че никой не се наема да го оправя.Доволни са само ДжиПитата и шефовете на големите клиники!Всичко друго е в киреча и не си дава зор за нищо.

 61. 61 Профил на sgasharov
  sgasharov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Баща ми - много здрав и як старец падна, направиха му някаква некачествена ренгенова снимка и цял месец живя с 2 литра кръв в единия дроб, почина от тромби. Майка ми почина заради 2 миниисулта, диагностирани като високо кръвно. И в двата случая бърза помощ не искаше да идва заради възраста на болните. И двамата 40 г. са си плащали осигуровките и не бяха боледували. Здравната ни система е отврат, знам че ако се разболея спасение няма, макар че като държ. служител 45 г. съм здравно осигуряван, не съм боледувал и аз.

 62. 62 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Малко статистика за 2011 г. от световната здравна организация, която надявам се ще е компетентна според нашите лекари.

  1. Смъртността на деца под пет години (брои деца с вероятността да умрат до 5-годишна възраст на 1000 живородени)
  - страни от ЕС от 2 до 7
  - България 11, Румъния 12

  2. Смъртност на родилки ( на 100 000 живородени)
  - старни ЕС от 2 до 12
  - България, Унгария, Литва -13
  - Латвия - 20, Румъния - 27

  3. Раждания в юношеска възраст (на 1000 момичета на възраст 15-19 години)
  - старни ЕС от 1 до 26
  - Румъния - 36
  - България - 42

  4. Смъртност от туберкулоза сред ХИВ-негативните хора (на 100 000 души от населението)
  - ЕС - от 0 до 1.8
  - България, Естония - 3.3
  - Латвия - 4.4
  - Румъния - 6.6

  5. Общо разходи за здравето като% от брутния вътрешен продукт
  2000 г. - 6%
  2008г. - 7.1%

  6. Всички разходи за здравеопазване на глава от населението при среден валутен курс (US $)
  2000 г. - 95$
  2008 г. - 482$

 63. 63 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#60] от "faeton":

  Виж, като те чета имам усещането, че желанието за работа на лекарите е свързано само със заплащането, а това не е устойчиво, защото знаеш човек привиква към всичко и след време то не води до същата удовлетвореност и почва да иска още. Та по тая наклонена плоскост ако утре почнем на джипи да плащаме по милион, след 5 години ще поискат милярд. А да сравняваш проформения труд на българските лекари с ракетни специалисти е как да кажа освен смешно и глупаво. Разликата в положения интелектуален труд е драстична. Да, има добри лекари, и с такива съм се сблъсквал, не заработват зле, но са едва примерно 2 пъти по-добре платени от колегите им които не правят нищо. Наличието на вторите в системата, които са паразитират, понижава заплащането и покачва неудовлетворението от услугата и на първите. Така, че оправяйте се помежду си.

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 64. 64 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  Съгласна съм по принцип и с Евгени Дайнов и с д-р Хинков. И тук няма никакво противоречие. Много трудно се намират добри лекари и все по-трудно се ще се намират. И все по-малко ще им се доверявам.
  НО... лекарите са жертви като всички нас. Жертви на съсипията, която връхлетя цялото ни общество през 1944. Която изора цялото общество, унищожи установяваните с хилядолетия общочовешки ценности и премахна естествения подбор в обществото, който гарантира всеки да заема мястото, за което е достоен и на което ще бъде полезен за себе си и за обществото.

 65. 65 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1589 Неутрално

  Пак да повторя нещо,което е ясно и отдавна признато в целия свят,с изключение на българския пациент:

  Лекарският труд е най-сложният,интелектуален и квалифициран труд на света!

  Най-недооценен у нас!В Африка плащат повече на лекарите си!

  След като осъзнаем това,бихме разбрали лекарите си!

 66. 66 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1897 Любопитно

  "....Преди десет години бяха поставени основите на една саморегулираща се система на здравеопазване, която да замени провалилия се още през 90-те години военизиран модел Семашко, тъй като забраните вече не действаха и лекарите не се страхуваха....."

  Еми Долу Костов! Друго не ми идва в главата. Както и в главата на Тиквите...

 67. 67 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  До коментар [#63] от "zrenaxby":

  Това е по логиката 'Дайте да не ядем, защото пак ще огладнеем' ...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 68. 68 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#67] от "Dr_Doolittle":

  Не това е по логиката: дайте да ядем колкото изработим, а не по циганската логика: дай, дай, дай, аз съм лекар следователно, ти си ми длъжен.

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 69. 69 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#66] от "aldy":

  Хахах, Костов е виновен, то е ясно Добре, че ми напомни, че бях забравил

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 70. 70 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1897 Гневно

  [quote#49:"Dr_Doolittle"]Направлния се дават по преценка на лекаря, а не се раздават. Раздават се само бюлетини и кебапчета. Нито пък някой има право на определен брой само защото така е решил.
  Ако някои искаше да ги раздава, щеше да ти даде една ролка и да си късаш та да ходиш де щеш. Само че не са лични бонове , а парите от здравни вноски на всички вносители. [/quote]

  Ето с такива "СПРАВЕДЛИВИ" разсъждения докторите щяха да пратят жена ми при Свети Петър. Пълно пренебрежение към човека, вулгарно, грубо отношение и никакви конкретни стъпки да се изяснят причините за оплакванията. Редно беше да разстрелям един-двама самозабравили се главоци с бели престилки. Слава Богу, намери се свястен лекар, който си свърши работата както трябва.

 71. 71 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#55:"Dr_Doolittle"]и например при деца до 7 години те просто не могат да имат синузит, [/quote]
   Не пиши глупости, и не се излагай.
  Максиларните и етмоидални синуси при деца са активни от около 3-4 месец. И хроничните синузити там са огромен клиничен проблем в Педиатрията. Я седни малко и прочети, вместо да плещиш тук глупости.
  Или се преучавай...за навън не ставаш с Бг си "знания".

 72. 72 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1589 Неутрално

  До коментар [#69] от "zrenaxby":

  Ами ,да,Костов е виновен,защото захвана тежката,тромава и скъпоструваща система,наречена социалистическо здравеопазване от погрешния край!
  С което създаде такава бъркотия,че никой не иска да си сложи таралеж в гащите и да я поправя!

 73. 73 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  До коментар [#62] от "BlueWater":

  Мда както се вижда разликата във финансирането е 5 пъти (всъщност реално даже е 15-20пъти ) повече средства за здравеопазване в нормалните държави.
  Въпреки това смъртността в България е 1.5 до 4 пъти по-висока. Така или иначе всичко е съпоставимо с финансирането. Дано го разберат повече хора

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 74. 74 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  [quote#65:"faeton"]Пак да повторя нещо,което е ясно и отдавна признато в целия свят,с изключение на българския пациент: [/quote]

  И аз да повторя нещо което е признато в целия свят, че пациента е този който решава дали един лекар е достатъчно квалифициран за да го излекува.

  [quote#65:"faeton"]Лекарският труд е най-сложният,интелектуален и квалифициран труд на света! [/quote]

  Кога успяхте да упражните всички видове труд за да се изкажете така категорично.

  [quote#65:"faeton"]Най-недооценен у нас!В Африка плащат повече на лекарите си! [/quote]

  Дори и при тези условия в България, най-добрите лекари са отлично заплатени в сравнение със средните доходи на пациентите им.

 75. 75 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#59:"Dr_Doolittle"]Ходят с хрема на детска градина, защото не ги спирате да не разболяват другите и не ги лекувате. [/quote]
  Не пиши пак глупости...

  * не всеки може да си спре детето, поради това, че няма кой да му го гледа у дома. И всеки родител го боли да си гледа детето болно.
  * останалото се дължи на извънредно ниската квалификация на болшинството Педиатри в Бг, за които Стафилокок, Мораксела и Пневмокок инфекциите били "невинни", и не за лечение. Затова в Бг сте пълни със Стафилококови носни инфекции и децата вечно сополиви.

 76. 76 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  До коментар [#71] от "panzerino":

  На базата на какво се крепят твърденията ти че са 'огромен клиничен проблем в Педиатрията.' Колко деца си прегледал за да твърдиш подобно нещо? Що не видиш медицинската статистика , а не статии в интернет?

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 77. 77 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#55:"Dr_Doolittle"]Значи ли ,че при една вирусна инфекция трябва да бъде консултирано с невролог, кардиолог , ревматолог и т.н?[/quote]
  Не значи.
  Но хората ти нямат доверие, и затова ходят и търсят.
  Ако ти имат доверие, няма да го правят.
  А ти нямат доверие, първо защото работиш безплатно ( тоест, си някакво си там "лекарче по Касата", и второ, защото с резултатите си не можеш да им внушиш доверие.

  Просто е.

 78. 78 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#71] от "panzerino":

  Ето едно ликнче в подрепа на твърденията ти и една книга която казва кога се развиват, но не и (не съм задълбавал) кога са вече функционални:
  http://pedclerk.bsd.uchicago.edu/sinusitis.html

  http://books.google.bg/books?id=afNfhoxkDeoC&pg=PA48&lpg=PA48&dq=maxillary+sinus+early+development+child&source=bl&ots=zoMoMrevJZ&sig=VyiNiRSabEacxAfIkT3mc8o6E_I&hl=en&ei=3SPhTry-MMiriQLchJieDw&sa=X&oi=book_result&ct=result&redir_esc=y#v=onepage&q=maxillary%20sinus%20early%20development%20child&f=false

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 79. 79 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  [quote#73:"Dr_Doolittle"]Мда както се вижда разликата във финансирането е 5 пъти (всъщност реално даже е 15-20пъти ) повече средства за здравеопазване в нормалните държави. [/quote]

  Бихте ли цитирали точно къде го видяхте това ( като % от БВП), аз да не съм гледал друга статистика
  http://www.who.int/gho/publications/world_health_statistics/2011/en/index.html

 80. 80 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#76:"Dr_Doolittle"]На базата на какво се крепят твърденията ти че са 'огромен клиничен проблем в Педиатрията.' [/quote]
  На "базата" на това, че вече 17 години я работя тази специалност Глупчо... . И я имам тази Специалност не от Бг, а от Швейцария- там съм специализирал.

  Намерил на кого кестени да продава... .

 81. 81 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 870 Любопитно

  1. Здравната система в момента е абсолютен батак. Една от причините за това - бедняци се видяха с достъп до пари. И юрош на маслините. Никаква грижа за пациентите. И то ни идва отвътре някак... не само на лекарите.
  2. При това преразпределение част от лекарското съсловие натрупа известни средства. Към тези средства има любопитство от страна на:
  а) мутри (разбирай - застрахователи);
  б) адвокати.
  3. Културата на отношенията в страната и повечето й организации е, меко казано, несъществуваща. В резултат на това всеки път, когато се случи трагедия (а като работиш медицина трагедии се случват и то често, както е забелязал автора на статията), хората, преди да започнат да тъгуват най-напред се гневят. Това е проста истина за психологияга на скърбенето и в този момент им е нужно здравния персонал да е на линия и да може да съпреживее болката им. Та даже и да отнесе справедливи или не обвинения. Обаче нашего брата доктора е над тези неща. Подобно на нашего брата полицая или Министър Председателя, той винаги е прав и леко неразбран в своята прекрасност. И не умее да говори за чувствата на хората. В резултат на което ситуации, които трябва да се преработят на място с персонала на болницата, започват да изгреждат като скандал.
  Мога да се хвана на бас, че една огромна част от т.нар. "лекарски грешки" просто са отвратителна некомпетентност в общуването с пациентите. От момента на първата среща и до края. И хората остават с впечатление, че с тях са се отнесли лошо. И в някакъв смисъл е тъкмо така - не са разпознати емоционалните им потребности.

  Обаче защо пък да не стане така, че няколко мутри и адвоката да се възползват от тази ситуация? Те от какво не са извлекли печалба до сега?

 82. 82 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1589 Неутрално

  До коментар [#74] от "BlueWater":

  Не,пациентът не избира лекаря си по квалификация по простата причина ,че не може да направи такава преценка.
  Избира го по други признаци,непрофесионални!
  А ако е спешен пациент-дори не го избира,понеже няма време!

  А ако е в кома,дори не разбира!

  В това се крие ключа на отношенията лекар-пациент!
  Не можем да преценим лекаря си професионално,а му доверяваме най-скъпото си-живота си,детето си.

  И,забележете,дори да направим правилния избор на добър специалист-пак може да не успеем да спасим живота си,защото лекарят не сменя гуми на кола,а лекува хора,където успехът е несигурен.

 83. 83 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  До коментар [#77] от "panzerino":

  Ако някой няма доверие в мен причината може да е в мен , когато обаче пациентите не вярват на всеки лекар, явно нямат доверие на системата , а не персонално на мен. А естествено безплатните съвети никой не цени...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 84. 84 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  До коментар [#79] от "BlueWater":

  Това 15-20пъти не е като % от БВП , а като например заплащане на една оперативна интервенция сравнено в UK и България включващо всичко : консумативи , медикаменти и лекарски труд

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 85. 85 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#83:"Dr_Doolittle"]Ако някой няма доверие в мен причината може да е в мен , когато обаче пациентите не вярват на всеки лекар, явно нямат доверие на системата , а не персонално на мен.[/quote]
  Да, с това съм съгласен.
  В Бг не може свястно да се практикува, освен всичко друго. И въпросът не е само в парите- сега те са добри, за някой, който знае и може.

  Климатът не е добър, предразсъдъците, изобщо - всичко.
  В Бг няма свястна медицинска школа и не виждам как ще се промени това със сегашният медицински "елит"- 99% от тях са пълни лузъри и комплексари. Докато в Университетите и болниците не стъпи западен мозък ( немец, австриец, англичанин, датчанин) - нищо няма да се промени. Все същата ще си блеят и пеят. Агресивно недоволни и злобно отмъстителни.
  Прощавай... .

 86. 86 Профил на Hello Niki
  Hello Niki
  Рейтинг: 567 Разстроено

  Надявам се някои от коментиращите да са наистина в добро здраве...

  Че костовата "здравна реформа" допълнително забатачи ненормалната социалистическа система е безпорен факт , но да се обвиняват за това професионалистите е най-малкото несправедливо , а да им се броят парите - отвратително!

  Грешка е да се даде власт на простите чобани и обирджии на мандри , всичко друго е леко объркване.
 87. 87 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  [quote#82:"faeton"]Не,пациентът не избира лекаря си по квалификация по простата причина ,че не може да направи такава преценка. [/quote]

  Грешите! Баща ми имаше проблем със сърдечна клапа.

  1-ви кардиолог - "Той е много възрастен (76г) за операция."

  2-ри кардиолог - "Не е ясно дали трябва да се оперира!"

  3-ти кардиолог - "Задължително операция и то точно в болница св.Екатерина"

  Послушах последният и сега бащами е жив и здрав на 81г.

  Друг пример:
  Лекар УНГ един от "най-добрите" в града - "Сливиците на вашият син трябва да се премахнат!"

  Не се съгласих, защото съм чел че 70% от тонзилотомиите в САЩ са били излишни. Освен това знам по себе си че проблемът е наследствен, защото го имах и аз и братовчедка ми, но компетентния спец. не се поинтересува з тези "подробности".

 88. 88 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Ясно защо здравеопазването ни е на такъв хал. След като се установи, че д-р Дулитъл и д-р Две квадратчета са най -ерудираните медици в България, нещата си идват на място.
  Вярно е че имаме добри доктори, но за съжаление има прекалено много некадърни печалбари, които сриват имиджа на професията. На много от тези "големи" професионалисти ако отидат да работят в нормална държава няма да им разрешат дори да мият епруветките.Общественото мнение ги слага в една категория с митничарите не без основание. Масова практика е да си направи някой профилактични и зследвания, при които се установява "опасно" заболяване и се предписват лекарства за 60-70 лева. По този начин започваме да сподпомагаме г-н Марешки за поддръжката на скромния му автопарк, а хората дали Хипократова клетва ( това пък каво е?) слагат скромна комисионна в престилката.
  Всъщност такива неща не стават в нашите здздравни заведения, всичко това се е случило на друго място и по друго време.

 89. 89 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  До коментар [#84] от "Dr_Doolittle":
  Няма как средната заплата да е 600лв., а лекарската такава да е 6000 лв. Няма от къде да се вземат. Ако тавана на пациентите е все още 3000, моето джи пи взима 3000лв. +таксите по 2,70 и плащат символични наеми в поликлиниките.
  А детето в Исул първия преглед му е бил по спешност.

  Любовта ще спаси света!!!
 90. 90 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  До коментар [#81] от "ridiculous":

  И според американски проучвания главната причина за претенции на пациенти към лекари в САЩ е нарушена комуникация и недоразумения между пациенти и лекари. Ако пациентът си излезе от кабинета с неотговорени въпроси доста вероятно е да остане недоволен от контакта си с лекаря. От друга страна някои пациенти са с нереалистични очаквания за 15 минутен преглед да може да му се реши веднага проблема.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 91. 91 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#88] от "Dante":

  Доктор "2 квадратчета" е всъщност доктор йероглифи(китайски или японски), просто нямаш инсталиран съответния набор шрифтове. Само да уточня, да не те разпне и теб

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 92. 92 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  До коментар [#89] от "a.nice":

  При 3000 пациенти твоето GP трябва да назначи задължително (изискване на НЗОК) още поне един лекар и две медицински сестри. Така че ще дава заплати на още трима , като им внася и осигуровки. Така ,че не взима изобщо 3000 . Реално след наеми , консумативи, ток ,вода ,отопление,служебен телефон, бензин за домашните посещения , данъци (15% като ЕТ) , взима около 1500 чисто за възможността всеки да го безпокои 24 часа в денонощието.
  Ми станете GP-та. Има незаети 416 GP практики (понеже е много печелившо)

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 93. 93 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  До коментар [#80] от "panzerino":

  Разбира се всички в интернет сме завършили в Швейцария и имаме яхти в Таити

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 94. 94 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  До коментар [#92] от "Dr_Doolittle":

  А таксите по 2.70 ги изпускаме? И аз не искам да правя такива с/ки, държавата ни е бедна, но е редно заплатите да се сравняват като %от средната.
  Проблема е, че получаваме лошо лечение, това е. Пред Токуда паркинга е за клиенти, пред Исул е за персонала, за клиенти изобщо няма. Това е основния проблем на държавното здравеопазване, там живеят още в социализма и отношението към пациентите е все едно те ти плащат, а не ти на тях.

  Любовта ще спаси света!!!
 95. 95 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  [quote#93:"Dr_Doolittle"]Разбира се всички в интернет сме завършили в Швейцария и имаме яхти в Таити [/quote]

  Вие освен очевидно неквалифициран, както го доказа panzerino, сте и глупав. Умния щеше да си замълчи.

 96. 96 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  До коментар [#95] от "BlueWater":

  Сигурен съм ,че panzerino никога не е поставял на деца диагнозата остър етмоидит или остър сфеноидит. Явно не си лекар, затова не коментирай.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 97. 97 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  До коментар [#94] от "a.nice":

  Таксите от 2.70 не заплащат деца до 18 г, бременни, пациенти с ТЕЛК-ове и някаква група неработоспособност, а това е масовия пациент. От 10 души в кабинета само 2 плащат тази такса. А Токуда ще я уважавате щото всичко там е ценообразувано и с 'дарения' , а паркингът им е 5 лева за 2 часа само за да си паркирате автотенекията (направи сравнение за таксата 2.70 за преглед съотнесено към тази за паркинга им там)

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 98. 98 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  [quote#96:"Dr_Doolittle"]Явно не си лекар, затова не коментирай. [/quote]

  Може да не съм лекар, но не съм толкова глупав, че да кажа "не коментирай" вместо да изложа медицински аргументи в медицински спор.

  [quote#96:"Dr_Doolittle"]Сигурен съм ,че panzerino никога не е поставял на деца диагнозата остър етмоидит или остър сфеноидит.[/quote]

  Клко време работихте с panzerino за да напишете тази "мъдрост".

 99. 99 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  До коментар [#97] от "Dr_Doolittle":

  Говоря за отношение към пациентите, а не колко струва паркинга. Искаме уважение, повече внимание, повече компетентност. Всеки частно практикуващ лекар с години успешна практика ще го потвърди.

  Любовта ще спаси света!!!
 100. 100 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  До коментар [#97] от "Dr_Doolittle":

  Да не говоря колко е мръсно в тези дкц-та. Трябва да увеличат наемите до пазарните равнища и да сменят изтърбушените диванчета от 80-те години. Никакви инвестиции. В Созопол тази година при дежурния държавен доктор нямаше уред, с който да прегледа ухото на детето. Имало в Бургас. Сигурно струва 100 лв., едно като химикалка.

  Любовта ще спаси света!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK