Читателски Дневник: Във волейбола чашата преля

Васил Иванов-Лучано<br />

© Юлия Лазарова

Васил Иванов-ЛучаноТова писмо на читателя на "Дневник" Антония Спасова беше получено тази сутрин на редакционната поща. Спасова го изпрати с настояване на получи "право на отговор" на твърденията на бившия спортен министър Васил Иванов-Лучано, като подчертава, че като почитател на волейбола се е почувствала лично засегната от думите му. 

Вчера Васил Иванов-Лучано, излезе с обръщение заради скандала в българския волейбол, като се изказа критично срещу селекционера Радостин Стойчев и звездата на националния отбор Матей Казийски. Лучано заявява подкрепата си за шефа на волейболната федерация Данчо Лазаров. Ден по-рано лобирането в полза на Лазаров вече се включи и генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев.


"Дневник" публикува текста с леки съкращенияСлед загубата с 1:3 от Германия в първата олимпийска квалификация треньорът беше уволнен. Последваха няколко бурни дни на обществено недоволство срещу решението на федерацията и Стойчев беше поканен да се върне. Той прие, като обясни, че ще води България във втората квалификация. След това специалистът ще напусне, дори отборът да се класира за Лондон 2012, ако президентът на БФВ Данчо Лазаров не подаде оставката си. Любители на волейбола се обединиха в петиция, подписана от почти 10 хиляди души, за оставката на Лазаров и членовете на УС на БФВ.Уважаеми господин Лучано (не зная така ли трябва да Ви нарека, простете).


Въпреки че не мога да претендирам за Вашите познания в различни сфери, като започнем от готварството, и стигнем до волейбола, смятам, че също имам право на мнение.


Да започнем с фактологичните грешки в изразеното Ви мнение. Бих искала да знам кога и в кой момент, в кое изказване, и с какви думи "треньорският щаб и дванайсетте волейболни апостола" (както иронично си позволявате да наричате мъжкия национален отбор на България по волейбол), са заявили, че БФВ и в частност – многоуважаваният най-добър инженер сред волейболистите и най-добър волейболист сред инженерите, са виновни за загубата на отбора от Германия? Това твърдение, г-н Лучано, не почива на нищо и всеки, който поне малко се интересува от случващото се във волейбола, е наясно. Аз лично не си спомням някой някога да се оправдавал за загубата, но може би Вие имате друга информация.


Причината, поради която беше поискана от г-н Стойчев оставката на Данчо Лазаров, беше съвсем ясно изразена лично от самия г-н Стойчев - некоректното поведение и нарушаването на основни правила на спортната етика, от страна на президента на БФВ. Личното ми становище е, че изказването на г-н Данчо Лазаров осъществява и състав на престъпление по Наказателния кодекс, но не съм аз човекът, който да търси сметка за това.


Може би, за да не бъда голословна като Вас, ще се наложи да Ви цитирам няколко текста от Закона за физическото възпитание и спорта (подозирам, че не сте особено запознат, въпреки че може би някога Ви се е налагало да го прилагате), както и от Кодекса за поведение на федерацията. Цитираните текстове касаят основни принципи на спортната етика, които бяха публично потъпкани, чрез изказването на г-н Данчо Лазаров, в прословутото интервю пред в. "Преса".Член 41, ал. 1, т. 2 от Закона за физическото възпитание и спорта: Държавата, специализираните държавни органи и спортните организации защитават спорта и спортистите от вредни и унизителни действия.

Искам да Ви попитам, след като клеветата (каквото представлява деянието, което извърши г-н Лазаров, чрез обвиненията си в публичното пространство, неподкрепени от необходимите доказателства), е провъзгласена за престъпление, представлява ли тя "вредно и унизително действие"? Въпросът е риторичен, естествено.Извадка от ПРАВИЛО 1: ЕТИКА от Кодекса за поведение на БФВ:
1. 2. 1 Членовете на БФВ трябва да се държат в съответствие с принципите на достойнство, честност, лоялност и отговорност във всяко едно отношение от състезателен, икономически, социален или морален характер.
1. 2. 2 С цел да се гарантира съблюдаването на гореупоменатите принципи, от членовете на БФВ се очаква да базират отношението и поведението си върху следните критерии:
1. 2. 2. 1 ДОСТОЙНСТВО:
Трябва да се пази достойнството на индивида.

Естествено идва и следващият риторичен въпрос: Смятате ли, че е уронващо престижа и достойнството на един международно признат треньор, да бъде обвинен публично, че умишлено е загубил мач?


Важно е да отбележим, че за съжаление г-н Стойчев не разполага с особени възможности да защити името си, поради начина, по който са приети правилата и начина, по който работи БФВ. Ако си направите труда да прочетете документите им, както го направих аз, лесно ще забележите, че наказания за членовете на УС при нарушения на Кодекса за поведение на БФВ, на практика няма. За сметка на това, има доволно възможности за наказания на клубовете и спортистите. УС на БФВ би имала правомощие да накаже състезател или клуб, за същите изказвания, но президентът на УС няма орган, който да наложи наказанието. Г-н Лазаров е направил всичко възможно да наложи приемането на правила, които да обслужват неговата особа, в дългосрочен план.


Поради всичко описано по-горе, смятам, че съвсем логично е за човек, който е бил оклеветен по този грозен начин, да заяви позицията си ясно и гласно. Естествено е, също така, господин Стойчев да отказва да работи с инженерчето (простете фамилиарния ми тон, но го чувствам прекалено близък вече). Естествено и логично е, също така, да си отиде този, който е нарушил правилата, а не този, чието достойнство е потъпкано. Поне такива са моралните правила, въпреки че не са записани в официален документ на федерацията.


Може би поради разпиляната и несинтезирана мисъл, не разбирам аналогията Ви между г-н Данчо Лазаров и Роман Абрамович? Доколкото на мен ми е известно, г-н Лазаров не е собственик на БФВ, нито пък на националния отбор на България. Поправете ме, ако греша, но не мисля, че г-н Данчо Лазаров налива каквито и да е собствени пари в българския волейбол. Мога и да подозирам, че не само че не налива, ами и прибира от нашите, но няма как да го докажа на този етап, така че това е само лично подозрение. Може би е плод на емоцията ми, моля да ме извини г-н Лазаров, не искам да го обвинявам в нищо. Просто си се чудя на глас, къде са парите и защо клубовете мизерстват?


Чудя се и защо отчетите на федерацията не са публично достъпни. Чудя се и защо като данъкоплатец не мога да се добера до точна и официална информация колко от моите пари е дало МФВС на федерацията? И си се чудя защо никой не смята за необходимо да ми даде отчет за моите лични пари? Защото, ако разбера, че са отишли при момчетата и момичетата от клубовете, или за развитието на школите, или за развитие на волейбола въобще, и ако г-н Лазаров успее да ме убеди в това със съответните цифри, ще млъкна и ще кажа: "Браво!". Но пак ще остане едно въпросче: "Ами защо тогава момичетата от отбора по плажен волейбол ползват носени анцузи?" Странно, някак не успявам да навържа нещата.


Толкова по фактологичните грешки. Самото им посочване е достатъчен аргумент за това доколко е аргументирано мнението Ви и доколко би могло да има тежест то. Естествено, че не очаквам реален отговор от Вас.


Уважаеми господин Лучано, нямате право да ползвате множествено число и да се опитвате да вкарате "целокупния български народ" в рамките на Вашите представи. Естествено, това няма как да стане, но искам да стане ясно друго. Достойнството на "целокупния български народ" или поне на по-голямата част от него, не е "вкарвано" никъде. Достойнството ни, както и това на момчетата, които събраха смелост да заявят ясно позицията си, си е точно там където трябва – в сърцата ни.


Има едно Ваше твърдение, с което ще се съглася веднага – Радостин Стойчев и Матей Казийски са волейболни величия. Все пак няма човек, който да говори само глупости, радвам се, че в цялата словесна диария, която изляхте, успяхте да кажете и нещо вярно. И именно защото са волейболни величия, затова могат да бъдат критикувани от други величия, поне малко доближаващи се до класата им!


Това поведение на федерацията, заедно с публичните обвинения и обиди на г-н Лазаров, както към отбора, така и към феновете, преля чашата на търпението на "целокупния български народ". Феновете и хората, които наистина обичат този спорт и които се надяват тези златни момчета да успеят да съхранят радостта ни, въпреки федерацията, няма да се примирят, докато това тотално компрометирано ръководство не си тръгне. И докато не дойде ново, с нова визия, нови идеи и мисъл за волейбола. Което ние ще държим изкъсо и този път няма да позволим да се стигне до капката, която да прелее чашата. Няма да допуснем чашата да се напълни отново!


С уважение,


Антония Спасова
Част от целокупния български народ и прост фен на волейбола


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK