Читателски дневник: Нищо необичайно, велосипеди се крадат постоянно

Читателски дневник: Нищо необичайно, велосипеди се крадат постоянно

© Георги КожухаровПредставяме ви историята на Димитър Шалварджиев и кражбата на неговия велосипед. Нищо необичайно освен факта, че колелото е изчезнало от централно, добре охранявано място в столицата, а властите не са съдействали за намирането му. Писмото е адресирано до Бойко Борисов и Цветан Цветанов.


Позволявам си да Ви пиша и препращам писмото до медиите с надеждата най-после някой да обърне внимание на един проблем със сериозни пропорции.


В събота следобед заключих велосипеда си на площад "Народно събрание", където не го намерих в неделя вечер, малко над 24 часа по-късно. Нищо необичайно, както ми казаха в полицията, "велосипеди се крадат постоянно".
Аз все пак намирам нещо болезнено перверзно в цялата ситуация. Кражбата се състои пред институцията, създаваща законите и ръководеща държавата. Дори само този акт показва, от една страна хаоса, в който обществото ни тъне (което считам за Ваша отговорност), а от друга – до каква степен беззаконието и чувството на неприкосновеност е станало интегрална част от същото това общество.


Кражбата на колелета в града е добила такива размери, че никоя компания не желае да ги застрахова – безпрецедентен факт за страна - членка на ЕС. Причините за това са две: високата престъпност и ниския процент разрешени случаи. Имайки предвид, че България е страната в ЕС с най-голям брой полицаи, като логично заключение следва, че някой не си върши работата.


Това бе и моето впечатление след тридневна борба с бумащината и бюрокрацията в Първо РПУ - София, и Първо СДВР. Давам си ясна сметка, че кражбата на колело е случай с нисък приоритет, но при наличието на десетки камери в района на престъплението ми се струва несериозно отношението на двете институции към случая. Несериозно ми се струва и отношението към откраднат предмет на стойност пет минимални работни заплати! Несериозно е разследващият полицай да закъснява с час и половина за уговорената ни предишния ден среща, да се налага да го издирвам по телефона, след което подробно да ми обяснява как е "невъзможно" да направи почти нищо за колело, от което в България има внесени под 50 броя - и че ми остава да се надявам то да се намери едва ли не случайно при обиск на "някоя заложна къща". Камери имало, но те или не работели, или покривали друг периметър. И, разбира се, постоянното натякване "как може да си оставиш колелото".


Измеренията на последното са няколко, но бих желал да го перифразирам на "как можах да остана в България". По същество съм млад и способен човек, говорещ свободно три западни езика, завършил Немската гимназия в София и Английската гимназия паралелно като частен ученик. Завършил съм и бакалавър "Компютърни системи и технологии" към Немския факултет (ФАГИОПМ) на Техническия университет в столицата. В момента продължавам обучението си, като паралелно работя, а от над две години плащам данъци и осигуровки на максималната осигурителна сума (тоес, не само съм постигнал добро образование, но и добра реализация). Същото, а впрочем и много повече, можех да постигна на запад от Калотина. Но не, аз останах в родината си с надеждата да променя нещо, да работя за развитието на обществото ни. Защото е пределно ясно, че без способни хора и без много, много работа нямаме шанс.


Уверявам Ви, не съм направил тази жертва, за да чувам как "не може" да се направи нищо за мен, нито да се примирявам с престъпност пред Народното събрание, а още по-малко да се примирявам с нежеланието да се върши работа в полза на обществото.


Затова, преди да си събера багажа и окончателно да изоставя колелото си, приятелите си, вярата в промяната и не на последно място - беззаконието и безнаказаността в тази страна, ви пиша – с мъничко надежда нещо да се случи, но и за се убедя, че съм опитал всичко.


С уважение,


Димитър Шалварджиев

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  Бягай бързо ако можеш

 2. 2 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  Мда - всъщност си има цял канал, с много подканалчета и е истинска организирана структура в кражбата на колела. Крадат се всякакви колела, структурата е толкова добре развита, че само след минути колелото вече си е намерило новия път, риска за крадеца е нулев, а шансовете на собственика да го намери - също са нулеви.
  Това, разбира се става с учтивото съдействие на полицията - винаги оправданието с неработещите камери влиза в сила. Наглоста и безнаказаноста са толкова сериозни, че човек трябва да си държи колелото в спалнята - защото от входове, гаражи, мазета и балкони се краде безогледно и непрестанно.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 3. 3 Профил на starez
  starez
  Рейтинг: 585 Разстроено

  Ох.... Млади момко, не знам какво да ти кажа.

 4. 4 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Нидей рива и ти ве...
  Кво мънкаш на приятел в Амстердам за 2-ри път му крадат колело и не го намират.
  Какво цивриш сега, колко си умен, способен кадърен и как някой точно на ТЕБЕ си е позволил д ти свие колелото. И че е трябвало да се махаш, ми махай се ве... какво седиш и ревеш само.

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 5. 5 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 605 Любопитно

  ситуацията наистина е много неприятна, но определено се чудя как може да си остави някой колелото за 24 часа някъде да седи .... а за успокоение и моето колело го откраднаха пред общежитието .

  Fortuna favet fortibus!
 6. 6 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 768 Неутрално


  Оставил го за около 24 часа...

  Ела, вълчо, изяж ме...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 7. 7 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Така е защото каращия колело по подразбиране бива считан за мизерник, който няма пари за кола. И като такъв, нищо че плаща данъци на макс, не заслужава да му бъде обръщано внимание от агите в милиционерските участъци, които се стряскат само от хора с големи, скъпи коли.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 8. 8 Профил на Буда Леевски / Опашката на свинята /
  Буда Леевски / Опашката на свинята /
  Рейтинг: 497 Весело

  Извинявам се за неуместния хумор , ама ...както е казал Тиквата : „Е, какво ме интересуват умните, те са толкова малко, на мен другите са ми важни…“

  Простщината победи с ИПОН
 9. 9 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  Много тъжно ми стана.
  Почти безнадеждно е. Почти.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 10. 10 Профил на Haftor
  Haftor
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Мани... не стига, че реално да се придвижваш с колело си е предизвикателство, но и наистина не можеш да го оставиш никъде. Сега лятото винаги си правя срещите на места на открито, където е възможно/позволено да си заключа колелото на видимо за мен място или просто не излизам с него

 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  Терминал 2 е изхода.

  Забрави да промениш нещо тук.

 12. 12 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Е, сега ще караш ченгетата да работят в тая жега .... е ти пък ... как можа ....

  Предразсъдъците са за ограничените.
 13. 13 Профил на Haftor
  Haftor
  Рейтинг: 496 Неутрално

  ПС, куките просто не им се вярва, че колелото ти може да струва повече от личните им коли, а ако го проумеят влизаш в графата "Имал си бол пари дал си..." и "да не си го оставял"

 14. 14 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1634 Весело

  До коментар [#6] от "Six feet over":

  Сам си е виновен, а?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 15. 15 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Млади човече, поздравления за умението да видиш по този начин нещата, да ги изговориш така ясно, а и с такъв правопис.
  Всичко това видях преди да стигна до това кой е и какво е учил авторът.
  Само допреди две три години твърдо поддържах стоенето в България. Ако някой тогава ми бе казал, че ще променя възгледите си почти на 180 градуса, щях да се изсмея.
  Но абсолютното блато на беззаконие, безхаберие и простотия, в които затъваме, ме карат да съжалявам, че съм тук.

 16. 16 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Пич, все едно аз съм го писал...... Хващай си багажа и да те няма..... Докато си още млад - спасявай се..... Съжалявам, че трябва да го напиша, но тук нещата вървят на все по-зле.....

 17. 17 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  В Германия са ми крали два пъти колелото за няколко години. Реакцията на полицията беше аналогична. Ако колелото е скъпо никога не се оставя на публично място. В никоя държава. Това е.

  В момента работя в бизнес центъра на Франкфурт. Престъпността е доста ниска в сравнение с останалата част на Германия, в региона има много камери, много бизнес и хора. Въпреки това на колегите ми им крадат всяка седмица колелетата, които се заключват пред офис сградите. Знае се, че не трябва да се оставят вече там и това е единственият начин да се оправят нещата.

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 18. 18 Профил на tefter
  tefter
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ами какво да ти кажа? Разбирам напълно гнева ти, но имай предвид, че подобно нещо ще ти се случи във всяка една по-голяма европейска столица. Това като опит да укротя малко мераците ти за емиграция. Кражбата на колелета е масова практика в цяла Европа - става изключително бързо, отнема много кратко време, не изисква специализирана подготовка. И никъде няма да ти застраховат колелото, а пък още по-малко да ти изплатят премията, ако си го оставил на публично място за толкова дълго време.
  Нека бъда разбран правилно - не казвам, че всичко това е нормално, но за съжаление е част от реалността, в която живеем - тъжната част де, има и много хубави неща. Но като цяло се налага хората да бъдат по-предпазливи и по-малко наивни... за съжаление...

 19. 19 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  [quote#7:"Dehumanizer"]Така е защото каращия колело по подразбиране бива считан за мизерник, който няма пари за кола.[/quote]

  То пък за издирване на откраднат автомобил едни усилия хвърлят, направо VIP гражданин да се почустваш...

 20. 20 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#14] от "Тони!":

  Колелото не е откраднато...може би само е приватизирано срещу 10% комисионна...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 21. 21 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Драги Нещастнико! Никъде не казвай колко спец.гимназии и висши дипломи имаш.Те са ти подарени...Не си завършил основното УЧИЛИЩЕ НА ЖИВОТА. От първи до четвърти клас...С такива неграмотници за никъде не сме...Някой да му пази 32 часа колелото!? ...Щото щял да избяга от България...

 22. 22 Профил на jamal
  jamal
  Рейтинг: 424 Неутрално

  колелета се крадат в цяла Европа. Имам приятели на които са им оккраднали по 2-3 колелета в период от няколко години в страни като Австрия, Холандия и нищо не е успяла да направи полицията.
  За съжаление това се случва не само в България.

 23. 23 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Поредния гоуем умник, който си мисли че е нещо специално и как можело видиш ли да му откраднат колелото. Откраднаха ми 2 колела вече и се позаинтересувах и аз та....
  "Кражбата на колелета в града е добила такива размери, че никоя компания не желае да ги застрахова – безпрецедентен факт за страна - членка на ЕС."
  Ха ха хаааа много се смях. Колела се крадат из цяла Европа и в почти всяка европейска държава ще направят за теб точно същото като у нас, с тази разлика че няма така грубо да те изгонят като тук. За разлика от БГейските тарикати обаче, там колелата карани в града рядко са скъпи. Все пак там хората карат а не се правят на тарикати с колелата си.

  "как можах да остана в България". По същество съм млад и способен човек, говорещ свободно три западни езика, завършил Немската гимназия в София и Английската гимназия паралелно като частен ученик. "

  Да не умря циганката дето те хвалеше бе, млад и образован и способен. Останал си, щото или никъде не те искат, или не ти стиска да тръгнеш.
  По принцип съм млад и образован и способен - ха ха ха хааааа забравил си да добавиш силен, красив и скромен

 24. 24 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 497 Разстроено

  Цецо, ходи да намериш колелото на Димитър, не се мотай. Вече пречупи гръбнака, унищожи ВСС, елиминира корупцията... няма да казвам колко пъти съм се обаждал в полицията и винаги отговора е бил "вашите проблеми не са наши, нямаме ресурси"... а ние ги храним и отглеждаме като домашни любимци. МВР май пази бандитите от обществото

  Сега за колелата: във всяка нормална държава хората могат да си регистрират колелото в полицията така, както регистрират автомобили. Издава им се регистрационен номер, набиват се номера на елементите на колелото и така няма никакъв проблем със застраховките. Но за нашето МВР колелото е просто играчка. Нищо, че някои колела струват колкото нова кола.

  И ще завърша с една мечта - да мога да се обадя в полицията, да дам номера на неправилно паркила кола и да знам, че до 10мин. ще проверят сигнала и ще санкционират нарушителя. Ама това е само във фантастичните филми.

 25. 25 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#6:"Six feet over"]Оставил го за около 24 часа...

  Ела, вълчо, изяж ме...[/quote]

  Колелото е оставено заключено. Доколкото разбирам, човекът е имал желание и възможност да го застрахова, но у нас това не се прави.
  Е какво, да си го носи в кревата ли? Не всякога може да направиш такова нещо.
  И да не забравяме къде е било оставено - действително не би трябвало точно оттам нещо да изчезне по този начин и при наличието на толкова камери, които непрекъснато ни натякват в носа, да му откажат помощ. Поне да не се отнасят пренебрежително.

 26. 26 Профил на атипова
  атипова
  Рейтинг: 697 Неутрално

  В Белгия не смея да си оставя колелото пред супермаркета, въпреки че живея в центъра и квартала е един от най-читавите. Ходя на пазар пеш, а колелото стои заключено на балкона. В Лондон откраднаха колелото на дъщеря ми - розово и евтино, прилежно заключено пред входа на блока.
  В случая проблемът е демонстрираният непукизъм на органите, не кражбата, надявам се. Колела наистина се крадат навсякъде.
  Единствено полицаите са по-учитиви по западните ширини, но работата, която вършат в такива случаи = 0.

 27. 27
  ****

  Мненията на потребителя Zlodeyski бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 28. 28 Профил на usorlica
  usorlica
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Крадците не са чак толкова много и така организирани та да не могат да бъдат заловени и наказани. Просто никой не иска да си върши работата в тая държава. Дори и видеозапис да има от охранителни камери пак няма кой да се заеме да съдейства от власта. На моя позната така и откраднаха преди година имаше и видео с крадеца ......

 29. 29 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 676 Весело

  Имаше един виц по време на соца:
  Гражданин оставил колелото си до Нарадното Събрание.Видял го милиционер от охраната:
  Гражданино,как можете да си оставяте тук колелото пред Народното Събрание?
  Спокойно,др.милиционер,аз го заключвам...Не'ам думи...

 30. 30 Профил на betsun
  betsun
  Рейтинг: 8 Неутрално
 31. 31 Профил на Dgrant
  Dgrant
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#4] от "lonely_ninja":

  Ела 1во ти в Холандия, поживей малко,пък тогава може и да напишеш нещо смислено...

  За тези пари можеш да си купиш 20 колела тук


  До коментар [#21] от "hinin37":

  Като ще "сереш" отиди до тоалетната, грамотнико...


  До коментар [#23] от "gsb":

  А ти си културен и интелигентен ?
  Не мисля.
  Ти си просто поредния г-н компетенция по всички въпроси.

  Тъжно ми е колко ограничени и "захлупени" хора

 32. 32 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#31] от "Dgrant":

  Е добре е че има такива одлупени енетеуегенти като тебе и г-н 2-3 средни образования та а ни светнат и нас по простите.
  Аз съм от по-залупените и простите, ама карам колело от над 10 г. и съм видял бая Европа, както и доста по принцип способни и умни ама недооценени мърморници, дето всички са длъжни да създават условия за светлейшата им персона, завършила немската гимназия

 33. 33 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#28] от "usorlica":

  Абе човече, я помисли коя полиция има ресурс да преглежда камери и да сваля отпечатъци и да разпитва свидетели за всяко откраднато колело, пръстен, телефон, дънки от простора, слънчеви очила (рей бан на стойност 3 минимлани заплати) и други подобни. Много ясно че не се търсят. Пускаш жалба и ако имаш късмет да го сгащят в някоя заложна къща или на някой битак при акция срещу поредната наркоманска банда от кокошкари - имаш. Ако ли не.. здраве да е, това да ти е кусура

 34. 34 Профил на Dgrant
  Dgrant
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#32] от "gsb":

  Tell me more !

  П.П. Понякога преди да отговориш е хубаво да помислиш

 35. 35 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#34] от "Dgrant":

  Какво повече да ти кажа? Май не ти хареса дето изказването ти че си умен и способен предизвика бурен смях а?
  Що не коментираш пост 26 на Антипова? Казаха ти го 100 човека от 100 места че навсякъде е така и ти стана кофти че не можеш да изкараш България за пореден път кенефа на Европа.
  Май не си разбрал, че завършването на немската гимназия е хубаво нещо, ама никак не те прави толкова специален, че цял свят да отвори врати за твоят светъл гений. Трябва малко повечеко за това - например 2ро място в света на олимпиада по математика. Влязъл си в немската - браво. Успех безспорно. Завършил си немската - става.
  После пак си си looser като всички останали. Само че си looser с немски. Знаеш ли колко учители по немски са завършили немската гимназия че после и филология ама пак не ги щат никъде?

 36. 36 Профил на toshkata
  toshkata
  Рейтинг: 497 Разстроено

  До коментар [#7] от "Dehumanizer":

  Леле колко си прав, за съжаление И аз карам колело и то не от най-евтините, но за повечето хора от различните държавни и частни институции съм си чист "мизерник без пари", не заслужаващ особено "внимание" (въпреки, че имам кола и печеливша собствена фирма)... така че всичко е до манталитет - почти всеки в България съди за човека срещу себе си по обувките, а не по разума... което отдавна е надживяно от европейските ни събратя и от развитите на други континенти народи.

  Ако не знаеш накъде си тръгнал, ще стигнеш някъде другаде..
 37. 37 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#36] от "toshkata":

  Не си прав брадчед. Пак казвам, аз карам колело в София, от над 10г. Като мизерник те гледат само гордите водачи на Гоуф 2 или 3, както и дивите селяни, дошли вчера от гората. Един ден един такъв вика " Къчи са на третоара, че щъ претрепе някой бе"
  Нормалните хора не реагират така и те са повечето. Сега... друг е въпросът, че средно статистическия полицай се вписва в поне един, ако не и в двата профила, описани по-горе

 38. 38 Профил на vinbg
  vinbg
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Тъжно е положението в БГ, но това че си го оставил на площад с камери не трябва да те успокоява. Наскоро попаднах на някакъв български сайт за регистрация на велосипеди - 20лв струваше или нещо такова. Но и да ти го регистрират пак файдата е никаква - бие ли ти номер на рамката - че тя рамката номер си има, но какво ми пречи да го изшкуря?

  Откраднат ли ти колелото където и да е (не само в България) шанса да го намериш е много малък. Колелото за разлика от колата можеш да си го вдигнеш на рамо и да го отнесеш за секунди, да не говорим че за няколко минути се разглобява цялото ако имаш инструменти. Рамката и се тегли една шкурка, пребоядисва се за минути и след това всичко се продава - ходи ги търси после

  Понеже следя темата за откраднати велосипеди в мтб-бг се забелязва, че масово се крадат по-евтини велосипеди и много рядко някакви скъпи. Защо ли?
  1. Масово разпространените велосипеди се крадат супер лесно, защото ги има много. Крадеш - разглабяш, продаваш. За някои пък директно ги продават като им се трие номера на рамката - ходи после докажи че е твой като в БГ има още поне 5000 такива
  2. НЕБРЕЖНОСТ!

  Решението е: Като колелото ти струва 5 минимални заплати - е ти луд ли си да го оставиш без надзор повече от 24 часа?!

 39. 39 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#38] от "vinbg":

  Ето един пост на човек, който наистина знае какво пише. Просто си вземаш за града нещо евтино и заключвалка с ключ не с шифър ( отварят ги). Заключваш за стълб, знак, заварени железа, дебело дърво, през рамката, не през предната капла, която е с QR и .. ако го гепят.. гепят ама едва ли.
  Един път гледам един убавец с RAM HT2 го оставя на "велопаркинг" и поне вело стойката е "супер добре" измислена, го заключва за предната капла ( иначе няма как, стойката е такава)
  Викам, абе момче, я пак помисли като излезеш, дали ще си намериш колелото или само каплата? QRa се отваря за под 1 сек. - само дръпваш, а колелото е над 1000 лева.

 40. 40 Профил на glatzial
  glatzial
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#33] от "gsb":
  А за какво има ресурс тая полиция?
  - обраха апартамента ни, полицията дойде веднага (макс 1 час след събитието), намериха отпечатъци и ... нищо
  - обраха ме мен с един приятел на бул Прага, описахме заподозрените, хванаха ги, разпознахме ги и ... ги пуснаха
  - обраха баба ми - намерихме свидетели, намерихме хора, които са виждали извършителите и ... нищо
  - обраха ме с друг на същото място на бул. Прага. Тоя път не видях нападателите и съответно ... нищо

  Какво прави полицията тогава? Очевидно не разрешава дребни битови проблеми, не се справя и с мащабни акции, които завършват с оправдателни присъди. Е аз губя доверито си.

  Няколко души храните Димитър да спре да мрънка. Съгласен съм, че е било неразумно да го оставя за толкова дълъг период от време и че писмото е малко изхвърляне, но въпреки всичко той е напълно в правото си да иска поне някаква активност от службата, която уж пази реда и за която отиват пари от неговите данъци.

  В Калифорния какво правят - джипиеси в колела примамки и разбиват група след група. Не е сложно, не е и скъпо.

  ПС: всички тия обири са в рамките на 12 години, да не помислите че съм имал най-нещастния месец на света

 41. 41 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#40] от "glatzial":

  Ти си в правото си да искаш. Да ти оберат жилището, теб самия, това са много тежки престъпления и абсолютно съм съгласен че нищо не се прави. Бил съм свидетел дори на смърт със съмнения за убийство, която беше набързо обявена за нещастен случай без разследване. Това е ужасяващо. А да напишеш отворено писмо дето ГД БОП не е хукнало да ти търси колелото, дето си го оставил за цяло денонощие без надзор, задето видиш ли си завършил немската гимназия и се чудиш какво още правиш тук .. ами... нали.
  По принцип, за мен, човек, който може да напише за себе си че е млад и способен и да се похвали във вестника как знае 3 езика и едва ли не отвсякъде го молят да иде ама той си седи тук, пък ние даже не му пазим колелото.. .как да ти кажа?

 42. 42 Профил на Dgrant
  Dgrant
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#35] от "gsb":

  Вижте г-н трол. Хубаво е да седим пред компютъра и да изказваме мнение, но според мен вие губите своето.

  И пак повтарям четете преди да отговаряте, защото някой от нещата които споменахте, са само вашите лични умозаключения.

  И в заключение,
  вместо да критикувате наред, а сте те толкова компетентен, дайте предложение или решение...

 43. 43 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#42] от "Dgrant":

  Пост 39 е решението. Изпитано при това лично.
  Ама вие етеуегентните и одлупените не четете, вие знаете всичко

 44. 44 Профил на Марин
  Марин
  Рейтинг: 504 Неутрално

  [quote#40:"glatzial"]В Калифорния какво правят - джипиеси в колела примамки и разбиват група след група.[/quote]
  Ей това май е истинското решение, дано някой свестен човек от полицията чете.

  А иначе и на мен преди няколко години ми откраднаха колелото (Драг Гризли), което оставих вързано за няколко часа. Смятам само себе си за виновен. Домързя ме да го качвам 4 етажа нагоре до офиса. Слава богу в новия офис има подходящо помещение на кота нула.

  ... потим ... не за славата ... създава изкуство!
 45. 45 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 497 Неутрално

  В САЩ колелетата ги заключват през рамката с дебела желязна скоба за стойката за велосипеди. Освен това, редовно им свалят предната гума и/или седалката за да направят кражбата по-трудна.

  Става дума за центъра на града където има много камери.

  Проблема определено е в отношението. Би могло поне да си направят труда да погледнат камерите...

 46. 46 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#40] от "glatzial":

  Взимай разрешително за оръжие, и другия път направо като тръгнат да те обират, вадиш и стреляш.

 47. 47 Профил на salandino678
  salandino678
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Не се фаля.Бачкам кво ми е интересно, живея след Мошонмагьоар.
  2010-Праим се на гъзе -електрическо сгъваемо, ем колело,ем моторче--италиански дизайн,холандска изработка красота!
  Е таман три дена се гъзарих--откраднаха ми го пред портиера,включено да се зарежда,заключено със 7 ключалки,
  наблюдавано от 3 камери на кръст в сградата на Божидар Данев
  какво се оказа камерите работат ама нищо се не вижда,полицията
  каза че видим, а на забележката ми че рамата и моторчето са лазерно маркирани и с лазерочитач може да се види-ми бе любезно отговорено--абе ний един компутар имаме и джаскаме солитер ама такива джаджи е....а ли го?
  Пих една студена витошка вода преведох си протокола за кражбата и си взех парите от Винер Щетише след 8 месеца!

 48. 48 Профил на glatzial
  glatzial
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#46] от "ventsy":
  Че после и да ги лежа
  Корупция на съдия за 10к се наказва с 3 години условно, но самозащитата се лежи.
  То по-добре ако се случи и нанеса някаква телесна повреда да извъртя нещата, че аз съм обирал крадеца. Така с чистото ми досие и дълбоко разкаяние пред съдията най-много 1 година условно да дадат.

 49. 49 Профил на dshalvardjiev
  dshalvardjiev
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Привет и от мен - моето колело откраднаха пред Народното събрание.

  Що се отнася до заключалката, моята беше Криптонайт (У-образна скоба, която се отваря само с флекс), като разбойниците са свалили знака от този стълб - http://imgur.com/Aedh8 - за да го отмъкнат. Да, това на заден план е Народното събрание.

  Идеята ми никога не е била да предизвикам съжаление, по-скоро да изразя почудата си как може да се краде знак и колело пред НС, а "органите на реда", които си отглеждаме и чиито бюджети постоянно увеличаваме, да нехаят. Да, за 3 седмици се превърнах в частен детектив и да, вече познавам почти всички в София и Пловдив, търгуващи с колела без документи (сиреч, крадени колела). Не е трудно тези хора да бъдат заловени и съдени, но никой няма интерес да си свърши работата - и това за мен е проблем.

  Що се отнася до хората, отричащи подхода ми и приемащи го за детински - в едно нормално гражданско общество, към каквото, вярвам, се стремим, хората се оплакват. Когато плащам някой да ме пази, не искам да чувам "Какво да направим сега?", "Ти какво очакваш, да го хванем и да ти върнем колелото ли, хаха?", "Като имаш толкова скъпо колело, защо го караш?".

  Искрено съжалявам, че моята позиция е толкова чужда на онези от Вас, които са склонни да се подиграват на образованието ми. Все пак, надявам се един ден да споделяме същите ценности.

 50. 50 Профил на tea94
  tea94
  Рейтинг: 5 Разстроено

  Прочетох по-голямата част от коментарите и макар на 18-годишна възраст останах потресена! Да Димитър може и да има вина, че са му откраднали колелото, но тя е минимална! Напълно нормално е да очакваш, че щом собствеността ти е пред Народното събрание (сграда, в която съм имала "честта" да вляза и знам, че там камерите са в пълна изправност и също така около него денонощно има приблизително 10-тина полицаи), при това вързано, да си спокоен, че в следващите 24 часа тя ще си остане там! Не мога да разбера защо се нахвърляте срещу потърпевшия! Ако си имате проблеми и не ви е до чуждите- ОК НИКОЙ не ви е карал да четете статията, да коментирате и най-малкото да се опитвате да разкъсате невинния. Пак казвам той има някаква вина, но при положение, че органите на реда всекидневно се оплкват,че заплатите им са ниски и те се преработват и, че работата им била рискова искам да видя доказателство за това. Да наистина работата е рискова, но само когато я вършиш, а то не се изразява в това да те чакат час и половина да обърнеш внимание на проблема, след което когато най-сетна решиш, че е дошло времето да си седнеш зад удобното бюро да се подиграваш и да човъркаш в раната на страдащия и да го разиграваш като марионетка, и в крайна сметка свършена работа да няма!!! Не мога да разбера как вместо да се опитате да го успокоите, да му дадете съвет или да му влезете в положението, вие великите го хокате, обвинявате и най-куриозното заяждате се с него! Какво точно ви е направил той освен, че е бил един от десетината осмелили се да кажат истината на управляващите ни? От какъв зор се заяждате с дипломите, образованието, заплатата и успехите на човека? Вероятно завиждате, че вие нямате такива или си мислите, че те са "подарени", както се изказваше един от коментаторите... Ами да ви просветля- не винаги нещата са толкова лесни, колкото ви се иска да бъдат! Не винаги мама и тати плащата дипломата на синчето или му намират работа в някоя луксозна фирма, където заплатата е що-годе добра и му стига да свързва двата края. Понякога хората решават да успеят сами и си скъсват задните части, за да го постигнат, плащайки кърваво за това- с младостта си, здравето, нервите, приятелите, семейството и крайна сметка живота. Тъй че пак ви казвам- не биите по здравата глава-така болната няма да се оправи. По-добре всички да се обединим и да поискаме една равносметка на това, което се случва в държавата и в крайна сметка защо се случва така че все ние да сме ощетените. Съдейки обаче по коментарите ви(подчертавам не на всички!!!), знам, че това скоро няма да е случи, защото за жалост на много от вас така ви е по-угодно да бъдете дечицата, на които се плаща или родителите, които плащат... Но следващия път, когато прецаквате някого си помислете как ли ще се почувства този човек, когато разбере, че трудът му, за който е заплатил скъпо и прескъпо е отишъл по дяволите! И последно- случките като тази, а в последствие и коментарите на моите мили сънародници са и причината, и поводът младите хора- същите онези, незавършили училището на живота да бягат оттук, тъй че, всички онези доволни от системата и от факта, че държавата се превръща в царство на циганите и престъпниците, помислете си какво ще се случи с вас, когато останат само такива като вас и се намери някой, който да ви прецака. Тогава си спомнете за колелото на Димитър и, че той е бил един от малкото, опитали се да оправят неразборията от закони и марионетни упражнения, но сте били твърде велики, за да разберете размерите на проблема!!!

 51. 51 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 980 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK