Читателски Дневник: За Коледа, благотворителността... и още нещо

Различните щандове бяха отрупани с вкусни изкушения и сувенири, а на много от тях имаше и малки помощници

© Явор Марков

Различните щандове бяха отрупани с вкусни изкушения и сувенири, а на много от тях имаше и малки помощнициНа 29 години съм, живея в по-голямата част от годината извън България. Работя на така наречения "първи биоостров" в света, по-точно остров Самсо в Дания, където най-голямото престъпление е да забравиш да платиш сметката си в супермаркета. Убийства, изнасилвания, грабежи и пр. са тема табу, просто хората не правят и не се интересуват от такива неща.


Прибирам се, както всяка година през декември, за да се видя със семейството и приятелите си. Изключително се зарадвам от факта, че виждам някаква промяна в средата и хората (поне на пръв поглед). Станали са по-любезни, усмихнати, готови са да те упътят и да ти помогнат.


С приятна изненада научавам, че в Интер експо център се провежда благотворителен коледен базар, организиран от Международния женски клуб. Чувал съм за това мероприятие от предишни години и решаваме да отидем заедно с приятелката ми (която също живее и работи на острова), братовчед ми и други наши приятели.
Ужасно много хора, блъсканица, но в същото време и страхотно настроение, музика, танци, щандове на различните държави със супервкусни неща за похапване, пийване, сувенири и дрехи. Пълно с усмихнати хора, събрани да се повеселят, да се запознаят с чужди култури и същевременно да съберат парички за добра кауза.


Тъй като сме любопитни и ни е интересно, макар и с чакане да ни дойде реда, обикаляме щанд по щанд навсякъде, като не пропускаме да си купим от всички по нещо, от някои по много неща. Неусетно напълваме огромна чанта, пълна с какви ли не вкусотии от цял свят - Ирак, Гърция, Куба, САЩ, Турция, Русия, Пакистан... пълна чанта с храна и сувенири, тениски за подаръци и какво ли още не. Пийваме коктейли при кубинците и танцуваме, дояждат ни се сладкиши, продължаваме да обикаляме и да пазаруваме, като не спираме да се забавляваме цял ден.


До момента, в който успели да намерим местенце в един от кътовете, сядаме да си починем за момент и...докато се огледаме, най-голямата чанта, пълна с вкусотиите от цял свят и подаръците, изчезва за секунди от масата пред нас.


Огледахме се веднага наоколо, насам-натам, но нищо. И естествено аз се запътвам към момчетата от охраната (които щателно ни претърсиха на влизане), за да попитам към кого да се обърна и какъв е случаят ни. Разбира се, може някой да я е взел по погрешка и като осъзнае, че е взел чужда чанта, евентуално да я върне... пак при тях, знам ли.


Суперкултурно питам какво можем да направим в случая, на което получавам отговор: "Ние не отговаряме за това, не знаем." Добре, към кого мога да се обърна, какво трябва да направим?


Започват да се изнервят:


- Какво сега, проблем ли имаш?


- Имам, разбира се, изчезна ми багажът.  - В крайна сметка имахме късмет, че личните ни вещи и документи заедно с още малко сладкиши и вина бяха в една от другите чанти, но съм оставил прилична трицифрена сума, за да купя подаръци и сладкиши точно тук и за благотворителни цели.


Попитах младежите дали някой може да ми се представи с името си и при третото ми настояване, че все пак може би можем да направим нещо по въпроса, вече се поядосаха, сръчкаха и пред мен изскочи едно малко напомпано и злобно гледащо човече и ми съобщи, че той е шефът на охраната и "да се разкарам": "Къв си ти бе?!?!? Проблеми ли искаш?" Може би трябва да поясня, че съм висок близо 2 метра и макар че може би изглеждам респектиращо, все пак не се занимавам с "правене на проблеми" (работя като управител на галерия-кафе).


При това непочтително държание на въпросния "шеф" се започна с бутане на пръст в ребрата ми и продължаващите въпросчета дали искам проблеми, категорично отговорих, че не желая такива и щом те са ме посрещнали на входа и охраняват събитието, най-малкото, което могат да направят, е поне да ми отговорят нормално, че в тази лудница от хора ще е трудно да се намери каквото и да било, но пък, да речем, мога да оставя телефон, ако някой случайно ми "намери" чантата.


Попитах в такъв случай, след като те не могат да ми помогнат, в такава ситуация какво трябва да направя и дали трябва да се обадя на полицията, което явно много ги ядоса и вече започнаха директно да ме псуват и наричат боклук и да питат: Къв си ти бе? Къв си ти бе? Боклук!


Тук се намесиха и приятелката ми и останалите хора с мен, за да кажат, че все пак такова поведение е недопустимо на такова мероприятие, още повече че потърпевшите сме ние, а никой не ни оказва съдействие. Казах все пак, че заради случки като тази и заради поведение като на тази "охрана", губя желанието си да се връщам в България, на което вече се започна с: Айде, сбогом! Махай се, заминавай, боклук...


Тръгнахме си, разочаровани, обидени, без багаж, но пък лошата случка в края не ни развали настроението от чудесно прекарания ден (а и в крайна сметка, въпреки че заминаха десетина тениски, купени за приятелите ми и екзотични храни, които щяхме да споделим с другите на вечеря), имахме останала чантичка с няколко бутилки вина и сладкиши :)


Предполагам, че охраната на събитието едва ли е професионална, може би наистина са събрали някакви момчета за по 50 лв. на ден, които да се навъртат наоколо специално за повода - в крайна сметка какво може да се случи на коледно благотворително тържество? Не обвинявам никой, най-малкото организаторите - всичко беше чудесно. Можем обаче да се замислим малко повече как общуваме с хората, имаме ли някаква елементарна култура на комуникация и дали пък наистина грешката не е в нас самите? Пожелавам на всички да се усмихват повече, да се опитват да помагат на околните, когато могат, да не отминават, когато виждат несправедливост, а добрите думи пък никога не са излишни.


На всички пожелавам весели коледни празници и много любов!

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK