Читателски Дневник: За вампирската журналистика

Читателски Дневник: За вампирската журналистика

© Красимир ЮскеселиевТози текст получихме в редакционната поща на "Дневник". Публикуваме го, тъй като повдига важна тема, която стана отново актуална заради събитията в последните дни.


Авторът Камен Коларов е журналист, водещ на предаването "Местно време" по БНТ-2 - Пловдив. В писмото си до редакцията той подчертава, че мнението му е лично и не ангажира медията, за която работи.


Отразяването на две събития, които белязаха седмицата, ме накара отново да се замисля за сивата страна и противоречивите морални и професионални норми, които са характерни за медийната среда у нас.
Нещастието, което се случи с младо семейство в Пловдив и похищението над бившия председател на ДПС Ахмед Доган, отново станаха катализатор на размишления в следните посоки: за кого и как работят медиите, има ли професионални норми в журналистиката у нас, които се спазват, и доколко медиите имат право да нарушават личното пространство на хората, а и с видимо удоволствие да предлагат на зрителите кадри на насилие.


Много често чуваме обвинението, че ние - хората, които работят в медиите, отразяваме само негативното, че новинарските емисии преливат от репортажи за престъпления, за нещастни случаи. Готовият отговор е, че медиите отразяват това, което се случва. Така е. Медиите не бива да скриват истината!


Проблемът обаче е в начина на разказването, на показването и във все по-честото търсене на сензацията, на "журналистическия удар", който да сломи или пък прикове зрителите. И това с цената на всичко - с прескачане на морални и етични норми, с превръщането на журналиста от човек търсещ истината, в човек хранещ егото си и новинарския поток със страданието на хората, без да се отдава значение на ефекта, който се постига в надпреварата да си пръв и да покажеш всичко, дори и това, което може и трябва да бъде спестено - и на зрителите, и на пострадалите.


***


Нещастие сполетя едно пловдивско семейство. Вероятно няма българин, който да не е бил потресен от случилото се в пловдивския квартал "Кючук Париж". Трагедия! Огромно нещастие! Болка за близките, за съседите, за всеки, който е запазил поне малко човещината в себе си.


Как обаче медиите отразиха събитието и не допринесоха ли болката на близките да стане още по-силна и нечовешка? Репортери като хищници над плячка се надпреварваха да разнищват случая. С вампирско удоволствие се тикаха микрофони към една от близките на загиналото семейство и се очакваха отговори от нея. Какви отговори? Какво точно се очакваше да каже покрусената жена пред камерите, разбита от трагедията, съкрушена в безпомощността си да обърне съдбата и да върне времето назад? Та тя дори не се сеща, че никой без нейно съгласие не може да я записва и да надзърта в личното й пространство, да я разпитва и да я вкарва в публичното пространство поради единствената причина, че е близка на загиналото семейство, че е част от него.


И отново журналистическо "геройство" – да покажеш разплаканите очи на старицата. Вампирска журналистика – изсмукваща и хранеща се от болката на хората, за да продаде поредната новина, да направи сензация, да вдигне рейтинга. Браво! Близките отказвали интервю. Какво точно се очаква от тях и кое ги задължава да споделят мъката си с всички, да бъдат изваждани от анонимността си и да бъдат сочени след това с пръст?
Браво на говорителя на прокуратурата в Пловдив Галина Андреева – единствено от нея чух да изкаже съболезнования на близките.


За какво допринася подобна журналистика? По какъв начин всичко това прави информацията общественополезна и важна, за да е оправдано проникването в личното пространство. Снимки на семейството обиколиха новинарските емисии. Кой и от кого взе разрешение да показва личния живот на тези хора?


Пълно погазване на всякакви етични, а и законови норми. Защото личното пространство е неприкосновено. А всичко за това семейство беше разказано и извадено в публичността – отношенията между съпрузите, отношенията към децата, банковата тайна падна.


Дали някой си зададе въпроса: как се чувстват в този момент близките? Постави ли се някой на тяхно място? Едни хора погълнати от трагедията и преследвани от репортери, които ги търсят, за да ги попитат как си обясняват случилото се, имало ли е някакви сигнали, които да са предизвестили трагедията! Ами не могат да си го обяснят! Оставете ги намира и уважете мъката им! Защо и на кого дължат те отговори? Защо трябва да им се създава допълнително напрежение? Кой ще бъде отговорен, ако и тези хора непонесат страданието, придобитата изведнъж публичност и решат да изчезнат от този свят, в който всичко за тях се е срутило? Кой ще бъде отговорен тогава? Кой ще бъде провокаторът и катализаторът на действията им?...


Медиите не бива да губят човещината си! Те трябва да бъдат съпричастни с хората и да се поставят на тяхното място, особено в такива случаи. Няма да се учудя, ако е имало и желаещи да отразят погребението на семейството, вместо да споделят тишината на зловещата мъка, която ги е връхлетяла! Вампирска история!


Мисля си, че тази хищническа, вампирска журналистика, която търси сензацията с цената на всичко, трябва да бъде прекратена.


***


Никой не може да каже с точност какво се случи на конгреса на ДПС: дали похищението е сценарий на ДПС или на друг, дали е самостоятелна инициатива на младежа или пък нещо друго. И аз не мога да имам категорична позиция за това.


Отразяването на инцидента обаче задава въпроси, на които медиите трябва да си отговорят. В надпреварата да покажат кадри, които всъщност всички имат, защото камерите са строени и снимат речта на Доган, и в стремежа си отново да произведат сензация телевизиите безспирно и без никаква цензура и предупреждение не престанаха да излъчват насилието в конгресната зала. Кадри, които биха потресли всеки: човек стреля срещу друг; разярени делегати налагат с шутове човек, който дори не се отбранява; окървавеното лице на стрелеца; полуделите от страх очи.


И това във всички емисии, във всички сутрешни и следобедни блокове - безспирно. Без никакво предупреждение, че се излъчват кадри с насилие, без никакво прикриване, без нищо... Във време, в което и деца могат да са пред екраните. И това е нормално? И това е законно?


Не искам да квалифицирам действията нито на стрелеца, нито на делегатите. Става въпрос за поведението на медиите и за отразяване на събития с насилие. Проблемът отново не е в случващото се - то е факт и не може да остане неказано. Проблемът е в начина на показване и разказване!


Съветът за електронни медии вече излезе с декларация по случая:


Във връзка с отразяването на опита за покушение срещу председателя на ДПС, г-н Ахмед Доган, СЕМ обръща внимание на телевизиите, че извън новинарските им емисии е необходимо аутидорията да бъде предупреждавана за кадри с насилие или други сцени, неподходящи за деца и по-чувствителни зрители. Придържане към подобен стандарт експертите на СЕМ са регистрирали само в програмата на БНТ.


На заседанието си днес (22 януари), СЕМ обсъди мониторингов доклад на специализираната администрация и многобройните жалби от граждани. В доклада се откроява проявеният от медиите професионален рефлекс и търсенето на различни гледни точки. Експертите констатират обаче визуално преекспониране на събитието, което носи риск от изместване на анализа за причините и следствията от него към сензационността в показването му.


И една извадка от закона за радио и телевизия:


Чл. 17. (1) (Изм. - ДВ, бр. 12 от 2010 г.) Доставчиците на медийни услуги носят отговорност за съдържанието на медийните услуги.


(2) (Изм. - ДВ, бр. 12 от 2010 г., бр. 28 от 2011 г.) Доставчиците на медийни услуги са длъжни да не допускат създаване или предоставяне за разпространение на предавания в нарушение на принципите на чл. 10 и предавания, внушаващи национална, политическа, етническа, религиозна и расова нетърпимост, възхваляващи или оневиняващи жестокост или насилие, или на предавания, които са неблагоприятни или създават опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата, съгласно критериите по чл. 32, ал. 5.


(3) (Доп. - ДВ, бр. 79 от 2000 г., изм., бр. 12 от 2010 г.) Разпоредбите по ал. 2, които засягат децата, не се отнасят до:


1. предавания в кодиран вид;


2. предавания, които се разпространяват в програми между 23,00 и 6,00 ч. и са ясно обозначени чрез предхождащ ги аудио- и/или аудио-визуален знак или се идентифицират с визуален знак през цялото време, което не изключва отговорността на доставчиците на медийни услуги за спазването на принципите на чл. 10 през цялото времетраене на програмата.


Не знам защо надзорниците са сметнали, че когато се излъчват кадри на насилие в новинарски емисии не трябва да има предупреждение и да не се мисли за децата, които случайно могат по това време да са пред екраните. Не знам дали надзорниците са сезирани и за репортажите, които навлизат в личното пространство на хората, без това да прави информацията за случилото се общественозначима и полезна...


По-важното, според мен, е в нас - в журналистите, да светне още веднъж сигналната лампичка и да си отговорим на въпроса – на кого точно служим, какви стандарти и етични норми спазваме.  

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2682 Неутрално

  " И това с цената на всичко - с прескачане на морални и етични норми, с превръщането на журналиста от човек търсещ истината, в човек хранещ егото си и новинарския поток със страданието на хората..."

  Само това изречение ми е достатъчно, за да стисна с благодарност ръката на този журналист за това, че от редиците на самата гилдия се е осмелил да постави открито този въпрос! Браво, има надежда, може би !????

 2. 2 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Нека поне тези новинари, които са съгласни с казаното от Камен Коларов, да започнат да говорят по нов начин.
  Зрителите сами ще ги намерят и ще спрат да гледат чалго-помията.
  Аз затова редовно гледам БНТ 2, не защото е супер интересна, а защото е по-човешка (за разлика от слугинарската БНТ 1)

 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  Аз също гледам БНТ 2 и това писмо от журналист от моя град ме кара да се чувствам горда, че съм пловдивчанка! Целият тукашен екип е страхотен, и аз като "Дон Кихот" искам да му стисна ръката! Повече такива хора трябва да имат път в медиите!

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Много вярно казано. Браво на Камен Коларов!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 5. 5 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Хубав апел, но едва ли ще има промяна... Кървищата вдигат рейтинг...

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 6. 6 Профил на angel.or.demon
  angel.or.demon
  Рейтинг: 381 Любопитно

  Приятно съм изненадана, че журналист вижда това, което и ние зриителите!
  Браво!
  С удоволствие чета журналистически материал, не ми се беше случвало от много време!

  Нещата са по-близо, отколкото се появяват в огледалото ти!
 7. 7 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 922 Неутрално

  Има няколко адски противни репортерки които едва ли не обикалят подобни нещастия- пожари, самоубийства и разни житейски трагедии. Чудя им се на "хъса", на репортажите, как вървят пред камера и показват кое, къде станало, с подробности- само дето не казва колко литра кръв е изтекла... това не са жени, това са някакви изродени уроди, които се опиват от пет минутната си централна слава. И се сърдят, когато хората които не знаят на кой свят се намират им отказват да говорят... репортажи от болници, дето не трябва да се пускат външни лица, онези нахлули с камери и снимат- потрошени от катастрофи, паднали от мостове, горели във влак... уникални проститутки на ужаса... с удоволствие бих ги заплюл... за инфо, половината работят в босфора тиви, другата половина в нова тв... и малък процент за останалите върколаци от другите телевизии...

 8. 8 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Браво на този журналист! Подкрепям изцяло написаното от него! Какво обаче да очакваме от поамериканчената бг журналистика, тя нашата май надмина учителя си! Дано някой колега го чуе, ама надали!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 9. 9 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Браво за позицията на Камен Коларов,достойна позиция на достоен журналист.

 10. 10 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Много добре казано(написано)! Ясно е, че този човек обаче никога не би направил "кариера" в чудния свят на нашите медии! Жалко!

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 11. 11 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#5:"demonoid"] Кървищата вдигат рейтинг...[/quote]


  Чии? Лично аз съм толкова отвратен, че или загасям телевизора или сменям канала. За какъв рейтинг може да става дума?!

 12. 12 Профил на brancusi
  brancusi
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До автора: напишете нещо относно "вампирските реклами", които заблужзават населението. Както цитирате: "Чл. 17. (1) (Изм. - ДВ, бр. 12 от 2010 г.) Доставчиците на медийни услуги носят отговорност за съдържанието на медийните услуги."
  т.е ако рекламата заблуждава или направо си лъже, медиите са отговорни.
  Да, ама не. Трябва ли да давам примери?
  Моля ви, вземете отношение, и то така че да Ви чуят НАВИСОКО...

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3285 Разстроено

  Това ми припомня случая с нашият шофьор екзекутиран някъде в арабските страни.Журналисти нападнаха майката като лешояди.Беше нечовешко.

 14. 14 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Вече над 20 години тръбя за информационния терор...
  Като се започне от прогнозата за времето, та до убийствата...
  Да успокоя аудиторията - не е журналистическо хрумване... Политика е! Желязно провеждана последователна политика...
  А винаги могат да се намерят отрепки, които да служат на всяка политика...
  Особено гнусни са натегачите-джурналисти...
  Отдавна се канех да го направя, но спрях да гледам БТВ и ЗАБРАНИХ на околните да го правят... Знаете ли кога!?
  Когато обезглавиха един Българин в Ирак... Нали помните - шофьора (за първия става дума)...
  Та една НИКАКВИЦА разбрала `новината` явно предварително (щото гюбрето спуска целенасочено информация на определени активисти - услуга за услуга - бартер) и я закарали в Благоевград (мисля беше)...
  Звъни на вратата и тика микрофона БУКВАЛНО в устата на Майката на обезглавения България и я пита какво мисли и какво чувства, във връзка с току-що пристигналата новина, че нейният СИН БИЛ ОБЕЗГЛАВЕН...
  Какво ЧУДОВИЩЕ ТРЯБВА ДА СИ, за да го направиш!!!!

  Разтурям колоквиума!
 15. 15 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Това което силно липсва на българската преса е така наречената разследваща журналистика. Много рядко ще прочетем и в Дневник статия от журналист който сам е поел по някаква следа и е разнищил някакъв случай за да го представи на читателите. Ако статиите не са препечатки най-много ще са интервюта. Иначе обичайното е кой какво казал и кой как му отговорил. Или пък какво мисли журналиста. Това не е журналистика! Поне да проверяваха фактите от казаното от тоя и от оня. Поместват твърдения и не ги проверяват и оставят чутателите да преценяват по емоции и страст, а не по разум. Досега не съм видял един журналист да порови в един архив и да провери казаното от някого.

  Когато по телевизиите вземат интервюта пък виждам друг проблем. Тъкмо започне интервюираният да излага някаква теза и журналистът или го прекъсва или пък го пренасочва, а най лошото е когато сам отговаря. Все имат някакви подготвени въпроси и бързат да си ги зададат или пък искат да блеснат че разбират за какво се говори или пък че знаят повече от интервюирания. Нямат усет кое е важно за да се забодат в него и нямат мярка кога да спрат да говорят!

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 16. 16 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 764 Разстроено

  Има журналисти типични лешояди и съвсем осъзнато се гордеят с това!!!???

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 17. 17 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 694 Неутрално

  [quote#13:"hodounski"]Това ми припомня случая с нашият шофьор екзекутиран някъде в арабските страни.Журналисти нападнаха майката като лешояди.Беше нечовешко.[/quote]

  Не съм чел твоето съобщение, защото твърде дълго писах моето. Но е за същото.
  Само това да е...
  И нашите са дотолкова нахъсани да задминат своите задокеански `учители`, че неминаването на границата на нормалното благоприличие вече се счита сред тези уроди за лош тон...

  Разтурям колоквиума!
 18. 18 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  До коментар [#12] от "brancusi":

  +++++

  Предразсъдъците са за ограничените.
 19. 19 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Това не е първата подобна статия за деня:

  http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=1029308

  Явно има и хора сред журналистите.

 20. 20 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#11:"The_Fly"]Чии? Лично аз съм толкова отвратен, че или загасям телевизора или сменям канала. За какъв рейтинг може да става дума?! [/quote]
  Аз също!

 21. 21 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5063 Неутрално

  До коментар [#14] от "Ганий":

  Миролюба Бенатова. На 11.9.2001 г., когато удариха кулите в Ню Йорк, тя гледала прякото предаване по СНН и коментирала: Е сега им се е_а мамата на американците.
  Иначе журналистите, не само тя, много обичат, вземайки интервю от, примерно майка, загубила детето си, да попитат: Как се чувствате? Много ли е кофти сега? И сега какво ще правите?
  ЛЕшОЯДИ!

  Gunter glieben glauchen globen
 22. 22 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  В Швейцария ли беше забранено в сутрешните новини да има вести за убийства ,смърт ит.н.?

 23. 23 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Още един , който е открил топлата вода...

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 24. 24 Профил на НЕМО
  НЕМО
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "demonoid":

  Лошото е, че рейтингът е вдигнат по- скоро в очите на журналиста и неговия редактор. Хората в последно време са по- скоро възмутени от действията на медиите.
  Не веднъж, от сърце съм се възмущавал на разпита на близките и журналистическите безмислени въпроси, защото веднага след трагедия рядко могат да се дадат смислени отговори и тези хорица и техните сълзи са по- скоро някакъв фон в репортажа... не друго. Крайно време е да започнат да се спазват етичните норми на нормалното съществуване.
  Обикновено у дома вечеряме късно(около вечерните новини). И точно тогава от телевизора започват да ни облъчват с побой, жертва на катастрофа, обир, повишение на цената на ...много неща... Да това са новините от деня, не са други, но могат да се поднесат не толкова трагично. В края на емисията са "добрите" новини: Дете в инвалидна количка, което се чувства по- добре след репортажа на ХТВ. Направена е операция, но...са нужни още х хиляди лева. Не това не са новините, а аз ги поднасях на своята трапеза. Това не са онези новини, които биха помогнали на хората да бъдат българи утре.
  Поздравявам журналиста, който е написал статията. Ще поздравя и онези журналисти и (най-вече)редактори, които ще прочетат и възприемат статията като съвет как се правят новини.

 25. 25 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Чета написаното в остовете и се чувствам горд ! С мислещи хора България няма да загине ! А журналистиката ни е наистина жалка и вампирка. Съгласен съм с тези,които споделят,че това не е случайно,че някой има интерес от подобна журналистика. Въпроса е да се намери достоен човек,който да го идентифицира.Неи лесно.Защото този неидентифициран не е една лично,не са и група хора.

 26. 26 Профил на Цанко Цанов
  Цанко Цанов
  Рейтинг: 434 Разстроено

  До коментар [#12] от "brancusi":

  Прав сте. По-лъжливо и отвратително от рекламите няма. Всички: телевизионни, радио, онлайн, вестникарски... Задръстват цялото пространство. Писани и излъчвани от и за глупави хора.

 27. 27 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Браво. След като прочетох текста разбирам защо този журналист работи в БНТ2, а не в ьтв или бюрекеков тв7

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 28. 28 Профил на Хейтъромразец
  Хейтъромразец
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Много добра и вярна статия, голямо БРАВО на автора !!!

 29. 29 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3285 Разстроено

  До коментар [#17] от "Ганий":
  Тази картина -на майката на едно легло ми се е запечатала в съзнанието.Като някакъв кошмар. И винаги когато има подобни ситуации ми изплува

 30. 30 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  Когато те облъчат с радиация, резултатът е рак. Когато те облъчат с много радиация, ракът е скоротечен. Когато те облъчат с информация, резултатът е повече познание. Когато обаче информацията, с която те облъчват от ранна утрин е за насилие, самоубийства, измами, рязане на пръсти, удушени деца, умъртвени с ритници младежи, ограбени банки, измамени пенсионери, "мургави" набези, обругаване на политически опоненти, разстреляни семейства, изтърбушени трезори, затриване поминъка на цели градове, 6 млн. българи с проблеми при свързване на двата края и милион с екзистенциални проблеми, последни места по всички показатели за обществено благоденствие, ... резултатът го дадоха психиатрите - 20% с психически разстройства и свободни луди пред камерите. Да-а, вампирство. При това поощрявано. От вампирското политиканстване на върховете!

 31. 31 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 922 Неутрално

  Радвам се, че се намериха двама журналисти, които да изкажат нашето мнение относно вампирската журналистика. Още помня в деня, когато взривиха колата на една аптекарка Христомира пред училището, където току-що беше оставила децата си. Минути след това алчни за новина журналисти звъняха на вратата на баща й да го питат как се чувства. Не знам що за цинизъм е да питаш човек, чието дете е загинало преди по-малко от час, как се чувства. Той им каза само "Вие сте идиоти" и затвори вратата. Няма да забравя този момент, но нашите "журналисти" надали го помнят.
  Някога Димитър Подвързачов е написал: "Журналист - механичен инструмент, пусни му идея, вържи му заплата и завърти ръчката".

 32. 32 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3285 Неутрално

  До коментар [#31] от "ikar_01":

  ++++

 33. 33 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2682 Неутрално

  Радвам се на реакциите на тази статия във форума. Радвам се преди всичко за нас самите. Това, което чета, показва , че не сме нихилисти, вечни отрицатели, мрачни и тъмни балкански субекти. Почти мигновено оценаваме доброто, хубавото, това, което сме зажадняли да видим и чуем. И не са нужни никакви призиви, никаква агитация, никакво принуждение, или, недай боже, референдуми ! Това е много добре! Еднозначно- всичко зависи от другата страна, има кой да оцени доброто, когато тя ни го дава, и го правим с удоволствие, не сме злопаметни!
  Накрая, какво? Ами, успех, разбира се!

 34. 34 Профил на НЕМО
  НЕМО
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#33] от "Дон Кихот":

  Ние не сме нихилисти, не сме и лоши хора, но позволяваме всяка вечер от екрана да ни залива пошлост, която да е определяна като "свобода на словото".
  Преди седмица, може би, при земетресението в Егейско море повечето телевизии започнаха с тази новина(после прегледах интернет емисиите, защото медийната тема ме интересува)... колко било страшно... Е, не беше! (Че сме наплашени от майското- така е, но се преувеличиха много и тогава нещата).
  Та тогава централната новина на БНТ беше, че българи са развели българското знаме на полюса. Е, точно тогава ми стана готино, че сме българи и че понякога редакторите в "телевизията майка" имат сърце...

 35. 35 Профил на bluesky1
  bluesky1
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Поздравления и адмирации за автора на статията.
  Такива хора трябва да бъдат високоплатените журналисти, но за съжаление не са. Съмнявам се съмнявам се кухите лейки и кифли по най-гледаните телевизии, имащи се за журналисти, въобще да имат изказа на този човек. Дали могат да "навържат" поне няколко читави изречения. От една година вече не гледам телевизия. Бойкот на простотията и наглостта!!!

 36. 36 Профил на biggeorge
  biggeorge
  Рейтинг: 434 Гневно

  Години наред повтарям същото,което е написано в статията - журналистите са хиени,които ръфат новините,докато от тях не остане нищо.
  Иска ми се да имаше някоя медия,която да е различна - журналистите да имат човешко отношение,да знаят къде да спрат при отразяването на събитията,да мислят преди да действат.
  Ех,какви мечти.
  Хиените не могат да бъдат хора,те си остават хиени завинаги.
  Преди години обичах телевизията и радиото,вестниците и Интернет,но всичко се промени,когато осъзнах,че за тях парите са най-важни.
  А всъщност най-важно е да сме добри и разумни човеци,които се отнасят хуманно с другите около тях!
  Без това се превръщаме в зверове.

  Мото: Живей и остави другите да живеят!
 37. 37 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 594 Неутрално

  ПОЗНАВАМ МНОГО ДОБРИ ЖУРНАЛИСТИ
  И знам ТОЧНО какъв трябва да е журналиста, за да се ХАРЕСА на всички. В тази рубрика, темата на Камен Коларов има смисъл ДОСТАВЯ ПРОЗРАЧНОСТ. Аз лично съм доволен от НА ЖИВО излъчването на инцидента с ДПС и Доган. Нека и децата да видят, какви са амбициите и последиците от такава партия, като ДПС. Те са ЦИР, който може да се превърне и в РАК! Журналист е отговорна работа а коментарите са лесна работа. Аз искам, КРАТКО и КОНКРЕТНО, без да се скрива по-важното да съм на ясно какво е казал тоз или оня. Съжалявам да ви го кажа господа журналисти, но едно Работническо Дело, през Империята на Злото, имаше повече новини от колкото, който и да е вестник на демокрацията днес.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 38. 38 Профил на Минчо Минчев
  Минчо Минчев
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Мдаа, само да спомена - ако никой не купува "млечни" продукти с палмово масло, нямаше да ги произвеждат, нали? Т.е., ако народът не искаше да гледа (слуша, чете) ужаси и пикантерии, нямаше да има кой да го предлага. Цинично е, знам, но е вярно за съжаление. Навремето, като нямало тв и интернет, народът ходел по площадите да гледа екзекуции на престъпници, клади на вещици и разни такива забавления. Потърсете в сайтовете за видеообмен потресаващи кадри и ако сте потресени от високата им гледаемост, просто сте лицемери ...

 39. 39 Профил на gigow
  gigow
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Хора, журналистът разбира се е прав за журналистите, за начина на отразяване на събитията, за вината на медиите.
  Ама не сме ли и НИЕ виновни за това? Не е ли вината в нашата жажда за сензации, в нашето желания да воайорстваме, в желанието ни да ВИДИМ смърт, разрушение, болка? Не съм журналист, нито писател и не мога да редя хубави и верни думи, нито задълбочени анализи, но нека да се погледнем нас, зрителите. Нека когато телевизиите излъчват ТАКИВА кадри да прехвърлим канала. И не само ако са наблизо децата ни и внуците, ами и когато сме сами, да потиснем атавистичните желания на нашето съзнание. И може би ще станем с една идея по-добри. И може би ще помогнем и светът да стане с една идея по-добър.

 40. 40 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#39] от "gigow":добри размишления- но на авторът му липсва идеята как да спре вампирската журналистика Според мен всеки журналист поне трябва да се запознае с правилата на Би-Би-Си или Дойче Веле какво и как се показва и какви последствия носят тези които погазват етичните кодекси Не е лошо да се включи и административно наказание - показал си насилие беуз- предупреждение и без изрична забрана за гледане от деца - първо наказание - 10 000 лева Второ - 100 000 - накрая - отнемане на лиценз!

 41. 41 Профил на nikolayo
  nikolayo
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ами хубаво, но все пак не отменя задължението на автора да знае каква е разликата между "похищение" и например "покушение" и да ползва тези думи по предназначение.

 42. 42 Профил на Боян Павлов
  Боян Павлов
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#41] от "nikolayo":
  Медиите са "похитени". И това е покушение е срещу нас

 43. 43 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  Бай Коларов, излишно се хабиш. Отговорът на въпроса "на кого точно служим" е отдавна известен. Служите на диктатора-тиква. Който слуша - пържолки. Който не слуша - на прокурора.

 44. 44 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 594 Неутрално

  чета написаните по-горе коментари и се чудя на тези, които неглижират заявената позиция на Камен Коларов. Ами нали някой трябва да започне, някой трябва да е пръв, още повече че се заявява позиция на човек от гилдията. Някак неусетно именно хищническият подход в журналистиката се наложи като модерен, предпочитан /от кого/, вампирската журналистика се счита за добра журналистика и това бавно и сигурно се налагана хората. Не е вярно, че хората обичат да гледат страшни кадри и мъката на пострадали хора, просто това им се налага отекрана и с течение на времето аудиторията се развращава и ожесточава. Това е особено пагубно за децата, които често стават свидетели на сцени на насилие потв. Така че проблемът е наистина много сериозен и е крайно време да бъде поставен на дневен ред.

 45. 45 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1350 Любопитно

  Крайно време беше някой да зададе тези въпроси!
  Поздравления за автора!

  [quote#14:"Ганий"]Какво ЧУДОВИЩЕ ТРЯБВА ДА СИ, за да го направиш!!!! [/quote]

  Не мога да си обясня при тези хора глупостта или натегачеството надделява?
  Прокрадва се мисълта, че има някакъв префинен садизъм примесен с чалга елементи....

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 46. 46 Профил на sulavezi
  sulavezi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  БРАВО!! Няма какво да добавя! Време е ние да наложим поведението на средствата за масова информация (тероризация),
  като "отбичим" гадните и убийствени телевизии!

 47. 47 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1350 Любопитно

  [quote#39:"gigow"] в желанието ни да ВИДИМ смърт, разрушение, болка[/quote]

  Не мисля, че хората имат желание да гледат изтерзани и подивели от скръб лица и полудели от страх очи, нито азиатската жестокост, с която пребиваха по няколко пъти на ден Октай.
  А тези, които искат да го гледат, нямат идея какво ще им причини това нездраво любопитство - на тях и децата им.
  Създава се подсъзнателен модел на подражание и един слънчев ден започват да се чудят 'Къде сбъркахме с детето?"
  Това е като да пускаш порно на първокласници ...

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 48. 48 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Страхотен материал, поздравления за автора. Не са много журналистите, които си задават въпроса за моралната страна на тяхната работа, за това къде свършва истинската журналистика и къде започва вампирската такава. Преди време бях чела материал на подобна тема от много уважаваната от мен Елена Кодинова:

  Убий ме отново
  Елена Кодинова

  През лятото на 2004 г. двама български шофьори - Георги Лазов и Ивайло Кепов, бяха отвлечени в Ирак от ислямски фундаменталисти. Показваха ги вързани и на колене по всички световни медии, а зад тях стояха маскирани терористи с автомати в ръце. Започнаха дипломатически совалки, разузнаването ни бе на крак, външният министър Соломон Паси се появи по "Ал Джазира" като Сюлейман Фаси...

  Но никога няма да забравя вечерта на 13 юли 2004 г., когато пристигна новината, че Георги е обезглавен от похитителите си. Шефовете на вестника, в който работех тогава, ме измъкнаха от едно заведение, където бях с приятели след работа, и ме пратиха при майката на екзекутирания шофьор някъде в Благоевградско. Натоварихме се с фотографа на служебната кола и заминахме.

  Пристигнахме посред нощ пред малката селска къща. Майката на убития шофьор беше приседнала на стълбите отпред в несвяст, а край нея вече се бяха скупчили колеги от всички медии.

  Не виждах никакъв смисъл да питам каквото и да било смазаната от мъка жена, вероятно силно упоена, на шепа транквиланти, още неосъзнала какво се е случило и дори неспособна да се разплаче, както става с хората при много силен шок. Тя само повтаряше "Гошко е жив, сигурна съм, това не е вярно". А на мен сърцето ми се късаше от тази гледка.

  Нещо повече - беше ми неудобно, че изобщо съм попаднала там, в обхвата на скръбта й, където нямах право да бъда. Каква съм й аз, че ще съм до нея в този толкова личен момент? А колегата фотограф го беше срам повече и от мен и кашляше силно, за да замаскира щракането на апарата всеки път, когато натискаше бутона, за да снима.

  И досега се питам - какъв беше смисълът на целия харч, да ни пратят посред нощ при тази опечалена майка? С какво помогнахме? Каква журналистическа стойност имаха информацията и снимките, които донесохме оттам?

  Уви, разпитването на жертви на престъпления, които са още в шок, снимането на виещи от скръб близки на загинали в трагедии, репортажи от погребения, завиране в почернени домове часове след някоя катастрофа - всичко това се толерира като голямо журналистическо майсторство. Може пък да съм си сбъркала професията, щом го смятам не просто за ненужно, а за чист садизъм.

  Репортерите задават на близките на жертвите възможно най-тъпия въпрос: "Как се чувствате?" Как, по дяволите, да се чувстват? Като ги гледате така, съсипани от мъка, когато току-що са изгубили дете, приятел, съпруг, роднина... Как мислите, че се чувстват, като бъркате в прясно отворената им рана с този изумително глупав и неуместен въпрос?

  Обаче журналистите не пропуснаха да го зададат и на близките на 16-те загинали в тежката катастрофа в местността Бакаджика през май 2009 г. Интересуваха се как се чувстват и роднините на жертвите, удавили се след обръщането на кораба "Илинден" в Охридското езеро.

  Навряха камерите в лицата и на родителите на децата, умрели в река Лим. Дори излъчиха погребенията им директно по телевизията, заедно с всичките политици, които бяха отишли там да плачат като за пред камера. Журналистическата истерия върви и тези дни покрай две ужасни катастрофи. Репортери от един от масовите всекидневници оня ден стигнали до вилата на Филип Боков край морето (синът му загина в една катастрофите). Не намерили никого там, но за да не стане зян командировката им, пратили снимки с уникалната информация "Вчера в къщата нямаше никого, но на терасата пред барбекюто бяха подредени мека мебел, маси и столове".

  Знам, медийната машина трябва непрекъснато да се захранва. Но малко човешко приличие на никого няма да навреди. Жертвите и техните близки непосредствено след трагедията са силно уязвими. Те са неадекватни, не са на себе си. Никого не са молили да попадат под светлината на прожекторите. Изобщо не осъзнават какво се случва около тях.

  Да набуташ микрофон на силно разстроен човек, който е в шок и вероятно няма да си спомня какво ти е говорил, е лешоядство. Скръбта е нещо много интимно. С какво оповестената пред всички скръб на близките помага на свободата на словото, плурализма или наказанието на виновните?

  Понякога ми се струва, че репортерите са по-милостиви към извършителите на престъпленията, отколкото към техните жертви. Веднъж гледах цял час интервю с изнасилена селска баба по една от националните телевизии в "публицистично" предаване.

  Едри фронтални планове, съобщаване на пълното й име, местожителството й, годините й, подробности за гаврата - как, колко пъти, къде точно, в какви пози. Второ изнасилване в ефир. На престъпника му споменаха веднъж името, но дори и снимката не му показаха. Какво остава да си направят труда да го питат един-два въпроса.

  Вероятно защото още не е бил осъден, а само обвинен, и е имало вероятност да се позове на презумпцията си за невинност. За него помислиха, защото може да заведе иск срещу медията, но към бедната възрастна женица - никаква милост. Който не бе разбрал, че са я орезилили в залеза на живота й - и той разбра.

  Преди няколко дни прочетох по вестниците трите имена и адреса на млада жена, изнасилена пред очите на детето й. Само снимката й дето не бяха пуснали, за да я разпознаят всички, които я срещнат. После се уточняваше, че била ромка и някак си това оправдаваше внезапно сполетялата я публичност.

  Никаква милост и към жестоко убитата в Борисовата градина Яна и нейните скърбящи близки. Първите писания бяха, че била алкохоличка и развратна клошарка, това обяснявало всичко. И никакви въпроси към МВР - как е станало възможно такова чудовищно престъпление в центъра на столицата? И то във вечерта на голям концерт, когато районът е трябвало да гъмжи от полицаи поради очакваната поява на подпийнали, които често се оказват взривоопасни.

  Надявам се никой, който не се е съобразил със състоянието на опечалените, който е написал имената на жертвите на изнасилвания (а те обикновено се пазят в тайна), който е тиражирал чужда скръб (и аз имам своя грях в това) да не научи от първа ръка как са се чувствали героите на репортажите им. Както е станало с американския журналист Брус Шапиро.

  Попаднах на негова лекция на журналистическа конференция. Името му привлече сериозна аудитория, защото бе писал за "Ню Йорк таймс", "Лос Анджелис таймс", "Гардиън", преподава в може би най-добрия журналистически факултет в света - този в Колумбийския университет. Но вместо да се фука с постиженията си, той ни разказа следната история.

  През август 1994 г. след вечеря се видял с приятели в лъскав бар в скъпарския си квартал в Ню Хейвън. Малко преди заведението да затвори, вътре влетял луд с ловджийски нож и наръгал без никаква причина седем от клиентите. Сред тях бил и самият Брус - от едното пробождане в гърба били срязани диафрагмата и далака му.

  Оцелял по чудо, защото го закарали за минути в хубава болница с необходимото оборудване. Но още преди да е излязъл напълно от упойката след операцията, видял по телевизията кадри от онази вечер. На тях разпознал себе си, окървавен и гърчещ се от болка.

  Репортери го нападнали в болничното легло заедно с останалите жертви. Не им пукало, че бил на силни дози морфин, защото всяко поемане на дъх било агония заради срязаната диафрагма. От въпросите го боляло колкото от удара с нож в онази вечер. И тогава Брус разбрал, че докато гонят информация на всяка цена, журналистите често прекрачват граници.

  След като се възстановил, основал центъра "Дарт" за криминални репортери. И започнал да ги обучава как да се държат с жертвите, за да не ги нараняват допълнително след преживения ужас. Защото вече бил научил това от първа ръка. Бил е и от другата страна на микрофона.

  "Повечето от репортажите за нашия случай бяха агресивни, безчувствени и неточни", пише Брус в своя статия за преживяванията си като жертва. "Само часове след като излязох от операционната и не можех дори още да говоря, започнаха да ми звънят от телевизии и вестници. Анна и Мартин (приятелите, с които е бил в бара) бяха изписани и на път към вкъщи причакани от екип на една телевизия, а после събудени посред нощ от други репортери, които им звъннали на вратата. Издателите на "Реджъстър" разгневиха всички нас, пострадалите, когато публикуваха домашните ни адреси (оказа се политика на компанията) и пуснаха цветни снимки на местопрестъплението с окървавените витрини на бара. Медийното отразяване ни изпълни с бяс, който ми е трудно да опиша.

  В изследване на Британския съвет за стандартите в електронните медии оцелели в тежки престъпления описват болката, която им причинява медийното внимание, нахлуването в личното им пространство и преследването, граничещо с тормоз, неточните факти, изопачаването и безвкусните подробности в репортажите. Това страдание не е преувеличено. Пресата може да умножи усещането на жертвата, че светът е непонятно и опасно място."

  В Етичния кодекс на българските медии е записано: "Няма да засилваме мъката на хората, попаднали в беда или пострадали от престъпление, и ще съобщаваме такива информации със съчувствие и сдържаност. Ще уважаваме желанието на хората да не бъдат безпокоени в скръбта си." Нима?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 49. 49 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1889 Весело

  Както казва английския писател Гилбърт Честъртън:"Журналистика - Това е,когато се съобщава( Сър Джон почина) от хора които не са и подозирали,че сър Джон съществува.Гордейте се с професията си,прави,криви вие сте от мислещите хора в едно общество.Както казваше Баш Майстора на Робиспиер Гълъбов,абе и между вас учените имало серсеми.Черни овци има навсякъде, това не е повод за покруса.

 50. 50 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  За навлизането в личното пространство на хора преживели трагедия и то по начин травмиращ ги допълнително съм сто процента съгласен.За това,За това,че при ситуации със заложници и тероризъм медийното отразяване трябва да е част от мерките за разрешаване на кризата,а не от медийният бизнес също.
  Стига премиера да не иска извинение от близките на убито момиче и да разпорежда на вътрешния министър да черпи с пържоли кучето открило трупа.
  Но "покушението" срещу Доган няма нищо общо с тези неща.Телевизиите са били там да сниматИ Доган, и нападателя,и делегатите биячи са знаели ,че ги снимат.И добре,че го излъчиха,защото иначе ,ако слушаха приказките на Местан,Станишев и другите,а не бяха видяли "атентата",щяха да останат с погрешното впечетление,че е имало покушение,предотвратено от НСО и охраната,а не размахване на играчка с танцова стъпка около Доган и последващ бой и онова другото на нападателя .В дслучая наистина е от обществен интерес кадрите да бъдат показани.Показването им нее травмирало никого,предизвика смях.Ако тези кадри не бяха излъчени,обществото нямаше да принуди институциите да се задействат и по въпроса за санкционирането на биячите.
  Не може да се сравнява показването на стреснат политик и голия гъз (замазан в последствие)на нападателя с навиране на микрофон в лицето на човек,загубил близки.

 51. 51 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#14:"Ганий"]Вече над 20 години тръбя за информационния терор... [/quote]

  Уви, информационен терор винаги е имало и ще има; даже ще става все по-безогледен и жесток!

 52. 52 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Поздравления за смелата и отговорна позиция!

  Искам да разкажа случка от моето минало, която е свързана с темата.

  Преди около десетина години пътувах по Цариградско шосе в лявата лента в посока от Орлов мост към Младост. В участъка на подлеза след алея Яворов беше станала страшна и нелепа катастрофа - заради затворен за ремонт подлез откъм Борисова, група строители отпратили един дядо да пресича както намери за добре и той тръгнал през булеварда. Пресякъл лентите в посока Младост, но от другата страна движението било интензивно и той чакал дълго на мантинелата на Цариградско. Когато решил да допресече, млада шофьорка го помела. Човекът починал на място.

  Докато пътувах в посока Младост, мислите ми бяха заети със служебни дела. Забелязах почти спрялата колона в моята лента (полицаите наблюдаваха "сеира" в отсрещната лента) и намалих рязко. Като последна кола от колоната, просто не можах да предвидя какво следваше. Чаках в колата и се чудех какво е станало пред нас (дори не предполагах, че в насрещното се е случило нещо). Чаках си аз в колоната, когато 10ина секунди по-късно зад мен чух свирене на спирачки и в огледалото видях как със страшна скорост към мен лети кола. Заби се в моята кола с повече от 80км/час (според експертизата), а аз изпаднах в безсъзнание от камшичния удар. Първият ми спомен след като се свестих беше как полицаите се разтичаха и махаха нервно с палките към останалите шофьори за да ги подканят да се движат. След това ми е малко мъгляво - мутрата от задната кола се заяжда с полицаите, те ми искат "40 кинта за да опишат повече щети". Балканщини.

  Това, което ме изуми беше гледката на една запотена журналистка от нова тв, която слезе от една служебна кола и се насочи към мен с думите "Къде е трупът?".

  Не ѝ обърнах внимание, но сега когато прочетох позицията на г-н Коларов, направих асоциация с определението "вампирска журналистика".

  Вечерта ми звъннаха да видя репортажа - вампирска журналистика без лице и морал. Кървища, чувал с труп, разбитата кола на шофьорката, блъснала стареца и нашите две коли. За нас констатацията беше, че "двама шофьори, загледани в катастрофата катастрофираха на свой ред". За полицаите, сеирджии със склонност към парична мотивация - нито дума.

  Това е една малка история-допълнение, за която ми напомнят травмата във врата и нежеланието ми да гледам телевизия.

  Още веднъж - поздравления към автора за изразената позиция.

 53. 53 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3693 Неутрално

  [quote#14:"Ганий"]Звъни на вратата и тика микрофона БУКВАЛНО в устата на Майката на обезглавения България и я пита какво мисли и какво чувства, във връзка с току-що пристигналата новина, че нейният СИН БИЛ ОБЕЗГЛАВЕН...
  Какво ЧУДОВИЩЕ ТРЯБВА ДА СИ, за да го направиш!!!! [/quote]
  Добре ще е да чуем мнението на Вики Политова. Доколко този стил е ноу-хау на Р. Мърдок, доколко е доразвит от Кр. Гергов и В. Политова е друга тема - там не съм специалист, но този вампирски стил тръгна от бТВ.

 54. 54 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 490 Неутрално

  [quote#43:"Lemmy"]Бай Коларов, излишно се хабиш. Отговорът на въпроса "на кого точно служим" е отдавна известен. Служите на диктатора-тиква. [/quote]
  Ако това е вярно - поредно БРАВОООО! за тиквата. И поне още един мандат.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 55. 55 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1241 Любопитно

  До коментар [#20] от "Irina":  Чии? Лично аз съм толкова отвратен, че или загасям телевизора или сменям канала. За какъв рейтинг може да става дума?! - цитат на коментар #11 от “The_Fly”

  Аз също!


  -И аз.Ама пък и такава псувня им отпирам,че сигурно им писват ушите.

 56. 56 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#50:"slonsco"]Показването им нее травмирало никого,предизвика смях.[/quote]

  Напротив, мен ме травмираха - защото за пореден път ми напомниха колко примитивна, изостанала и без надежда е страната ни!

 57. 57 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Браво на този журналист, който има смелостта да каже тези неща на голяма част от колегите - успешно наречени вампири, върколаци, които обогатяват синонимите за тях, наред с лешояди, хиени и т.н., което обаче си е направо гавра с животните.
  А вие помните ли след трагедията в Индиго как една "журналистка" от Нова, звънна на вратата на едно малко момиченце и й каза - Знаеш ли, твоята приятелка е умряла???
  Трябва да си пълен ИЗРОД да направиш това.

 58. 58 Профил на doria
  doria
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Браво! Скоро осъзнах, че изкарвам детето си от хола когато гледам новините..... Това е жалко!

 59. 59 Профил на Health Care
  Health Care
  Рейтинг: 434 Гневно

  Смешна работа !!!
  Жалка симулация на съвест. В България не само че няма морал в журналистиката(третата власт), но и във всички власти. Точно обратното работят активно за деморализацията на обществото и прокарването на различни политики и интереси. Не е нужно да четем анализите на ЕС и "Репортери бе граници" за да ни стане ясно, че в БГ, които плаща той поръчва музиката и пише текстовете. Подобни статии само потвърждават тъжното, БЪЛГАРСКО ЖУРНАЛИСТИЧЕСКО ПРАВИЛО !

  Богата и здрава държава не се прави с беден и болен народ ! (Ain't buying no shit)
 60. 60 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Поздравления, г-н Коларов!
  Малко останаха в тази професия достойните хора с висока етика. Още по-трудно е да излезеш публично срещу своята гилдия.

  Една българка
 61. 61 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#58:"doria"]Скоро осъзнах, че изкарвам детето си от хола когато гледам новините.....[/quote]

  Ами и себе си трябва да изкарваш - те новините нищо друго не правят освен да ни прекарват вкупом.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK