Читателски Дневник: Да разграничим социологическото от икономическото значение на референдума

Според изследвания до 2018 г. пазарът ще бъде завладян от алтернативни източници за производство на електричество.

© Надежда Чипева, Капитал

Според изследвания до 2018 г. пазарът ще бъде завладян от алтернативни източници за производство на електричество."Дневник" публикува мнения и на читатели за референдума за ядрената енергетика:


В неделя е референдумът за нова ядрена централа. Обикновеният гражданин се пита как да постъпи, защото това е първият референдум в историята на българската демокрация. Но запознат ли е обикновеният гражданин с международните изследвания по въпроса, с практиките по сходни казуси в редица европейски страни? Готов ли е българинът да даде един наистина обоснован вот или отново ще действа "на сляпо"?


Въпросът за икономическата ефективност на атомната енергия се повдига още през 90-те години на изминалото столетие. Анализатори твърдят, че възвращаемостта на подобна инвестиция би започнала в период от едва 15 години. А периодът на пълна възвращаемост на инвестицията оценят на близо 60 години. Това отказва много инвеститори от идеята да се захванат с подобен проект.
Голямата инвестиция не е единствената спънка за набиране на капитал. Хамбургският вестник "Абендблат" пише, че цената на една ядрена централа може да надхвърлил 27 милиарда евро. Строежът на реактори във Франция и Англия вече се е оскъпявал двойно поради непредвидени спънки по време на работата. В случая "Белене" колко ли трябваше да поеме българският данъкоплатец?


Какво толкова оскъпява строежа на ядрена централа?


Изграждането на подобно съоръжение може да отнеме повече от 5 години. Към капиталовложенията за строежа, трябва да се прибавят и неевтиното оборудване, заедно с консумативите, и заработките (на практика в първите години от пускането си, една централа не носи реални приходи). Обновяването на местната инфраструктура не бива да се пренебрегва като икономически фактор при "Белене". Поддържането на една вече функционираща централа също излиза солено. Изследвания сочат, че може да надхвърли 500 милиона евро годишно. Може ли това, дори и разделено на две, да си позволи най-бедната страна от европейския съюз? Към изброеното не бива да пропускаме и суровината, без която централата не може да работи – уран. Пазарът му е нестабилен, поради постоянните спекулации от големите "добивачи". Според анализи, тенденциите са към увелчиване на цената му.


Какъв е опитът на други европейски страни? През 2012 швейцарското правителство решава да построи централа с шест реактора. За целта е свикана комисия от експерти, която да изготвя оценка на проекта. Според него биха били необходими 3 милиарда и 300 милиона франка инвестиции, 840 милиона за оборудване, 575 милиона за заработка и 100 милиона за консумативи. В резултат,


годишните разходи на данъкоплатеца биха нараснали със 72 франка


Швейцария се отказва от проекта, смятайки го за нерентабилен. През 2011 г. друга европейска страна реши да се откаже от атомно разрастване – Германия. Като причини бяха посочени не само прекалено скъпото строителство и поддръжка, но и природната несигурност (вземайки предвид трагедията във Фукушима).


Все повече държави се насочват към алтернативните източници. Доказано по-евтин вариант, те са и екологично по-безвредни, а възвращаемостта на инвестициите е до няколко години след пускането на мощностите. Английското правителство инвестира все по-усърдно в изграждане на ветрогенератори, а в Шотландия над трийсет процента от енергията се осигурява от алтернативни източници.


Живея във Виена. Тук хората отдавна са си го измислили –


от боклука, който не може да се рециклира, правят ток


Когато минава край него, незнаещ човек, надали би си помислил, че произвеждат електричество в този завод. Сградата е сюрреалистично пъстра, построена от австрийския архитект Хундертвасер в типично негов стил. Елегантно решение на проблема.


Според изследвания до 2018 г. пазарът ще бъде завладян от алтернативни източници за производство на електричество. 


А в България - референдум за ядрената енергетика. Добре е, че се случва, добре е и че президентът го поощрява като феномен, но нека гражданите не се заблуждават поради липсата на достатъчно информация. Нека разграничим социологическото значение на събитието от реалното му икономическо значение.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Защо „референдума” е гавра с трупа на българския народ?

  Отговорът на този въпрос може да се открие в деветдесет минутната пиеса наречена телевизионно предаване „Референдум” на БНТ1, от 22/01/2013.

  За съжаление сайта на БНТ не е направен достатъчно френдли, поради което, ако искате да гледате това омерзително произведение трябва да влезете в страницата „БНТ Продукции” и след това да и намерите съответния „Референдум” от 22/01/2013.

  Веднага ще кажа че тази постановка дълбоко ме отврати. Поради тази причина и няма да се спирам на всички гадости в нея, а ще ви обърна внимание на най-важните три, според мен.

  Първо – нито един от участниците и организаторите (БНТ и властта, която и диктува политиката) на това мероприятие не желаеше и никога не е желал да направи каквото и да било усилие, така че да предостави макар и „грам” полезна информация на зрителите и слушателите на това и многото подобни на него „зрелище”. Никога и за нищо на света! Как се разбира това ли? Много просто – поради липсата на елементарна дисциплина. Ако участниците в „диспута” искаха да са ви полезни те не биха се прекъсвали един друг, а още повече да се замерват с епитети и квалификации, от което няма никаква полза. Но даже и да приемем, че участниците са достатъчно недоразвити, че трудно се самоконтролират, то това биха могли да сторят организаторите, в лицето на водещата. Организаторите, ако искаха да са ви полезни, са длъжни да въведат и спазват правило, според което нарушител на другите правила, за непрекъсване и спазване на времевите рамки, се отстранява от залата. Елементарно и просто! Както е в училище, съда и всяка една уважаваща себе си и клиентите си обществена среда. Но участниците в този фарс очевадно не искаха да са ви полезни, а по-скоро да ви се подиграят и за целта си поръчаха даже и увеличаване на времетраенето на „спектакъла”, за да е гаврата още по-болезнена.

  Второ – култов епизод! „Демократа” за смърт на България Иван Иванов пита „опонентите” си: „Коя община в страната ще се съгласи да приеме ядрения боклук, който ще се произведе, ако бъде построена АЕЦ „Белене?” А Р. Овч. му „опонира”: „А какво правим с козлодуйския?” Мизансцена се повтаря неколкократно, но нито единия не дава отговор на поставения от „опонента” му въпрос. Защо? Защото никой не знае отговора! Нито пък се интересува от отговора. Р. Овч. е ясен и не си заслужава да се коментира. Но защо „демократа” Ив. Ив. и компания са ЗА удължаване на живота и блокове 5 и 6 и строителството на 7-ми, когато също не може да даде смислен и съдържателен отговор за справянето с ядрения боклук? Защо? За да бъде докрай „откровен” с всички вас? Каква е разликата между Р. Овч. и Ив. Ив.???? Каква? Аз не виждам такава, още повече, че по-късно, по-хода на „дебата” червеното Курумбашев обобщи, че никой от „дебатиращите” в студиото, както и представляваните от тях комитети няма нищо против от удължаване на живота на съществуващите мощности в Колзодуй и строителство на нови, пак там. „Демократиите” съгласно мълчат! Каква е разликата между Р. Овч. и Ив. Ив.? А разликата между Ив. Кост. И Серг. Стан?

  Трето – социологическите сондажи. В края на вулгарното слово-сношение бяха показани и графики, показващи нагласите на хората да отидат и изразят волята си. Според тях само около 25% от хората са изразили готовност да се разходят до урните. Приблизително 75% са предпочели законното си право да бойкотират това безсмислено мероприятие. Това прави ¾-ти от всички българи имащи право на глас!!! Смазващо мнозинство, повече от абсплютното, което е 2/3-ти. И тези трима от всеки четирима българи нямаха представител в студиото??? На практика тези българи бяха убити от комуноидите и техните мимикрични отрочета.

  Приятна разходка в гората, в неделя и дано да случите на гъби!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на kableshkov
  kableshkov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Естествено, Икономедия лоби за ГЕРБ...

 3. 3 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Живея във Виена. Тук хората отдавна са си го измислили
  =========================================
  Е такива са ми любимци. Изобщо не е в България, няма понятие какво става тук, но вместо да дава акъл на виенчани, тръгнал да обяснява на българите в страната им какво да правят. Съвсем по ботевски.
  Патриот е - душа дава
  за наука, за свобода;
  но не свойта душа, братя,
  а душата на народа!
  И секиму добро струва,
  само, знайте, за парата,
  като човек - що да прави?
  продава си и душата.

 4. 4 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4316 Неутрално

  Навременна статия. Вижда се какво правят държавите, в които първо обмислят, а после действат. За разлика от тях, червените първо действат и после се тюхкат. Не случайно тази АЕЦ (в Белене) е започвана и спирана толкова пъти.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 5. 5 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 958 Любопитно

  Всички политически сили нямат полза от какъвто и да е реферндум и гледат да го омаловажат по всякакъв начин ...
  Ако всички хора гласуват, независимо как, ще им проблесне основната идея, ЧЕ МОГАТ ДА ПРЕСКОЧАТ решенията на ВЕЛИКИТЕ ни управници ..

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 6. 6 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Корморанов, тези всичките цени са верни ,но на Запад където жизненото равнище и заплатите за най- малко 10 (!!!) пъти по-високи от нашите! С перки и фотоволтаици се захранвай ти във времето , в което не пишеш поръчкови статии!

 7. 7 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2042 Неутрално

  "Да разграничим социологическото от икономическото значение на референдума"

  Добър призив и честна позиция. Но ние още не сме надживяли политическото значение, което доминира, както всеки път.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 8. 8 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 744 Весело

  [quote#1:"Къти"]Приятна разходка в гората, в неделя и дано да случите на гъби! [/quote]

  +++++Благодаря!Силен коментар!Не мога да не отбележа.

 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2993 Неутрално

  До коментар [#2] от "kableshkov":

  Чуваш ли се какво говориш! Не знам откъде на Станишев му дойде откачената идея,че като казва на бялото черно,ще спечели.
  Икономедия най-много плюят срещу Борисов,ама ти си си дудни друго,като развалена латерна...

 10. 10 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  Не можем да разграничим нищо! Всичко е лично и всичко е свързано. Шофьорска глоба за "коланче" по бойково време или "недоволство на пушач" също е силен мотив за начина на гласуване за ядрена енергетика , макар да няма видима връзка. Така работи мозъка на човека - всичко изкривява възприятията и и променя логиката. Рационално мисли само мъдреца !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4316 Неутрално

  [quote#3:"Каишков"]Патриот е - душа дава
  за наука, за свобода;
  но не свойта душа, братя,
  а душата на народа!
  И секиму добро струва,
  само, знайте, за парата,
  като човек - що да прави?
  продава си и душата. [/quote]

  Това дето си го цитирал, напълно описва действията на Р.Овч., Петър Димитров, Станишев, Гоце, Папазян..., защото те искат да печелят от последните стотинки на пенсионерите, от техните деца и внуци. И всичкото това при положение, че българите са най-бедните европейци.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на plamyk
  plamyk
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Референдумът е един добър социален начин да изберем това, което мислим за правилно за развитието на България и това е доказано от много страни, като например Дания, една от най-развитите страни в ЕС. Важно е обаче обществото, което ще дава своя глас или мнение да е добре запознато със структурата на това, за което ще гласува, а не АЕЦ струва десет млрд., хайде скачайте да гласувате. Има много въпроси, които трябва да се задават в медийното пространство за да бъдем осведомени за този конкретен референдум.
  Аз ако бях щях да пусна първия национален референдум за цигарите. Дали трябва след десет да има заведения, в които може да се пуши, но при положение, че си платят специален лиценз. И тогава да видим какво ще се случи. Това с АЕЦ е трик на правителството.

 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4316 Неутрално

  [quote#5:"колаборационист";]Всички политически сили нямат полза от какъвто и да е реферндум и гледат да го омаловажат по всякакъв начин ... [/quote]
  О.о..о..о!
  Напротив. БСП се кани да извади всичките си аргументи за следващите парламентарни избори от този референдум. Вчера Курумбашев си го призна съвсем отговорно. Те затова са готови да хвърлят 20 милиона за допитване, вместо да се дадат тези пари на пенсионерите и безработните....
  Само се чудя какво ще правят червените, ако резултатите от референдума се окажат неизгодни за БСП.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  [quote#11:"Храбър"]защото те искат да печелят от последните стотинки на пенсионерите,[/quote]Само старческия егоизъм е против АЕЦ - те искат пенсии сега! Децата и внуците ще искат ток утре - за да имат работа и перспектива. Който не иска "да копа картофи и да гледа овчо" = Гласува "ЗА" !!! Иска перспективи работа и промишленост в България.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 15. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4316 Неутрално

  [quote#14:"t'Ankus"]Само старческия егоизъм е против АЕЦ - те искат пенсии сега![/quote]
  Ами да беше ги изтрепал. То вие червените винаги сте действали на този принцип. Как беше там - "Няма човек - няма проблем"....
  А какво ще кажете, когато вие остареете?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 16. 16 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#1:"Къти"]Отговорът на този въпрос може да се открие в деветдесет минутната пиеса наречена телевизионно предаване „Референдум” на БНТ1, от 22/01/2013. [/quote]

  ++++++++++++
  Политиците показно разграничиха социологическото от икономическото значение на референдум !!!

 17. 17 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Провеждането на този референдум за мен е напълно ненужно и от икономическа и от социологическа гледна точка. Просто си правят проучване за изборите догодина, неслучайно трите партии поддържат различно мнение по въпроса.

 18. 18 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 515 Весело

  "В неделя е референдумът за нова ядрена централа. "

  Грешно!
  Референдумът е за :

  "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?"

  Моля бъдете точни

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 19. 19 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Както авторът на статията има право да бъде "против" изграждането на АЕЦ Белене, така аз имам правото да бъда "ЗА"! А в неделя вечер ще се обобщи!

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 20. 20 Профил на _dd
  _dd
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Аз не видях ясна позиция (то изобщо друго освен плюнки дали видяхме по въпроса) какво ще набрави ББ ако хората гласуват "за", а пък ГЕРБ в момента са "не". И обратното, и за другите. Никой никъде не каза, че има намерение да приеме мнението на народа от въпросния референдум, ако то е обратно на неговото. Което всъщност навежда на мисълта, че резултатът е предрешен и се чака само да ни бъде обявен, но пък е важно ние да гласуваме, за да се видят пропорциите и на кой по колко, да не се минат с цените по изборите.

  "Общество, което допуска бедност и нещастия, и човечество, което допуска война, са общество и човечество от низш род." Виктор Юго
 21. 21 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  [quote#15:"Храбър"]вие червените [/quote] не съм червен, оптерелям се като социал- либерал по убеждения (сега няма такава партия)и не агитирам , а само анализирам

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 22. 22 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  До коментар [#1] от "Къти":


  [quote#1:"Къти"]Каква е разликата между Р. Овч. и Ив. Ив.???? Каква? [/quote]
  Виждаш това което искаш да видиш, че всички са маскари. Разликата е огромна и жалкото е, че човек, образован, който се занимава с ядрена енергетика, не може да я види. Разликата е, че при две едновременно работещи АЕЦ, както предлагат БСП, ще има два пъти повече отпадъци и ОЯГ, и че мястото на едната от тях ще е в разлом.

 23. 23 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Да разграничим логическото от всички други значения на референдума...
  Логиката сочи, че когато въпросът "криво седи", няма как "право да съди"! И също, че по-скоро няма да събере необходимия брой гласове, за да се "легитимира"... Разбира се, аз лично - живот и здраве - ще постъпя "алогично" и ще гласувам - логично с НЕ!

 24. 24 Профил на krokodilat
  krokodilat
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Инициативен комитет "ЧЕРВЕНО СТЛИПИНОВО" вижда голям социален и икономически ефект от внасянето на кабели. Те ще осигурят прехраната на столипинци и факултетци за 30 години напред (може и повече, ако АЕЦ се строи 100 години).
  Да не се притесняват Станишев и Р.Овч. - и те има какво да крадат. Комунисту - капитала, циганину - метала!

 25. 25 Профил на too_many
  too_many
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#22] от "Роси Кирилова":

  Къти...ненужно му се обясняваш..няма да те разбере ..Той знае ,че Нема такова животно и това е...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 26. 26 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  "През 2012 швейцарското правителство решава да построи централа с 6 реактора. За целта е свикана комисия от експерти, която да изготвя оценка на проекта. Според него биха били необходими 3, 3 млрд франка инвестиции, 840 млн. за оборудване, 575 млн. за заработка и 100 млн.а за консумативи В резултат, годишните разходи на данъкоплатеца биха нараснали със 72 франка!..."

  Общо 4,815 млрд за АЕЦ с 6 реактора (не 2)-колко точна сметка, публично обявена на на всички, и тъй като "бедните" швейцарци щяли да се натоварят със 72 франка допълнително годишно (а-у-у !!), изоставили проекта.
  НЯМАМ ДУМИ!
  Затова Швейцария и Германия са богати, сметката им е точна, а при нас всичко е тайна, нищо не е известно, но ВРЕВАЙТЕ!

 27. 27 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1891 Любопитно

  До коментар [#1] от "Къти":

  Само да попитам, Иван Иванов обвързан ли е по някакъв начин с износа на ток?

 28. 28 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  [quote#24:"krokodilat"]Комунист - капитала, циганину - метала! [/quote]+++ В Е Л И К О !!! +++
  .... поне се вижда коя е истинската ДЯСНА партия = която държи капитала !!! = БСП
  ... десницата в цял свят е "ЗА" АЕЦ
  ... левицата в цял свят е "ПРОТИВ" АЕЦ
  сами си преценете мястото в политиката

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 29. 29 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Спомняте ли си 1996 г.?!Тогава спестяванията на българина много умело бяха иззети -"приватизирани" от БАНКИТЕ а държавата банкрутира.Банките "навреме" изнесоха капиталите в чужбина в банкови сметки на БСП номенклатурата. Последваха години на АВАНГАРДНИ ТЕХНОЛОГИИ основно от "специалисти" на БСП за прибиране на богатството от БЪЛГАРИНА.И ето намериха нещо наистина авангардно -"гьолът " Белене!Там българинът ще" внася" своята лепта за да храни същите тези "специалисти" !И докато "СПЕЦИАЛИСТИТЕ" потриват ръцете си от растящите печалби българинът изчезва!Младите в чужбина .Възрастните във "вечните покои".И така докато ДЪРЖАВАТА ИЗЧЕЗНЕ.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 30. 30 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#22] от "Роси Кирилова":

  Удължаването на живота на блокове 5 и 6 (веднъж вече "удължавано" до 2042-ра и 2046-та години, съответно, започнало през 1998 г. от правителството на Ив. Кост. и струвало 1 милиард лева, а сега "демократите", като теб, са "забравили" плюс пускането в експлоатация на 7-ми блок ще доведе до производството на точно толкова ядрен боклук, от горенето на горивото, колкото би произвела и АЕЦ "Белене", ако би била построена и пусната. ТОВА Е ЕЛЕМЕНТАРНО и само заслепени от "ореола Му" не могат да го стоплят

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 31. 31 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Защо ми внушават, че имам дилема като "обикновен гражданин" - съвсем не се "чудя как да" постъпя . Хиените просто не ме интересуват - ако ме изядат, поне няма да е с моето съдействие.

 32. 32 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#27] от "Роси Кирилова":


  [quote#27:"Роси Кирилова"]Само да попитам, Иван Иванов обвързан ли е по някакъв начин с износа на ток? [/quote]

  Само да отговоря! В края на месец юни 2011 г. сайта БиволЪ публикува тръжната документация, за предстоящите търгове за т.н. "свободен пазар", на който АЕЦ "Козлодуй" продава около 40% от продукцията си. В тези документи имаше доста нелепости, но най-интересната беше, че нямаше посочена минимална цена (за киловат-час или мегават-час) под която търговците да не могат да предлагат!!! На практика това си е схема за източване!Ако беше посочено 7 ст. за КВт.ч, търговците ще наддават над нея, а сега можеха да падат и до 2 ст. за КВт.ч. И понеже случая се разшумя се наложи Ив. Ив. от ДСБ да инсценира парламентарно питане до екс-министър Тр. Тр. Последния отговори, че нарочно не била посочена минимална цена, защото търговците се консолидирали около нея и АЕЦ-а не могъл да спечели Ив. Ив. не репликира тази нелепост Ти решавай дали от ДСБ имат отношение към пазара на тока? Всичко това, което съм описал тук е проверимо в мрежата, ако си направиш труда. Бих могъл да кажа и повече, но предварително знам, че ще ми изтрият коментара и даже ще ми забранят за определен период (максимума ми до сега е един месец) да коментирам тук. Но за разлика от теб има хора, които искат да четат коментарите ми. Поздрави!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 33. 33 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Отговор на този въпрос получи преди две седмици. Има разлика между модернизация и процедура за удължаване.

  До коментар [#30] от "Къти":
  През 2003г. Найден Найденов е управлява Модернизация и развитие, назначен на този пост от Милко Ковачев.
  Най-коректно е да попиташ Найден Найденов, в момента началник на Международни проекти в дирекция Развитие и Модернизация, каква е разликата между модернизация, безопасност и процедура за удължаване на експлоатацията.

 34. 34 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#33] от "Роси Кирилова":

  Ако сега ти ще ми обясняваш разликата между модернизация и н'ам си к'во още ще трябва да си скъсам дипломата и трудовата книжка, която (между другото) все още е в АЕЦ "Козлодуй". Заприличваш малко на Мая Манолова (БКП), която обяснява разликата между атомна и ядрена централа Май, май, а?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 35. 35 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1891 Любопитно

  До коментар [#34] от "Къти":

  Твърдението, че е започнала процедура за удължаване е твое, като се позоваваш на интервю на Найден Найденов.

 36. 36 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#35] от "Роси Кирилова":

  Последното ти изказване показва, че нищо не си разбрала или не си чела последователно и пълно. Но аз те разбирам - "ореола Му" ти пречи, блести ти в очите и за това ти се губят пасажи, логически последователности и изводи. Изтрий Го от съзнанието си и иди пак да четеш

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 37. 37 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1891 Весело

  До коментар [#36] от "Къти":

  Изтривам всичко и, утре ще гласувам ЗА?

 38. 38 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#37] от "Роси Кирилова":

  Прави каквото щеш, защото ДА или НЕ няма никакво значение Единственият смисъл е дали гласувалите ще са до или над 20%. Всичкото рожба на БКП ще иде да гласува, независимо как

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 39. 39 Профил на anna.plachkova
  anna.plachkova
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "А в България - референдум за ядрената енергетика. Добре е, че се случва, добре е и че президентът го поощрява като феномен, но нека гражданите не се заблуждават поради липсата на достатъчно информация. Нека разграничим социологическото значение на събитието от реалното му икономическо значение."
  Това последното много ми хареса - нека се разграници социологическото и политическото значение на референдума от реалното му икономическо значение и да се гласува по съвест.

 40. 40 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2710 Неутрално

  "Нека разграничим социологическото значение на събитието от реалното му икономическо значение.""

  Реалното икономическо значение на събитието е 20 млн., хвърлени на вятъра! Социологическото му значение е обвито в мъгла, защото всяка от страните в спора се смята за победител при очакваните от него резултати, стараейки се да върже гащите. Как да разграничим мъглата от икономическото значение, което, както казах е е ясно и е 20 млн (минимум) на вятъра-за да могат шайка комисионери да си начешат крастата, да покаже партията им замършавели над стогодишни остатъци от мускули и да спасят каквото могат от комисионните! Най-доброто и близко до ума разграничение е това, да го направим по отношение на целия този цирк и да спуснем завесите! Завинаги!

 41. 41 Профил на martosto
  martosto
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Статията ми хареса.

  До коментар [#38] от "Къти":

  И ти си прав. Но по-добре е аз да си гласувам вместо някой мургав брат.

  Не вярвай сляпо в идеали, защото лесно се трошат!
 42. 42 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Поредната поръчкова статия по въпроса. Принципно много уважавам вестника, но по тази тема се доближават до безумното сервилничане на вестник Монитор към ГЕРБ. Всчики знаем, че Иво Прокопиев е доста активен в сферата на възобновяемите източници, ама всичко си има граници. Да твърдиш че инсталирането на еко мошности се изплаща по-бързо от един АЕЦ без да споделиш, че това се случва с помошта на огромни дотации излизащи директно от моя джоб е ЗВЕЗДОВИЩНА ГАВРА.

 43. 43 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 761 Неутрално

  [quote#12:"plamyk"]Това с АЕЦ е трик на правителството[/quote]
  Не само на правителството ,а на целия мутрополитически "елит". Нито "да" ,даже и да е валиден референдума,не значи нищо. Управляващите може да го приемат ,а може и да не го приемат. Ако го приемат може да е в Белене ,а може и да е в Козлодуй. И до тук стигаме в повечето сценарии. Обаче като цяло тия които ще кажат " да" си мислят, че като себестойността на тока от АЕЦ е относително ниска , такава ще е цената за тях. Да ,ама тук идва вече въпросът за собствеността на АЕЦ. Засега ,евентуално тя ще е 51% държавна, а 49% копроративна. Даже и тоя вариант не означава ,че НЕК ще изкупува тока от това смесено дружество по преференциални цени ,та миксът да е евтин. Българската действителност е 100% показателен- няма смесена фирма, която да не облагодетелствува съсобственика и държавата да получава мижави прихади от това "сътрудничество". Та до тоя етап на икономическото значение на референдума и двете страни още не са дошли. Не защото не го знаят. Защото им е по изгодно след това да кажат: Искахте АЕЦ, получихте я. Печалбите за нас /тия,които сме на власт/, а плащането от вас. Народът :Ама ние мислехме ,че ще е като Козлодуй/ държавна/. За мисленето ,сте мислели ,ама не сте гласували да е държавна ,а дали да я има. Затова и едните "левите" мутрополитици зададоха такъв тъп въпроса,а опонентите - "десните" мутрополитици - го преработиха ,та стана още по тъп.

 44. 44 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 958 Любопитно

  До коментар [#13] от "Храбър":

  Точно за това ще отида за един отрицателен вот, за да не може СтаниШеф-а да размахва после бройката на положителен вот, и да омаловажава отрицателния ...а и не искам да ме слагат към групата на Кунева, която се чуди как да се намести ....защото и тя ще размахва бройката на негласували, даже ще ги похвали за това, че не са имали позиция, и са се отдали на нейната пропаганда ...

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 45. 45 Профил на phenix
  phenix
  Рейтинг: 515 Разстроено

  НЕ, "Дневник" НЕ публикува мнения и на читатели за референдума за ядрената енергетика.
  Колко мнения не публикувахте, "Дневник" на енергетици от Козлодуй?

  Само най-доброто е достатъчно добро и нищо освен най-доброто не е достатъчно!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK