Читателски Дневник: Случаят "Харлем шейк", или три Българии на едно море

Карикатурата е от септември 2007г.

© Ивав Кутузов

Карикатурата е от септември 2007г."Дневник" публикува още едно читателско мнение по случая с учителя от Пловдив  Христо Данев, който беше принуден да напусне работата си, след като танцува заедно с учениците си популярния танц "Харлем шейк".


Авторът - Свилен Рангелов, е завършил  Американския колеж в София. Има бакалавърска диплома по икономика от колежа "Дейвидсън" в САЩ. Връща се в България и понастоящем се занимава с частен бизнес в сферата на маркетинга и организирането на събития. Като доброволческа дейност се занимава с развитието на спорта лакрос (популярна игра в Северна Америка, приличаща на хокей на трева - бел.ред.) в България и е член на съвета на Фонда за дарения на завършилите Американския колеж. Мнението му е лично и не ангажира организациите, в които членува.


Краят на февруари 2013. Две български училища, независимо и незнайно едно от друго стават арена на поредната интерпретация на онова, което за краткост наричам глобална мания – заснемане на "Харлем шейк" видео.
Едното училище е Хуманитарната гимназия в Пловдив, другото е Американския колеж в София. Едното изпълнение се провежда в неучебно време – в неделя. Другото – в учебен ден, по време на обедната почивка. Едното бива водено от учител по английски (изпълняващ т.нар. соло в началото), другото – от учител по география. Едното завършва с уволнение/напускане на учителя, другото – с горда снимка в официалната фейсбук страница от ПР офиса на училището. В едното училище в момента върви подписка, подкрепена от стотици ученици и техните родители в защита на отстранения учител, в другото – в другото сигурно още се поздравяват по коридорите с това кой как се е бил дегизирал.


В едното нещата са се случили както трябва, в другото – точно както не трябва. Пита се кое кое е?


Ограничението като освободител


Независимо от личното ви мнение за естеството, произхода и смисъла на дадения танц (или липсата на такива), "Харлем шейк" е доста знаково явление – стимулирането на креативността чрез ограничение.


Например "Туитър", където всяка мисъл е ограничена до 140 знака, всъщност има много повече потребители, отколкото има хора, които и в нормална реч се изразяват в 140 знака. Никой не провежда 140-знакови телефонни разговори, никой не пише 140-знакови статии. Но когато си в "Туитър" ограничението се превръща в сила, в стимул, в предизвикателство – да изразиш максимума от това, което искаш в на пръв поглед произволното правило. А "Харлем шейк" е определено произволно, но не и знак на произвол.


Наскоро технологичният блог TechCrunch публикува анализ на причините за този бум на "Харлем шейк" и те са най-общо гореспоменатото ограничение, но също и леснотата за възпроизвеждане. Макар че се появиха доста пародии на "Гангнам стайл", със сложните си декори, дължината и повторяемостта си (кой има време за 3 куплета в наши дни?) те бяха възможни основно за по-сложни и скъпи продукции, като например клипчето иронизиращо Мит Ромни по време на предизборната кампания.


Докато формулата на "Харлем шейк" е страшно проста – 30 секунди клипче, точно определена част от песента, първите 15 секунди един маскиран човек прави "соло" пред незаинтересованите му другари.И на 15-та секунда вече всички танцуват, също маскирани. Това е! Необходими материали: абсурдна маскировка, телефон с камера, и половин минута в Windows Movie Maker. Удоволствието е хем от работата в екип, хем от шанса на всеки да прояви някаква индивидуалност, подбирайки движението си и костюма, независимо че не всеки ще е "солист".


Народно творчество в 21-ви век


Истината е, че тази достъпност и лесната формула превърнаха "Харлем шейк" в идеалното тимбилдинг упражнение. Не е чудно тогава защо едни от първите клипчета бяха на норвежки войници и на американски отбор по плуване (под вода). Освен Бербатов и Фулъм, сред най-популярните спортни изпълнения са тези на Манчестър Сити, на баскетболните отбори на Далас Маверикс и Маями Хийт с ЛеБрон Джеймс. Екипът на сериозния Андерсън Купър от CNN го направи, както и тези на комедийните ток-шоута на Джон Стюарт, Джими Фалън, Стивън Колберт и др.


Модата бързо обзе и офисите – от по-прогресивни фирми като "Гугъл", "Фейсбук", АОЛ, до институции като НАСА и Английския национален балет. "Харлем шейк" си циментира окончателно своеобразната звезда в алеята на славата на поп културата след като и "Семейство Симпсънс" му отдели една от прочутите си заставки.


Три Българии на Едно Море


Така че въпросът с реакцията на училището в Пловдив е далеч по-дълбок от повърхностното противопоставяне "закостенелите стари срещу прогресивните млади". Става въпрос за възпитанието на отборна игра и на общностно мислене. Обществото ни в момента се дели на три – използващите (тарикатите) – тези, които винаги са били "всеки за себе си" и никога не са мислили за общото, освен как да му сложат ръка; използваните (незаинтересованите) – тези, които са вярвали 45 години в общото и са били страшно разочаровани и предадени от 1989г. и не могат с чиста съвест да възпитават децата си на друго освен на "всеки за себе си"; и онова малцинство (прогресивните), което се опитва да гради нещо за себе си, но и нещо за другите, отказвайки да живее в миналото.


Първите и вторите не биха разбрали "Харлем шейк", а на България и трябват най-много от третите и единственият начин те да се увеличат е повече хора да почнат да се замислят за общността, в която живеят – блока, квартала, града – и да престанат да бъдат случайни минувачи.


Болезненият за милиони българи срив на прехода блъсна махалото от едната крайност в другата – от квази-религиозна мисъл за обществото над индивида, до "всеки да се спасява както може". Липсата на общностна мисъл е сред най-големите предизвикателства за всяка една нация и ние не сме изключение. А примерите за липсата са навсякъде – като се почне от разбитите улици, тротоари, междублокови пространства служещи за сметища, абсолютния провал на регистрацията на съседи като "етажна собственост", докато се мине през политиката – пребройте десните партии на една ръка, можете ли? – и спрем естествено на спорта.


От "Българи юнаци" до "Сам юнак на коня"


Българите не се възпитаваме на отборна игра. Голямото футболно лято на 1994-та бе дело на футболисти, продукти на школите преди 1989-а, когато със сигурност цветът на екипа е бил над всичко – дори и над цвета на колата. Волейболът тъкмо набра сила да ни опровергае и хоп! – и там стана раздор. Другите ни големи успехи са все в индивидуалните спортове – гребане, борба, вдигане на тежести, лека атлетика, шах и т.н. Докато се стигне до олимпиадата в Лондон, където просто резултатът от години нехайство е налице – няма как да сме на световно ниво, като мисленето ни дори не е на махленско.


Родителите също имат вина – мнозинството от тях гледат на училището като на паркинг за детето си. Тези, които инвестират в извънкласното развитие на детето си, разчитат почти изцяло на частни уроци, поощрявайки системата на само-спасяване. Учителите пък нямат стимул да се напъват, защото ако си свършат работата прекалено добре няма да могат да припечелват от частни уроци (а и няма да им остава време – проверявали ли сте някога писмени работи?). Между училище, частни уроци и домашни, децата нито имат време, нито имат желание да станат за малко и да поиграят футбол на живо вместо на "ФИФА-та".


Участвайки в развитието на отборен спорт като лакрос в България, съм свидетел на поведението на ученици от всякакви възрасти от всякакви училища – частни, държавни, елитни и не-точно. Часът по физическо е невероятно сечение на обществото ни и обяснява много за народопсихологията на българите, понеже децата са огледало на родителите си. Те също се делят на тарикати, незаинтересовани и прогресивни.


Физическото обикновено е часът, в който децата са най-свободни и всеки път се удивлявам на алергията, с която голяма част от тях подхождат към него. Навсякъде дежурно има между 3 и 5 деца, извинени по някаква причина от лекарката – между 10% и 20% от класа. С други думи, още в подрастваща, здрава възраст, средно 15% от населението е в болнични?! Нищо чудно, че здравната реформа си остава мираж! Винаги има и 2 деца, неуспели да се извинят, но дошли по дънки  (отказвам да приема, че толкова години не си се научил, че всеки срок имаш да помниш един ден от седмицата, в който трябва да си сложиш анцуга в раницата!). Останалите 70%-80% от децата се делят на две, често равни групи – едната взима дейно участие в спортното занимание – футбол, баскетбол и др., а другата, в зависимост от строгостта на учителя по физическо, или играе друг спорт, или просто обикаля безцелно двора и обсъжда актуалните клюки. С други думи, едва 35%-40% изпълняват задачата. Останалите биха могли също да направят нещо, ако към тях бе проявен поне малко интерес, не само заради спорта и здравето им, а заради необходимостта да се възпитава съзнание, че независимо колко ярък индивидуалист си и какво ти е състоянието в момента, ти винаги си част от някаква група все пак.


Развитие на такова мислене би трябвало да е във фокуса и на другите учебни дисциплини, но как да стане то, като самите учители го нямат или го свързват само със социализма? На педагогически семинар в София през декември 2012 г., осъществен с европейско финансиране, на експеримент с участващите учители по какви критерии ще си подберат нов колега, от 12-13 групи с по 4-5 участници, само една от тези групи е посочила критерий "работа в екип".


Има как


Горното не трябва да се разглежда като генерализация, а като тенденция, която трябва и може да бъде обърната. Има немалко хора, които се опитват да променят "системата", да покажат заинтересованост. Учителите от "Заедно в час" са идеален пример. Този учител в Пловдив също – той сигурно е единственият, показал заинтересованост от учениците си, иначе няма как да събере 70 от тях в неделя, в училищния двор.


Образованието трябва да се променя точно така – със заинтересованост – от страна на учителите, но и от страна на родителите. За пет години лакрос в България съм видял само трима от родителите на децата, които сме тренирали. В Щатите, родителите гледат не само мачовете на децата си, но и тренировките им. Докато в България спортът бива заклеймяван като загуба на време, то в САЩ най-престижните работодатели обичат да наемат студенти-спортисти, тъй като могат да работят в екип, под напрежение, да спазват дисциплина, и са пробивни – все качества, които на българския родител му звучат много по-абстрактно и несериозно от "два чужди езика".


Живеем в 21-ви век, в глобализирана икономика и чуждите езици и формалните знания отдавна не са достатъчни. Затова обърнете внимание на детето си, обърнете внимание на учителите му. Включете се в родителско-учителската асоциация в училището на вашето дете. Ако няма такава, започнете я. Проявете интерес към управлението – отнема два часа на месец. И запишете детето си на някой спорт, за предпочитане отборен. Стигмата на спорта трябва да я махнем, защото именно спортът е мини-подготовка за реалния свят – спазване на правила, съобразяване с другите, но и проява на индивидуални умения и отложен резултат от тренировките – принос за успехите и отговорност за неуспехите на целия отбор.


Защо е важно


В моя колеж (Дейвидсън, Северна Каролина) целият отбор по баскетбол беше на пълни стипендии, а треньорът получаваше над един милион долара на година – но за сметка на това бюджетът за спорт беше десетки пъти повече. Защото всеки уикенд, цялото градче запълваше баскетболната арена и даваше мило и драго да надвием поредния съперник. И макар и нямащо 1300 години история, това 4-хилядно градче на 150 години, имаше повече общностен дух отколкото цяла 7-милионна България по време на мач на националния по футбол.


Този дух помагаше всеки път, когато предстоеше важно решение – например дали да се строи поредната верига, или да се запази облика на "историческия" 100-годишен център. Местното самоуправление наистина имаше смисъл, защото хората взимаха дейно участие в него, изразяваха мнения. Американците са страхотни що се отнася до екипна работа, но това е защото стадионът в петък и църквата в неделя са много повече средища на общността, отколкото места за мачове и литургии. В България обаче хората не обичат да говорят за вярата си и за морала, камо ли пък със съседите си, а по мачове отдавна са спрели да ходят, освен ако не е да се сбият. Ето как за нас българите училището остана единственото място, където можем да работим заедно с други хора и да се ангажираме с обща кауза, защото става въпрос за най-ценното - децата.


Иначе се оказва, че лежим на 1300-годишни лаври, вместо да се замислим за следващите 13 години – за това какво ни чака ако продължаваме така да се делим и самоспасяваме. Защото сега няма една 1300-годишна България, няма дори и три Българии, ами сме направо 7-милиона различни Българии, държейки се все едно всичките сме 1300-годишни и всеки от нас е изобретил компютъра и киселото мляко. Сегашните протести, макар и да доведоха до оставки, по масовост и организираност и ефективност не могат да се мерят с онези от 1992 г. и 1997г. Оттук нататък ще става все по-трудно да се организират хората, и последният демократичен коректив на властта – мирният протест – ще си остане в историята. А за конкурентоспособността – да не говорим.


1:0:0


Между другото, последната седмица на февруари се оказа доста плодовита за тимбилдинг опитите в българските училища – докато в двете училища (Прогресивното и Незаинтересованото) бе организиран "Харлем шейк", във Варна, именно в спортно училище 12-годишни деца издигнаха скъпо направени плакати в подкрепа на тогавашния кмет. Последствията за "учителите" организатори (Тарикатите)? Никакви. Излиза, че в България е по-приемливо учителят да те накара в учебен ден в гимнастическия салон да държиш пред журналисти плакат в подкрепа на кмета, отколкото да ти предложи, ако искаш, да се включиш в забавно и безобидно отборно занимание в почивен ден на двора на училището!


И ако все още сте на мнение, че мисълта за общността е идеализъм, фантазия или кауза пердута, познайте в кое от всички тези училища, завършилите ученици са организирали фонд за дарения, с което да се подпомагат сегашните ученици и техните занимания в час и извън клас? Бинго! Защото общностният дух просто работи.

Коментари (162)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Затрогващо есе...поздрави на автора!

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 2. 2 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Леле колко много приказки пак по същата тема. Не ви ли писнА?

  Пловдивското клипче беше гнусно направено в голяма част от движенията си, та ако ще да ми го хвалят не от Америка, а от космоса.

  Щом това не е видял авторът, значи, ни Америкянският колеж, ни отвъд Америката възпитават някакво чувство на естетика.

  То и тук е така напоследък де.

  Та от гледна точка на естетичността му, цялото това говорене горе е бла бла бла.

 3. 3 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  "в САЩ най-престижните работодатели обичат да наемат студенти-спортисти, тъй като могат да работят в екип, под напрежение, да спазват дисциплина, и са пробивни" - В България най-престижните работодатели са бивши спортисти от силовите спортове. Били са студенти, само заради факта, че са спортисти!? Могат да работят в екип, под напрежение, да спазват дисциплина, и са пробивни, но тези свои качества ги използват за да организират престъпна група...

 4. 4 Профил на Гита Ог
  Гита Ог
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Много добра статия! Сравненията са уникални! Поздравления на автора!

  Вещица от Овнерог
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на Ли Си Цин
  Ли Си Цин
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#3] от "dobrich":
  ++++++++

  Стани ЧОВЕК - ЕМИГРИРАЙ !!! R I P B U L G A R I A
 7. 7 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Подкрепям тезата. Факт е, че се нуждаем от повече общностно чувство. И основният проблем наистина е в училищата - те възпитават децата на индивидуализъм и съревнование с другите. А ако не директно училищата, то родителите в даден момент питат децата си "А еди кой си колко има на това контролно?", което си е директно сравнение. А сравняването с друг е най-ужасното нещо, което може да се случи на някого, защото образува Егото. Егото, което кара даден човек да се сравнява с другите и да иска да е по-добър от тях, и ако не успее, се чувства фрустриран. Работата е там, че винаги има някой, който е по-добър от нас, което значи, че Егото ни перманентно ще ни кара да се чувстваме нещастни. Освен ако не го ограничим.

  Това сравнение е вредоносно да го правим и като народ. Непрекъснатото сравнение с Германия, Швейцария и другите по-развити страни - това е отново функция на Егото. Българинът не мисли "как да ни е по-добре на нас?", а мисли "защо онези са толкова напреде, а ние не?". Самата функция на сравнението е действие-ограничаваща. Колкото повече се сравняваме с някого, толкова по-малко има вероятност да действаме към нашите си цели.

 8. 8 Профил на Росица Делева
  Росица Делева
  Рейтинг: 171 Весело

  На автора на тази статия ще кажа БРАВО–точно и вярно е отразил нашия ЕГОИСТИЧЕН дух в момента. А на децата от пловдивското училище –деца аз съм с Вас–подкрепяйте своя учител до край,не се отказвайте.

 9. 9 Профил на Стак
  Стак
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Виж кво драги, вземи си магистърската степен и след това ръси акъли! Бакалавър за мен е недоучил студент, особенно от разни колежи в Щатите. Толкоз много "акъллии" се навъдиха, особенно недоучили, че вече и нормалните хора зеха да се чудят у кой свят живеят.

 10. 10 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Този учител в Пловдив също – той сигурно е единственият, показал заинтересованост от учениците си, иначе няма как да събере 70 от тях в неделя, в училищния двор.

  Да, това е истината. И колкото повече хора го разберат, толкова по-добре.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 11. 11 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Интересен ъгъл, под който е направен този анализ. Освен ясно формулирана критика има и предложени решения - нещо, което рядко четем/виждаме.
  Поздравления за автора.
  Впрочем, кога директорката на пловдивското училище ще бъде наказана за незаконните си действия, чрез които е принудила един преподавател да напусне работата си?
  И кога най-накрая директори и учители ще бъдат контролирани и наказвани за това, че възпитават и насаждат послушание, незаинтересованост, скудоумие, лицемерие и фалшиви ценности у децата ни? Пример - ВСИЧКИ учители от това училище се включили в подписката срещу колегата си?!? Безумие и откровен авторитаризъм от страна на директорката - подкрепен от колегите и.

 12. 12 Профил на Ли Си Цин
  Ли Си Цин
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#10] от "ПАВЛА - Sorrylol":
  Може да име дал някой лев ...

  Стани ЧОВЕК - ЕМИГРИРАЙ !!! R I P B U L G A R I A
 13. 13 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#9] от "Мъдра муха":

  дипломата не е критерий за степен на разсъждение а ниво на професионална квалификация , видно това , че ти имаш повече от бакалавър не ти е разширило кръгозора като разсъждение , само си зубрил за повече изпити

  Cogito ergo sum :)
 14. 14 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#12] от "ЛиСиЦин":
  [quote#12:"ЛиСиЦин"]Може да им е дал някой лев ...[/quote]
  Опит за шега или такова ти е мисленето?

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 15. 15 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  "Физическото обикновено е часът, в който децата са най-свободни и всеки път се удивлявам на алергията, с която голяма част от тях подхождат към него" - У нас, от доста години този предмет е просто СВОБОДЕН час за учениците. В много по голяма степен в сравнение с другите предмети. Особено за гимназиалните класове. Най много да се играе на ритни топка....Даскалите по предмета са най големите кръшкачи сред учителските колективи, особено ако са тренирали силови спортове вдъхват заплаха. В образователното министерство люпят семки и говорят за масов спорт и строеж на спортни зали, след като много добре се знае какво е положението със задължителния час физическо възпитание!

 16. 16 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Онзи ден прочетох мнението на една явно млада мацка, понеже от контекста на написаното се подразбира, че все още няма дете. Много го харесах, затова го слагам и тук:

  Гагнам стайл е глупаво, но смешно. Харлем намсиквоси е точно, ама точно в естетиката на "само да та гепна, дънките шти цепна". Не е забавно, отровно тъпо и злокачествено е. Може огромни маси от хора да го намират за очарователно, но това не значи, че е добро. И ако учителят не даде смислена алтернатива на помията на деня, кой? За мен е ужасяващ този флирт с най-ниското от ниското. От естетическа и етическа гледна точка тетрадките с фолкаджийки са росно цвете в сравнение с това. Гледа ли прословутия клип? Гнусен е. Ако някой "покани" моето несъществуващо дете да се включи в метафоричен орално-анален коитус на фона на техно чалга, ще отида да настоявам за преместването на детето си в друг клас, училище, вселена. Моето решение като директор вероятно би било различно: строго мъмрене и настоятелна молба към този учител да помисли и предложи ЕДНО читаво нещо от милиардите, които би могъл да предложи на учениците си. За компенсация. За поетическа справедливост, че се е бухнал с тях в екскрементите.

 17. 17 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 497 Весело

  Да събереш,и то в НЕДЕЛЯ,учениците в училището - това си е подвиг,а този мой съгражданин явно им е *влизал* под кожата.Повече такива люде трябват,а не мрънкачи и *макаренковци*.
  P.S.По повод на *мъдрата муха* се сещам за един надпис върху стана в Белград:*Яжте говна - не може милиарди мухи да са в грешка*.

 18. 18 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Идеите са добри, но не може току така да се внесе един 4ужд модел отвън и да се копира и приложи 1:1 в Бг
  Освен това, заклеймяването на индивидуалността е нещо нелепо - много от най - великите хора на света са били върли индивидуалисти, да не кажа пове4ето

 19. 19 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 763 Неутрално

  [quote#11:"tily_lily"]И кога най-накрая директори и учители ще бъдат контролирани и наказвани за това, че възпитават и насаждат послушание, незаинтересованост, скудоумие, лицемерие и фалшиви ценности у децата ни? Пример - ВСИЧКИ учители от това училище се включили в подписката срещу колегата си?!? [/quote]

  Говорим си с продавача в местната бакалия по тая тема и му викам, че за да тръгнат нещата да се подобряват, трябва тия на неговата възраст да се пенсионират.

  Човека отвърна, че не е достатъчно да се пенсионират, понеже пак щели да дават акъл. Трябвало да умрат първо, после щели да потръгнат нещата.

  Та така каза един прогресивно мислещ човек на около 50-60 години. Представете си другите...

 20. 20 Профил на Ли Си Цин
  Ли Си Цин
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#14] от "ПАВЛА - Sorrylol":
  не толкова, а такова - капиталистично

  Стани ЧОВЕК - ЕМИГРИРАЙ !!! R I P B U L G A R I A
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Тези разсъждения ме накефиха! Малко хора мислят така в тази държава и за това резултатът е такъв, последните 23 години!

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. До коментар [#23] от "razlichen123":

  Пак.

  Wornoxmaniak
 25. 25 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Сравненията със САЩ за всичко е доста лош похват. Защото след харлемските кълчотения ще дойдат и изпълненията с тежки автоматични оръжия в у-ща и обществени места. А за трилионните дългове по-добре да не споменаваме...

 26. Между другото "Дневник" вашето видео "Харлем шейк" къде е? Или не ви стиска и чакате някой като СNN да повлече крак?

  Wornoxmaniak
 27. 27 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Колко е хубаво в Америка, защото имат пари. И кои са тези българи, коитио смеят да твърдят, че имали история, култура, религия и т.н. и карали 1300 години без да играят американски баскетбол? Пък и някои и социализма харесвали и даже твърдели, че тогава се живеело по добре от сега и имало писатели, артисти, спортисти, армия. Без Америка и без Харлем шейк и без да "учиш" в Централна Каролина и без да си говориш лично с треньора, който взима 2 -3 милиона в различни валути?! Безумци.

 28. 28 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 435 Неутрално

  "Три Българии на Едно Море"

  Много точно попадение.

 29. 29 Профил на dgbox
  dgbox
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Проблемът е много по-дълбок. В началото на “Студената война” – 1947 г. - Алън Фостър Дълес – първият шеф на ЦРУ - заявява:

  “Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората
  от социалистическия свят. Незабелязано ще подменим човешките ценности с фалшиви.
  КАК? Ще намерим единомишленици в тези страни и Русия.
  Ще разгърнем грандиозна по мащаби разложителна работа, ще изтръгнем социалната същност на литературата,
  ще насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ към секса, насилието, садизма, предателството
  - тоест безнравствеността. Нужни са писания, осмиващи естествеността и почтеността
  като архаични отживелици. Простащината, наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията,
  животинския страх сред хората, безсрамието, доносничеството и още много пороци заложени в човека
  трябва да се раздвижат. Така ще разклащаме поколение след поколение, ще предизвикваме ерозия и
  развращаване на младежта. Ще създадем човек с консумативна психика на елементарен потребител.
  Всичко това ще извършим под девиза: ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ".

 30. 30 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Много естети имало в България бе! Възмущават се от "Харлем шейк", все едно че живеят в Лувъра и слушат класическа музика

  Аман от застаряващи естети без визия за бъдещето. Аз пари бих дал на учител от училището на децата ми да ги организира за нещо подобно.

  Напълно съм убеден, че нашата образователна система най-много издиша от към екипност. Виждам го по хората, които идват на работа при нас. Някой от тях имат много добри знания, умни са, обаче приносът им за фирмата ни е много малък, понякога отрицателен. Много се мислят за най-умни, не се съветват един с друг, постоянно върви състезанието "Кой е по-по-най".

  В днешно време, големите работи се правят от екипи. Затова не ни вървят работите в държавата, защото не влизаме лесно в ролята на съотборници.

 31. 31 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  ,,...И макар и нямащо 1300 години история, това 4-хилядно градче на 150 години...,,

  Това 4-хилядно градче е имало 150 години демокрация. А някой от тукашните да ми каже кога в България е имало повече от 30 години демокрация. Шапка му свалям. Защото според мен идва краят на световната демокрация и началото на световното единоначалие, където светът ще се командва или от крал или от цар.

 32. 32 Профил на kapablanka
  kapablanka
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Дълъг говорилник от един учил в държава, в която до преди 150 години е имало робство и която даде равни права на своите граждани преди 45 години. Аман от лектори.
  Защо не видим изпълнението на учителя в Американския колеж ? Дали е правил това, което прави учителя в Пловдив ? Единият е уволнен, защото работи в държавно училище, а другия (без да е ясно дали е правил точно това, което и учителя в Пловдив) работи в частно училище ? Но този, който е учил там май не е разбрал това ?!
  И от целия буламач става ясно как според автора тук всичко е сбъркано и едва ли не в Америка по улиците тече мед и масло.
  Ами защо си тука сега ? Защо не си останал в прекрасната Америка ?

 33. 33 Профил на dunkan
  dunkan
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "Независимо от личното ви мнение за естеството, произхода и смисъла на дадения танц (или липсата на такива), "Харлем шейк" е доста знаково явление – стимулирането на креативността чрез ограничение."

  Бла-бла-бла!
  Празните приказки на психолозите и социолозите.
  И ученето, и преподаването (на науки, не на физическо) са си индивидуални дейности.

 34. 34 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Изключителен материал! Отдавна не бях чела толкова добър анализ! И толкова болезнено верен. Макар че, не е ново това, че българинът не може да живее и работи в колектив и основната му двигателна сила е завистта и злобата спрямо другите. Кой друг народ има поговорки като "Не е важно на мене да ми е добре, а на Вуте да му е зле" и вицове като този, за българският казан в ада. Които мното точно охарактеризират средния българин.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 35. До коментар [#29] от "dgbox":

  Според моето скромно мнение до голяма степен са успели.

  Wornoxmaniak
 36. 36 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#29:"dgbox"]В началото на “Студената война” – 1947 г. - Алън Фостър Дълес – първият шеф на ЦРУ - заявява:[/quote]


  Тая реч, дето непрекъснато я размахвате, е доказано фалшификат. Както и "Протоколите на Ционските мъдреци", толкова обичани от конспираторите по света и у нас.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 37. До коментар [#34] от "VеnRus 2008":

  Венче, що цитираш Бойко Борисов?

  Wornoxmaniak
 38. 38 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  До коментар [#30] от "Технолог":

  Това е така защото в България има такава поговорка ,,аз не искам на мен да ми е добре аз искам на Вуте да му е зле,, Докато в западния свят е друго ,, помогни на съседа си да помогнеш и на себе си,,
  Ще дам пример. И двете ми дъщери живеят в Испания и двете ми викат татко, тука кмета на града намира време да посети всеки дом, а те живеят в квартали на града и не само това и кметовете на кварталите го правели това. А пък аз дори и носа на кмета на града си не съм виждал.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. До коментар [#25] от "heineken":

  Ти се майтапиш, но може и по страшно да стене:

  http://www.youtube.com/watch?v=fb3AVwHraho

  Wornoxmaniak
 41. 41 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  Децата отражение на семейната среда,а училището на социалната ейрархия.Отделно, че има училища само за дипломати,към тях и не поглеждаме.Как да имат колективна настроеност до определена възраст за да натрупат опит и знания-погледнете министрите.

 42. До коментар [#33] от "dunkan":

  Дънкан, ама то и да пееш като славейче нищо нема да се чуе. Такива са правилата.

  Wornoxmaniak
 43. 44 Профил на kapablanka
  kapablanka
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#31:"sider"]Това 4-хилядно градче е имало 150 години демокрация. [/quote]


  И как разбра това ? Че само до преди няколко десетилетия чернокожите граждани на САЩ бяха унижавани по всякакъв начин от своята държава. Да не би това градче да е било някакъв оазис ?

  И я кажи в коя държава се толерира такова поведение на учител (виж първите 15 секунди) ?

  http://www.youtube.com/watch?v=4lXCkLFD_ZA 44. 45
  George
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 45. 46 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#15] от "dobrich":

  И все пак зависи от учителя и училището. Във Френската гимназия например учителката по физическо Марина Ангелова с прякор Конан Варварина беше успяла да направи такава организация на часовете по физическо с толкова изисквания, че дори най-големите кифли бяха с анцузим танцуваха хорам играеха волейбол и тичаха 50 и 300 метра за време. Така, че зависи си от учителя и училището

  Но иначе съм съгласен с тезата на автора. В момента живея и уча във Франция. Въобще няма база за сравнение. Тук отборната игра и участието в обществени организации е превърнато в култ

 46. 47 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#46] от "Софиянец":

  Зависи кога си завършил? Защото качеството на образованието се влошава с всяка година.....

 47. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 49 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 660 Любопитно

  [quote#38:"sider"]А пък аз дори и носа на кмета на града си не съм виждал. [/quote]

  Аз съм го виждал! Наврян в ЛИЧНИТЕ ми сметки...

 49. 50 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1366 Весело

  Абе кво се занимава с бълдърена фабрика, които иска и може да се оправя които не иска да се дави и толкова. Ако не е забелязал автора така работи САЩ и затова нещата вървят напред ... останалото е бош лаф.
  БГ не е по различна от останалата ЕО(пък и повечето САЩ извън греговете) в това че въобще са инертни и някак си съществуват и се влачат по течението създаденто от бутатщите напред ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 50. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 51. 52 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1149 Весело

  [quote#2:"deltalink"]беше гнусно направено в голяма част от движенията си, та ако ще да ми го хвалят не от Америка, а от космоса. [/quote]
  Е да, друго щеше да е ако бяха тропнали един морален казачок вместо това извратено американско въртогъзене. Нали?

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 52. 53 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#47] от "dobrich":

  2008 завърших така, че не беше толкова отдавна, а въпросната учителка още преподава

 53. 54 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Наистина чудесна статия.Само за спорта няма да се съглася.Баланса на усилия и резултат и състезателния дух в спорта са различни от тези,които се изискват за стопанска и политическа дейност.В спорта няма голямо значение дали си победил ,респ загубил с 3 на 0 или с 1 на 0 .В бизнеса размера на печалбата и загубата са от съществено значение.В спорта може и е задължително да рискуваш в даден момет,например ако ти водят с един гол накрая е рискуваш за да вкараш,защото дали си паднал с 1 ,3,5 гола е без значение.В бизнеса има и стратегия за ограничаване на загубата.
  И основното.В спорта пределни усилия и ползи няма.Работи се на макс.Т.е се прави винаги максимума с идеята,че максимума на противника е по-малък.В бизнеса напротив.Влагат се ресурси само при ясна полза и класирането е без значение,ако въобще съществува.
  Аз дори не знам показателите на конкурентите си,вярно,работя в област в която няма и как,и не ме интересуват.Целта ми е да предложа на клиентите си услуги по начин и на цена ,при които да съм на печалба и тя е стабилна,от там и дохода ми.

 54. 55 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#40] от "Wrornoxmaniak":
  http://vbox7.com/play:eb0963ba&al=2&vid=5108510
  Брачет те това е танца!
  Манете ги некви екзорсисти...
  Щом военни евреи танцуват има надежда...
  Правете танци а не война.
  Джон Ленън май е бил прав...в леглото с
  小野 洋子...Абе Йоко ...Нещо се обърках при превода!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 55. До коментар [#48] от "Булаир":

  Къде пък ти прочете, че някой му се е възхищавал? Обективно погледнато "Харлем шейк" видето на хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил и Методий" в Пловдив е доста посредствено. Възмущавахме се, че заради такава инициатива човек може да си загуби работата. Интелигентност. Едни имат, други не какво да направиш?

  Wornoxmaniak
 56. 57 Профил на vladimirsim
  vladimirsim
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Абсолютно и аз съм на мнение, че всеки трябва да членува в някаква организация и да гради нещо заедно с останалите. За съжаление, като наследство от комунизма, членуването в организация се възприема като нещо гнусно...

 57. До коментар [#55] от "drakar65":

  Евреин оди и фръга пари зад гръба си, арменец ги сбира и му ги връща, ли викаш?


  http://www.youtube.com/watch?v=BvyAittaS3k

  Wornoxmaniak
 58. 59 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  [quote#21:"Wrornoxmaniak"]Здравейте, охлюви!

  Просветна ли ви?

  Да се публикува под номер 1. Настроение "Иронично".[/quote]

  Ъ-ъ-ъ - ето това било поръчан постинг за пет кинта!
  ...
  Иначе статията е написана сръчно, текстът е овладян като послание, само дето няма нито думичка за ЧАЛГАТА, повод за пренията.
  А точно тази мисъл ме човърка - защо учителят не е опитал да прави "урок по колективизъм" с нещо не толкова лайняно?
  Или авторът е останал далеч от понятията Красиво-Грозно?
  Децата според мен трябва да се възпитават в неприемане на отвратителното като ПЪРВО и в колективни ценности като ВТОРО.
  Иначе поддържам учителя, поддържам оставка на директорката и цялата й кохорта от износени даскаля.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 59. До коментар [#57] от "vladimirsim":

  Съгласен съм с мнението ти на 100%. Предлагам ти да се запишеш в ГЕРБ.

  Wornoxmaniak
 60. 61 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Само няколко въпроса към автора на статията / не е есе, колкото и на някои да им се иска да е така! /: Все още ли смята, че той самият, след като е възпитаник на Американския колеж и после е надграждал образованието си и оттатък Океана /Атлантика, разбира се!/ ЧЕ ПОНЕ В МИСЛОВНИЯ ИЗКАЗ НА ОНОВА, КОЕТО НИ ПОДНАСЯ, е достатъчно ясно и разбираемо за т. нар. средностатистически бг читател? Защото изказът му гъмжи от оксиморони, в които той се е оплел като петел в кълчища. Много словоблудство в напъните му да подскаже, че не е забравил майчиния си език, ако все пак майка му е българка. Затова предлагам да седне и поне ПЕТ ПЪТИ ДА РЕДАКТИРА МАТЕРИАЛА, ДА ГО ИЗЧИСТИ ОТ ДВУСМИСЛИЯ И НАЙ-ВЕЧЕ ОТ ОКСИМОРОНИТЕ, пък после да го набутва в нета. Относно колегата от Пловдив мисля, че и той, и директорката на Хуманитарната гимназия са пресолили м а н д ж а т а. И един задочен въпрос към него, макар че той няма как да ми отговори. И така, той вместо Харлем шейк, ако беше ги амбицирал да изиграят пооооооооооооооооооооооооооне едно хоро или някакъв наш, роден фолктанц, как щеше да се чувствува.Защото е страшно обидно колективи от граждани на Канада, на Дания, на Холандия да ПЕЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ПЕСНИ И ДА ИГРАЯТ С НЕБИВАЛО ВДЪХНОВЕНИЕ НАШИ НАРОДНИ ТАНЦИ. Те самите се възхищават много силно от нашия фолклор и с особено удоволствие се включват в групите.Нямам ретенциите да съм Соломон, но и младият учител, и директорката му са сгрешили - тя служебно и колегиално, той емоционално.

 61. До коментар [#59] от "Торбеш":

  Ама много се радвах когато ви го казах същото като в статията с 3 изречения и ми набихте минусите, ама сега като е мако по дълго пускате росата?
  А сега обясни за възпитанието, моля:

  Циганчетата трябва ли да си танцуват на Азис:

  http://www.youtube.com/watch?v=40iKL3jstkY

  Или както казваш ти учениците трябва да се възпитават в неприемане на отвратителното като първо и в колективни ценности като второ?

  http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1180167072969&set=o.169721769197&type=3&theater

  Wornoxmaniak
 62. 63 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#61] от "chichkovuychev":

  За да ги научиш да играят хоро, първо трябва да ги вкараш в кръжок по фолклорни танци. Не знам в днешно време дали изобщо съществуват и каква е мотивацията на учениците да влязат - едно време беше възможността за турнета в чужбина.

 63. До коментар [#61] от "chichkovuychev":

  Аз имам само един въпрос към вас. Бихте ли се снимали в видео "Харлем шейк"?

  Wornoxmaniak
 64. 65 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Сериозно...
  И за мен тоя клип е пълна глупост.
  Ама щом учителя е успял в неделя да заинтересува толкова ученици, значи го бива.
  Като учител, лидер..
  По-добре по този начин подрастващите да "изразходват енергията" си, а те я имат-хормоните бушуват в тая възраст.
  И все още не знаят на кой свят живеят.
  Не чрез агресия към съучениците си, към учителите, депресия....

  Нали знаете, че в Япония в големите фирми има чучела на шефовете и през почивката си работниците отпущат агресията, яда и недоволството върху тях!
  И това е фирмена политика!

  Така, че може би е малко нестандартен опит на учителя, но по-добре така, вместо да четем за насилие в училищата.

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 65. 66 Профил на pi314
  pi314
  Рейтинг: 391 Неутрално
 66. 67 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#25] от "heineken":

  Всичко е в мащаба!

  Ние сме доста по-малък народ и затова изпълненията с оръжия у нас не са толкова грандиозни, но са също толкова притеснителни. И изобщо не са "вносни" от САЩ, а са си някакво екзотично местно производство. Примерно дядка гръмва момче, защото му се мотае по стълбището на входа, а народът скача да иска оправдателна присъда.

  А ако ще говорим за трилиони дългове, редно е на другата везна да поставим произведените стоки и услуги за също толкова трилиони.

  Мащаб, мащаб...

  Damnant quod non intellegunt.
 67. 68 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  До коментар [#3] от "dobrich":

  Браво добрич, много яко обърна гейма

 68. 69 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#62:"Wrornoxmaniak"]Циганчетата трябва ли да си танцуват на Азис: [/quote]
  Братчет, не ставай смешен...
  Ти кво искаш...на "На хубавия син Дунав" в съпровод на Виенската филхармония!?

  Културна особеност при някои етноси...
  при музикалната култура, казано най-просто...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 69. 70 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1516 Любопитно

  Свилен е прав - липсва ни простичкото чувство за съпринадлежност към нещо - ей така, безкористно, или просто заради естетиката, заради удоволствието...

  Танцът - ами да, разчупва схеми, премахва ментални паяжини, нима това е малко?

  Ето и видеото от Американския колеж (не забравяйте, че е правено в учебно време):
  http://m.youtube.com/watch?v=CGT70BMLE4w


  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 70. 71 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Е, нещо да кажете? А?


  "В моя колеж (Дейвидсън, Северна Каролина) целият отбор по баскетбол беше на пълни стипендии, а треньорът получаваше над един милион долара на година – но за сметка на това бюджетът за спорт беше десетки пъти повече. Защото всеки уикенд, цялото градче запълваше баскетболната арена и даваше мило и драго да надвием поредния съперник. И макар и нямащо 1300 години история, това 4-хилядно градче на 150 години, имаше повече общностен дух отколкото цяла 7-милионна България по време на мач на националния по футбол."

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 71. 72 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Ето така, но за интИлЕгентните българи това било ужакно или пък чалга. Ооооох, защо ПРОТЕСТИРАЩИТЕ НЕ ЗАЩИТИХА УЧИТЕЛЯ? ИЛИ ТЕ СА ЗА съвеЦко училище?!

  "Не е чудно тогава защо едни от първите клипчета бяха на норвежки войници и на американски отбор по плуване (под вода). Освен Бербатов и Фулъм, сред най-популярните спортни изпълнения са тези на Манчестър Сити, на баскетболните отбори на Далас Маверикс и Маями Хийт с ЛеБрон Джеймс. Екипът на сериозния Андерсън Купър от CNN го направи, както и тези на комедийните ток-шоута на Джон Стюарт, Джими Фалън, Стивън Колберт и др.

  Модата бързо обзе и офисите – от по-прогресивни фирми като "Гугъл", "Фейсбук", АОЛ, до институции като НАСА и Английския национален балет. "Харлем шейк" си циментира окончателно своеобразната звезда в алеята на славата на поп културата след като и "Семейство Симпсънс" му отдели една от прочутите си заставки."

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 72. 73 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Аман от чуждопоклонници, бре!

  Тръскат си гъзовете в такт на някоя измислена музика и дори били горди с това!!!

  Мен би ме изкефило, ако учениците в голямото междучасие играят ръченица или ганкиното!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 73. 74 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#34] от "VеnRus 2008":

  +++++++++++++++++++++++

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 74. 75 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#73] от "Курт Деликуртев - фен на Карла!":

  Курт, това не е чуждопоклонничество, защото се прави в цял свят от всички. Второ, родителите и учителите слушат ЧАЛГА, но въпреки всичко по цял свят има клубове за български хора, особено в САЩ - там има във всеки по-голям град!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 75. 76 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До преди 24 години налагаха съветизация, от там насам отидохме в другата крайност-американизация!!

  А кога ще бъдем българи?

  Махнаха "Аз съм българче" от читанките, Априлското възстание било блъф, хайде сега си тресете задниците и всичко ще е у ред!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 76. 77 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Гневно

  До коментар [#75] от "Хипчо":

  Кой какво ще играе извън училище си е приватна работа, но училището да толерира някаква упадъчна музика и сладострастни, долни танци няма как да стане!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 77. 78 Профил на dunkan
  dunkan
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#48] от "Булаир":

  Защото са оФци! Утре някой ще се сети, че с таз шизофренична усмивка на видеото е редно да му се направи изследване на кръвта за наркотици... Ще излезе някаква яка програма и съвсем друга песен ще запеят.
  Ма нашего брата си е уфса!

 78. 79 Профил на Хора и ръченици
  Хора и ръченици
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Много добра статия. Поздравления за автора.

  Хайде на хорото!
 79. 80 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 986 Неутрално

  "Сегашните протести, макар и да доведоха до оставки, по масовост и организираност и ефективност не могат да се мерят с онези от 1992 г. и 1997г. Оттук нататък ще става все по-трудно да се организират хората, и последният демократичен коректив на властта – мирният протест – ще си остане в историята. А за конкурентоспособността – да не говорим."

  А трябва ли сегашните протести да се мерят по масовост, организираност и ефективност с протестите в края на 1989-та и началото на 1990г., не си спомням през 1992г. големи протести и протестите през 1997-ма г. Тези протести са много по-различни от онези. Харлем шейкът ще ни направи ли по-единни и организирани? А може би и по-конкурентноспособни?

  Ако не се кълча в ритъма на харлем шейк съм тъпа и неорганизирана? Ми за какво съсипахме системата през 1989г.?Тя така хубаво ни организираше по бригади и манифестации. С тези западни тъпизми скапахме образованието си. Сега ни мерят грамотността по Пиза и Пърлс, а нашите образователни системи изобщо не са пригодени за тези критерии. И се получава, че мериш нещо, което не си си поставил за цел да постигнеш и отчиташ неграмотност. Значи, ако ще налагаме западните системи, да го направим, пък после ще мислим.

  Нищо лично срещу учителя. Не виждам защо Дневник се оре непрекъснато в тази тъпа ситуация. Да го върнат на работа и толкоз! По този дебат за ползата от харлем шейка за обществото ще бъдем винаги на различни позиции. А тийм билдинг се постига по-ефикасно с други средства, за които не е лошо да се образова западноатлантическото възпитаниче.

  нели ангелова
 80. 81 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#76] от "Курт Деликуртев - фен на Карла!":

  ++++++++++++++!

  нели ангелова
 81. 82 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#77] от "Курт Деликуртев - фен на Карла!":

  Това е извън клас, в неучебен ден и организирано от класа. Какво значи упадъдчна музика? И джаза са считали едно време за упадачна музика. И Бийтълс също.
  Това е глупаво. Много си назадничав - все едно живееш в 14-ти век.


  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 82. 83 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 551 Неутрално

  принципно съм съгласна с тезата, но няма нужда чувство за общностност да се възпитава само посредством спорта. аз винаги се чупех от физическото едно защото можех - все се намираше някаква причина, и тя все се приемаше и второ, защото нямаше душове в училище. като ти сложат по средата на деня физическото и после в класната стая не се траеше.
  играх известно време волейбол със спортната паралелка, но мили боже, колко тъпи бяха тези деца.

 83. 84 Профил на некъФ там
  некъФ там
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Всеки ден чета стотици статии из всякакви интернет сайтове, но рядко съм срещал нещо толкова добре написано и така добре синтезирано. Браво на човека, личи си, че е убил е себе си бай Ганьовското начало, заложено във всеки българин и е станал истински западняк.

  e=wc2
 84. 85 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#80] от "Нели Ангелова":

  Никой не те кара да се кълчиш - просто остави другите да се кълчат и веселят, както желаят, за да им е леко на сърцата и да учат после с желание при такъв учител, когото обичат истински.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 85. 86 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#82] от "Хипчо":

  Българският вариант на "Харлем шейк" е голо хоро!

  Ти ако имаш дъщеря би ли я пратил на училище, ако знаеш, че го играе с удоволствие?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 86. 87 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#83] от "owen":

  Точно затова българите са толкова болни - защото не се движат от деца.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 87. 88 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#82:"Хипчо"] Какво значи упадъдчна музика?[/quote]

  Еми виж това и кажи какво нормално има!

  [quote#40:"Wrornoxmaniak"]Ти се майтапиш, но може и по страшно да стене:

  http://www.youtube.com/watch?v=fb3AVwHraho
  [/quote]

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 88. 89 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#86] от "Курт Деликуртев - фен на Карла!":

  Глупости. Харлем шейк и Гангнам стайл просто са едни много весели и разтоварващи изпълнения, затова в цял свят им се радват. Бербатов и голо хоро - прекали!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 89. 90 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 564 Весело

  текста на пича горе е такава манджа с грозде, че направо ми стана жал за тейко му, дето е потрошил толкоз пари да го учи в странство... но с оглед последвалата кометаторска гарнитура от овчо възхищение, бих казал, че нещата са безнадежно трагични...

  да се обсъжда е загуба на време...

  само един поздрав към занимаващия се понастоящем с частен бизнес в сферата на "организирането на събития" - и към останалите дето разбрали нещо от горното - голата версия от тук -

  http://varnasummer.com/gledane/4430-nay-dobroto-ot-harlem-sheyk.html

  какъв общностен дух...
  какъв невероятен тийм-билдинг...
  "каква футболна драма"...

  Je suis дани кирилов
 90. 91 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#86] от "Курт Деликуртев - фен на Карла!":

  Ако имах дъщеря, щях заедно с нея да го играя у нас. Кълна се!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 91. 92 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#64] от "Wrornoxmaniak":

  Да, абсолютно!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 92. 93 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#87:"Хипчо"]Точно затова българите са толкова болни - защото не се движат от деца.
  [/quote]

  И умираме рано, щото не играем "Харлем шейк"?

  Казах, извън училище който иска и голо може да си играе! В училище няма как да стане, Американския колеж не може да е мерило за бг-училищата!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 93. 94 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#76] от "Курт Деликуртев - фен на Карла!":

  Това не е американско!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 94. 95 Профил на Mario Tanev
  Mario Tanev
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Чудесна статия!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 95. 96 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Виждам, че се развихри сериозна дискусия. Моето мнение е, че учителят е подходил съвсем правилно, в опитът си да се сближи и СРАБОТИ с децата. Щом те са го последвали и то в неделя!
  Ако искаш да ги моделираш и наложиш мнението си, то е необходимо първо да станеш част от тях и да приемеш техните възгледи, а след това във времето постепенно да ги моделираш и поведеш в друга посока и във времето да стигнеш и до Правото хоро, а и не само до него!
  Трябва да станеш първо водач на "глутницата" и след това, като неин лидер, да я поведеш накъдето трябва!
  А такива, които да искат да се занимават с деца, да им отделят от личното си време и да се опитват да ги моделират, за съжаление вече са съвсем малко!

 96. 97 Профил на arhitekt
  arhitekt
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#61] от "chichkovuychev":

  Ако си направите труда да се поинтересувате, с учудване ще разберете, че в Американския колеж учат децата не само на богат и добър български език, а и на български народни танци - и то в пъти повече от другите училища. Учителите по физическо са абсолютни специалисти в тази област и никой ученик не може да завърши, без да научи отлично поне няколко хора. Но това не изключва никак и "Харлем шейк".

 97. 98 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 557 Неутрално

  [quote#52:"bee"]
  Е да, друго щеше да е ако бяха тропнали един морален казачок вместо това извратено американско въртогъзене. Нали?[/quote]

  Не, защо? Винаги нещо може да е весело, не е задължително да е просташко, за да е весело.
  http://www.youtube.com/watch?v=-7JOa3dISg0&feature=player_detailpage#t=134s

 98. 99 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3273 Неутрално

  "В моя колеж (Дейвидсън, Северна Каролина) целият отбор по баскетбол беше на пълни стипендии, а треньорът получаваше над един милион долара на година "
  Интересно, колко получаваше преподавателя по
  математика и дали имаше отбор по информатика
  или математика.
  Има верни идеи за ролята на местното
  самоуправление и..бригадната организация на
  труда, в противопоставяне на хищническия морал
  на ранния капитализъм.

 99. 100 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#9] от "Мъдра муха":

  Мухичке, ако беше наистина мъдра, нямаше да съдиш за статията по научните степени на автора, а по съдържанието и'; по тезата и аргументите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK