Читателски Дневник: Може ли отговор за организацията на гласуването в Лондон

Опашка пред посолство в Лондон през изборния ден

© Василена Доткова

Опашка пред посолство в Лондон през изборния денПубликуваме коментар на читател на "Дневник" - Ирина Русева за струпването на хората пред избирателната секция в българското посолство в Лондон през целия изборен ден, което е изпратено и до отговорните власти. На 12 май получихме най-много снимки и коментари именно за гласуването в българското посолство във Великобритания. "Дневник" ще потърси коментар по въпроса от Министерството на външните работи.

Уважаеми господа,


На 12 май 2013 година, след четири часово чакане пред Посолството в Лондон, аз все пак успях да упражня своето законно право да гласувам на предсрочните парламентарни избори. За съжаление много наши съотечественици се отказаха при вида на опашката от хора, която се беше оформила още в 10 сутринта местно време.


Не бях подала предварително заявление за  гласуване в чужбина, тъй като към момента на крайния срок за подаването им  пребивавах на територията на Обединените Арабски Емирства. Присъединих се  към  чакащите граждани за гласуване в Посолството около 10 часа. Не след дълго по протежение на опашката премина млад мъж с бадж – "Председател на СИК" и помоли хората, които са се регистрирали предварително да оформят втора опашка за регистриралите се "он-лайн". След като втората опашка беше вече образувана, разбираемо много хора, пристигащи след 10 часа и не подали заявление се присъединяваха към нея. Когато охраната на Посолството или друг член на СИК излизаше, за да обясни на хората, коя опашка за какво е, разбираемо хората, които вече бяха чакали час в т.нар. "он-лайн опашка" отказваха да се преместят в края на другата опашка, която около 11 часа вече достигаше до Jay Mews и беше повече от 300 души. Така добрите намерения на младежа с бадж – Председател на СИК доведоха до множество изнервени хора и също така такива, които се отказаха да гласуват при вида на двете опашки и бавното им обработване.
Също така поради струпалото се множество хора, някои от тях стояха на пътното платно, по което постоянно преминават автобуси и други превозни средства и излагаха както себе си, така и преминаващите пешеходци на опасност.


Уважаеми господа,


Аз гласувам от 1999 година и до сега не съм пропуснала нито веднъж да упражня това си право. На всички избори от президентските избори през 2001 година съм гласувала в чужбина –  Москва, Лондон, Будапеща, Дубай. Никога до сега не съм виждала толкова лошо организиран изборен ден.


Бих искала да получа отговор защо при подадени 1828 заявления за гласуване и 6814 гласували на предишните парламентарни избори през 2009 година в Посолството е разкрита само една секция. Също така, предвид очакването струпване на хора какви мерки са били предприети от лицата отговорни за организацията на изборния ден, да се осигури безопасността и възможността на всички желаещи да упражнят правото си на глас.


Надявам се, лицата отговорни за организацията на изборния ден да се поучат от грешките си и да бъдат предприети адекватни мерки при следващи гласувания.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Не се притеснявайте, че не сте гласували. Хората бяха помислили за подобни случаи и ви зачетоха гласовете автоматично без да напускате домовете си в Англия.

  In debt we trust
 2. 2
  ****

  Мненията на потребителя Кентавър бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 3. 3 Профил на minjo
  minjo
  Рейтинг: 217 Весело
 4. 4 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Весело

  Споко Иринче, той чувала с бюлетините е в Пловдив. Я провери дали случайно не си гласувала у Фелибето......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 5. 5 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  Проблемът е много по-голям. Освен това той стои перманентно при всяко едно гласуване, без да се виждат каквито и да е усилия от страна на Външно министерство да подобри ситуацията.
  В същото време организацията и количеството на поунктове за гласуване в Турция са очевадно по-добри и повече. Ясно е, че външният министър има малка вина за тази ситуация, но в това министерство има хора с дългогодишен стаж.
  КАТО ГРАЖДАНИ НА ТАЗИ СТРАНА ИМАМЕ ПРАВОТО ДА ПОПИТАМЕ ЗАЩО Е ТАЗИ ДИСКРИМИНАЦИЯ ГОСПОДА?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 6. 6 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  "множество изнервени хора" - ГРИЖА за Гражданите... Ясно кои, нсе Развиващи се... Държавата е на БЪЛГАРИТЕ, а ТЕ правят лесно отвращаването от нея и лесно своето живуркане...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 7. 7 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  С право пита читателката.
  И във Франкфурт се чакаше, макар и не повече от 2 часа.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 8. 8 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#2:"Кентавър"]
  1. Защото изборите се организират от служебно правителство, чийто премиер е дипломат. [/quote]

  Точно защото е дипломат и познава от вътре мудната бюрокрация, трябваше да предвиди ситуацията. Ама явно гласовете на Българите зад граница не са важни за него....освен от турция де...............

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 9. 9 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  скъпи са наемите у Лондон бе колеги. Какво искате сега, вие, удобства?

  Трагедията е при гласуването в САЩ - в Чикаго са гласували 411 души...а има десетки хиляди...дали не сме си виновни ние, за нашето бездушие и незаинересуваност?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 10. 10 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Сигутно никога не е имало подобна избирателна активност в Лондон, затова. Никой не е виновен.

 11. 11 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Отговорът е прост: Вашите гласове не им трябват на "управляващите" ни разбойници.
  Напротив, пречат им.

 12. 12 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Що още се занимавате да гласувате за държави със затихващи функции.... Взимате UK citizenship и си махате проблемите от главата.

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 13. 13 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Отговорът е един. Посленици, консули и комисари са идиоти. Също както и повечето избиратели. Поне одобрете онлайн гласуване да не губите времето ма малкото читави.

 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  [quote#7:"Jessika"]И във Франкфурт се чакаше, макар и не повече от 2 часа.[/quote]
  Познати във Виена ми разказаха за същия проблем. Винаги е било така.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 15 Профил на Скиорски
  Скиорски
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Защото това е поредния изпит по патриотизъм:
  1. Едно време имаше опашки за банани и портокали.Също и за коли. Също и за сирене ( не чак толкова) И за много други работи.
  2. След като махнахме една малка част от хората отговорни за опашките друга доста голяма част от същата порода хора се нареди на опашка за държавни постове, на които отивайки в последствие забравиха за какво са отишли и в резултат се образуваха нови опашки - някои от тях задължителни - например:
  Опашки за подаване на документи по ДДС, ДОД..... пред данъчното; Опашки за подаване на годишни отчети(вкл. и такса 50лв. за ООД); Опашки за подаване на молби за издаване на межд. паспорти, лични карти и шоф. книжки - тук се редихме на няколко опашки - за снимка, за плащане.......; Опашки за преминаване на граничните ни пунктове - с причина и без причина. Опашки за смяна на номерата на МПС - няколко пъти (вкл. заплащане); опашки за издаване на европейска здравна карта; даже имаше и опашки създадени за горе-споменатата порода - те се редяха да си запазят цвят за бюлетина - чак наскоро се усетиха че може и по друг начин; сега нямам време да изброя още опашки, може би някой ще допълни...

  Та Вие трябва да сте благодарни че сте стояли само 4 часа и не са Ви поискали пари, макар че съм сигурен че повечето хора на снимката са дали средно минимум по 10-15 паунда за да отидат да гласуват......
  Благодаря на всички хора гласували в чужбина затова че все още търпят простотиите на Породата от по-горе и че все още са патриоти.

 16. 16 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#10] от "Отнесен":

  ________Бих искала да получа отговор защо при подадени 1828 заявления за гласуване и 6814 гласували на предишните парламентарни избори през 2009 година в Посолството е разкрита само една секция. _________

  Нещо да коментираш......

  Отговорът е беxаберие и незаинтересованост от служ. правителство. Това говорят фактите.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 17. 17 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Очевидец съм на всичко това. Ние се наредихме на опашката още в 9.10 часа сутринта. И успяхме да гласуваме в 11.00 часа. Подобен коментар изпратих днес на Дневник, придружен със снимки, но явно не съм се харесал на редакцията (а бях повече от умерен в думите си).
  Англичани се спираха покрай нашата опашка да питат какво се е случило, защото за тях е ненормално някой да пропътува за собствена сметка 10, 50 или 100 мили и да чака 2-3-4 часа, само за да гласува (във Великобритания обикновено се гласува по пощата седмица преди датата на избора).
  И след като гласувахме, минахме покрай Музея по естествена история (Natural History Museum). И там имаше опашка - но за културни развлечения.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 18. 18 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 698 Гневно

  [quote#10:"Отнесен"]Сигутн никога не е имало подобна избирателна активност в Лондон, затова. Никой не е виновен[/quote]
  Чети "Бих искала да получа отговор защо при подадени 1828 заявления за гласуване и 6814 гласували на предишните парламентарни избори през 2009" !!!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 19. 19 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  На мен ми се струва най-смешно, че посланикът в Лондон е Константин Димитров (ДСБ), на който трябва да му е ясно, че емигрантите в Западна Европа са хора, които редовно гласуват против мутро-комунистическото статукво. С други думи тази лоша организация пречи и на неговия доскорошен личен интерес.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 20. 20 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 977 Неутрално

  В Лондон за Кралицата ли се гласува или за Царицата на плевенския - Цв?

 21. 21 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Иначе през 2009 опашката беше пак толкова голяма.
  Предимството тогава беше, че поне беше само една.
  Трябва да сме честни, че сега беше по-добре поне в едно отношение: този път поне казанчето на тоалетната работеше, а всеки се сеща колко хора искат да я ползват след няколко часа чакане.

  Изобщо филмът Мисия Лондон си е документален и трябва по-често да идва по някой режисьор с камера да снима продължението му.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 22. 22 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#5:"Храбър"]КАТО ГРАЖДАНИ НА ТАЗИ СТРАНА ИМАМЕ ПРАВОТО ДА ПОПИТАМЕ ЗАЩО Е ТАЗИ ДИСКРИМИНАЦИЯ ГОСПОДА?[/quote]
  И аз питам същото!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 23. 23 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#21:"mapto"]Иначе през 2009 опашката беше пак толкова голяма. [/quote]
  През 2009 си направихме секция във Флийт - на 40 мили от Лондон (тогава секциите бяха 4). Гласуваха около 400 души, включително от Лондон и Саутхамптън. Сега имаше две секции в Лондон и две до Лондон (общо 11 секции в ЮК). Нямам данни за другите как е протекъл изборът и колко са гласували...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 24. 24 Профил на o_gor
  o_gor
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Едни капути които са призвани да защитават интересите на България в най- проблемната ЕС държава не могат да организират 300 души да гласуват.

  Очакванията ни към другия посланник - премиер явно са огромни на фона на капацитета...

 25. 25 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  До коментар [#22] от "Депутат 241":

  То на политиците у нас не им пука за сънародниците на територията на България, пък какво остава за диаспората в чужбина. Важното е механизмът с фалшификациите да върви, пък който иска, да си вярва, че упражнява някакво право. От 10-ти ноември 1989 г. до момента изборите се правят от ченгета (все още няма лустрация), а дори още първите след промените са били фалшифицирани.

 26. 26 Профил на entwickler
  entwickler
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Прост нямат интерес интелигентните хора да гласуват. Затова и няма електронно гласуване.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 27. 27 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#19] от "mapto":
  То бате кадрите на ДСБ са по големи комуняги и от социалистите. За това и толкова избиратели получиха.

 28. 28 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  [quote#26:"entwickler"]Прост нямат интерес интелигентните хора да гласуват.[/quote]
  Да, да им излиза Константинов и да им бърбори смехории вместо да е с мярка за неотклонение.

 29. 29 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  До коментар [#26] от "entwickler":

  Говореше се, че на тези избори ще се направят първи стъпки в тази посока - с някакви е-терминали в секциите, ала може би поради предсрочния им характер, това не се случи. Вече се говори за цялостна нова организация на обработката на изборната документация, което навярно ще има отношение и към самия процес на гласуване. Може да изтъкнат аргумент, че има много неграмотни и полуграмотни, които трудно ще се оправят с техниката, ала може да се направи както при банкоматите - и който може да чете, ще се оправи - било на хартия или електронно.

 30. 30 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Аз не подадох заявление, защото не считам, че може да ми изнасят в интернет трите имена и града, в който смятам да гласувам.
  Не знам какъв е този закон и телефонния ти номер даже искат!

 31. 31 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#12] от "InmoInvestments":

  Кат мен, то и без това квот кажат от вашингтон става поне си спестявам ходенето ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 32. 32 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 472 Неутрално

  [quote#30:"rasnoa79"]Аз не подадох заявление, защото не считам, че може да ми изнасят в интернет трите имена и града, в който смятам да гласувам.
  Не знам какъв е този закон и телефонния ти номер даже искат![/quote]
  Избирателните списъци от цяла България също са онлайн. За София например бяха публикувани на сайта на столична общината. Така е било винаги. Избирателните списъци са публични. Телефонът не се публикува.

 33. 33 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  Една секция за 1800 регистрирали се и потенциално още 3-4,000 е наистина убийствено, особено пък за лондонският климат. По моите наблюдения в една секция може не повече от 1000 души. Все пак хората не идват равномерно от 6 сутринта до 20ч така че реалните часове се разделят на две за да се види интензивността.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 34. 34 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 566 Неутрално

  безплатна идея:
  - вариант за гласуване с писмен формуляр пратен по пощата в Бг да речем 2 седмици преди изборите
  - защо да не може гласуване онлайн с електронен подпис, хем бързо хем сигурно поне като начало
  Личната ми оценка за сл. Правителство по отношение организирането и провеждане на избори е добър 4.
  Само не мога да се сетя за ефективна форма на натиск от наша страна върху местна и централни власти? Каквото и да правим не им пука особено!
  Мисля да започна да ги цакам с намалено харчене на лични средства в Родината , но се съмнявам че и това ще помогне.
  Нови избори , нов късмет.

 35. 35 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Чудесна снимка! Глупакът Миков заяви по БТВ, че гласоподавателите на ГЕРБ гласували под натиск и имало корпоративен вот. Ако изключим гласуването в Турция всеки втори чуждестранен вот е подаден за ГЕРБ, а само всеки 10-ти за БСП. Та питам аз Миков, кой закара половината от тази опашката на снимката за да гласува за ГЕРБ и държа ли ги някой 4 часа корпоративно?

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 36. 36 Профил на ЛиБератор
  ЛиБератор
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#12] от "InmoInvestments":

  Защото какъвто и citizenship да се вземе, пак си оставаш чужденец в чужда държава

  #СъдебнаРеформа ‬
 37. 37 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#36] от "ЛиБератор":

  Само в изостанал Европа ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK